Pagina 1 din 1

Carte de irmoase?

Scris: 30 Mai 2010, 13:48
de Alexandru b17
La utrenie la diferite canoane (de la minei,penticostar,octoih) irmoasele sunt precizate doar la cantarea a 3-a, a 6-a si a 9-a, la inceputul sau la sfarsitul lor.As dori sa aflu unde s-ar putea gasi restul irmoaselor.Va multumesc!

Re: Carte de irmoase?

Scris: 06 Dec 2010, 21:25
de protosinghel
La utrenie la diferite canoane (de la minei,penticostar,octoih) irmoasele sunt precizate doar la cantarea a 3-a, a 6-a si a 9-a, la inceputul sau la sfarsitul lor.As dori sa aflu unde s-ar putea gasi restul irmoaselor.
1.Trebuie mai întâi să vă uitaţi dacă nu cumva irmoasele sunt puse o parte la începutul cântării, iar altele la sfârşit. În cazul ăsta ele nu lipsesc, ci pur şi simplu sunt aranjate după folosirea lor la slujbă.
2. Sunt şi cazuri când de irmoase pur şi simplu nu este nevoie şi atunci ele nu se pun. Dar dacă tare vă trebuie, deşi nu ştiu pt ce, vă puteţi uita la glasul irmoaselor care sunt şi le găsiţi în Octoihul Mare. Acolo nu lipseşte nici un irmos, degeaba spuneţi...
3. Mai mulţi liturgişti consideră că irmoasele se leagă de vechile "Cântări ale lui Moise" şi în condiţiile noastre, când acestea nu se pun, n-ar trebui să punem nici irmoasele (a nu se confunda cu Catavasiile). Câte ceva despre asta vezi aici.

Re: Carte de irmoase?

Scris: 02 Aug 2015, 08:19
de radu1984
Irmologhiu sau Irmologhion , daca nu ma inseala memoria , se numeste cartea cu irmoasele.Se mai gasesc in Octoihul Mare,iar catavasiile in Octoihul mic ori catavasier (Octoih Mic si Catavasier,aceleasi carti cu denumiri diferite)

Re: Carte de irmoase?

Scris: 16 Mai 2018, 16:15
de marianmarian
Doamne ajuta ..sunt incepator si miam cumparat si eu cateva carti pentru a citi acasa cele 7 laude,dar din pacate nu stiu cum sa citesc la utrenie ..de exemplu in minei scrie dupa psalmul 50 la canoane asa: se pune canonul praznicului cu irmosul pe 6 , si ale sfintilor pe 8 sau si mai greu :se pune canonul praznicului cu irmosul pe 4 ,al apostolului pe 6,si al cuviosului pe 4 ce trebuie sa citesc de unde se iau canoanele si irmosul? si cum se pun ? la vecernie am inteles ca dupa doamne strigat-am se pun stihirile din minei si stihurile din ceaslov,dar la utrenie nu stiu ce sa fac,daca ma poate ajuta cineva (dar pe intelesul meu de incepator care nu stiu aproape nimic) multumesc mult

Re: Carte de irmoase?

Scris: 17 Mai 2018, 13:10
de protosinghel
1. Irmosul e prima strofă a Canonului, care indică felul în care acesta trebuie cântat. Dacă Canonul se citeşte, Irmosul devine o simplă strofă de început care aminteşte de vechile cântări biblice, ale căror stihuri intercalau strofele Canonului.
2. Când se menţiunează "cu irmosul pe 4" sau "pe 6" - se are în vedere în Canonul respectiv trebuie să fie citite/cântate numărul respectiv de strofe: 4 sau 6 împreună cu irmosul. Dacă Canonul are mai puţine strofe, ele trebuie repetate, iar dacă sunt mai multe, unele se lasă. În total, în zilele de rând se citesc 2-3 Canoane care ajung maxim la 12 strofe (împreună cu irmosul), iar duminica - 4 Canoane care ajung în total la 14 strofe împreună cu irmosul.
3. În cazul în care slujba se face acasă, în particular, chiar nu-i cazul să vă frământaţi cu acele indicaţii tipiconale, pe care nici cei care le scriu nu mai ştiu ce înseamnă. Citiţi Canoanele cum ştiţi şi, cel mai important, să aveţi bucuria că vă rugaţi, nu doar satisfacţia fariseică că aţi împlinit regula.