Ştim că la început exista o sigură binecuvântare - cea a rugăciunii de după Amvon. Mai târziu s-a adăugat şi "Binecuvântarea Domnului peste voi...", iar restul, inclusiv cea pusă în ultimul liturghier românesc nu ştiu de unde s-au luat şi nici nu ştiu cum trebuie spuse. Ruşii, de exemplu, nici până astăzi nu au nici o formulă la împărţirea anafurei şi asta pt că ei nu acceptă atât de repede tot felul de formule locale.Δι´ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν, Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ, ὁ Θεός, ἐλέησον καὶ σῶσον ἡμᾶς.
Ὁ χορός· Ἀμήν. Τὸν εὐλογοῦντα καὶ ἁγιάζοντα ἡμᾶς, Κύριε, φύλαττε εἰς πολλὰ ἔτη.
Ὁ Ἱερεὺς εὐλογῶν τὸν λαὸν λέγει· + Φυλάξαι Κύριος ὁ Θεὸς πάντας ὑμᾶς τῇ αὐτοῦ χάριτι καὶ φιλανθρωπίᾳ, πάντοτε· νῦν καὶ ἀεὶ καὶ εἰς τοὺς αἰῶνας τῶν αἰώνων. Ἀμήν.
Εἶτα διανέμει τὸ ἀντίδωρον λέγων· Εὐλογία Κυρίου καὶ ἔλεος ἔλθοι ἐπὶ σέ.
Εἰς δὲ τὸν τελευταίως λαβόντα ἐπιλέγει· Τῇ αὐτοῦ θείᾳ χάριτι καὶ φιλανθρωπίᾳ πάντοτε, νῦν καὶ ἀεὶ καὶ εἰς τοὺς αἰῶνας τῶν αἰώνων. Ἀμήν.
Si... ati primit un raspuns la aceasta recenzie?Aşa cum am promis, am scris o mică recenzie la această Ediţie a Liturghierului (vezi PDF ataşat).
Ca şi toate lucrările mele, este scrisă în mare grabă. Dacă găsiţi cumva greşeli de redactare sau nelămuriri, le puteţi consemna aici sau pe mail.
Vă mulţumesc.
Din partea cui, a Sinodului BOR? Aşa ceva nici nu cred că e posibil...Si... ati primit un raspuns la aceasta recenzie?Aşa cum am promis, am scris o mică recenzie la această Ediţie a Liturghierului (vezi PDF ataşat).
Ca şi toate lucrările mele, este scrisă în mare grabă. Dacă găsiţi cumva greşeli de redactare sau nelămuriri, le puteţi consemna aici sau pe mail.
Vă mulţumesc.
Da, slavă Domnului.Dar din alte surse ati primit reactie?
Nu vă supăraţi, dar mi se pare o întrebare jignitoare. Sunt EXTREM DE FURIOS când aud astfel de întrebări. Cei din România, începând de la Băsescu şi PF Daniel HABAR NU AU CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN MOLDOVA ŞI CUM O DUC BASARABENII. Despre ce fel de unire şi frăţietate poate merge vorba...? Nu are legătură cu subiectul, dar ăsta e un complex al meu încă din studenţie... Îmi cer iertare. Nu o luaţi în nume de rău.Care este limba liturgica din Moldova?
Există majoritatea cărţilor de cult, toate XEROXATE DUPĂ EDIŢIILE IBM BOR.Am vazut niste mineie in romana, presupun deci ca ele sunt folosite in slujba. Daca da, exista si un liturghier?
Înapoi la “Generalităţi legate de cultul liturgic ortodox”
Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 0 vizitatori