Pagina 1 din 1

Cununiile mixte

Scris: 28 Sep 2014, 21:27
de presviter
Plec de la acest punct de vedere pe care-l exprimati pe blog:
Un studiu istoric despre căsătoriile mixte ar fi inutil. Biblia tolerează astfel de căsătorii (nu neapărat le aprobă), Canoanele, în principiu, le interzic, iar în practică totul e şi mai complicat:
– în diaspora şi în zonele de interferenţă a confesiunilor, căsătoriile mixte devin o normalitate firească. Nu poţi interzice oamenilor să se iubească…
Omeneşte, înţeleg foarte bine ceea ce vreţi să spuneţi. Dar oare noi, oamenii Bisericii, n-ar trebui să ne ghidăm în primul rând după Scriptură şi după Tradiţie ? Şi când zic oamenii Bisericii, nu mă refer doar la preoţi. Şi cei care solicită Cununia ar trebui să fie oameni ai Bisericii, iar dacă nu sunt, să devie mai întîi, iar apoi să se cunune, după cum aţi scris în repetate rânduri.
Aşadar, Taina aceasta este mare, dar (doar) în Hristos şi în Biserică. Pe de-o parte, nu poţi interzice oamenilor să se iubească, dar pe de alta parte,
Luca 14, 26: „Dacă vine cineva la Mine şi nu urăşte pe tatăl său şi pe mamă şi pe femeie şi pe copii şi pe fraţi şi pe surori, chiar şi sufletul său însuşi, nu poate să fie ucenicul Meu”.
Cu riscul de a-i contraria pe oameni, oare n-ar trebui să le înfăţişăm prioritatea relaţiei cu Hristos şi cu Biserica ? Dacă iubirea lor este mai importantă, aşa încât să se justifice o cununie mixtă, despre ce fel de Taină mai vorbim ?

Nu pledez pentru interzicerea cununiilor mixte, dar ele ar trebui savârşite în mod excepţional, iar nu ca o necesitate de neocolit în diaspora. După cum aţi scris, doi oameni se pot căsători pe baza unei iubiri autentice, dar dacă unul din ei aparţine altui cult sau altei religii, şi nu se pot cununa din acest motiv,asta nu înseamnă nicidecum că celălalt care este ortodox trebuie canonisit ca curvar; în măsura în care el se apropie de Biserică, poate primi Sfintele Taine ca orice creştin.

Iar dacă considerăm necesară şi chiar normală cununia mixtă, oare nu ne vor judeca:
- iudeii, care trăind mii de ani în diaspora, s-au căsătorit doar întrei ei, şi neamul lor nu s-a stins, ba dimpotrivă...
- neoprotestanţii, care ţin tare la acest principiu în zilele noastre ? Zelul lor misionar nu îi motivează spre căsătorii mixte în care să aştepte convertirea celuilalt cu anii sau cu zecile de ani, ci îi îndeamnă să fie clari în alegerile lor din primul moment al unei posibile relaţii.
Pe când la noi, principiul iconomiei contemporane conduce de cele mai multe ori la pierderea credinţei şi în cazul soţului ortodox...

Ce să mai vorbim despre căsătoriile cu musulmani ?

Re: Cununiile mixte

Scris: 28 Sep 2014, 23:19
de protosinghel
Poate nu am fost suficient de clar în exprimări, dar, recunoscând valabilitatea căsătoriei civile, chiar nu e nevoie să forţăm lucrurile recurgând la "cununii mixte". Aş pleda, în astfel de situaţii, doar pentru săvârşirea logodnei (dacă se insistă pe cererea unui "serviciu religios"), mai ales că la occidentali căsătoria religioasă se limitează la punerea inelelor, fără a avea ritul încununării.
Dar Cununia după toată rânduiala, implicând şi înţelesul dogmatic de Sfântă Taină, cred că trebuie săvârşit doar asupra unui bărbat şi a unei femei care ambii sunt ortodocşi conştienţi şi doresc să se căsătorească "în Domnul".

Re: Cununiile mixte

Scris: 30 Oct 2014, 15:44
de AgapisPistis
Nu vreau sa contrazic teologi (preoti), dar mi se pare o problema foarte delicata, mai ales in diaspora, in epoca globalizarii.
Mai intai ca vad o diferenta mare intre cununia interconfesionala si cea intre doua religii diferite.
Una este sa se cunune un ortodox cu un catolic si alta sa se cunune un ortodox cu un musulman, sau alt ne-crestin.

Una este cununia civila si alta este cand oamenii doresc sa se cunune si in biserica.
Nu cumva se ajunge la un pacat mai mare daca se refuza cununia in biserica si omul, mai ales un ortodox, traieste in desfrau?
In cazul cununiei intre un ortodox si un catolic, primul este aruncat automat in pacat (desfrau) prin refuzarea cununiei.
Sunt oameni care isi doresc sa se cunune si in fata lui Dumnezeu, inclusiv cel catolic. Ei sunt amandoi totusi crestini.

Ma gandesc totusi ca nu ar trebui distruse suflete si destine de oameni punandu-i sa aleaga intre omul iubit si Dumnezeu/biserica.
Mai ales cand ei ii iubesc pe amandoi. Si isi pot trai practic credinta in mod corect.
Cineva a hotarat acum mii de ani ceva si de atunci milioane de oameni traiesc in aceasta vina. Este corect?

Singura problema, si mai delicata, o vad in cazul botezului copiilor rezultati. Dar se acolo exista solutii.
Si cu dragoste si intelegere se pot muta si munti.
Eu nu stiu cum ar proceda Iisus azi in astfel de situatii (cununii mixte si copii lor).

Re: Cununiile mixte

Scris: 30 Oct 2014, 16:06
de protosinghel
Nu cumva se ajunge la un pacat mai mare daca se refuza cununia in biserica si omul, mai ales un ortodox, traieste in desfrau?
In cazul cununiei intre un ortodox si un catolic, primul este aruncat automat in pacat (desfrau) prin refuzarea cununiei.
Apăi lumea de pe aici a cam înţeles demult că o familie căsătorită civil şi cu soţi fideli, nu trăiesc în desfrânare, chiar dacă nu sunt cununaţi. Rămâne să înţeleagă toţi asta şi-apoi, dacă au ceva de adăugat sau de obiectat, să intre în discuţie. Nu spun asta în bătaie de joc, pur şi simplu nu-i cazul să ne întoarcem la nişte dezbateri de acum 5-6 ani în urmă...

Re: Cununiile mixte

Scris: 30 Oct 2014, 17:43
de AgapisPistis
Ce au inteles altii????
Nu e desfranare daca traiesti fara a fi cununat in biserica?
Nu mai inteleg nimic atunci.
Vad ca tot ce scriu este gresit...Imi pare rau.

Re: Cununiile mixte

Scris: 31 Oct 2014, 08:20
de maria_andreea
Nu e desfranare daca traiesti fara a fi cununat in biserica?
Nu, ci
o familie căsătorită civil şi cu soţi fideli, nu trăiesc în desfrânare, (chiar dacă nu sunt cununaţi).
E logic, nu trăiesc în desfrânare 2 soți fideli care și-au legalizat căsătoria, au acceptat să poarte același nume. Dvstră vă opriți mult prea mult la literă, la lege, ori lucrurile, mai ales duhovnicești cu caracter de sentință (gen au păcătuit sau nu) trebuie înțelese în duh, în realitatea vieții. E o diferență între ceea ce semnăm/oficiem și ceea ce trăim, cu pondere mai importantă „ceea ce trăim”, ceea ce suntem sau dacă vreți duhul nostru/energia noastră, că tot este la modă să dai sentințe de genul „energia pozitivă”/„energia negativă a cuiva”. Ceea ce suntem trebuie să determine ceea ce oficiem și nu invers.

Re: Cununiile mixte

Scris: 20 Feb 2016, 00:09
de protosinghel
BOR a înţeles că nu poate fi diferită: http://basilica.ro/cu-dispensa-aprobare ... 11937.html

Re: Cununiile mixte

Scris: 21 Feb 2016, 17:19
de presviter
Pai cu ce schimba asta situatia ?
Birocratia va inflori, iar dispensele vor curge in continuare..., cu chitanta, in deplina legalitate.

Pentru ca altfel, vom fi pusi la zid :
http://www.click.ro/news/national/drama ... satoreasca