De ce ţinem Duminica?

Despre particularităţile acestor confesiuni mai speciale
cami
Mesaje:3
Membru din:10 Iun 2008, 18:47
De ce ţinem Duminica?

Mesaj necititde cami » 12 Iun 2008, 18:47

m a intrebat azi un coleg la servici de ce Duminica sarbatorim ziua lui Dumnezeu si nu sambata .nu am stiut ce sa i zic.Dumnezeu a facut lumea in 6 zile si in a saptea s-a odihnit, dar totsi se spune ca Duminica e prima zi a saptamanii.evrei tineau sambata ca zi Sfanta.Iisus a inviat Duminica si mironositele au aflat asta in prima zi a saptamanii cand au putut merge la mormant.poate e o intrebare copilaroasa, dar mi ar place sa pot sa raspund la ea.are legatura totul cu marea schisma?e o alegere omeneasca sau sarbatorim permanent invierea Domnului.

diaconul_Catalin

Re: de ce Duminica?

Mesaj necititde diaconul_Catalin » 12 Iun 2008, 19:39

Lumea nu a fost facuta in 6 zile x 24 ore fiecare; e vorba de perioade de timp, denumite zile. Dupa ce s-au denumit zilele, una din ele trebuia sa fie prima si alta ultima. S-a considerat a fi ok ca prima zi sa fie duminica, iar ultima sambata. Respectarea sambetei era normativa, caci in evanghelii se relateaza agresiunea iudeilor fata de Hristos chiar si cand vindeca in zi de sambata. Putem accepta sa sambata este zi de odihna, doar ca noi tinem duminica, prima zi a saptamanii, ca fiind ziua celei mai mari sarbatori: invierea lui Hristos. De aceea noi nu suntem habotnici atunci cand vine vorba de cinstirea zilei de duminica: nu consideram ca nu ai voie sa incalzesti mancare, nu consideram ca trebuie sa lasi animalele nemancate si neadapate, etc. Noi tinem ziua de duminica asemeni zilei Sfintelor Pasti. Deci, noi nu coonsideram duminica ziua in care S-a odihnit Dumnezeu dupa facerea lumii, caci El nu a obosit, nu a "tras la sapa" ca sa ne zideasca; noi consideram duminica ziua in care putem sa ne lepadam de "toata grija cea lumeasca", si "pe noi insine si unii pe altii si toata viata noastra lui Hristos sa o dam".
PS: Vor veni altii cu texte, citate si trimiteri, dar cred ca explicatia mea contine ideea principala.

Avatar utilizator
Ioan Cr
Mesaje:1104
Membru din:07 Apr 2008, 20:29
Confesiune:ortodox
Preocupări:medicină, teologie, filosofie
Localitate:Italia
Contact:

Re: de ce Duminica?

Mesaj necititde Ioan Cr » 12 Iun 2008, 21:46

m a intrebat azi un coleg la servici de ce Duminica sarbatorim ziua lui Dumnezeu si nu sambata .nu am stiut ce sa i zic.Dumnezeu a facut lumea in 6 zile si in a saptea s-a odihnit, dar totsi se spune ca Duminica e prima zi a saptamanii.evrei tineau sambata ca zi Sfanta.Iisus a inviat Duminica si mironositele au aflat asta in prima zi a saptamanii cand au putut merge la mormant.poate e o intrebare copilaroasa, dar mi ar place sa pot sa raspund la ea.are legatura totul cu marea schisma?e o alegere omeneasca sau sarbatorim permanent invierea Domnului.
In Hristos toate zilele sunt la fel, tot asa cum in Hristos nu mai este nici iudeu, nici elin, nici barbat, nici femeie. Vestea cea buna adusa de Mantuitorul este ca "Imparatia lui Dumnezeu s-a apropiat" - prin Hristos, Dumnezeu devine accesibil pretutindeni, intotdeauna si oricui (contrar Legii Vechi, unde erau privilegiati exclusiv iudeii, care se inchinau numai in Templul din Ierusalim si numai sambata sau in zile ca si sambata, adica de sarbatori).

Nimeni deci să nu vă judece pentru mâncare sau băutură, sau cu privire la vreo sărbătoare, sau lună nouă, sau la sâmbete, care sunt umbră celor viitoare iar trupul (este) al lui Hristos (Coloseni 2:17)

Dar chiar si admitand ca tinerea sambetei ("sabatului") este obligatorie si pentru crestini, apare o problema serioasa: cum anume o tinem (ce facem si ce nu facem in aceasta zi)? Pentru ca Decalogul interzice expres orice activitate in aceasta zi, inclusiv faptele bune. Se poate reprosa ca Mantuitorul a fost exemplu de tinere corecta a sambetei, facand fapte bune, dar - atentie - in acest caz nu mai poate fi vorba de sambata din Decalog! Cand iudeii Il invinuiau pe Hristos ca dezleaga sambata, Mantuitorul i-a invinuit la randul Sau ca "nu omul a fost facut pentru sambata, ci sambata a fost facuta pentru om" (Marcu 2:27). Adevarata odihna este odihna cereasca, care se da prin Invierea lui Hristos: iata de ce Hristos este "Domnul Sambetei", caci dupa Inviere, toate zilele sunt "sambete".
"Domnul mă paşte şi nimic nu-mi va lipsi." (Psalmul 23:1)

Gheorghiu Gabriela
Mesaje:15
Membru din:24 Mai 2009, 14:15
Confesiune:ortodox

Re: de ce Duminica?

Mesaj necititde Gheorghiu Gabriela » 08 Iun 2009, 15:27

X. DESPRE SERBAREA DUMINICII IN LOCUL SAMBETEI

1. De ce serbau evreii ziua sambetei ?

- Evreii serbau ziua sambetei ( Sabatul ) in amintirea odihnei lui Dumnezeu dupa facerea lumii si a iesirii lor din Egipt potrivit urmatoarelor texte :

" Iar in ziua a saptea este odihna Dumnezeului tau, sa nu faci in acea zi nici un lucru " ( Iesire 20, 10 ).

Si in alt loc :

" Adu-ti aminte ca ai fost rob in pamantul Egiptului si Domnul Dumnezeul tau te-a scos de acolo cu mana tare si cu brat inalt si de aceea ti-a poruncit sa pastrezi ziua odihnei ( a Sabatului ) si sa o tii cu sfintenie " ( Deuteronom 5, 15 ).

2. Cum a inteles Mantuitorul ziua de odihna a sambetei ?

- Mantuitorul desavarseste intelesul zilei de odihna a sambetei, socotindu-Se pe Sine :

" Domn si al sambetei " ( Matei 12, 8 ).

Si dezlegand sambata in intelesul ei desavarsit, vindecand pe slabanogul de la lacul Vitezda in ziua sambetei si invatand ca :

" Se cade a face bine sambata " ( Matei 12, 12 ).

Pentru ca :

" Sambata a fost facuta pentru om, iar nu omul pentru sambata " ( Marcu 2, 27 ).

3. Pentru ce serbam noi Duminica ?

- Noi serbam Duminica fiindca este adevarata zi de odihna, prin a doua creatie a lumii pe care a facut-o Mantuitorul prin Invierea Sa, in ziua intai a saptamanii ( adica Duminica ) :

" Drept aceea s-a lasat alta sarbatoare de odihna poporului lui Dumnezeu " ( Evrei 4, 9 ).

Noi serbam Duminica pentru ca in aceasta zi a inviat Mantuitorul Iisus Hristos :

" Dis-de-dimineata, in prima zi a saptamanii " ( Marcu 16, 12 ).

Duminica S-a pogorat Duhul Sfant peste Apostoli :

" Cand a sosit ziua Cincizecimii " ( Faptele Apostolilor 2, 1 ).

Duminica, Sfantul Ioan Evanghelistul a scris cartea Apocalipsei :

" Am fost in duh in zi de Duminica ( ziua Domnului ) si am auzit in urma mea un glas mare de trambita care-mi zicea : Ce vezi scrie in carte " ( Apocalipsa 1, 10-11 ).

Si tot Duminica se adunau primii crestini la frangerea painii, adica la Sfanta Liturghie :

" In ziua intai a saptamanii, adunandu-ne noi sa frangem painea ... " ( Faptele Apostolilor 20, 7 ).

Deci se cuvine sa serbam Duminica in locul sambetei, pentru ca, prin Hristos cel Inviat in ziua Duminicii, s-a savarsit a doua creatie a lumii, o noua iesire din robia pacatului, deci o noua zi de odihna.

preluat din Scurt catehism
Sa luam aminte la viata si invataturile sfintilor parinti- indrumatorii ortodoxiei si graitori ai cuvantului lui Dumnezeu : http://ioanagabi.toateblogurile.ro/

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje:5422
Membru din:01 Apr 2008, 15:53
Confesiune:ortodox
Preocupări:liturgică, misiune
Localitate:Portugalia
Contact:

Re: de ce Duminica?

Mesaj necititde protosinghel » 08 Iun 2009, 18:29

E foarte bine, că ai adus aceste mărutirii biblice.
Mulţumim Gabrielei.

Davieboy

Re: de ce Duminica?

Mesaj necititde Davieboy » 11 Sep 2009, 14:36

E foarte bine, că ai adus aceste mărutirii biblice.
Mulţumim Gabrielei.
D-le protosinghel, duminica a fost instaurata de Biserica Catolica (si cea Ortodoxa deoarece erau afiliate pe vremea aceea) prin anii 300 era noastra.
Sarbatorirea si sfintirea duminicii nu a fost poruncita, nici practicata in Biblie. Daca sustineti asta as vrea s avad si eu textele respective unde Isus a adus schimbarea respectiva si a instaurat duminica in loc de Sabat. Asemenea schimbarea in Legea Sa infailibila si perfecta nu ar fi trecut nevazuta de apostoli.
Deci, astept raspunsurile dv-tra (pe baza Biblica), sau mai bine va invit la topicul care l-am deschis recent "Porunca a IV a din Decalog, O Porunca Uitata?"
Multumesc.


...am gasit un citat:

"Noi tinem duminica in locul Sambetei, pentru ca biserica romano-catiloca, in Sinodul de la Laodicea (364 dupa Hristos) a transferat solemnitatea zilei de odihna de la sambata la dumineca."
Catechismul convertitilor, de Peter Geiermann, pg 50 Catechismul acesta a primit binecuvintarea papei la 25 Ianuarie 1910.

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje:5422
Membru din:01 Apr 2008, 15:53
Confesiune:ortodox
Preocupări:liturgică, misiune
Localitate:Portugalia
Contact:

Re: de ce Duminica?

Mesaj necititde protosinghel » 11 Sep 2009, 15:03

Întradevăr, s-a deschis un topic nou despre ziua sâmbetei.
duminica a fost instaurata de Biserica Catolica (si cea Ortodoxa deoarece erau afiliate pe vremea aceea) prin anii 300 era noastra.
Nu aveţi nici un argument istoric pt această idee şi iată de ce:
- "Biserica Catolică" a apărut după anul 1054 şi faptul că protestanţii au ceva de împărţit cu catolicii, nu-i priveşte şi pe ortodocşi;
- Faptul că abia împăratul Constantin cel Mare (306-337) a decretat duminica ca zi de odihnă, nu înseamnă că creştinii nu ţineau această zi până atunci. Dvstră ignoraţi toate datele istorice care spun contrariul (vezi versetele date mai sus, dar şi nformaţiile istorice pe care le avem în Scrisoarea lui Pliniu cel Tânăr către împăratul Traian, Apologia I a lui Iustin Martirul şi Filosoful către Împăratul Romei ş.a.).

Florin Cosmin
Mesaje:26
Membru din:25 Iun 2009, 11:36
Confesiune:ortodox

Re: de ce Duminica?

Mesaj necititde Florin Cosmin » 11 Sep 2009, 19:37

2 Corinteni 5,17: Deci, dacă este cineva în Hristos, este făptură nouă; cele vechi au trecut, iată toate s-au făcut noi.
Ioan 1,17: Legea prin Moise s-a dat, dar harul şi adevărul au venit prin Iisus Hristos.
2 Corinteni 3,6: Cel ce ne-a învrednicit să fim slujitori ai Noului Testament, nu ai literei, ci ai duhului; pentru că litera ucide, iar duhul face viu.
Galateni 2,21: dacă dreptatea vine prin Lege, atunci Hristos a murit în zadar.
Galateni 3, 11: Iar acum că, prin Lege, nu se îndreptează nimeni înaintea lui Dumnezeu este lucru lămurit, deoarece "dreptul din credinţă va fi viu".
Galateni 3,19: Deci ce este Legea? Ea a fost adăugată pentru călcările de lege, până când era să vină Urmaşul, Căruia I s-a dat făgăduinţa, şi a fost rânduită prin îngeri, în mâna unui Mijlocitor.
Romani 7,6: Dar acum ne-am desfăcut de Lege, murind aceluia în care eram ţinuţi robi, ca noi să slujim întru înnoirea Duhului, iar nu după slova cea veche.

Romani 14,6: Cel ce ţine ziua, pentru Domnul o ţine; şi cel ce nu ţine ziua, pentru Domnul n'o ţine.
Evrei 4,4-9: Căci undeva, despre ziua a şaptea, a zis astfel: "Şi S-a odihnit Dumnezeu în ziua a şaptea de toate lucrurile Sale". Şi în acelaşi loc, zice iarăşi: "Nu vor intra întru odihna Mea!". Deci, de vreme ce rămâne ca unii să intre în odihnă, iar aceia cărora mai dinainte li s-a binevestit, pentru nesupunerea lor, n-au intrat, Dumnezeu hotărăşte din nou o zi, astăzi rostind prin gura lui David, după atâta vreme, precum s-a zis mai sus: "Dacă veţi auzi astăzi glasul Lui, nu învârtoşaţi inimile voastre". Căci dacă Iosua le-ar fi adus odihnă, Dumnezeu n-ar mai fi vorbit, după acestea, de o altă zi de odihnă. Drept aceea, s-a lăsat altă sărbătoare de odihnă poporului lui Dumnezeu.
Coloseni 2,16-17: Nimeni deci să nu vă judece pentru mâncare sau băutură, sau cu privire la vreo sărbătoare, sau lună nouă, sau la sâmbete, care sunt umbră celor viitoare iar trupul (este) al lui Hristos.
Osea 2, 13: Şi voi face să încetez toate desfătările ei, sărbătorile şi lunile noi şi zilele de odihnă şi toate prăznuirile
ei.
Ioan 9,16: Deci ziceau unii dintre farisei: Acest om [Iisus] nu este de la Dumnezeu, fiindcă nu ţine sâmbăta.
Romani 10,4: Căci sfârşitul Legii este Hristos.
Ieremia 31,31-32: Iată, vin zile – zice Domnul – când voi face un nou legământ cu casa lui Israel şi cu casa lui Iuda; nu după legământul pe care l-am făcut cu părinţii lor în ziua când i-am luat de mână ca să-i scot din ţara Egiptului.
Evrei 8,7: Căci dacă (testamentul) cel dintâi ar fi fost fără de prihană, nu s-ar mai fi căutat loc pentru al doilea;
Deuteronomul 5,15: Adu-ţi aminte că ai fost rob în pământul Egiptului şi Domnul Dumnezeul tău te-a scos de acolo cu mână tare şi cu braţ înalt şi de aceea ţi-a poruncit Domnul Dumnezeul tău să păzeşti ziua odihnei şi să o ţii cu sfinţenie.

Avatar utilizator
Ioan Cr
Mesaje:1104
Membru din:07 Apr 2008, 20:29
Confesiune:ortodox
Preocupări:medicină, teologie, filosofie
Localitate:Italia
Contact:

Re: de ce Duminica?

Mesaj necititde Ioan Cr » 11 Sep 2009, 20:13

Sunt curios de ce cei mai mari bibleisti protestanti tin si ei duminica, si nu sambata. ;)
"Domnul mă paşte şi nimic nu-mi va lipsi." (Psalmul 23:1)

Avatar utilizator
Ioan Cr
Mesaje:1104
Membru din:07 Apr 2008, 20:29
Confesiune:ortodox
Preocupări:medicină, teologie, filosofie
Localitate:Italia
Contact:

Re: de ce Duminica?

Mesaj necititde Ioan Cr » 11 Sep 2009, 20:20

Am observat ca sectantii se pricep sa dea semnificatii duhovnicesti lucrurilor care le convin lor, ca apoi, inexplicabil, sa se reinarmeze din nou cu litera, si inca si o ascut mai tare decat este de fapt. Sa le fie rusine cand etaleaza in stanga si in dreapta ca sunt "nascuti de sus"/"born again"! :(
"Domnul mă paşte şi nimic nu-mi va lipsi." (Psalmul 23:1)

adinel84
Mesaje:59
Membru din:24 Sep 2009, 13:37
Confesiune:protestant

Re: de ce Duminica?

Mesaj necititde adinel84 » 25 Sep 2009, 12:03

ISAIA 66:22-23.......Daca pe Noul Paman se va serba Sabatul si in aceasta zi Dumnezeu de va chema sa ne intalnim cu EL........atunci aceasta zi a ramas sfintita de la creatiune, iar porunca nu s-a schimbat. Adu-ti aminte .......
Ultima oară modificat 25 Sep 2009, 13:35 de către protosinghel, modificat 1 dată în total.
Motiv: AM ŞTERS MESAJUL URMĂTOR PT GREŞELI ÎN UTILIZAREA CODULUI BB

danadoina
Mesaje:471
Membru din:01 Apr 2008, 22:26
Confesiune:ortodox

Re: de ce Duminica?

Mesaj necititde danadoina » 25 Sep 2009, 22:39

........
D-le protosinghel, ........
- sa fie formula asta asta un soi de "domn' Parinte !" :lol:
Iertare, dar suna foarte amuzant ...

bogdan_26
Mesaje:24
Membru din:25 Sep 2009, 21:03
Confesiune:protestant

Re: de ce Duminica?

Mesaj necititde bogdan_26 » 26 Sep 2009, 19:43

Pt domnul Diaconul
ce spuneti dvs contrazice biblia.Geneza spune ca apoi a fost o seara, apoi o dimineata, daca puteti deduce ca Dumnezeu nu a stiut sa se exprime in legatura cu creatiunea sa atunci nu aveti o imagine corecta despre Dumnezeu.eu cred ca...daca Dumnezeu a putut sa linisteasa marea a putut, cu siguranta, sa faca totul in sapte zile.Il putem acuza ca a fost iudeu si de aceea a pazit sabatul, dar asta nu ma impiedica cu nimic sa ascult de cuvantul Lui. Mai important decat ce au spus marii teologi este exemplul sau, este cel mai bun argument pt a da dreptate bibliei.

adinel84
Mesaje:59
Membru din:24 Sep 2009, 13:37
Confesiune:protestant

Re: de ce Duminica?

Mesaj necititde adinel84 » 26 Sep 2009, 22:32

Puteti sa stergeti orice mesaj Parinte, dar asta pentru mine si pentru multi altii care au citit acel comentariu inseamana.............LASITATE.

Avatar utilizator
Administrator3
Mesaje:135
Membru din:14 Dec 2008, 14:53
Confesiune:ortodox
Preocupări:ajuta la administrare
Localitate:RO

Re: de ce Duminica?

Mesaj necititde Administrator3 » 27 Sep 2009, 15:49

Pt domnul Diaconul
ce spuneti dvs contrazice biblia.Geneza spune ca apoi a fost o seara, apoi o dimineata, daca puteti deduce ca Dumnezeu nu a stiut sa se exprime in legatura cu creatiunea sa atunci nu aveti o imagine corecta despre Dumnezeu.eu cred ca...daca Dumnezeu a putut sa linisteasa marea a putut, cu siguranta, sa faca totul in sapte zile.
Cred ca ai dreptate: diaconul habar n-are ce spune. Daca Dumnezeu a potolit furtuna putea, fara nici o problema, sa faca lumea in sapte zile. Mai mult decat atat, putea sa faca totul intr-o clipita. Daca diaconul l-a facut pe Dumnezeu neputincios, spunand ca i-au trebuit cateva ere (perioade de timp) pentru a crea lumea, tu, spunand ca i-au trebuit sapte zile, crezi ca ii aduci elogii atotputerniciei?

Si ce legatura are exprimarea lui Dumnezeu? Crezi ca El a dictat biblia? Mai ai putin si spui ca a scris-o El cu degetelele lui.

bogdan_26
Mesaje:24
Membru din:25 Sep 2009, 21:03
Confesiune:protestant

Re: de ce Duminica?

Mesaj necititde bogdan_26 » 27 Sep 2009, 21:17

Exista posibilitatea sa Il limitezi pe Dumnezeu spunand mai mult decat a spus El asa ca asa pari inteligent, dar cu siguranta nu ai sa il descoperi...nici in viata ta..nici in biblie.Aici nu este vorba de cine are dreptate,ci de cine se lasa calauzit de Duhul sfant.Din biblie poti intelege orice ,dar sa eviti adevarul.Dumnezeu a lasat scris ca oricine sa inteleaga care este calea mantuirii.daca El a venit sa tina legea pe care El a dat-o...cum as putea eu,omul,sa pretind ca stiu mai bine cum trebuie pazita legea? Daca El la creatiune a sfintit ziua de odihna si mai apoi, in chip de om, a pazit-o..cum as putea sa tin alta zi de care El nu a amintit nimic?

Avatar utilizator
Ioan Cr
Mesaje:1104
Membru din:07 Apr 2008, 20:29
Confesiune:ortodox
Preocupări:medicină, teologie, filosofie
Localitate:Italia
Contact:

Re: de ce Duminica?

Mesaj necititde Ioan Cr » 27 Sep 2009, 21:30

daca El a venit sa tina legea pe care El a dat-o...cum as putea eu,omul,sa pretind ca stiu mai bine cum trebuie pazita legea? Daca El la creatiune a sfintit ziua de odihna si mai apoi, in chip de om, a pazit-o..cum as putea sa tin alta zi de care El nu a amintit nimic?
Pacat ca nu intelegeti semnificatia lui "Sabatul pentru om, nu omul pentru Sabat". Nu trebuie sa increstinati Sabatul (nu veti reusi), ci sa-l lasati sa se implineasca in Hristos.

La inceput Dumnezeu ne atentioneaza sa luam aminte la Sabat NU CA SA-L TINEM (despre asta nu se spune), ci ca sa-l sfintim. Si bine spune "sa ne aducem aminte", pentru ca atunci cand Hristos S-a facut Domn si al Sabatului - sa sfintim ziua impreuna cu El lucrand binele in toate zilele fara deosebire. Altfel aratam cu degetul asa cum faceau si iudeii carturari. Fariseic.
"Domnul mă paşte şi nimic nu-mi va lipsi." (Psalmul 23:1)

adinel84
Mesaje:59
Membru din:24 Sep 2009, 13:37
Confesiune:protestant

Re: de ce Duminica?

Mesaj necititde adinel84 » 28 Sep 2009, 08:44

Pacat ca nu intelegeti semnificatia lui "Sabatul pentru om, nu omul pentru Sabat". Nu trebuie sa increstinati Sabatul (nu veti reusi), ci sa-l lasati sa se implineasca in Hristos.
Isaia 58:13 Dacă îţi vei opri piciorul în ziua Sabatului, ca să nu-ţi faci gusturile tale în ziua Mea cea sfântă; dacă Sabatul va fi desfătarea ta, ca să sfinţeşti pe Domnul, slăvindu-L, şi dacă-l vei cinsti, neurmând căile tale, neîndeletnicindu-te cu treburile tale şi nededându-te la flecării,
Isaia 58:14 atunci te vei putea desfăta în Domnul, şi Eu te voi sui pe înălţimile ţării, te voi face să te bucuri de moştenirea tatălui tău Iacov; căci gura Domnului a vorbit."

Multi o sa zica: E in Vechiul Testament deci nu e pentru noi. Gresit! Nu uitati ca Sabatul nu a fost facut pentru evrei, asa cum zice Dl Cristi mai sus, si pentru om. Sabatul este actual si va ramane.
Isaia 66:22 Căci după cum cerurile cele noi, şi pământul cel nou, pe care le voi face, vor dăinui înaintea Mea - zice Domnul - aşa va dăinui şi sămânţa voastră şi numele vostru.
Isaia 66:23 În fiecare lună nouă şi în fiecare Sabat, va veni orice făptură să se închine înaintea Mea, - zice Domnul.


La inceput Dumnezeu ne atentioneaza sa luam aminte la Sabat NU CA SA-L TINEM (despre asta nu se spune), ci ca sa-l sfintim. Si bine spune "sa ne aducem aminte", pentru ca atunci cand Hristos S-a facut Domn si al Sabatului - sa sfintim ziua impreuna cu El lucrand binele in toate zilele fara deosebire. Altfel aratam cu degetul asa cum faceau si iudeii carturari. Fariseic.[/quote]
Cristi ma bucur pentru tine. Faci progrese. Multi aduc ca argumente impotriva Sabatului, niste texte scoase din context cum ca legea s-a desfintat. Ma bucur ca recunosti ca Sabatul a ramas "in picioare pana astazi si va ramane". Adu-ti aminte.........
Exodul 20:8 Adu-ţi aminte de ziua de odihnă, ca s-o sfinţeşti.
Exodul 20:9 Să lucrezi şase zile, şi să-ţi faci lucrul tău.
Exodul 20:10 Dar ziua a şaptea este ziua de odihnă închinată Domnului, Dumnezeului tău: să nu faci nici o lucrare în ea, nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici robul tău, nici roaba ta, nici vita ta, nici străinul care este în casa ta.
Exodul 20:11 Căci în şase zile a făcut Domnul cerurile, pământul şi marea, şi tot ce este în ele, iar în ziua a şaptea S-a odihnit: de aceea a binecuvântat Domnul ziua de odihnă şi a sfinţit-o.

Ezechiel 20:20 Sfinţiţi Sabatele Mele, căci ele sunt un semn între Mine şi voi, ca să ştiţi că Eu sunt Domnul, Dumnezeul vostru!"


Romani 7:12 Aşa că Legea, negreşit, este sfântă, şi porunca este sfântă, dreaptă şi bună.

bogdan_26
Mesaje:24
Membru din:25 Sep 2009, 21:03
Confesiune:protestant

Re: de ce Duminica?

Mesaj necititde bogdan_26 » 28 Sep 2009, 10:39

Cine a studiat biblia nu se poate sa nu fi observat ca exista un fir ce leaga totul.Dumnezeu creeaza,apoi sfinteste o zi in care omul sa isi aduca aminte ca el a creeat totul,ca nu a existat nicio evolutie(geneza 2:3).Pe muntele sinai scrie cu degetul sau o lege valabila pentru toti cei ce vor sa il aiba ca Dumnezeu,intre porunci descoperindu-se si pazirea sabatului(exod 20 ).Putem observa ca viata traita pe pamant de Isus a fost in tocmai dupa legea data pe muntele sinai(luca 6:6;marcu 6:2;marcu 10:18-20).Intereant ca la cererea tanrului bogat, de a mosteni viata vesnica, Isus ii enumera aceleasi porunci date de El pe muntele sinai.in apocalipsa 14:12 ne sunt descoperite caracteristicile sfintilor: pazesc poruncile lui Dumnezeu si credinta lui Isus.Dumnezeu a lasat libertatea de a alege,nimeni nu este obligat sa asculte,dar mesajul este clar:Dumnezeu a venit sa implineasca ceea ce omul nu a putut implini.

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje:5422
Membru din:01 Apr 2008, 15:53
Confesiune:ortodox
Preocupări:liturgică, misiune
Localitate:Portugalia
Contact:

Re: de ce Duminica?

Mesaj necititde protosinghel » 28 Sep 2009, 11:19

Intereant ca la cererea tanrului bogat, de a mosteni viata vesnica, Isus ii enumera aceleasi porunci date de El pe muntele sinai.
Inclusiv cea a sîmbetei? Nu! Deci aţi căzut singur în propria plasă! Altă dată fiţi mai prudenţi.

Apropo, ce părere aveţi de convingerea mea că, cel puţin pe acest forum, nici un ortodox nu-şi va călca în picioare credinţa şi nu va trece la învăţăturile eretice şi sectare neo-protestante? Eu să fiu în locul vostru nici n-aş mai insista, doar dacă, Doamne fereşte, fiind sectar aş vrea să trec la Biserica Ortodoxă, singura Biserică Mântuitoare.

Doamne ajută.


Înapoi la “Adventiştii şi "Martorii lui Iehova"”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 0 vizitatori

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX