De ce nu există excomunicări din Biserica Ortodoxă Română ?

Probleme ce vizează strict situaţia BOR.
Dionysie
Mesaje: 695
Membru din: 20 Dec 2010, 20:57
Confesiune: ortodox
Preocupări: înţelegerea
Localitate: fost: "aletheia"

De ce nu există excomunicări din Biserica Ortodoxă Română ?

Mesaj necititde Dionysie » 10 Mai 2012, 12:56

După cum se poate vedea în întreaga societate românească, din care mulţi pretind că fac parte, măcar nominal din Biserica Ortodoxă, foarte mulţi oameni, unii chiar "pravoslavnici", se complac într-o viaţă incompatibilă în mod real, esenţial cu învăţătura de credinţă a Bisericii Ortodoxe, duc o viaţă cu foarte mari fapte de imoralitate şi lipsă de credinţă, cu grave compromisuri şi abateri nu doar de la morala creştină ci de la orice minimă morală naturală. Pe de altă parte se observă vizibil disproporţia evidentă şi îngrijorătoare între cei botezaţi ortodox şi cei care se străduiesc să cunoască şi să trăiască o viaţă ortodoxă cât mai autentică.

Foarte des, şi din ce în ce mai des, Biserica Ortodoxă şi credincioşii ortodocşi sunt acuzaţi de ipocrizie, de lipsă de trăire autentic creştină, de formalism, îngustare mentală confesională, etc. şi acest lucru în mod evident datorită faptului că foarte mulţi "pravoslavnici", adică creştini ortodocşi doar cu numele, prin faptele şi toată viaţa lor în dezacord, mai mult sau mai puţin, cu învăţătura Sfintei Scripturi şi a Sfintei Biserici Ortodoxe, întinează în mod evident şi produc mari daune de imagine Bisericii, românii ortodocşi fiind catalogaţi ca producători de avorturi, crime, beţii, curvii, furturi şi înşelăciuni, corupţie de toate felurile, nedreptăţi etc.

Întrebarea fundamentală care se pune este de ce Biserica prin ierarhii şi preoţii ei tolerează atât de mult aceste lucruri, de ce oamenii imorali, nelegiuiţi, necredincioşi, etc fac şi încă mai fac parte din Biserică, chiar dacă doar formal, de ce nu există excluderi şi excomunicări din Biserică pentru încălcările credinţei creştine ortodoxe ?!? De ce se întreţine această mentalitate de toleranţă faţă de atâtea păcate, nelegiuiri, necredinţă, ignoranţă şi indiferenţă în Sfânta Biserică, aşa încât de multe ori îţi este ruşine să mai spui cuiva că eşti român ortodox ? De ce se (mai) primesc în Biserică oameni, mă refer la Botez, prin desconsiderarea Botezului prin practică formalistă, şi de ce se mai fac slujbe de orice fel pentru mulţi oameni care, deşi formal fac parte din Biserică, din punct de vedere al cunoaşterii şi trăirii efective a credinţei sunt nişte repetenţi şi nişte indiferenţi şi ignoranţi fără pic de ruşine ?? De ce ierarhii şi preoţii Bisericii tolerează, îngăduie şi oarecum chiar încurajează în mod indirect, prin această nefericită toleranţă, discreditarea evidentă a Sfintei Credinţe şi a Sfintei Biserici Ortodoxe ?!?

Bineînţeles că nu am iniţiat acest subiect de discuţie pentru a denigra în vreun fel Biserica Ortodoxă, însă din punctul meu de vedere personal este destul de grav ceea ce se întâmplă şi nu de ieri de azi ci de o îndelungată perioadă. Dacă nu vom striga noi, care suntem ortodocşi şi ne străduim să cunoaştem cât mai bine şi să trăim cât mai autentic o viaţă creştinească, atunci părerea mea că vor striga pietrele în locul nostru către Dumnezeu, însă nu cred că este preferabil să ajungem în această situaţie. De ce se menţine în continuare această stare de laşitate şi de nefericită toleranţă ?!? Nu cred că ar fi rău ca efectivele Bisericii să fie reduse prin excomunicări, şi în special din rândul notabilităţilor corupte şi nelegiuite ale societăţii româneşti, pentru că cred că o curăţenie în Biserică, făcută în primul rând cu cei cu bani şi cu funcţii însă corupţi şi nelegiuţi şi nedrepţi, ar fi de bun augur şi ar duce în termen mediu de câţiva ani sau chiar zeci de ani la însănătoşirea morală şi spirituală a Bisericii pe trupul căreia a crescut un cancer moral şi spiritual care trebuie cumva extirpat, părerea mea.

De ce se îngăduie şi se tolerează în continuare aceste stări de lucruri care în mod normal nu ar trebui să caracterizeze Biserica ? De ce trebuie să suportăm cu toţii anumite etichetări şi catalogări jignitoare pentru indiferenţa şi profunda nesimţire faţă de Scriptură şi Biserică a unora care în scripte figurează ca "pravoslavnici" ? De ce această laşitate, acest laxism şi această nefericită toleranţă ?

Dionysie
Mesaje: 695
Membru din: 20 Dec 2010, 20:57
Confesiune: ortodox
Preocupări: înţelegerea
Localitate: fost: "aletheia"

Re: De ce nu există excomunicări din Biserica Ortodoxă Român

Mesaj necititde Dionysie » 10 Mai 2012, 13:32

Aş avea şi eu câtva întrebări pentru preoţii ortodcşi. Privind la următorul videoclip

http://www.radiodobrogea.ro/3555-oreste ... dobrogean/

putem auzi iar eu am auzit foarte bine cum un aşa zis ortodox, un aşa zis membru al Bisericii Ortodoxe Române tăgăduieşte la modul cel mai pefaţă şi fără nici un fel de clipire din ochi adevărul dumnezeiesc pe care îl propovăduieşte Biserica Ortodoxă. Se poate auzi foarte clar cum de la 7'20 la 8'50 individul Îl tăgăduieşte pe Fiul lui Dumnezeu la modul cel mai clar, şi mai mult într-un dialog cu un preot ortodox, "doctorand" la o facultate de teologie ortodoxă sub îndrumarea unui profesor ortodox, tăgăduieşte Dogmele Bisericii Ortodoxe, iar aici în mod special Sfânta Scriptură şi Sfintele sinoade Ecumenice precum şi pe Sfinţii Părinţi. Vă rog să ascultaţi când spune foarte clar că Hristos este Dumnezeu întrupat, iar Dumnezeu neîntrupat este Tatăl. Asta este contrazicere de cel mai evident grad a Sfintelor Scripturi şi a definiţiilor dogmatice de la câteva Sinoade Ecumenice.

Văzând acestea aş vrea deci să îi întreb în special pe preoţii ortodocşi cum este posibil ca un astfel de eretic (pentru că este în modul cel mai evident un eretic care afirmă nişte lucruri care îl bagă direct sub anatemele Sinoadelor Ecumenice) să fie tolerat de preoţi, de ierarhi, de profesori de teologie? Cum este posibil să vină un eretic, care se pretinde membru al BOR, să vină în public să îşi exprime mărturisirea lui de credinţă ABSOLUT ERETICĂ (chiar antihristică), ba mai mult alături de un preot, şi absolut nimeni să nu ia nici cea mai mică măsură, când ştim foarte clar că opinia eretică rostită pe gură în spaţiu public este anatematizată de Sinoadele Ecumenice, iar Simbolul de Credinţă afirmă foarte clar că Fiul S-a născut din Tatăl mai înainte de toţi vecii? CUM ESTE POSIBIL SĂ NU SE IA ABSOLUT NICI CEA MAI MICĂ MĂSURĂ? CUM ESTE POSIBIL CA ASTFEL DE ERETICI SĂ FIE TOLERAŢI ÎN BISERICA ORTODOXĂ? Cum este posibil să mai fii în comuniune cu oameni care tolerează astfel de eretici şi care prin toleranţa lor antihristică îi încurajează şi îi "legitimează" pe astfel lde eretici? Rog pe cineva să răspundă!! Sau nu mai există Biserica Ortodoxă (Română)? CUM ESTE POSIBIL CA UN ASTFEL DE ERETIC SĂ NU FIE (DE MULT) EXCOMUNICAT DIN BISERICĂ, DIN MOMENT CE CHIAR EL SINGUR ESTE CEL CARE SE ANATEMATIZEAZĂ?

Avatar utilizator
maria_andreea
Mesaje: 1540
Membru din: 23 Apr 2008, 13:33
Confesiune: ortodox
Preocupări: mecanică, finanţe, teologie, natură
Localitate: Sibiu
Contact:

Re: De ce nu există excomunicări din Biserica Ortodoxă Român

Mesaj necititde maria_andreea » 10 Mai 2012, 21:53

Vă rog să ascultaţi când spune foarte clar că Hristos este Dumnezeu întrupat, iar Dumnezeu neîntrupat este Tatăl
Iartă-mă că îmi permit să îţi reîmprospătez memoria: Şi într-unul Domn Iisus Hristos Fiul Lui Dumnezeu, Unul născut care din Tatăl S-a născut mai înainte de toţi vecii, Lumină din Lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut iar nu făcut Cel deofiinţă cu Tatăl prin care toate s-au făcut. Care pentru noi oamenii şi pentru a noastră mântuire S-a pogorât din ceruri şi S-a întrupat de la Duhul Sfânt şi din Fecioara Maria şi S-a făcut Om.
Deci Hristos este Fiul Lui Dumnezeu, Unul născut din Tatăl, Lumină, Dumnezeu, deofiinţă cu Tatăl, Întrupat, Om.
Eu nu văd nicio erezie.
Mântuirea se lucrează pe ruinele egoismului. (Părintele Arsenie Boca)

Dionysie
Mesaje: 695
Membru din: 20 Dec 2010, 20:57
Confesiune: ortodox
Preocupări: înţelegerea
Localitate: fost: "aletheia"

Re: De ce nu există excomunicări din Biserica Ortodoxă Român

Mesaj necititde Dionysie » 10 Mai 2012, 22:04

Într-adevăr tu nu vezi nici o erezie pentru că nici nu cunoşti învăţătura de credinţă a Bisericii şi nici nu ştii să interpretezi vorbele unui eretic (care se mai şi arată pe faţă că este eretic şi care se mai şi mândreşte că este eretic). Pentru acel eretic (ca şi pentru încă un eretic de aici de pe forum, care tot aşa face pe deşteptul dar e vai de steaua lui) Fiul lui Dumnezeu nu exista înainte de întrupare. Dogma Bisericii Ortodoxe, şi care a fost descoperită în Sfânta Scriptură, este că Sfânta Treime: Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh există din eternitate. Ereticul de mai sus afirmă că Fiul lui Dumnezeu există de fapt numai de la întrupare, fapt prin care contrazice nu doar Sfânta Scriptură ci şi definiţiile dogmatice ale Sinoadelor Ecumenice şi chiar şi Simbolul de Credinţă niceo-constantinopolitan al Bisericii.


Înapoi la “BISERICA ORTODOXĂ ROMÂNĂ”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 5 vizitatori

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX
cron