Pagina 1 din 1

Cantarile lui Moise

Scris: 15 Mai 2009, 16:29
de doxologie
Unde pot gasi textul si randuiala la Cantarile lui Moise.
Am auzit ca ar fi mai multe variante...

Re: Cantarile lui Moise

Scris: 15 Mai 2009, 18:14
de protosinghel
De fapt doar primele 2 din cele 9 de acum sunt ale lui Moise. Celelalte nu, dar denumirea se răsfrânge la toate.
Conţinutul şi rânduiala lor o găsiţi la sfârşitul oricărei Psaltiri. Rânduiala citirii lor este şi în Triod, la prima zi din Postul Mare, dar şi în orice Tipic.
Acum este o singură variantă a acestor cântări, în 9 reprize (cântări /pesne) care sunt pentru zilele de rând ale Postului Mare. În trecut acestea erau şi pt zilele de rând din timpul anului, dar mai era o variantă alternativă pt zilele de sărbătoare. Unele începeau cu "Să cântăm Domnului", iar altele "Domnului să cântăm...".
Şi mai demult, în Constantinopol aceste cântări aveau 12 reprize, nu 9 ca acum.

Re: Cantarile lui Moise

Scris: 15 Mai 2009, 18:19
de doxologie
Care este diferenţa dintre cele două variante "Să cântăm Domnului" şi "Domnului să cântăm...". doar inversarea? Care era diferenta?
Se mai cântă acum?

Re: Cantarile lui Moise

Scris: 15 Mai 2009, 19:27
de protosinghel
Acum e doar varianta pt Postul Mare. Diferenţa dintre cele 2 variante nu consta doar în început. Începutul era doar pt a le deosebi...

Nu ştiu exct care e diferenţa, pt că acum ele nu mai sunt prin cărţi, iar să caut în cărţile vechi acest aspect, nu am avut nici interes şi nici timp. Am găsit doar în Tipic această diferenţă, pt că apare menţionat peste tot, întrucât, în vechime, toate Canoanele Utreniei se puneau cu una din cele 2 variante de cântări. Mai mult nu ştiu.
Eu am fost mai mult preocupat de Evhologhion: Liturghier şi Molitfelnic. Aici mă pricep mai mult. În domeniul cărţilor de strană ar trebui să se specializeze altcineva, pt că un singur om nu poate să le facă pe toate. Ştiu şi aici destule, dar e foarte mult de studiat pentru a fi cât de cât avizat. Liturgica românească e la pământ şi la acest capitol. Sunt dispus să-l ajut pe oricine în aşa ceva...

Re: Cantarile lui Moise

Scris: 24 Iul 2009, 17:35
de eelianos
sunt locuri unde se pun si in afara postului mare.

Re: Cantarile lui Moise

Scris: 27 Oct 2009, 13:31
de protosinghel
Citind recent nişte chestiuni la acest subiect, am aflat nişte noutăţi:

- De prin sec. XI-XI, în afara Postului Mare, de regulă, aceste cântări nu se mai pun, deci rânduielile tipiconale cu privire la ele au rămas din inerţie.

- Eliminarea lor s-a datorat şi apariţiei Mineiului, cu canoane pentru fiecare zi a anului. Iată de ce, varianta cântărilor din afara Postului Mare nu se mai publică de foarte mult timp, iar cea pentru Postul Mare a fost editată în Psaltire, căci până atunci, ambele erau în Irmologhion sau Kanonarion. Nu se ştie dacă prin Ţările Române cântările din afara Postului Mare s-au pus vreodată, căci astfel de cărţi nu se găsesc prin bibliotecile noastre (nici măcar în mss), spre deosebire de Athos sau Rusia, de exemplu.

- Până atunci, inclusiv în Postul Mare, cântările se puneau înainte de citirea fiecărei cântări a Canoanelor, aşa cum avem şi în prezent la Cântarea a II (în Postul Mare, în ziua de marţi) şi nu intercalat cu troparele acestora.

- Intercalarea cântărilor [lui Moise] cu troparele Canoanelor este din sec. XIII-XIV încoace şi ea duce la neînţelegerea temei respectivelor cântări, pt că se întrerupe succesiunea versetelor. Unii specialişti prespunul că ideea intercalării a venit din dorinţa de a grăbi slujba..., dar acest lucru nu este demonstrat.

Re: Cantarile lui Moise

Scris: 26 Noi 2009, 17:42
de protosinghel
Imagine

Recent am citit cartea lui Juan Mateos - UTRENIA BIZANTINĂ, apărută la Ed. Renaşterea-Cluj, în traducerea lui Cezar Login.

Cartea este destul de bună şi aduce informaţii noi despre istoria şi rânduiala acestor "Cântări ale lui Moise" în vechime, care confirmă şi detaliază cele spune de mine în mesajul anterior.

La nota 53 din această carte am aflat că traducătorul, Cezar Login (care, aşa cum îl cunosc, e şi bun liturgist, nu doar poliglot), a publicat în rev. "Altarul Banatului nr. 4-6/2007 un studiu: "Cântările lui Moise: stihologia Canoanelor Utreniei".

M-aş bucura dacă autorul ar da acordul pt publicarea lui şi în variantă electronică, căci ar fi de mare folos.

Re: Cantarile lui Moise

Scris: 21 Mar 2010, 22:01
de protosinghel
Cred că acest material va limpezi toate nedumeririle despre "Cântările lui Moise.