Nelamuriri Otpust, Evanghelie, Apostol

Totul despre Liturghie şi alte teme implicite
John25
Mesaje: 1
Membru din: 11 Ian 2015, 09:33
Confesiune: ortodox
Preocupări: Student al Facultatii de Teologie Buc.

Nelamuriri Otpust, Evanghelie, Apostol

Mesaj necititde John25 » 11 Ian 2015, 10:07

Buna ziua si Domnul sa va binecuvanteze!

Daca aveti bunavointa sa ma ajutati in problemele pe care le supun atentiei dumneavoastra, va multumesc din suflet. Faceti un bine pentru un coleg teolog din anul intai, aflat in pragul examenului de Practica Liturgica. :D

In primul rand daca cineva imi poate confirma corectitudinea urmatoarelor afirmatii:
Forma generala a otpustului mare la Sfanta Liturghie, in zilele de rand este:

Hristos, Adevaratul nostru Dumnezeu, pentru rugaciunile Preacuratei Sale Maici, [aici se adauga LUNI: cu ocrotirile cinstitelor si cerestilor netrupesti Puteri; MARTI: ale cinstitului si slavitului Prooroc, Inaintemergatorul si Botezatorul Ioan; MIERCURI: cu puterea cinstitei si de viata facatoarei Cruci; JOI: ale Sfintilor, slavitilor si intru tot laudatilor Apostoli, ale celui intre Sfinti, Parintele nostru Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, facatorul de minuni; VINERI: cu puterea cinstitei si de viata facatoarei Cruci; SAMBATA: ale sfintilor. slavitilor si intru tot laudatilor Apostoli, ale sfintilor si slavitilor buni biruitori Mucenici, ale cuviosilor si de Dumnezeu purtatorilor Parinti ai nostri], pentru rugaciunile sfantului (N), ocrotitorul acestui sfant locas, ale celui intre sfinti Parintele nostru Ioan Gura de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului (daca este Liturghia lui Ioan Gura de Aur, nu le mai precizez si pe celelalte doua), a carui dumnezeiasca Liturghie am savarsit, ale Sfantului (N) a carui praznuire savarsim astazi, ale Sfintilor si Dumnezeiestilor Parinti Ioachim si Ana si pentru ale tuturor sfintilor, sa ne miluiasca si sa ne mantuiasca pe noi ca un bun si de oameni iubitor.

Partea pe care am ingrosat-o ma intereseaza in mod special deoarece in Liturghier scrie dupa cum urmeaza: "LA DUMNEZEIASCA LITURGHIE: Otpustul este acelasi ca la Vecernie si Utrenie...". Daca Luni la Vecernie si Marti la Utrenie se spune otpustul cu formula ale cinstitului si slavitului Prooroc, Inaintemergatorul si Botezatorul Ioan, aceasta inseamna ca se va folosi aceeasi sintagma la Liturghia de Luni sau de Marti?

De asemenea pentru Sfanta Liturghie de Duminica se foloseste formula: "Cel ce a inviat din morti, Hristos, Adevaratul nostru Dumnezeu, pentru rugaciunile Preacuratei Sale Maici, ale Sfintilor, slavitilor si intru tot laudatilor Apostoli...[toate cele cate s-au scris mai sus]. Va rog sa imi confirmati daca este corect si acest Otpust.

In continuare am nelamuriri in ceea ce priveste alegerea Evangheliei pentru o anumita zi. Formula ar fi dupa cum urmeaza:
- cautam in Sfanta si Dumnezeiasca Evanghelie Duminica imediat urmatoare zilei care ne intereseaza;
- mai apoi mergem inapoi si cautam ziua respectiva (luni, marti, miercuri, joi, vineri, sambata);

Mi-ar putea explica cineva in mod concret daca este corect felul in care am spus ca se alege Evanghelia?
De asemenea, inteleg faptul ca trebuie stabilita si o Evanghelie pentru adormiti, cum si de unde se pune aceasta pentru o anumita zi?
In continuare, trebuie stabilita si o Evanghelie pentru sfantul din ziua respectiva, cum se de unde se pune aceasta pentru o anumita zi?

Exista reguli in ceea ce priveste stabilirea acestor 3 Evanghelii? Se mai pot pune si altele? Dar in anumite zile, se scot din ele (de exemplu Evanghelia pentru adormiti nu cred ca se pune mereu).

In aceeasi situatie stau si cu stabilirea Apostolului...

Rogu-va sa ma lamuriti in aceste chestiuni si sa nu ma mustrati prea tare ca m-am trezit tarziu. Mai este ceva pana la examen...iubesc Liturgica, dar am un parinte profesor, desi foarte bun, cateodata abiguu.

Va multumesc din suflet si fiti binecuvantati in aceasta Sfanta zi de Duminica!

Înapoi la “Dumnezeiasca LITURGHIE. Istorie, rânduială şi explicare”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Bing [Bot] și 4 vizitatori

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX
cron