V-am recomandat o carte,pe care eu personal am citit-o si care ne argumenteaza foarte bine atat din punct de vedere istoric dar si din punct de vedere dogmatic problematica icoanei.Ai posibilitatea sa vezi cum a evoluat lucrurile iar daca ti lene spunem ca iti caut citate.
http://www.scribd.com/doc/32361927/Uspe ... ia-icoanei
Prietene, am aruncat doar o privire peste cartea asta, pentru ca timpul nu imi permite luxul de a o citi acum, insa mi-a fost de-ajuns sa-mi fac o idee (este adevarat, sumara) despre continutul ei. Am sa postez un paragraf gasit la inceputul capitolului ce trateaza aceeasi idee:
"Tradiţia Bisericii afirmă că prima icoană a lui Hristos a apărut încă din timpul vieţii Sale pământeşti. Era imaginea numită în Occident „Sfântul Chip”, iar în Biserica Ortodoxă „imaginea nefăcută de mâna omenească”(acheiropoiètos)
Intrebare: Pe ce se bazeaza argumentele dvs ? R: Pe acest gen de carti !
Intrebare: Pe ce se bazeaza argumentele acestor carti ? R: Pe traditia Bisericii Ortodoxe... !
Intrebare: Cum este validata traditia Bisericii Ortodoxe ? R: Prin acest gen de carti... !
Domnul Daniel, m-ati inchis cu argumentele dvs... Imi imaginez ca acea carte este plina de astfel de afirmatii... Poate n-am dreptate, dar doar dupa un minut am gasit asemenea fraze, imi imaginez ce se afla in restul cartii.
Totusi, nu mi-ati adus nici un argument Biblic, temeinic, cu care sa ne aduceti pe toti la tacere... Teoretic, daca "Sf. Traditie" este 100% Biblica, ar trebui sa va fie foarte usor sa gasiti macar 2 versete in care sa se incurajeze cultul icoanelor. Si va promit ca daca imi aratati macar un astfel de verset, va ofer o mare recompensa ! Mult succes... !
Daca nu sunt sute de minciuni in cartea domnului Petru Blaj si sunt numai zeci atunci sunt eu mincinos.Vezi ca am postat deja o cateva aici unde parinti ortodocsi ca Ignatie Teoforul,Iustin Martirul,Ciprian,autorul Didahiei,Staniloie,Cleopa, etc ne apar in pozitie de adventisti desi pozitia lor fata de Euharistie este atat de bine cunoscuta.
Am studiat locul in care ati postat dvs comentariul, insa n-am gasit nici o minciuna referitoare la cartea Domnului Petru Blaj. Va las sa mai cautati...
citatele sunt rupte din context,iar autorul sarlatan fiind ii duce in eroare pe bietii enoriasi care nu sunt in stare sa mearga la sursa si sa verifice adevarul.

) nu pot sa nu rad citind afirmatiile dvs. Domnule Tuduran, daca spuneti ca afirmatiile domnului Petru Blaj sunt scoase din context (deci au un inteles viciat), inseamna ca dvs stiti care este contextul corect al acelor afirmatii, deci puteti explica tuturor care este contextul adevarat al acelor citate. Ma indoiesc ca veti face acest lucru din moment ce dvs nici n-ati auzit de acele carti din care sunt preluate citatele domnului Petru Blaj. Mai mentionez un lucru pe care sigur nu il stiti: toate acele carti din care a citat Petru Blaj, au fost primite de la un preot ortodox, iar daca erau inventate de autor (Petru Blaj), cartea nu avea cum sa iasa de sub tipar.
App, si dvs va incadrati in categoria "bietilor enoriasi", pentru ca refuzati sa consultati sursele adevarului, rezumandu-va doar la povestile "sfintei" traditii...
Iata autorul ne citeaza din marele Sf Atanasie cel mare si il face iconoclast :„Dar oamenii ajunşi fără de minte au nesocotit harul lorşi prin aceasta au întors atât de mult spatele lui Dumnezeuşi au tulburat atât de mult sufletul lor încât nu numai că au uitat de cunoştinţa de Dumnezeu... dar ceea ce e cel mai rău, au mutat cinstirea de la Dumnezeu la lemne, la pietre şi la toată materia şi la oameni."(Sfântul Atanasie cel Mare", trad. Pr.Prof. D.Stăniloae, Ed.IBM al BOR, Bucureşti 1987, pag. 104)
Numai dvs puteati ajunge la o asemenea concluzie... Autorul nu il face iconoclast pe Sf Anastasie cel mare (cat de mare o fi ???), dar dvs ati ajuns foarte usor la concluzia aceasta, datorita prejudecatilor pe care le aveti ! Nu trebuie sa recunoasteti...
Apropo, poate imi oferiti si pagina exacta de unde ati luat citatul asta. Cu ocazia asta sper sa mai reveniti macar o data asupra lui... (citatului)
Dar autorul,sarlatan fiind,nu ne spune ca citatul este impotriva paganilor (elinilor) care i-au zeificat pe idolii lor ci ne lasa sa credem ca sfantul a fost iconoclast,eu as putea sa citez cel putin 10 pagini pe tema asta din disputa Sf Atanasie cu elinii.
Cata ura aveti fata de acest autor care a facut cunoscut oamenilor dovezile pe care acestia isi intemeiaza crezul.
Dati-mi voie sa parafrazez ceea ce ati scris mai sus:
Dar autorul, sarlatan fiind, nu ne spune ca citatul este impotriva paganilor (dar nu spune nici ca este impotriva ortodocsilor sau a lui Anastasie cel Mare)
care i-au zeificat pe idolii lor, ci MA lasa sa CRED ca sfantul a fost iconoclast.
Asta ca o incheiere... Am vazut ce ati mai scris in alte topicuri, cum ca "adventistii s-au intemeiat la inceputul anilor numai stiu care pe invataturile proorocilor mincinosi, apoi pe invataturile numai stiu cui, etc etc... Se vede ca "ati citat din memorie" (vorba lui Vadim) si ca toata postarea este o aberatie, neavand nici un argument macar.
Domnule Daniel, va recomand sa va informati temeinic inainte sa aruncati niste acuzatii in vant, nu pentru ca m-ar/ne-ar deranja (pe noi, "sectarii") in vreun fel, dar va faceti singuri de ras, pentru ca daca ati sta de vorba cu cineva (fata in fata) nu cred ca ati avea tupeul (din respect fata de acea persoana) sa aduceti niste acuzatii nefondate, pentru ca "minciuna are picioare scurte", scurte scurte...
Multa sanatate va doresc si am speranta ca "tonul" discutiei noastre se va schimba spre mai bine in viitor...
Domnul sa va conduca in tot Adevarul !