Continuând să studiez tot felul de scrieri în domeniu, constat că la o nouă redactare a studiului, nu am cum să fac o modificare "in principio", ci mai mult o schimbare de accente. Asta sigur voi face. E vorba despre nişte informaţii foarte vagi, pe care depinde cum le interpretezi.
Ca să dau un exemplu accesibil pt toată lumea: iată am recitit partea istorică a cărţii pr. Vasile Gavrilă, "Cununia - viaţa întru împărăţie" (pp. 76-118) şi autorul ajunge cam la aceleaşi concluzii la care am ajuns şi eu. Unele le spune chiar mai tranşant ca mine, iar pe altele le trage de păr, neavând nici un argument clar, pt a demonstra că chipurile totul este vechi şi de neclintit. Cred că mai mulţi au citit cartea, dar nu prea am văzut sau auzit că cineva să-i sară în cap pr. V.Gavrilă. La mine însă s-au dat toţi golanii de pe net, "sceptici" de însăşi existenţa lor.
Şi acum, pentru propria mea nedumerire, poate cineva ştie (vorbesc la modul cel mai sincer) să-mi explice 3 lucruri, dintre care 2, pr. Vasile Gavrilă le trece cu vederea:
a) de ce totuşi, izvoarele liturgice din sec. 3-5, care dau texte liturgice la diferite ierurgii neînsemnate, nu dau şi o rugăciunie de binecuvântare a nunţii (că despre "Slujba Cununiei" e clar că nu putea merge vorba);
b) de ce autorul Areopagiticelor (Pseudo-Dionisie), la sfârşitul sec. V enumeră ca Taine: Tunderea în monahism şi chiar Înmormântarea (!), dar nu şi Nunta/Cununia;
c) de ce absolut nici un Canon bisericesc de până la sec. IX (primul apare la Sf. Nichifor Mărturisitorul Canonul 34), nu califică căsătoria fără binecuvântarea Bisericii drept adulter sau păcat şi nu obligă pe nimeni pt a primi binecuvântarea Bisericii, deşi se ştie clar că astfel de căsătorii existau şi încă foarte multe. Însuşi Statul, conform tuturor legilor cunoscute de atunci, obliga pe toţi la căsătorie civilă, nu şi la cea religioasă (care, bineînţeles, exista de ceva timp). Tot în sec. IX (abia) binecuvântarea Nunţii de către Biserică va deveni obligatorie.
Chiar vă rog să vă expuneţi părerile în legătură cu aceste nedumeriri, pt că, ştiind concepţiile (sau mai degrabă preconcepţiile) majorităţii, mă tem să nu smintesc iarăşi pe cei slabi!
Mulţumesc! Doamne ajută!