unde punem Icos-Condac-Sinaxar

Tot ce nu este legat de Liturghie şi Sfintele Taine
bogabu
Mesaje:26
Membru din:15 Mai 2010, 19:52
Confesiune:ortodox
unde punem Icos-Condac-Sinaxar

Mesaj necititde bogabu » 08 Aug 2018, 10:52

Date fiind circumstantele locale (o bisericuta-misiune in SUA, cu oameni care vin de departe si abia se obisnuiesc cu o slujba inainte de Liturghie), Utrenia noastra trebuie sa se incadreze in 45-50 minute. Place, nu place, asta e. De aceea, intre alte adaptari, nu citim Canonul Invierii in glasul de rand ci numai irmoasele sau, mai ades, Catavasiile Buneivestiri sau catavasii praznicale. Unde e corect si util sa punem icosul, condacul, si sinaxarul? Randuiala "adaptata" este de a le citi inainte de catavasii, iar apoi catavasiile sa "curga" fara intrerupere pana la "pe Nascatoare de Dumnezeu si Maica Luminii ..." Cantaretul insista insa sa punem icosul, condacul, si sinaxarul dupa cantarea a sasea, chiar daca nu facem decat catavasiile; parerea mea este ca, (1) dpdv practic si pastoral, nu e bine sa intrerupem cantarea in mod coerent a catavasiilor; (2) dpdv liturgic, odata ce faci o schimbare nu are sens sa pastrezi reguli care normeaza o realitate ce nu mai exista, ci trebuie o randuiala potrivita cu practica noua. Ce parere aveti?

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje:5422
Membru din:01 Apr 2008, 15:53
Confesiune:ortodox
Preocupări:liturgică, misiune
Localitate:Portugalia
Contact:

Re: unde punem Icos-Condac-Sinaxar

Mesaj necititde protosinghel » 08 Aug 2018, 11:06

Eu nu sunt de acord cu cântarea doar a Catavasiilor la Utrenie. De cele mai multe ori ele nu spun nimic despre ziua liturgică în care suntem.
De exemplu, la Schimbarea la Faţă cântăm Catavasiile Sf. Cruci. Ce spune asta despre sărbătoare? Ce a înţeles credinciosul (sau chiar şi cântăreţul)?

În acest caz eu aş citi doar Condacul, Icosul şi Sinaxarul, apoi "Măreşte suflete al meu pe Domnul" cu "Ceea ce eşti mai cinstită" şi Cântarea a 9-a a Canonului INTEGRAL. Dacă e praznic împărătesc, nu se cântă "Ceea ce eşti mai cinstită", ci doar cântarea a 9-a integral.

Înţeleg că sunt frumoase Catavasiile Naşterii Domnului sau ale Învierii, dar acestea sunt nişte perioade mai speciale. În restul anului, Catavasiile sunt foarte puţin sau chiar deloc legate de ziua/perioada liturgică în care ne aflăm.

O variantă şi mai bună, despre care am tot vorbit, este ca toate Canoanele Utreniei, cu tot cu Catavasii, să se citească/cânte seara, în ajun, iar la Utrenie să se treacă de la "Cu mila şi cu îndurările", direct la Rugăciunea a 11-a a Utreniei, după care Luminânda şi toate celelalte.

Numai să nu-mi spuneţi că nu vine nimeni la Vecernie. Nu-i adevărat. Oamenii care locuiesc într-o rază de 20-30 de km de biserică pot să vină, dacă vor şi sunt învaţaţi. O ştiu din proprie experienţă. Iar cei de la distanţe mai mari să vină doar la Utrenie şi Liturghie, că oricum ajung mai târziu...

bogabu
Mesaje:26
Membru din:15 Mai 2010, 19:52
Confesiune:ortodox

Re: unde punem Icos-Condac-Sinaxar

Mesaj necititde bogabu » 08 Aug 2018, 16:38

Foarte faine solutii, multumesc!


Înapoi la “Laudele bisericeşti. Istorie şi rânduială”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX