Pagina 1 din 1

Un imn pus la Proscomidie

Scris: 14 Feb 2019, 14:36
de bogabu
Am inteles ca Ieratikonul din 1962 inca pastreaza un adaos (probabil ceva recent) la proscomidie, un imn de la Ceasurile Imparatesti din Vinerea Mare, pus imediat dupa "Frange-se Mielul lui Dumnezeu", anume: Σταυρωθέντος σου Χριστέ, ἀνῃρέθη ἡ τυραννίς, ἐπατήθη ἡ δύναμις τοῦ ἐχθροῦ· οὔτε γὰρ Ἄγγελος, οὐκ ἄνθρωπος, ἀλλ' αὐτὸς ὁ Κύριος ἔσωσας ἡμᾶς. Δόξα σοι. E atribuit Sf. Chiril al Alexandriei.

Doua intrebari si o rugaminte:
- exista informatii mai multe despre imnul acesta -- poate nu e al Sf Chiril, ci ceva mai tarziu...?
- cam cand s-a produs "migratia" spre proscomidie si unde (presupun ca la greci, dar poate a circulat si in Balcani)?
- are cineva un Ieratikon mai vechi (pana in 1962) cu textul acesta? As avea mare nevoie de o poza/PDF cu pagina respectiva.

Multumesc.

Re: Un imn pus la Proscomidie

Scris: 25 Feb 2019, 16:37
de protosinghel
1. Chiar în unele ediţii ale Triodului se scrie că Ceasurile Împărăteşti din Vinerea Mare ar fi fost scrise de Sf. Chiril al Alexandriei. Această atribuire pare puţin probabilă şi nu a fost confirmată de nimeni şi niciodată. E cu totul altceva că anumite stihiri conţin idei din polemicile hristologice ale Sf. Chiril, dar asta nu înseamnă că el a scris şi rânduiala Ceasurilor.
2. Textul citat este o inovaţie absolută în rânduiala Proscomidiei şi, din fericire, nu a fost de majoritatea ediţiilor greceşti ale Ieratikonului, nemaivorbind de faptul că nu se întâlnesc la ediţiile slavoneşti şi româneşti. Deci, foarte simplu şi fără prea multe speculaţii, vedem că e vorba de o inovaţie asemenea textului "Betleeme, găteşte-te...", care se găseşte în mai multe ediţii greceşti (şi, din păcate, a fost preluat şi de ediţia românească de la Lacu), dar sper să nu ajungă niciodată în ediţiile Patriarhiei Române.

Re: Un imn pus la Proscomidie

Scris: 27 Feb 2019, 04:46
de bogabu
Va multumesc! Intre timp am gasit pagina care imi trebuia.