Despre ea am mai scris aici.3. Cu "sărutarea păcii" e mai dificil, pt că ea a fost scoasă din uz inclusiv din cauza abuzurilor şi dezordinei create
1. Nu pentru feţele celor de alături am venit, căci ne rugăm "luminează faţa Ta (Hristoase) peste noi...". Bineîneţeles nu tb să-l ingnorăm pe cel de lângă noi, dar să nu cădem într-un socialism euharistic exagerat.ai ocazia să vezi fețele celor cu care te rogi, nu doar cefele lor. Iar o strângere cordială de mână este suficientă.
Nici eu nu sunt deacord cu dublul standard, dar haideţi să fim serioşi, că problema nu-i în "sărutul păcii", ci în impunerea spovedaniei înainte de fiecare împărtăşire, posturi şi pravile nejustificate, perioade de timp inventate etc.Iar teoretic, nu sunt de acord cu dublul standard. E ca la împărtășit: de ce clericii au intrare liberă la potir, iar mirenii plătesc scump biletul ?
Nu-i singurul gest pe care preoţii îl fac pur formal. Oricum e valabil doar pt slujbele în sobor, pe care eu nu le iubesc şi nici nu prea am ocazia să le servesc.De ce să se sărute doar clericii ? Sunt ei mai iubitori decît ceilalți, dînd pe dinafară ? E încă un semn de alienare...
Dar cum rămîne cu ”ai văzut pe fratele tău, ai văzut pe Dumnezeu” și cu alte cuvinte echivalente ale Scripturii și ale Părinților ?Nu pentru feţele celor de alături am venit, căci ne rugăm "luminează faţa Ta (Hristoase) peste noi...".
Se numește comunitate, o rara avis în bisericile de azi. De aceea pare ceva exagerat.să nu cădem într-un socialism euharistic exagerat.
Mă iertați, la chestii occidentale intră multe lucruri care țin de firescul vieții de zi cu zi, în biserică și în afara ei, cum ar fi purtarea pantalonilor și a cămășilor, spălarea pe mâini cu săpun, începerea slujbei la oră fixă ș.a. Iar cuvîntul sărutare, în limba română, vine de la latinescul salutare."Strângerea de mână" deja nu e "sărutare", iar gestul, orice s-ar spune, este occidental.
Multe practici vechi și-au schimbat forma, dar nu și valoarea. Mirenii sunt împărtășiți azi cu lingurița, Botezul, Maslul și alte slujbe s-au desprins de Liturghie, mirii nu mai intră în altar și multe altele, schimbate din motive practice. Nu este chiar același lucru dar nici prea departe. Și mult mai bine decît o iubire ”simbolică”.Deci nu e vorba de nicio o revenire la practica veche
Tocmai că suntem prea serioși și nu mai știm să ne purtăm firesc. În alte situații ați pus în lumină frumusețea slujirii din primul mileniu. Oamenii aceia puneau în practică cuvintele Să ne iubim unii pe alții, iar noi îi privim ca pe niște copii acuma.haideţi să fim serioşi, că problema nu-i în "sărutul păcii"
Este un gest care chiar încălzește. Nu doar potirul are nevoie de căldură.Nu-i singurul gest pe care preoţii îl fac pur formal.
Bine aţi remarcat, dar problema e că nu românii au inventat asta şi nici măcar nu latinii (care, când se salutau se şi sărutau). În original e vorba despre sărutare! Şi ea se făcea PE BUZE (cf. Ioan Gură de Aur, Teofilact al Bulgariei ş.a.). Bărbaţi cu bărbaţi, femei cu femei, clerici cu clerici.Mă iertați, la chestii occidentale intră multe lucruri care țin de firescul vieții de zi cu zi, în biserică și în afara ei, cum ar fi purtarea pantalonilor și a cămășilor, spălarea pe mâini cu săpun, începerea slujbei la oră fixă ș.a. Iar cuvîntul sărutare, în limba română, vine de la latinescul salutare."Strângerea de mână" deja nu e "sărutare", iar gestul, orice s-ar spune, este occidental.
Să nu uităm că iniţial au fost şi "agapele", care în mod direct şi poate chiar mai expresiv vorbeau despre duhul comunitar şi dragoste dintre membrii comunităţii. Dar iată ca demult a dispărut. La fel a dispărut, încă în primul mileniu, şi "sărutul păcii", care era element comun şi al agapei, şi al Liturghiei.În alte situații ați pus în lumină frumusețea slujirii din primul mileniu. Oamenii aceia puneau în practică cuvintele Să ne iubim unii pe alții...
În veci pomenirea lui ! Eu prefer să fiu printre copii, chiar dacă adulții ne mustră.Abordarea în stilul lui Schemann a acestor elemente pare mai copilărească decât "copilăria" pe care aţi invocat-o.
Mă învoiesc la pariu, dar să știu pe ce ?Eu sunt gata să pariez că introducerea "sărutării păcii" într-o parohie nu schimbă substanţial lucrurile... Va fi doar ceva exotic, dar fără urmări concrete în viaţa personală sau comunitară.
Pentru că dragostea s-a răcit. Explicațiile de acum legate de așa zisa neorînduială sunt cusute cu ață albă. E ceva de genul: nu mai mergem în vizită la frații noștri, că ne luăm la ceartă. Care autori din Evul Mediu evocă astfel de probleme pe vremea lor ?De ce însă a dispărut "sărutarea păcii"
Pentru că și oamenii simpli iși dau seama de valoarea sărutării ”în Hristos și în Biserică”. Schmemann o spune fară echivoc: orice lipsă din Liturghie este o lipsă în credință și își răsfrânge efectele negative în viața noastră.de ce mă rog, textele biblice despre îmbrăţişare, sărutare etc. au ajuns să fie interpretate în context liturgic (a se vedea sondajul ataşat)?
Ca într-un gînd să mărturisim Adevărul. Ca să ieșim din individualismul credinței (fie ea și euharistică). Și apoi eu vreau multe să restabilim, știți asta.De ce trebuie să restabilim doar asta, dar nu şi altele?
Un astfel de gest poate convinge detot sau deloc.cu "sărutarea păcii" nu m-au convins deloc.
Si nimeni, band vin vechi, nu voieste de cel nou, caci zice: E mai bun cel vechi. Luca V,39Ba chiar m-au întărit în vechile convingeri: că n-a dispărut întâmplător, iar reîntroducerea ei nu i-ar ajuta cu nimic la modul real (decât poate să se dezmorţească puţin)
Quand meme...4. Dacă cineva consideră sau chiar observă că "sărutarea păcii" mobilizează parohia
Pentru că dragostea s-a răcit.De ce însă a dispărut "sărutarea păcii"
1. Părinte, noi doi n-am slujit niciodată împreună, dar ne-am îmbrăţişat de mai multe ori. Iată că ne iubim, dar ne mai şi înţepăm. Şi acum 2 întrebări:Pentru că și oamenii simpli iși dau seama de valoarea sărutării ”în Hristos și în Biserică”. Schmemann o spune fară echivoc: orice lipsă din Liturghie este o lipsă în credință și își răsfrânge efectele negative în viața noastră.de ce mă rog, textele biblice despre îmbrăţişare, sărutare etc. au ajuns să fie interpretate în context liturgic (a se vedea sondajul ataşat)?
Nu m-aţi convins deloc. Iar exemplul preoţilor care şi se îmbrăţişează, şi se sărută, dar nu se iubesc şi sunt destul de egoişti - confirmă acest lucru.Ca într-un gînd să mărturisim Adevărul. Ca să ieșim din individualismul credinței (fie ea și euharistică). Și apoi eu vreau multe să restabilim, știți asta.De ce trebuie să restabilim doar asta, dar nu şi altele?
Nu aşi vrea să descurajez. Dacă e să-mi fac o părere, o concluzie persoanală, să fie imparţială.Concluzia ar putea fi trasă de un moderator care să aprecieze cele discutate pînă acum, și mai ales să decidă cine câștigă pariul![]()
Eu nu voi aștepta a doua Venire ca aceste lucruri să devină posibile. Sunt pentru o viziune dinamică, pentru o creștere lentă și susținută, și ea este posibilă la firul ierbii.Apreciez reînviorarea şi tendinţa revenirii la valorile din trecut, doar că nu văd o reuşită dacă nu ţinem cont şi de practica concedierii din trecut. Şi practic, aceasta, cel puţin pentru viitorul apropiat, o văd imposibil.
Un astfel de loc nu știu dacă există. Însă din cîte am citit, Sărutarea păcii a dăinuit pînă prin sec. XII, iar concedierea nu se mai făcea demult. Și nu este totuna dacă oamenii sunt indiferenți față de Sf. Împărtășanie, sau, opriți fiind, o doresc fierbinte. Poate fi fățărnicie și faptul că dăm Pace tuturor, că-i binecuvîntăm pe toți cu potirul ”Mîntuiește Doamne poporul Tău” (care popor ?), că le dăm anafură tuturor, și multe altele - dacă vreți, vă fac o listă luuuungă, și chiar ar merita s-o fac. Dar și perfecționismul (ori 100% corect, ori deloc) este periculos.În situaţia de fată dacă este făcută, rămâne tot un act formal faţarnic , în cel mai fericit caz, sau şi mai grav, o minciună, o mărturisire mincinoasă, dacă este făcută cu cei nebotezaţi sau opriţi de la împărtăşire.
Dacă ar fi ca în vechime, catehumenii şi penitenţii să fie concediaţi înainte de liturghia credincioşilor, apoi acest act să aibă loc doar între cei credincioşi, atunci, da!
A. Kuraev, Provocările ecumenismului, Ed. Sofia 2006, p.32Trebuie să tindem spre Plinătate, dar să nu respingem ceea ce nu reușește s-o atingă. Poate fi bineprimită numai aspirația perfectă către Hristos, sau și cea imperfectă, lacunară
În multe locuri ele au reapărut. La noi se fac în toate duminicile din Posturi, și la Praznice. Rămîn 60-70 de persoane din cele cca. 100 care stau la Liturghie. Rămîne cine vrea. Este o masă în Familie, o prelungire a bucuriei euharistice (deși nu toți s-au împărtășit). Dacă e nevoie, credincioșii mei pot da mărturie.Să nu uităm că iniţial au fost şi "agapele", care în mod direct şi poate chiar mai expresiv vorbeau despre duhul comunitar şi dragoste dintre membrii comunităţii. Dar iată ca demult a dispărut.
Interesant unde aţi citit asta şi care sunt argumentele? Faptul că Teofilact al Bulgariei (sec. 12) aminteşte de această sărutare nu înseamnă că ea se practica şi între mireni. Şi Sf. Teofilact vine de fapt cu următoarele reproşuri:Însă din cîte am citit, Sărutarea păcii a dăinuit pînă prin sec. XII, iar concedierea nu se mai făcea demult.
Nimeni nici nu a zis asta, dar cei opriţi nu sunt totuşi în comuniune cu cei neopriţi. Iar sărutul este expresia comuniunii, nu?Și nu este totuna dacă oamenii sunt indiferenți față de Sf. Împărtășanie, sau, opriți fiind, o doresc fierbinte.
Vedeţi ce înseamnă să luaţi o abatere drept regulă? Binecuvântarea cu potirul se face mai mult în BOR (în Grecia nu peste tot) şi asta pt că li se pare mai uşor preoţilor. La ruşi nu veţi vedea asta niciodată. În mod normal trebuie pus potirul pe Sf. Masă, (abia acum) de turnat în el miridele, iar binecuvântarea să fie făcută cu mâna. Noi ne împărtăşim cu Sf. Taine (dacă nu suntem opriţi), dar nu binecuvântăm cu ele sau ne mulţumim cu atingerea de ele!Poate fi fățărnicie și faptul că dăm Pace tuturor, că-i binecuvîntăm pe toți cu potirul ”Mîntuiește Doamne poporul Tău”
Dacă rămân şi oameni opriţi de la împărtăşire, deja nu mai este "agapă", ci o "masă prietenească" sau una "caritabilă". Să nu uităm că mâncărurile de la "agapă" erau considerate mai ceva decât anafura de acum, iar "sărutarea păcii" era legată anume de "agapă". Când acestea AU FOST INTERZISE DE BISERICĂ(!) "sărutarea" a trecut în cadrul Liturghiei.În multe locuri ele au reapărut. La noi se fac în toate duminicile din Posturi, și la Praznice. Rămîn 60-70 de persoane din cele cca. 100 care stau la Liturghie. Rămîne cine vrea. Este o masă în Familie, o prelungire a bucuriei euharistice (deși nu toți s-au împărtășit).Să nu uităm că iniţial au fost şi "agapele", care în mod direct şi poate chiar mai expresiv vorbeau despre duhul comunitar şi dragoste dintre membrii comunităţii. Dar iată ca demult a dispărut.
Vă apreciez părinte şi vă doresc succes. Sunt şi eu pentru o viziune dinamică, pentru o creștere lentă, dar, să înceapă de la rădăcină.Eu nu voi aștepta a doua Venire ca aceste lucruri să devină posibile. Sunt pentru o viziune dinamică, pentru o creștere lentă și susținută, și ea este posibilă la firul ierbii.
Cu pacea, nu mi-se pare făţărnicie, nu-i nici o mărturisire de recunoaştere a lui Hristos în mijlocul nostru. Şi dacă ne reamintim, chiar Mântuitorul a poruncit Apostolilor, la prima trimitere , să ureze pace casei în care urmau să intre, chiar şi celor nevrednici, care avea să se întoarcă pacea de la ei.Poate fi fățărnicie și faptul că dăm Pace tuturor
Se face referire la poporul şi moştenirea lui Dumnezeu, nu la toţi cei prezenţi, nu? Aveţi şi sf voastră dreptate. Liturghia păstrează elemente de referinţă doar pentru credincioşi, iar astăzi sunt oarecum nerealiste datorită permisiunii la Liturghie a celor care nu ar trebui să stea.că-i binecuvîntăm pe toți cu potirul ”Mîntuiește Doamne poporul Tău” (care popor ?)
În condiţiile în care românii spun la tot pasul "suru΄ mâna", dar nimeni nu sărută nici o mână şi nici nu are măcar de gând să facă asta, iar la sfârşitul convorbirilor telefonice spunem foarte des "te pup", dar n-ai cum să-l pupi pe celălalt, eu cred că cele spuse de pr. Petru mai sus sunt suficiente pentru a dezmorţi puţin atmosfera liturgică şi a (re)aduce un anumit duh de comuniune în comunitate.Când am slujit în diaspora din Occident, cuvintele "Să ne iubim unii pe alţii..." le spuneam cu faţa spre credincioşi, iar aceştia, împreună cu mine, spuneau (rostit): "Pe Tatăl, pe Fiul şi pe Sfântul Duh...". Imediat adăugam "Hristos în mijlocul nostru" (făcând o mică închinăciune spre ei), iar ei răspundeau "Este şi va fi" - şi cu asta se încheia totul legat de vechea "sărutare a păcii". Şi cred că e suficient.
Aş vrea din partea membrilor şi vizitatorilor acestui forum propuneri pentru:
- un sistem de lecturi de Vechiul Testament pentru Vecerniile din toate Sâmbetele de peste an (căci la sărbătorile mai mari de peste săptămâne deja sunt);
- un alt sistem de lecturi din Noul Testament la Sf. Liturghie (Apostol şi Evanghelie), valabil pentru parohii, reieşind din observaţiile de aici.
Înapoi la “Generalităţi legate de cultul liturgic ortodox”
Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator