Pagina 1 din 4

Pomenirea mortilor. Obiceiuri şi superstiţii

Scris: 20 Dec 2008, 17:02
de Vasile-Adrian
Am o intrebare...
Am asistat astazi la o disputa dintre doua persoane cu privire la parastase si la pomenirea lor: prima spunea ca parastasele se fac doar sambata iar celalta spunea ca ele se pot face in orice zi.Care varianta este corecta?
Daca sorocul de 40 de zile al celui decedat pica intr-o zi oarecare , cand i se face parastasul: sambata cea mai apropiata sau in ziua respectiva?
Ce se intampla cu parastesele facute in zilele cand acestea nu sunt admise?

Re: pomenirea mortilor

Scris: 20 Dec 2008, 20:29
de protopsalt
Acest 'eveniment' imi aduce in minte disputa colivarilor de pe Athos de la sfarsitul sec. XVIII, inceput de sec. XIX. Ziua de pomenire a mortilor este prin excelenta sambata, duminica fiind icoana si praznuire saptamanala a evenimentului Invierii. In aceste conditii, soroacele si deci parastasele se savarsesc prin traditie sambata. Daca la biserica de parohie nu se fac slujbe sambata, se poate savarsi parastasul si duminica insa numai sub ideea de exceptie.

Re: pomenirea mortilor

Scris: 28 Dec 2008, 23:17
de protosinghel
În mare parte, aprob răspunsul lui Daniel - "neoconvertit".
Cred că n-ar fi rău să vorbim, la modul general cel puţin, despre diferitele practici şi obiceiuri locale legate de înmormântare şi parastase, că poate în felul ăsta reuşim să dezrădăcinăm păgânismele din popor. Problema însă e că cei care le practică (fie ei şi preoţi), nu citesc forumul nostru... :(

Re: pomenirea mortilor

Scris: 29 Dec 2008, 11:10
de Vasile-Adrian
In Muntenia dar mai ales Oltenia este o explozie de astfel de obiceiuri pagane legate de inmormantare si parastas. Probabil ca unele se stiu dar am sa prezint cateva :
- incepând de la casa mortului nimeni din familie nu are voie sa se atinga de cosciug ca astfel risca sa fie luati dupa el; :)
- in casa cat sta mortul acolo aproape mai toate lucririle (oglinda, televizorul, tablourile etc) sunt acoperite cu pânza albă;
- la fiecare oprire din cele trei pana la Biserica , dupa ectenie, familia mortului arunca cu bani marunti in spate;
- tot dupa fiecare oprire familia mortului pune sub roata masinii sau a dricului o panza alba sa treaca peste ea;
- lumanarile de la prosoapele ce sunt date preotilor si cantaretilor de la casa mortului nu trebuie sa fie tinute cu capul in jos; prosoapele au si cate un banut in ele;
- legatul prosoapelor pe la masini, la sfesnic, la cruce , la mana groparului etc, aş spune ca este o inmormântare a prosoapelor...
- pe la sate, dupa trecerea mortului se arunca o găleata de apa pe jos;
- dupa ce mortul a fost luat din casa i se pune un vas de apa in ideea ca el se va intoarce si va bea din ea daca ii va fi sete;
- dupa slujba inmormantarii la groapa se da o gaina alba peste cosciug groparului;
- bagatul banilor prin buzunarele mortului;
La parastas trebuie obligatoriu la 6 saptamani sa se dea de pomana o masa si o veioza , prin aceasta intelegandu-se lumina pe lumea cealalta;
- dureros este ca unii preoti invata gresit : cum ar fi aducera de familie la Biserica, a 40 de cutii de chibrituri cu cate un banut si numele mortului in ele; (facand aluzie la cele 40 de liturghii pe care oricum nu le savarseste);
-in alte parti, mai in sud la parastase se cheama preotul si "vesnica pomenire" se canta cu "la multi ani" pentru ceilalti in viata;
- nu stiu daca mai este cazul amintirii strigoilor unde este chemat curajosul satului sa intepe in inima mortul, cu aprobarea preotului...
Exemplele pot continua dar cred ca acestea sunt mai importante si credeti-ma ca sunt adevarate mai ales ca sunt vazute cu ochii mei.Mai rau este ca ele se aplica in orase mari din Muntenia, Oltenia, ....

Re: pomenirea mortilor

Scris: 29 Dec 2008, 12:49
de protosinghel
Mdaaa... Multe ţi-a fost dat să vezi... :roll: Am văzut şi eu destule.

Clar că aceastea n-au nimic de-a face cu creștinismul. Multe sunt reminiscențe păgâne de la geto-daci şi de la greco-romani, iar altele sunt invenţii mai noi. Cu părere de rău, preoții nu numai că nu luptă să le scoată din parohie, ci chiar le încurajează şi "supraveghează" ca ele să fie îndeplinite "conform tradiţiei".
Cred că ar fi cazul ca Sf. Sinod să le condamne oficial, iar preoţii să explice oamenilor că nu în asta stă rugăciunea de mijlocire pt cel adormit, ci din contră, practicarea acestor păgânisme poate face inutilă rugăciunea pt cei adormiţi.

Re: pomenirea mortilor

Scris: 29 Dec 2008, 23:10
de CatalinM
La tara aceste "traditii" au mai multa trecere decat invatatura Bisericii si sunt tinute cu "sfintenie" chiar daca cei mai multi nici macar nu le mai cunosc rostul, sustinand doar ca asa a pomenit el si deci asa trebuie facut. Mi-a fost dat si mie sa asist la asememenea obiceiuri si am dedus ca preotul nu prea are ce face, caci, daca s-ar opune ar starni razmerite in randul enoriasilor. Asta in cazul in care el insusi n-ar fi sensibil fata de ele, caci am cunoscut si un astfel de preot, provenit, ce-i drept, tot din mediul rural, si care mi-a lasat impresia ca inca mai este influentat de credinte populare si superstitii in ciuda anilor de studii teologice.

Re: pomenirea mortilor

Scris: 30 Dec 2008, 11:46
de Florina
In Muntenia, nu am auzit de intepatul inimii mortului. Nici macar in toata Oltenia. Doar jumatate din gorjeni practica acest lucru, temandu-se de moroi. E clar exagerare faptul ca e pusa si Muntenia, si Oltenia intreaga!

Re: Pomenirea mortilor. Obiceiuri şi superstiţii

Scris: 30 Dec 2008, 12:30
de protosinghel
Am o nelamurire... oare preotul când pomeneşte pe cei adormiţi la parastas trebuie să amintească cu voce tare şi pregatirea sau nepregătirea decedaţilor? Adica daca au murit pregatiţi sau nepregatiti, spovediti, cu lumânare sau fără...?
Nu e corect. Trebuie pomenit doar numele de botez şi atât!!! "Ce-i mai mult, este de la diavol"... :D :D :D
La noi la biserică preotul are obiceiul ca atunci când pomeneşte pe cei adormiti [...] aminteşte si de cât timp li se face pomenirea.
POPULISM... Nu e nevoie de aşa ceva. E greu de spus că e foarte greşit, dar în mod sigur nu e corect. ;)

Re: pomenirea mortilor

Scris: 31 Dec 2008, 23:27
de Pisoiu Fericit
- bagatul banilor prin buzunarele mortului;
Asta i-au facut si bunicului meu, cand a murit, i-au bagat bani in buzunare... desi el era preot ortodox... da bine, in Ardeal multe nu prea se aplica, acolo daca esti femeie tanara si iti acoperi capu in biserica lumea crede ca esti sectanta ("pocaita" in termen popular). Nu stiu, nu e asa ca in sud, e mult mai catolicizat tot, pana si arhitectura, nu e la fel...

Re: Pomenirea mortilor. Obiceiuri şi superstiţii

Scris: 01 Ian 2009, 11:50
de protosinghel
Asta e o practică păgână. În antichitate, la greco-romani, se credea că cu aceşti bani morţii plătesc luntraşului Caron trecerea peste Stix (un fluviu) a infernului.
Cam la acest nivel suntem noi cu înţelegerea doctrinei eshatologice...

Re: Pomenirea mortilor. Obiceiuri şi superstiţii

Scris: 19 Mar 2009, 13:47
de prxristos
am mai multe intrebari in legatura cu timpul de savarsire a Parastasului:
1. daca trebuie sa se faca un parastas de 40 zile si aceste zile s-ar implini in a doua zi de Pasti, se poate face slujba de pomenire in Sambata dinaintea Sfintei Invieri? (stiu ca de la Sambata lui Lazar pana la Duminica Tomii nu se fac, dar in acest caz?)
2. daca vine cineva cu parastas Duminica - e mai corect sa se faca dupa Rugaciunea Amonului, inainte de Fie numele Domnului...?
3. In postul Mare - se pot face parastase in timul saptamanii? cand se savarseste Liturghia darurilor mai inainte sfintite? unii pun ectenie pt cei adormiti si in cadrul acestei Sf. Liturghii...?!

astept raspunsuri..
multumesc

Re: Pomenirea mortilor. Obiceiuri şi superstiţii

Scris: 22 Mar 2009, 22:17
de protosinghel
daca trebuie sa se faca un parastas de 40 zile si aceste zile s-ar implini in a doua zi de Pasti, se poate face slujba de pomenire in Sambata dinaintea Sfintei Invieri? (stiu ca de la Sambata lui Lazar pana la Duminica Tomii nu se fac, dar in acest caz?)
În acest caz Parastasul se amână până la sau chiar până după Duminica Tomii. Anume asta şi este logica apariţiei la ruşi a "Paştelui Blajinilor" (pt cei adormiţi).
daca vine cineva cu parastas Duminica - e mai corect sa se faca dupa Rugaciunea Amonului, inainte de Fie numele Domnului...?
Nu este corect. În acest caz, mai degrabă pui Ectenia pt cei morţi la timpul ei, deşi Duminica nici aceasta nu ar trebui pusă.
Pomenirile morţilor trebuie să se facă în special sâmbăta, şi, slavă Domnului, :) datorită evreilor care conduc întreaga lume, zilele de sâmbătă sunt declarate şi la noi libere, deci putem face slujbe suficiente pt morţi.
In postul Mare - se pot face parastase in timul saptamanii? cand se savarseste Liturghia darurilor mai inainte sfintite? unii pun ectenie pt cei adormiti si in cadrul acestei Sf. Liturghii...?!
Exclus. La această Liturghie nu se pomenesc nici cei vii, nici cei adormiţi. Nu este o Liturghie completă unde să se aducă jertfă de mijlocire. E doar un ritual de împărtăşire legat de Vecernie.

Re: Pomenirea mortilor. Obiceiuri şi superstiţii

Scris: 26 Apr 2009, 18:39
de protosinghel

Re: Pomenirea mortilor. Obiceiuri şi superstiţii

Scris: 06 Iul 2009, 09:44
de ccristi
Ma scuzati ca va deranjez atat de des cu intrebarile mele(unele poate f simple) dar as dori sa aflu daca este normal sa se pomeneasca ca mortul a trecut la cele vesnice nepregatit, nespovedit, fara lumina etc...
Am vazut ca a-ti dat raspuns la ac intrebare dar eu totusi insist fiindca dupa ce am purtat o discutie cu un preot care practica acest lucru am aflat ca e normal sa faca aceste adaugiri fiindca are o turma de pastorit si aceste adaugiri sunt un exemplu pentru cei vii sa nu sfirseasca in acest mod.
Eu inclin sa-i dau dreptate primind ac explicatie de la d-sul si cum spuneati mai sus ca ce e in plus nu e de la D-zeu, eu nu vad nimic in plus ci doar ii facem mai atenti pe cei vii sa se ingrijeasca pentru trecerea la Domnul.
Daca gresesc va rog sa ma corectati.

Va multumesc

Re: Pomenirea mortilor. Obiceiuri şi superstiţii

Scris: 06 Iul 2009, 10:31
de protosinghel
Cristi, noi am vorbit cu totul despre altceva. Nici săracii preoţi nu sesizează (sau nu vreau să sesizeze) nuanţele.
Omul dacă a murit departe de Biserică, nespovedit şi neîmpărtăşit (de f. mult timp sau deloc), trebuie să ne gândim dacă în general în pomenim. Iar dacă vrem să-i pomenin numele, nu are nici un rost să-i pomeneşti starea în care a murit (cu sau fără lumânare), că asta nu face parte din rugăciune şi nu rezolvă absolut nimic, ci e doar o metodă de a plăcea babelor, iar dintr-un anumit punct de vedere este o judecată subiectivă şi discriminatorie. Se poate ca un om care a murit cu lumânare aprinsă (ceea ce e doar un simbol şi nimic mai mult !!!) să aibă o stare duhovnicească mult mai gravă decât cel care a murit fără lumânare.
Repet deci, este greşit să se facă acele adaosuri la pomeniri. Iar cât priveşte catehizarea şi pregătirea enoriaşilor pt "sfârşit creştinesc vieţii, fără durere... şi răspuns bun la înfricoşătoarea judecată a lui Hristos" - asta o rămâne o datorie a preotului. Ar trebui să fie mesajul cel mai des răspândit (şi nu cel despre acte biometrice).

Re: Pomenirea mortilor. Obiceiuri şi superstiţii

Scris: 09 Iul 2009, 09:06
de ccristi
Cind putem spune despre cel trecut la cele vesnice ca era pregatit,cu cit timp un urma de momentul trecerii la cele vesnice ar fi trebuit sa fie impartasait,spovedit etc...si cit de pregatiti treb sa fim pentru acel moment al vietii.
De ce treb sa aiba luminare aprinsa cel trecut la vesnicie??

Re: Pomenirea mortilor. Obiceiuri şi superstiţii

Scris: 11 Aug 2009, 16:01
de ccristi
La ce perioada de timp se fac parastase si pomeni pentru cei trecuti la cele vesnice?
Si pina la citi ani.
Dupa ce prioada nu se mai face pomenirea(parastas,pomana )individuala pentru cel trecut la cele vesnice

Re: Pomenirea mortilor. Obiceiuri şi superstiţii

Scris: 14 Aug 2009, 09:45
de protosinghel
Citiţi aici şi aici.

Re: Pomenirea mortilor. Obiceiuri şi superstiţii

Scris: 19 Sep 2009, 08:51
de ccristi
Daca dai de pomana cuiva acel ce primeste trebuie sa spuna bogdaproste ca sa fie primit?
Am observat ca atunci cand se da de pomana cel care da ii spune celui caruia i se da sa spuna ,,bogdaproste sa-i fie lu Ion..etc,, e normal? Numai asa primeste Ion? Daca nu zice nimic cel ce primeste pentru ce se da pomana?
Daca dam fara dedicatie ne facem noua pomana pentru viata de apoi?
Va multumesc

Re: Pomenirea mortilor. Obiceiuri şi superstiţii

Scris: 25 Sep 2009, 08:30
de ccristi
Doreste cineva sa-mi raspunda la aceasta intrebare
Daca dai de pomana cuiva acel ce primeste trebuie sa spuna bogdaproste ca sa fie primit?
Am observat ca atunci cand se da de pomana cel care da ii spune celui caruia i se da sa spuna ,,bogdaproste sa-i fie lu Ion..etc,, e normal? Numai asa primeste Ion? Daca nu zice nimic cel ce primeste pentru ce se da pomana?
Daca dam fara dedicatie ne facem noua pomana pentru viata de apoi?
Va multumesc