Hotărâri ale Sinodului BOR (se va scrie în continuare)

Probleme ce vizează strict situaţia BOR.
Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje:5422
Membru din:01 Apr 2008, 15:53
Confesiune:ortodox
Preocupări:liturgică, misiune
Localitate:Portugalia
Contact:
Hotărâri ale Sinodului BOR (se va scrie în continuare)

Mesaj necititde protosinghel » 08 Iul 2008, 12:27

PS Irineu, noul arhiepiscop al Craiovei şi mitropolit al Olteniei

PS Irineu Slătineanu, arhiereu al episcopiei Râmnicului a fost ales din al doile tur de scrutin, cu 24 de voturi pentru, 22 împotrivă şi 1 abţinere.

Alegerea noului Mitropolit al Olteniei a fost unul dintre punctele de pe ordinea de zi a şedinţei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române care are loc pe 8 şi 9 iulie, în cadrul căreia se va mai discuta cazul Mitropolitului Nicolae Corneanu şi se vor adopta unele măsuri pentru ajutorarea parohiilor sărace.

În cadrul şedinţei de consultare a Sinodului mitropolitan cu membrii Adunării Eparhiale ai Arhiepiscopiei Craiovei, cu membrii clerici şi mireni din celelalte eparhii ale Mitropoliei Olteniei, care a avut loc în luna iunie, au fost desemnaţi candidaţii la postul de Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei, Preasfinţitul Vicenţiu Ploieşteanul şi Preasfinţitul Irineu Slătineanul.

Ceremonia de întronizare a noului Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei a fost stabilită în ziua de duminică, 27 iulie 2008.

Preasfinţitul Irineu s-a născut la 16 noiembrie 1957 în localitatea Perişani, judeţul Vâlcea. În anul 1974, la vârsta de 17 ani a intrat ca frate la Mânăstirea Frăsinei.

În anul 1980 a absolvit Seminarul Teologic "Sfântul Grigorie Teologul", iar trei ani mai târziu a fost uns în monahism, primind numele de Irineu. Licenţiat în Teologie, la Bucureşti, a urmat studii de teologie la Paris, obţinând în anul 1991 titlul de Doctor în Teologie la Institutul "Saint Serge".

Din anul 1990, pentru o perioadă de doi ani, a fost profesor de Istoria culturii şi civilizaţiei bisericeşti universale, la Institutul "Saint Serge".

La data de 6 octombrie 1991 a fost hirotonit Arhiereu vicar al Episcopiei Râmnicului, cu numele de Slătineanul. A predat câţiva ani Teologie Morală la Facultatea "Andrei Şaguna" din Sibiu, iar în prezent este şef de catedră în cadrul Facultăţii de Teologie din Craiova.

Sursa: http://www.realitatea.net/irineu-slatin ... 11207.html


Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje:5422
Membru din:01 Apr 2008, 15:53
Confesiune:ortodox
Preocupări:liturgică, misiune
Localitate:Portugalia
Contact:

Re: Sinodul BOR - 8-9 iulie 2008 (se va scrie în continuare)

Mesaj necititde protosinghel » 08 Iul 2008, 17:31

În această seară, Sf. Sinod va aproba Canonizările preconizate, iar mâine va hotărî prin vot secret modalitatea de sancţionare a ÎPS Mitropolit Nicolae şi a PS Sofronie al Oradiei.
Sursa: http://newsin.ro/

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje:5422
Membru din:01 Apr 2008, 15:53
Confesiune:ortodox
Preocupări:liturgică, misiune
Localitate:Portugalia
Contact:

Re: Sinodul BOR - 8-9 iulie 2008 (se va scrie în continuare)

Mesaj necititde protosinghel » 08 Iul 2008, 20:19

Trecerea în rândul sfinţilor a domnitorului Neagoe Basarab, a lui Dionisie cel Smerit si a mitropolitului Iachint de Vicina

În cadrul lucrărilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române care au avut loc astăzi, 8 iulie, la Reşedinţa Patriarhală din Capitală a fost aprobată trecerea în rândul sfinţilor a domnitorului Neagoe Basarab, a lui Dionisie cel Smerit si a mitropolitului Iachint de Vicina. Domn al Ţării Româneşti între anii 1512 şi 1521, Neagoe Basarab ocupă un loc însemnat în galeria personalităţilor istorice ale poporului român. Este autorul uneia dintre cele mai vechi capodopere ale literaturii româneşti, 'Învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie'. De asemenea, în timpul domniei sale s-a tiparit 'Evangheliarul' slavon al lui Macarie.

Dionisie cel Smerit sau Exiguus, trăitor în a doua jumătate a secolului al V-lea şi prima a secolului al VI-lea, a fost un cunoscut traducător de scrieri patristice din Dacia Pontică, după Sfântul Ioan Casian. Opera sa constă în primul rând dintr-un număr de traduceri patristice în limba latină, cuprinse într-o Antologie de texte. Dionisie cel Smerit a conceput şi numerotarea anilor începând de la naşterea Mântuitorului Iisus Hristos, numerotare care s-a răspândit în întreaga lume prin intermediul calendarelor iulian şi gregorian.

Iachint de Vicina este primul mitropolit al Ţării Româneşti. În timpul păstoririi sale, au fost întemeiate noi aşezări mănăstireşti şi sunt strânse legăturile duhovniceşti cu Patriarhia de Constantinopol.

Propunerea de canonizare a celor trei sfinţi români a fost făcută în cadrul şedinţei Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei care s-a desfăşurat în data de 19 iunie a acestui an.

http://www.basilica.ro/ro/stiri/trecere ... icina.html

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje:5422
Membru din:01 Apr 2008, 15:53
Confesiune:ortodox
Preocupări:liturgică, misiune
Localitate:Portugalia
Contact:

Re: Sinodul BOR - 8-9 iulie 2008 (se va scrie în continuare)

Mesaj necititde protosinghel » 09 Iul 2008, 15:42

ALERTĂ - Sinodul BOR a hotărât să îi ierte pe ÎPS Corneanu şi pe Preasfinţitul Părinte Sofronie

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în cadrul şedinţei de miercuri, să îi ierte pe Mitropolitul Banatului, ÎPS Nicolae Corneanu, şi pe Episcopul Oradiei, Preasfinţitul Părinte Sofronie, pentru că şi-au recunsocut greşela şi au afirmat că regretă faptele care le-au fost imputate.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât în cadrul şedinţei de miercuri, 9 iulie, să îi ierte pe Mitropolitul Banatului, ÎPS Nicolae Corneanu, şi pe Episcopul Oradei, Preasfinţitul Părinte Sofronie, "pentru că şi-au recunoscut greşelile şi au afirmat că regretă faptele pe care le-au făcut" a declarat Episcopul Vicar Patriarhal, Vicenţiu Ploieşteanu.

http://newsin.ro/

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje:5422
Membru din:01 Apr 2008, 15:53
Confesiune:ortodox
Preocupări:liturgică, misiune
Localitate:Portugalia
Contact:

Re: Sinodul BOR - 8-9 iulie 2008 (se va scrie în continuare)

Mesaj necititde protosinghel » 09 Iul 2008, 17:12

Hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 8-9 iulie 2008

În zilele de 8-9 iulie 2008, la Reşedinţa patriarhală din Bucureşti, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfăşurat şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Dintre hotărârile luate menţionăm:
- canonizarea Sfântului Ierarh Iachint de Vicina, primul Mitropolit al Ţării Româneşti (cu ziua de prăznuire la 28 octombrie), a Sfântului Cuvios Dionisie Exiguul, părintele erei creştine şi al dreptului bisericesc (1 septembrie) şi a Sfântului Voievod Neagoe Basarab, Domnitorul Ţării Româneşti, om de cultură isihastă şi prinţ al păcii (26 septembrie);
- prăznuirea Sfântului Sfinţit Mucenic Ciprian, episcopul Cartaginei, în ziua de 13 septembrie;
- înfiinţarea de birouri de catehizare a tineretului în fiecare eparhie a Bisericii Ortodoxe Române pentru dezvoltarea proiectului "Hristos împărtăşit copiilor";

Sfântul Sinod a ales pe Părintele Arhimandrit Andrei – Nicolae Moldovan în postul de episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului cu titlul de Făgărăşanul.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat act cu bucurie de decizia congreselor celor două Eparhii ortodoxe româneşti din Statele Unite ale Americii şi Canada de a aproba propunerile Comisiei Mixte de Dialog şi de a împuternici această comisie să continue lucrarea în vederea realizării unificării celor două eparhii într-o singură Mitropolie Ortodoxă Românească pentru America de Nord, în comuniune canonică şi spirituală directă cu Patriarhia Română.
Sfântul Sinod felicită clerul şi ceilalţi delegaţi din Congresul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din cele două Americi, în frunte cu Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Nicolae şi, de asemenea, clerul şi ceilalţi delegaţi din Congresul Episcopiei Ortodoxe Române din America, în frunte cu Înaltpreasfinţitul Părinte Nathanael, pentru această decizie istorică şi îşi exprimă speranţa că eforturile de unificare din punct de vedere statutar şi administrativ vor fi încununate de succes.

http://www.basilica.ro/ro/stiri/hotarar ... _2008.html

Decizia Sfântului Sinod privind comportamentul sacramental şi liturgic al clerului şi credincioşilor ortodocşi

În şedinţa de lucru, din zilele de 8-9 iulie 2008, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat în discuţie împărtăşirea Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, la o Liturghie greco-catolică şi concelebrarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, cu un ierarh greco-catolic la slujba de sfinţire a Aghiazmei Mari.
Sfântul Sinod a dezaprobat gesturile necanonice ale celor doi ierarhi, care au produs tulburare în Biserică. Apoi, Sfântul Sinod a luat act de regretul şi pocăinţa acestora, pe care le-a primit ca prim semn de îndreptare.
În legătură cu comportamentul sacramental şi liturgic al ierarhilor, preoţilor, diaconilor, monahilor, monahiilor şi credincioşilor mireni ai Bisericii Ortodoxe Române în relaţie cu alte culte, pe temeiul Sfintelor Canoane şi al învăţăturii de credinţă ortodoxă, Sfântul Sinod a hotărât că nu este îngăduit niciunui ierarh, preot, diacon, monah, monahie sau credincios mirean din Biserica Ortodoxă Română să se împărtăşească euharistic în altă Biserică creştină. De asemenea, nu este îngăduit niciunui cleric ortodox să concelebreze Sfintele Taine şi Ierurgii cu slujitori ai altor culte.
Cei ce nu se supun acestei hotărâri pierd comuniunea cu Biserica Ortodoxă şi, în consecinţă, vor suporta sancţiuni canonice corespunzătoare stării pe care o ocupă în Biserică: depunerea din treaptă sau caterisirea, în cazul clericilor, şi oprirea de la împărtăşanie a credincioşilor mireni.

http://www.basilica.ro/ro/stiri/decizia ... docsi.html

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje:5422
Membru din:01 Apr 2008, 15:53
Confesiune:ortodox
Preocupări:liturgică, misiune
Localitate:Portugalia
Contact:

Re: Sinodul BOR - 8-9 iulie 2008 (se va scrie în continuare)

Mesaj necititde protosinghel » 09 Iul 2008, 18:55

Citiţi cu atenţia şi Cuvântul de deschidere a şedinţei Sf. Sinod, rostit de PF. Daniel.
http://www.basilica.ro/_upload/doc/1215 ... 619435.pdf

Avatar utilizator
CatalinM
Mesaje:96
Membru din:02 Apr 2008, 09:26
Confesiune:ortodox
Localitate:Bucuresti
Contact:

Re: Sinodul BOR - 8-9 iulie 2008 (se va scrie în continuare)

Mesaj necititde CatalinM » 09 Iul 2008, 19:16

din Cuvântul de deschidere a şedinţei Sf. Sinod, rostit de PF. Daniel
...consideram ca, printr-un dialog sincer si profund, pot fi redefinite dogmele care separa Biserica Romano-Catolica de cea Ortodoxa

:o

Bogdan Popovici
Mesaje:18
Membru din:09 Iun 2008, 18:46
Confesiune:ortodox

Re: Sinodul BOR - 8-9 iulie 2008 (se va scrie în continuare)

Mesaj necititde Bogdan Popovici » 09 Iul 2008, 19:48

Sunt de parere ca bucata de text citata de dl CatalinM trebuie citita in context. Iar in context eu inteleg ca Biserica Romano-Catolica e cea care trebuie sa-si redefineasca dogmele iar nu cea Ortodoxa. Daca intelegem doar ceea ce vrem noi sa intelegem, sigur n-ajungem nicaieri.

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje:5422
Membru din:01 Apr 2008, 15:53
Confesiune:ortodox
Preocupări:liturgică, misiune
Localitate:Portugalia
Contact:

Re: Sinodul BOR - 8-9 iulie 2008 (se va scrie în continuare)

Mesaj necititde protosinghel » 09 Iul 2008, 20:00

Ăsta e contextul, şi el nu clarifică, ci complică lucruruile....
...este necesar ca ortodocsii clerici, monahi si mireni să nu folosească cu usurinţă si patimă cuvinte grele ca „erezie” si „eretici”, „apostazie” si „trădare”, la adresa altor ortodocsi sau la adresa altor crestini, deoarece adesea sub pretextul că salvăm Ortodoxia ne urâţim sufletul, întrucât despărţim dreapta credinţă de iubirea crestină smerită.

Bogdan Popovici
Mesaje:18
Membru din:09 Iun 2008, 18:46
Confesiune:ortodox

Re: Sinodul BOR - 8-9 iulie 2008 (se va scrie în continuare)

Mesaj necititde Bogdan Popovici » 09 Iul 2008, 20:04

De ce vi se pare ca ar complica lucrurile? Cuvintele de care a amintit PreaFericitul sunt intr-adevar folosite cu foarte mare usurinta de multi crestini. Poate cu prea multa usurinta. Discursul PreaFericitului mi se pare extrem de echilibrat, plin de bun simt. Cearta acolo unde trebuie certat! De ce? N-ar trebui sa faca asa? Sau cum va inchipuiti dvs. ca ar trebui sa afirme?

Avatar utilizator
CatalinM
Mesaje:96
Membru din:02 Apr 2008, 09:26
Confesiune:ortodox
Localitate:Bucuresti
Contact:

Re: Sinodul BOR - 8-9 iulie 2008 (se va scrie în continuare)

Mesaj necititde CatalinM » 09 Iul 2008, 20:18

De ce vi se pare ca ar complica lucrurile? Cuvintele de care a amintit PreaFericitul sunt intr-adevar folosite cu foarte mare usurinta de multi crestini. Poate cu prea multa usurinta. Discursul PreaFericitului mi se pare extrem de echilibrat, plin de bun simt. Cearta acolo unde trebuie certat! De ce? N-ar trebui sa faca asa? Sau cum va inchipuiti dvs. ca ar trebui sa afirme?
Adaug si eu cu niste intrebari: Ce insemna "erezie" dupa parerea dvs si in ce situatie poate fi folosit acest termen? Inovatiile dogmatice ale catolicilor pot fi numite erezii sau nu?
Iertare!

Bogdan Popovici
Mesaje:18
Membru din:09 Iun 2008, 18:46
Confesiune:ortodox

Re: Sinodul BOR - 8-9 iulie 2008 (se va scrie în continuare)

Mesaj necititde Bogdan Popovici » 09 Iul 2008, 20:23

Stimate dle CatalinM. la intrebarea dvs. va raspund cu o intrebare (evreieste ar spune unii). Daca sunt eretici de ce ridicam anatemele, tinem cont de ele si ne primim unii pe altii? De cutoazie, probabil.

Avatar utilizator
CatalinM
Mesaje:96
Membru din:02 Apr 2008, 09:26
Confesiune:ortodox
Localitate:Bucuresti
Contact:

Re: Sinodul BOR - 8-9 iulie 2008 (se va scrie în continuare)

Mesaj necititde CatalinM » 09 Iul 2008, 21:04

Nu toata Ortodoxia a recunoscut ridicarea anatemelor. BOR este ea autocefala, dar face parte din Ortodoxie si atata timp cat acest fapt nu e recunoscut de toti, inseamna ca problema ramane. Iar daca o masura luata de ierarhi si chiar de un sinod nu este in duhul Sfintei Traditii si conforma cu canoanele, insemna ca nu Duhului Sfant i S-a parut, ci doar oamenilor, care s-au substituit Acestuia in mod abuziv.
Si acum revin la intrebarile de mai inainte.

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje:5422
Membru din:01 Apr 2008, 15:53
Confesiune:ortodox
Preocupări:liturgică, misiune
Localitate:Portugalia
Contact:

Re: Sinodul BOR - 8-9 iulie 2008 (se va scrie în continuare)

Mesaj necititde protosinghel » 09 Iul 2008, 21:56

Inovatiile dogmatice ale catolicilor pot fi numite erezii sau nu?
Da sunt erezii şi încă foarte mari! Nu pot fi trecute cu vederea în niciun fel!
Daca sunt eretici de ce ridicam anatemele?
Dar cine zice că ăsta a fost un pas corect? A fost chiar o mare greşeală. Mai ales că acest eveniment s-a întâmplat după oficializarea unor dogme papistaşe foarte străine de creştinism.
Dacă evenimentul de la 1054 era mai mult o schismă, pt că încă nu erau oficializare ereziile latine, şi deci hotărârea de anatemizare a fost luată personal doar de patriarhul Mihail Cerularie, atunci ridicarea anatemelor trebuia să fie hotărâtă pan-ortodox.

În concluzie: romano- şi greco-catolicii sunt eretici!

danadoina
Mesaje:471
Membru din:01 Apr 2008, 22:26
Confesiune:ortodox

Re: Sinodul BOR - 8-9 iulie 2008 (se va scrie în continuare)

Mesaj necititde danadoina » 09 Iul 2008, 22:17

În concluzie: romano- şi greco-catolicii sunt eretici!
Parinte, politic corect ar fi "invatatura romano- si greco-catolica sunt eretice" ca altfel se cheama ca nu aveti "iubire de aproapele" :o

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje:5422
Membru din:01 Apr 2008, 15:53
Confesiune:ortodox
Preocupări:liturgică, misiune
Localitate:Portugalia
Contact:

Re: Hotărâri ale Sinodului BOR (se va scrie în continuare)

Mesaj necititde protosinghel » 29 Oct 2009, 23:54

Astăzi, 29 octombrie 2009, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-au reunit în şedinţă plenară de lucru la Reşedinţa patriarhală din Bucureşti.
În cursul dimineţii, Sfântul Sinod a ales – prin vot secret – pe Preasfinţitul Părinte Gurie Gorjeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, în postul de episcop al Episcopiei Devei şi Hunedoarei cu reşedinţa în municipiul Deva şi jurisdicţia în judeţul Hunedoara.

În continuare, ierarhii Sfântului Sinod au ales – prin vot secret – pe Părintele Arhimandrit Dr. Varlaam Merticariu în postul vacant de episcop vicar patriarhal cu titulatura Ploieşteanul, pe Părintele Arhimandrit Ieronim Creţu în cel de-al doilea post de episcop vicar patriarhal vacant cu titulatura Sinaitul şi pe Părintele Arhimandrit Dr. Emilian Nică în postul vacant de episcop vicar al Episcopiei Râmnicului, cu titulatura Lovişteanul.

Şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române continuă astăzi, 29 octombrie 2009, în Sala Sinodală din Reşedinţa patriarhală, pe ordinea de zi aflându-se teme de actualitate ale vieţii şi activităţii bisericeşti din ţară şi străinătate.

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE
Acum ce să zic?! Pe părinţii Varlaam şi Emilian îi cunosc. No comment...
Dumnezeu să le ajute!

Victor
Mesaje:187
Membru din:02 Apr 2008, 19:28
Confesiune:ortodox
Localitate:Bucuresti

Re: Hotărâri ale Sinodului BOR (se va scrie în continuare)

Mesaj necititde Victor » 30 Oct 2009, 07:31


Acum ce să zic?! Pe părinţii Varlaam şi Emilian îi cunosc. No comment...
Dumnezeu să le ajute!
De ce ,,No Comment"?

Avatar utilizator
Ierodiacon
Mesaje:58
Membru din:09 Iul 2010, 22:00
Confesiune:ortodox
Localitate:Turnu Magurele , Teleorman
Contact:

Re: Hotărâri ale Sinodului BOR (se va scrie în continuare)

Mesaj necititde Ierodiacon » 01 Aug 2010, 22:03

Peste cateva luni se implineste un an de cand P.Cuv.Arhim.Ieronim Cretu a fost ales episcop - vicar patriarhal si inca nu a fost instalat . Nu vi se pare ceva suspect tinand cont ca Ps Emilian a fost instalat la nici o luna de la alegere ?

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje:5422
Membru din:01 Apr 2008, 15:53
Confesiune:ortodox
Preocupări:liturgică, misiune
Localitate:Portugalia
Contact:

Re: Hotărâri ale Sinodului BOR (se va scrie în continuare)

Mesaj necititde protosinghel » 01 Aug 2010, 22:23

Peste cateva luni se implineste un an de cand P.Cuv.Arhim.Ieronim Cretu a fost ales episcop - vicar patriarhal si inca nu a fost instalat . Nu vi se pare ceva suspect tinand cont ca Ps Emilian a fost instalat la nici o luna de la alegere ?
Episcopii vicari nu se instalează pt că ei nu au eparhie, deci nu sunt chiriarhi, ci doar vicari. Şi oricum nu instalarea este cea mai importantă, ci hirotonia. Iar de ce nu a fost arhim. Ieronim hirotonit, nu ştiu. Şi eu mi-am pus această întrebare, dar întru cât nu mă interesează foarte mult, nu am căutat un răspuns.


Înapoi la “BISERICA ORTODOXĂ ROMÂNĂ”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 8 vizitatori

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX