Ips Bartolomeu Anania

Probleme ce vizează strict situaţia BOR.
ccristi
Mesaje: 204
Membru din: 25 Iun 2009, 13:05
Confesiune: ortodox

Ips Bartolomeu Anania

Mesaj necititde ccristi » 26 Apr 2010, 12:18

Va rog sa-mi spuneti daca stie cineva ce se mai intimpla cu acest mare om al BOR si de ce Trinitas Tv +Radio Trinitas nu spun absolut nimic de dansul.
Credeti-ma ca este chiar singurul ierarh al BOR despre care nu mai se aude nimic. Nici macar la programul ierarhilor la Duminica...despre dansul nu vor "trinitasurile patriarhiei" sa spuna nimic.
Ce stiti despre asta?
Va multumesc

Avatar utilizator
Ierodiacon
Mesaje: 58
Membru din: 09 Iul 2010, 22:00
Confesiune: ortodox
Localitate: Turnu Magurele , Teleorman
Contact:

Re: Ips Bartolomeu Anania

Mesaj necititde Ierodiacon » 01 Aug 2010, 22:27

Din cate am citit am aflat ca in Sf.Sinod sunt 2 grupari : cea a ecumenistilor condusa de PF Daniel si cea a traditionalistilor condusa de IPS Bartolomeu . Primul motiv ar fi acela ca nu face parte din gruparea PF Daniel si al doilea ca Arhiepiscopia Clujului nu finanteaza televiziunea . Cateodata la jurnal sunt spuse eparhiile care finanteaza ,printre care Arhiepiscopia nu se afla . Alta eparhie care nu finanateaza este Episcopia Alexandriei si Teleormanului , de asemenea ierarhul acesteia PS Galaction , nu apare la televizor . De exemplu Ips Laurentiu , care finanteaza si pe deasupra face parte din gruparea ecumenistilor este nelipsit de la jurnal . L-as ruga pe parintele Petru sa spuna daca este de acord cu mine .

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje: 5398
Membru din: 01 Apr 2008, 15:53
Confesiune: ortodox
Preocupări: liturgică, misiune
Localitate: Portugalia
Contact:

Re: Ips Bartolomeu Anania

Mesaj necititde protosinghel » 01 Aug 2010, 23:02

Din cate am citit am aflat ca in Sf.Sinod sunt 2 grupari : cea a ecumenistilor condusa de PF Daniel si cea a traditionalistilor condusa de IPS Bartolomeu .
Este naiv să gândim aşa, deşi am auzit şi eu de mai multe ori de pretinsele 2 grupări. Haideţi să fim serioşi, că Anania nu e mai puţin ecumenist decât Daniel. Iar super-tradiţionalismul de care chipurile a dat dovadă Anania în cazul Corneanu a fost pt simplu motiv că au fost concurenţi la patriarhie şi cineva a vrut să arate că ar fi fost mai bine dacă era ales el şi nu celălalt. Toţi sunt la fel, iar Anania a făcut la vremea lui mai multe compromisuri decât face Daniel acum.
Primul motiv ar fi acela ca nu face parte din gruparea PF Daniel si al doilea ca Arhiepiscopia Clujului nu finanteaza televiziunea . Cateodata la jurnal sunt spuse eparhiile care finanteaza ,printre care Arhiepiscopia nu se afla . Alta eparhie care nu finanateaza este Episcopia Alexandriei si Teleormanului , de asemenea ierarhul acesteia PS Galaction , nu apare la televizor . De exemplu Ips Laurentiu , care finanteaza si pe deasupra face parte din gruparea ecumenistilor este nelipsit de la jurnal . L-as ruga pe parintele Petru sa spuna daca este de acord cu mine .
Nu cred că e vorba doar de finanţare. Patriarhul Daniel e un om căruia dacă nu-i slujeşti cu toată slugărnicia şi milogeala, îi eşti duşman. Îl cunosc destul de bine. Pe deasupra, nu are deloc virtutea iertării aproapelui şi este în stare să ţină ură până la capăt, adică până te desfiinţează. Şi dacă cineva a greşit cu ceva sau l-a susţinut pe adversar, acela este scos din schemă ca şi cum nici nu ar exista.
Doamne miluieşte-l şi pe el şi pe noi.

Avatar utilizator
Ierodiacon
Mesaje: 58
Membru din: 09 Iul 2010, 22:00
Confesiune: ortodox
Localitate: Turnu Magurele , Teleorman
Contact:

Re: Ips Bartolomeu Anania

Mesaj necititde Ierodiacon » 01 Feb 2011, 11:37

Sute de clujeni au stat la rând în cursul nopţii pentru a-şi lua rămas bun de la Mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu Anania.
În jurul orei 21.30, trupul neînsuflețit al ierarhului a fost transportat la Palatul Mitropolitan care se află în vecinătatea Catedralei Ortodoxe, unde un sobor de preoți în frunte cu episcopii Irineu Bistrițeanu și Vasile Someșanu au ținut o slujbă religioasă pentru odihna sufletului IPS Bartolomeu. Ulterior, sicriul a fost depus în catedrală unde credincioșii, adunați în număr mare, auvenit să își ia rămas bun de la înaltul prelat.

Locotenența mitropolitană va fi asigurată până la numirea unui nou mitropolit de către Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel.

Mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu Anania, a decedat aseară, în jurul orei 19.25, la Secţia de Terapie Intensivă din cadrul Clinicii de Chirurgie 1 din Cluj-Napoca, unde a fost internat lunea trecută, după ce a revenit de la Viena.

A intrat în comă la Viena

În ultimele zile de viaţă, mitropolitul Bartolomeu Anania a fost în comă, stare în care intrat pe 23 ianuarie, când încă se mai afla internat la Spitalul AKH din Viena. "Înconjurat de medici, prieteni, ucenici şi colaboratori apropiaţi, trupul Înaltpreasfinţitului Bartolomeu a cedat multiplelor afecţiuni care i-au marcat ultima perioadă de viaţă", se arată într-un comunicat al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

Preotul Bogdan Ivanov, secretarul personal al mitropolitului Bartolomeu, care l-a însoţit pe acesta în Austria, a declarat că mitropolitul şi-a dorit foarte tare să revină la Cluj, de unde să treacă la cele veşnice. "Starea lui a fost critică şi nu s-au putut face prea multe", a spus părintele Ivanov.

După ce a revenit la Cluj, medicii au avut o încercare de a-l scoate din coma indusă pe mitropolitul Bartolomeu Anania, dar nimeni din anturajul acestuia nu a dorit să semneze pentru un eventual risc care ar fi putut surveni.

Surse din cadrul Mitropoliei Clujului au declarat că joia trecută episcopii Vasile Flueraş şi Irineu Bistriţeanu au avut o discuţie cu medicii Clinicii de Chirurgie 1, care au doit să îl detubeze pe Bartolomeu, pentru a vedea dacă acesta va putea să respire singur. "Nu au vrut să îşi asume niciun risc pentru că starea de sănătate a IPS Bartolomeu era foarte gravă", a spus un preot.

Diagnosticul pus de medicii clujeni a fost de insuficienţă acută cardiorespiratorie şi stenoză de venă aortă.

Va fi înmormântat în cripta de sub Catedrala Mitropolitană

Trupul lui IPS Bartolomeu Anania va fi coborât la veşnica odihnă în Cripta Ierarhilor de sub Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

Ritualul înmormântării unui mitropolit presupune delegarea din partea Patriarhului Daniel a unui alt mitropolit care să conducă destinele Mitropoliei Clujului până la numirea de către Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a unui nou mitropolit.

"Ritualul presupune că cel care va fi numit interimar este mitropolitul imediat superior lui Bartolomeu, adică ÎPS Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului. Aceste lucru nu este obligatoriu, locotenenţa mitropolitană putând fi asigurată chiar şi de către Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel", a spus un preot clujean.

IPS Bartolomeu Anania BIOGRAFIE

Mitropolitul Bartolomeu Anania s-a născut pe 18 martie 1921 în comuna Glăvile, judeţul Vâlcea, sub numele Valeriu şi a devenit Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului în martie 2006. ÎPS Bartolomeu a fost şi scriitor şi traducător, primind în 1982 premiul pentru dramaturgie al Uniunii Scriitorilor.

ÎPS Bartolomeu a fost unul dintre liderii protestelor anticomuniste studenţeşti din Cluj, ajungând în temniţele comuniste ca deţinut politic, ultima dată în 1958 când a fost arestat şi acuzat de activităţi legionare. Din 25 de ani de muncă silnică a ispăşit şase, iar în 1966 a fost trimis de către Biserica Ortodoxă Română în Statele Unite unde a îndeplinit mai multe funcţii în cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române. Reîntors în ţară a fost numit directorul Institutului Biblic al BOR.

În 2008, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a constatat că agentul cu numele de cod "Apostol" din dosarul de urmărire al fostului mitropolit al Ardealului Antonie Plămădeala era Valeriu Anania. ÎPS Bartolomeu a negat că ar fi dat fostei Securităţi note informative.

SUCCESOR

Episcopul de Covasna, cele mai mari şanse să ajungă mitropolit al Clujului

Dincolo de suferinţele mitropolitului Bartolomeu Anania, jocurile de culise au început încă de câteva luni, scenariile cel mai des discutat fiind numirea Episcopului Ioan Selejan, de la Covasna, ca şi Mitropolit al Clujului ori desfinţarea acestei mitropolii care a dat peste cap statutul Bisericii Ortodoxe Române, care avea pentru zona Transilvaniei o singură mitropolie, cu sediul la Sibiu.

Deşi nimeni nu discută deschis, acest subiect a făcut parte dintre temele de discuţie cu ocazia unei întâlniri de taină care a avut loc în urmă cu o lună la Mănăstirea Rohia şi la care au luat parte înalte feţe bisericeşti. Totuşi, scenariul desfinţării acestei mitropolii nu este foarte credibil, mai ales că ar da Bisericii Ortodoxe Române o puternică lovitură de imagine, mulţi fiind de părere că nu se poate desfinţa o instituţie creată în urmă cu câţiva ani.

Tensiuni vechi

Dincolo de orice supoziţii, o stare de tensiune între Patriarhul BOR Daniel şi IPS Bartolomeu Anania a existat în ultimii ani, relaţiile dintre cei doi nemaifiind cordiale încă de la alegerea noului patriarh, după moartea lui Teoctist. Răceala s-a putut simţi în momentul în care, în ultimele luni, Patriarhul Daniel a făcut o serie de vizite în mai multe judeţe din Transilvania, Bihor, Maramureş sau Satu Mare, aflate în subordinea mitropolitului Bartolomeu, fără ca cei doi să se întâlnească.

Preoţii din cadrul Mitropoliei Clujului susţin că ÎPS Bartolomeu ar fi vrut şi chiar a făcut demersuri pentru acest lucru ca după moartea sa, noul mitropolit să fie episcopul Irineu Bistriţeanu. Dorinţa lui Bartolomeu nu este însuşită de cei care conduc azi Biserica Ordotoxă Română, care ar dori ca noul mitropolit să fie episcopul Harghitei şi Covasnei, Ioan Selejan.

Şi cum Sinodul BOR este dominat la ora actuală de către Patriarhul Daniel, care a reuşit prin înscăunarea unor noi episcopi să ocupe locurile vacante din Sfăntul Sinod, o posibilă alegere a lui PS Ioan Selejan în funcţia de mitropolit al Clujului, să fie un lucru foarte posibil, mai ales că acesta se află în graţiile IPS Laurenţiu Streza, episcopul Mitropoliei Ardealului, rămasă cu doar patru judeţe, Braşov, Sibiu, Covasna şi Harghita după înfiinţarea Mitropoliei Clujului care numără judeţe, Cluj, Alba, Sălaj, Maramureş, Bistriţa Năsăud, Satu Mare, Bihor şi Mureş.


Dumnezeu sa-l odihneasca !

ccristi
Mesaje: 204
Membru din: 25 Iun 2009, 13:05
Confesiune: ortodox

Re: Ips Bartolomeu Anania

Mesaj necititde ccristi » 01 Feb 2011, 13:19

Va rog sa-mi spuneti daca stie cineva ce se mai intimpla cu acest mare om al BOR si de ce Trinitas Tv +Radio Trinitas nu spun absolut nimic de dansul.
Credeti-ma ca este chiar singurul ierarh al BOR despre care nu mai se aude nimic. Nici macar la programul ierarhilor la Duminica...despre dansul nu vor "trinitasurile patriarhiei" sa spuna nimic.
Ce stiti despre asta?
Va multumesc
Stirea cu trecerea la cele vesnice a ,,celui mai mare ierarh al BOR,,IPS Bartolomeu a fost data f.mult de toate televiziunile din Romania numai ca la Trinitas Tv nu au dat nimic pana la stirile de la 22.00 pentru aprox 3 min;au schimbat programul cu imagini de la Ierusalim ,probabil zic eu ca ppc-istul de Nicolae Dima nu a primit dezlegare de la Daniel patriarhul sa poata spune 2 vorbe despre aceasta stire.
Daca erau si ei preoti asa cum pretind faceau editie speciala chiar cu PF Daniel invitat si poate ca-i iertau oamenii;chiar ne iau de prosti astia ;o tara intreaga a vazut complotul impotriva IPS Bartolomeu.
RUSINEEEEEEEEEE Trinitasului si lui Daniel Patriarhul....f urat din partea lor.
Ma scuzati parinte protosinghel dar chiar mi s-a blocat tasta E


Înapoi la “BISERICA ORTODOXĂ ROMÂNĂ”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX