Pagina 1 din 1

Împărtăşirea în afara Liturghiei

Scris: 25 Noi 2016, 17:51
de cipin
Doamne ajuta!
Va rog sa îmi spuneți daca este corecta urmatoarea situatie:
În potirul pregătit la Proscomidie pentru Sfanta Liturghie (cu vin și apa) sa se puna din Sfanta Impartasanie pentru bolnavi și sa se impartaseasca credinciosii în timpul Utreniei iar mai apoi, in același potir, la momentul respectiv din cadrul Sfintei Liturghii, sa se adauge particica Iisus și caldura.
Concret, în același potir sunt particele din Sfânta Impartasanie pentru bolnavi si se adauga și particica Iisus.
Multumesc!

Re: Sfanta Impartasanie

Scris: 25 Noi 2016, 19:32
de protosinghel
Hristos e acelaşi; nu exisă un Hristos pentru bolnavi şi altul pentru sănătoşi...
Şi dacă s-a pus o părticică de Trup şi Sânge în acel Potir, el nu mai poate fi înfăţişat ca Dar ce necesită a fi sfinţit, pentru că s-a sfinţit prin punerea Trupului şi Sângelui.
În general împărtăşirea în biserică în timpul Utreniei e o practică greşită. Din moment ce se face Liturghie, toţi doritorii trebuie să aştepte momentul rânduit pentru împărtăşire cu Sfinte Taine care s-au sfinţit la acea Liturghie.

Re: Sfanta Impartasanie

Scris: 25 Noi 2016, 20:01
de cipin
Mulțumesc pentru răspuns!
1.Bineînțeles ca Hristos este acelasi. Am vrut doar sa evidențiez aspectele situației, sa se înțeleagă.
2. Sunt momente când vin oameni în vârstă care iau medicamente sau sunt suferinzi și nu pot sta până la momentul respectiv din cadrul Sfintei Liturghii.
3. Dacă se pun mai multe particele din Sfânta Impartasanie pregătită pentru situații urgente într-un alt potir și mai rămân după împărtășirea celor despre care am vorbit la punctul 2, se pot consuma la sfârșitul Sfintei Liturghii, când se face potrivirea? Sau e ca și cum te-ai împărtăși de 2 ori?
Multumesc!

Re: Sfanta Impartasanie

Scris: 25 Noi 2016, 22:44
de protosinghel
Sunt momente când vin oameni în vârstă care iau medicamente sau sunt suferinzi și nu pot sta până la momentul respectiv din cadrul Sfintei Liturghii.
Anumite categorii de bolnavi pot mânca puţin dimineaţă.
Slujba nu trebuie să fie atât de lungă şi istovitoare, încât să nu reziste lumea.
Unii nici nu încearcă să vadă dacă rezistă. Ar constata că nu-i deloc greu...
Dacă se pun mai multe particele din Sfânta Impartasanie pregătită pentru situații urgente într-un alt potir și mai rămân după împărtășirea celor despre care am vorbit la punctul 2, se pot consuma la sfârșitul Sfintei Liturghii, când se face potrivirea? Sau e ca și cum te-ai împărtăși de 2 ori?
Da, se pot pune, apoi la sfârşit se consumă toate. Preotul se împărtăşeşte o singură dată, iar restul doar consumă, ca o continuare a aceleaşi împărtăşiri.

Re: Împărtăşirea în afara Liturghiei

Scris: 26 Noi 2016, 07:02
de cipin
Mulțumesc, părinte! Bunul Dumnezeu să ne ajute și să ne ierte!

Re: Împărtăşirea în afara Liturghiei

Scris: 27 Oct 2017, 15:21
de MihaEl
Cum se poate explica fenomenul de rupere a momentului împărtășirii poporului din cadrul liturghiei întâlnit la unele hramuri din România?
Pentru un exemplu concret puteți urmări „mica cateheză” ținută la momentul împărtășirii poporului:
https://www.youtube.com/watch?v=PquKSzouDxU (2h 2min)

Aceste liturghii „solemne” sunt exclusiviste? Se împărtășesc doar clericii?

Re: Împărtăşirea în afara Liturghiei

Scris: 30 Oct 2017, 11:40
de protosinghel
Problema asta nu e simplă, având în vedere că românii se confruntă cu această problemă doar pe la hramurile foarte mari.
Vă explic, de exemplu, cum se face în Rusia:
- sărutarea păcii se face doar între întâi-stătători. Ceilalţi pur şi simplu sunt salutaţi toţi odată cu "Hristos în mijlocul nostru", iar ei răspund toţi în cor "Este şi va fi". La hramul Bucureştilor a fost nevoie să se repete de 3 ori ectenia ceririlor (deşi ea nici nu are ce căuta acolo), ca să treacă toţi ierarhii şi preoţii să se pupe. S-a pierdut foarte mult timp cu asta, pentru că nu există experienţă şi discernământ. Vă daţi seama ce ar fi la ruşi, când slujesc aproape 400 de ierarhi, nemaivorbind de preoţi...
- la împărtăşire, trebuiau să zică mai întâi rugăciunile "Cred, Doamne, şi mărturisesc", apoi să treacă pe rând toţi să se împărtăşească, fără a se aştepta unii pe alţii. Mai mult decât atât, unul dintre ierarhi, putea să treacă cu un alt potir, la o altă Masă, şi să-i împărtăşească pe preoţi şi diaconi. Şi cu asta s-a pierdut foarte mult timp, dar mai ales, nu putea să te rogi într-o asemenea atmosferă. Şi asta pentru că românii consideră că practica lor de împărtăşire e singura corectă şi ea trebuie menţiună cu orice preţ. Se poate observa cum PF Daniel îi explica despre asta PF Kiril (mai ales la "sărutarea păcii").
- împărtăşirea credincioşilor se poate face foarte operativ, de mai mulţi preoţi odată. Pentru ce au mai pus atâţia preoţi să slujească, dacă unii n-au făcut nimic toată slujba? Deci putea să împartă împărtăşania în mai multe potire (cum se face, de exemplu, la Ierusalim, dacă exemplul ruşilor nu place) şi să împărtăşească simultan pe toată lumea. Dar, până la urmă, varianta cu împărtăşirea în catedrală nu este chiar cea mai proastă, având în vedere că puţină lume se împărtăşeşte pe la hramuri.

Re: Împărtăşirea în afara Liturghiei

Scris: 30 Oct 2017, 14:51
de Artemie
Foarte interesant că în dimineața zilei de la orele 6 a fost o Liturghie pentru Împărtășirea credincioșilor. Deci, se pare că din start s-a încercat evitarea acestei situații la Liturghia cu Patriarhi.
Citez: ”Vineri, 27 octombrie 2017, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, între orele 6.00-8.00, în Catedrala Patriarhală, se va săvârși Sfânta Liturghie, pentru împărtășirea pelerinilor.„
Atașez linkul:
http://basilica.ro/24-29-octombrie-2017 ... urestilor/

Re: Împărtăşirea în afara Liturghiei

Scris: 30 Oct 2017, 19:02
de MihaEl
Deci putea să împartă împărtăşania în mai multe potire (cum se face, de exemplu, la Ierusalim, dacă exemplul ruşilor nu place) şi să împărtăşească simultan pe toată lumea.
Cum se face la Ierusalim?

Re: Împărtăşirea în afara Liturghiei

Scris: 31 Oct 2017, 12:27
de preotcristian
Doamne ajuta!
Aceasta formula de salut ar putea fi adresata de catre preot credinciosilor cand slujeste singur, la care ei sa raspunda deodata toti?
Poate ca in felul acesta s-ar reveni oarecum la o forma a sarutului pacii practicat in vechime.

Re: Împărtăşirea în afara Liturghiei

Scris: 31 Oct 2017, 18:59
de protosinghel
Aceasta formula de salut ar putea fi adresata de catre preot credinciosilor cand slujeste singur, la care ei sa raspunda deodata toti?
Poate ca in felul acesta s-ar reveni oarecum la o forma a sarutului pacii practicat in vechime.
Cunosc mai mulţi preoţi, printre care şi eu, care fac aşa.

Re: Împărtăşirea în afara Liturghiei

Scris: 31 Oct 2017, 19:01
de protosinghel
Cum se face la Ierusalim?
Împărtăşania se distribuie în mai multe potire (şi la nevoie se "înmulţeşte" cu vin), iar 5-7 preoţi merg în mai multe locuri din biserică şi împărtăşesc.
Diferenţa la ruşi e că împărtăşania nu se "înmulţeşte", ci din start se sfinţeşte mult, ca să ajungă pentru toţi.

Re: Împărtăşirea în afara Liturghiei

Scris: 31 Ian 2018, 17:56
de Piamater
Eu am.văzut chiar la părintele duhovnic ca în situațiile speciale când vin de exemplu copii la împărtășit dimineață devreme înainte de a merge la școală sau grădiniță ( la sărbători care sunt în cursul saptamanii ) sau chiar oameni mari care urmează sa plece la munca ( chiar eu am fost odată de Sfinții Petru și Pavel, când eram însărcinată, în atare situatie), pune într-o linguriță părticele din Sfânta împărtășanie "pentru bolnavi"și deasupra câteva picături de vin. În Postul mare si în Saptămâna mare, când vine de obicei mai multa lume la împărtășit, inafară sfintelor liturghii, chiar nu știu exact Cum procedează. Probabil sunt acele "daruri mai înainte sfintite".
Acum îmi amintesc de o alta întâmplare, tot în ziua sfinților apostoli, eram vânzătoare la un magazin și pe la ora prânzului, destul de devreme, a venit la cumpăraturi un parinte, dintr-un sat învecinat. Eu ca sa fac conversație, și oarecum dîn nostalgie ca nu fusesem la slujba ( nu mai știu sigur dar cred ca mă spovedisem ( cu o seara înainte și dimineață înainte munca trecusem la biserica și luasem aghiazma mare, ori doar mă închinasem, lăsasem pomelnic și lumânări , era o situație fericita ca slujbele începeau pe la 8 iar eu deschideam la 9), așadar întreb Cum a fost slujba, de s-a terminat așa repede, și părintele spune ca nu prea a fost lume, fiind în cursul saptamanii; eu jntreb dar nu au venit mulți credincioși sa se împărtășească ( ca l a noi veneau mulți la zi de sărbătoare în special copii și bătrâni care nu erau la munca), dar dansul zice "pai nu, Cum sa se mai împărtășească azi??? Trebuie sa se împărtășească în ziua când s-au spovedit, ca pana a doua zi fac alte păcate. ..".E drept ca și la noi se mai spovedeau în ziua respectiva dimineața devreme înainte sa înceapă slujba, mai ales copiii, bătrânii, care nu aveau prea multe de mărturisit, dar mai ne lasă pe cate unii și dîn seara precedenta pana a doua zi dimineață, sau chiar de vineri seara pana duminica dimineață, ceea ce și mie mi se pparea destul de dificil pt ca e știut ca atunci sunt cele mai multe ispite și toată lumea parcă Îți caută pricina de cearta. Dar pe de alta parte sfântă împărtășanie trebuie sa aibă loc în timpul sfintei liturghii, așa e rânduit. ..și atunci când este cel mai bine sa ne spovedim ? Dacă îmi aduc bine aminte, în Sfânta Evanghelie după Ioan, Mântuitorul a spălat picioarele ucenicilor cu puțin timp înainte de a se așeza la cina cea de taina și le-a spus ca acest lucru este necesar sa îl facă El Însuși, pentru a li se ierta păcatele ( sper sa nu spun ceva gresit). Cu toate ăstea frații noștri de alte confesiuni tot se întreabă "unde scrie în Biblie ca trebuie sa ne spovedim??? "( dar ăsta e problema lor). Din păcate însă exista și intre noi cei de o credință "diferențe " în aceasta privința, referitor la faptul dacă e obligatoriu sau nu sa ne spovedim înainte de fiecare împărtășire. Dacă aici lângă București, de exemplu, trebuie sa te spovedești imediat înainte, nici nu ai voie sa mai ieși din biserica ( cred) , la oarece distanta, pe tărâmurile Americii, te spovedești când consideri tu de cuviință, și dacă ți se da dezlegare, te împărtășești apoi la fiecare sfântă liturghie, dacă așa dorești, pana consideri tu din nou ca ai nevoie de o noua spovedanie.

Re: Împărtăşirea în afara Liturghiei

Scris: 31 Mar 2018, 21:58
de catalinconstantin
Am fost chemat la un hram. Dupa savarsirea sf. LITURGHII, am ajuns la colegul unde incepea antifonul I. Mi s-a spus ca nu mai pot participa la a 2 a Sf. Liturghie.
E corect?
Va Multumesc.

Un pr a luat o mirida de pe sf disc disc dupa sfintire pt a o da acasa la un bolnav. A motivat ca nu se preface in Sf Trup.
Ce ziceti?

Re: Împărtăşirea în afara Liturghiei

Scris: 02 Apr 2018, 16:44
de protosinghel
Am fost chemat la un hram. Dupa savarsirea sf. LITURGHII, am ajuns la colegul unde incepea antifonul I. Mi s-a spus ca nu mai pot participa la a 2 a Sf. Liturghie. E corect?
Participare la Liturghie înseamnă împărtăşire. Deci nu aveţi voi să vă împărtăşiţi a doua oară. Dar să asistaţi la Liturghie nu-i o problemă.
Un pr a luat o mirida de pe sf disc disc dupa sfintire pt a o da acasa la un bolnav. A motivat ca nu se preface in Sf Trup. Ce ziceti?
Prostie şi magie.