în vechiul forum Cucos V. scrie:M-am ciocnit de o problema şi sper sã mã ajute cineva de pe acest forum! Verişoara mea vrea să se boteze, însă e cam mare şi nu încape în cristelniţă
Cum s-ar cuveni să se administreze Botezul unui matur? Am auzit că botezul prin stropire (care e mai puţin problematic) nu e prea canonic şi chiar dacă se practica (nu ştiu dacă se mai practică) în Ardeal şi Bucovina se încearcă extirparea lui.
E valid botezul prin stropire? Eu nu-s sigur. Mai ales că am văzut o pozã în care ÎPS Vladimir boteazã un copil prin stropire? Deci ori practica e ortodoxă ori ierarhul nostru face un botez necanonic?!
în vechiul forum, răspunzând, singhel scrie:pt adulti se poate face botez si prin stropire.
în vechiul forum, răspunzând,Florina scrie:In situatii normale, in Biserica NU este acceptat botezul prin stropire nici pentru adulti.
Doar in caz de necesitate, daca e omul pe moarte, ca si la botezul de urgenta, cand poate rosti formula si un mirean, se poate face botezul prin stropire. Si doar Dumnezeu, prin iconomie, stie daca il poate primi ca botez valid.
Sfintii Parinti au spus ca nu este gresit daca preotul repeta botezul de necesitate, facut de mireni, de eretici sau prin stropire.
Cel mai aproape de adevar mi se pare Biserica Rusa care boteaza in cazurile nesigure din nou, spunand formula:
"Se boteaza robul lui Dumnezeu ... daca nu a fost botezat, in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh..."
Deci, imi pare rau sa-l contrazic pe singhel, dar ceea ce a spus nu face parte din invatatura Sfintilor Parinti.
în vechiul forum octavianloghin scrie: ...din ce-am citit eu botezul canonic e prin scufundare. Chiar si pentru adulti.
Iata cateva foto de la botezul baiatului meu. 1, 2, 3, 4, 5.
Odata cu el au fost botezati doi adolescenti.
În biserică este facut un loc special pentru botez, inclusiv al adultilor (de fapt mai ales al adulţilor).
Dacă în lumea a treia (Indonezia - admin, stabilit după IP) au reuşit să amenajeze loc special de botez, nu văd de ce nu s-ar putea face şi la noi aşa ceva măcar intr-o singura biserică in fiecare judeţ, pentru cazul special al botezarii adulţilor.
Când eram mic, un preot din Judetul Iasi a botezat un copil de 7 ani intr-un butoi (nou), am auzit tot atunci de o fata de 16 ani botezata în acelaşi fel. Dacă se vrea se gasesc soluţii, dacă nu se invocă atotrăspânditul romanesc “merge şi-aşa”.
în vechiul forum Eleonora scrie: Am văzut că unii fac Botezul unit cu Liturghia. La fel şi Cununia. În Occident se practică destul de des. Ce părere aveţi?
Vasile-Adrian scrie:De ce dupa fiecare afundare in apa, trebuie sa se spuna "Amin" dupa rostirea numelui unei Persoane a Sfintei Treimi: Se boteaza ...in numele Tatalui, Amin, al Fiului, Amin,si al Sfantului Duh, Amin.
Ce se intampla daca nu se rosteste Aminul...cum de altfel am văzut in multe Biserici ?

pr Ionel scrie:Cele mai multe femei cer sa le citim aceasta rugaciune inainte de 40 de zile, pt. a iesi din casa.
pr Ionel scrie:Rugaciunea poate fi citita totusi inainte de cele 40 de zile?
Numai nu aşa, că ăsta nu e botez:
Cum credeţi că ar putea fi percepută la noi revenirea la formula originală a botezului, fără "Amin" după numele fiecărei Persoane Trinitare, aşa cum era în vechime şi cum e şi acum la greci?
Nuica Stefan scrie:Mama are voie sa participe la Botezul fiului/ficei sale?
Nuica Stefan scrie:ritualul imbisericirii ce temei din SFanta Traditie avem pentru el?
Nuica Stefan scrie:de ce papistasii trebuiesc rebotezati? Nu este botezul in numele Sfintei Treimi valid?
Înapoi la SFINTELE TAINE şi IERURGIILE: istorie, rânduială şi explicaţii
Utilizatori ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori