Pagina 1 din 1

Tarnosirea bisericilor

Scris: 19 Sep 2011, 20:44
de Varsanufie
In general hramul unei biserici este de dat de moastele Sfantului care sunt puse in piciorul mesei Sfantului Altar.

1)Dar daca biserica are de exemplu hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril atunci ce moaste sunt puse in piciorul mesei din altar???

2)Se poate tarnosi o biserica fara sa se puna moaste in masa altarului?

Re: Tarnosirea bisericilor

Scris: 19 Oct 2011, 18:02
de Varsanufie
Am pus accesi intrebare unui alt preot care mia dat urmatorul raspuns care ma facut sa imi fie si mai neclara chestiunea tarnosirii bisericilor:

INTREBAREA A FOST:
În general, hramul unei biserici este dat de moaştele Sfântului care sunt puse în piciorul mesei Sfântului Altar? 1) Dar dacă biserica are de exemplu hramul "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" sau "Adormirea Maicii Domnului" sau "Înălţarea Domnului", atunci ce moaşte sunt puse în piciorul mesei din altar? 2) Se poate târnosi o biserică fără să se pună moaşte în masa altarului?
RASPUNSUL A FOST:
Nu, denumirea hramului nu este dată de moaștele care sunt puse în piciorul Sfântului Altar! De fapt, nici preotul nu știe ale cui moaște sunt puse în Antimisul Bisericii! Poate doar Arhiereul locului! Și nu, nu se poate de târnosit o biserică fără ca aceasta să aibă Sfinte Moaște pe pristol!

deci acuma problema pt mine e si mai complexa... nu se stie ale cui moaste sunt ( si aci e cam complicata treaba, atunci de unde stii ca is moaste daca nu stii ale cui sunt) si a doua chestie , episcopul ,,poate ca stie '' dar nu e sigur 100%...

Va rog lamuritima , ca acuma e cam ciudata problema.

Re: Tarnosirea bisericilor

Scris: 19 Oct 2011, 19:58
de Constantinos
Daca sunt moaste de la pruncii ucisi de Irod , sau de la calugarii ucisii prin Sinai , Rait nu se stie sigur persoana. Daca nici episcopul nu stie ale cui moaste sunt cele cu care se prezinta , aceasta este pentru ca nu l-a interesat ce a primit de la episcopie . Se poate verifica daca sunt moaste in urmatorul fel; se pun pe Sfanta Masa la 40 de liturghii si daca nu se descompun sunt Sfinte moaste. Hramul Bisericii nu se stabileste in functie de moastele de la tarnosire ,hramul se poate schimba dupa un timp ( zeci de ani ) daca exista evlavie mai mare pentru un anumit protector ceresc.

Re: Tarnosirea bisericilor

Scris: 20 Oct 2011, 09:19
de niceta
De obicei episcopii primesc moaște pentru sfințirea bisericilor dar și pentru antimise de la Patriarhie. În acest caz episcopul ar putea ști de la cine sunt moaștele. Mai cred ca la centrul eparhial există un act care arată ale cui moaște s-au folosit la târnosirea bisericilor sau la sfințirea antimiselor dar acesta ține și de preotul care era în acel timp. Deci se poate afla acest lucru dacă se vrea. Eu cred că este important să știm ale cui moaște sunt în piciorul mesei și în antimis și putem face atunci Vecernia, Utrenia și Sfânta Liturghie (dacă acei sfinți au slujbă), dar acele moaște nu se pot scoate spre închinare credincioșilor pentru ca ei nu au voie sa se atingă de antimis ci numai preotul.
După ce arhiereul locului moare, antimisele se schimbă, se duc cele vechi la centrul eparhial, și la cele noi se folosesc tot acele moaște. Doar la bisericile care se sfințesc în zilele noastre, episcopul poate pune alte moaște și atunci ști ale cui sunt dacă întrebi.