Pagina 1 din 1

Mărimurile

Scris: 05 Sep 2018, 17:01
de AndreiBrezeanu
La niciun popor ortodox nu există în cult cântarea marimurilor. Din câte știu eu este o inovatie românească, acestea fiind compuse de Filotei monahul. Nu ar fi mai normal ca la sfarsitul polieleului sa cantam slava...si acum... pe larg?

Re: Mărimurile

Scris: 07 Sep 2018, 12:52
de protosinghel
La niciun popor ortodox nu există în cult cântarea marimurilor.
La ruşi există şi sunt chiar mai populare decât la români, pentru că au o melodie mai simplă.
La Polieleu Mărimurile sunt cântate şi de clerici, şi de credincioşi. La fel se întâmplă uneori la sfârşitul Liturghiei, când clericii merg în mijlocul Bisericii pentru a se închina la icoana sărbătorii.
Iar atunci când ruşii merg într-un pelerinaj, prima cântare în faţa icoanelor sau moaştelor sunt Mărimurile (în timp ce românii le cântă doar la Utrenie).

Re: Mărimurile

Scris: 07 Sep 2018, 15:04
de Artimonier
Pripealele au pătruns mai întâi în slujba liturgică de la Mănăstirea Cozia, iar de aici s-au răspândit în mânăstirile din ţările româneşti şi apoi la toate neamurile slave ortodoxe. Cu privire la limba în care au fost scrise, părerile cercetătorilor au fost împărțite: Melchisedec (1823-1882) episcop al Romanului, ne spune că Filotei și-ar fi scris pripealele în limba română și după aceea le-ar fi tradus în limba slavă. Tit Simedrea (4 sept.1886 – 9 dec.1971) mitropolit și istoric este de altă părere; el afirmă ce aceste pripeale au fost redactate la început în limba greacă și tot Filotei le-a pus pe note.

Re: Mărimurile

Scris: 07 Sep 2018, 16:05
de protosinghel
Eu nu am vorbit despre limba în care au fost scrise mai întâi, ci despre utilizarea şi popularitatea lor. Mi s-a părut că despre asta era întrebarea.

Re: Mărimurile

Scris: 08 Sep 2018, 19:51
de Artimonier
Ups, greșeala mea atunci. :x1

Părinte Petru, în Grecia se practică? Eu nu le-am găsit în nicio carte de muzică grecească deci mă gândesc că nu.