Sf. Evanghelisti si Apostoli. Postul Sf. Apostoli

Tot ce ţine de sărbătorile bisericeşti şi calendarul Bisericii Ortodoxe. Abordare istorico-liturgică şi exegetică
Maftei
Mesaje:2
Membru din:07 Dec 2012, 20:57
Confesiune:ortodox
Preocupări:Preot paroh
Sf. Evanghelisti si Apostoli. Postul Sf. Apostoli

Mesaj necititde Maftei » 07 Dec 2012, 21:04

De ce Sf. Evanghelisti si Apostoli (toti!) nu sunt cu Cruce Rosie in calendar? După parerea mea sunt cei mai importanti sfinți după Fecioara Maria!

Un răspuns logic înca nu am gasit pana acum. Sper sa-mi dati un raspuns, daca el exista!

Va multumesc!

Doamne ajuta!

Constantinos

Re: Sf. Evanghelisti si Apostoli

Mesaj necititde Constantinos » 08 Dec 2012, 10:28

Postul Sfintilor apostoli este tinut in cinstea tuturor apostolilor . La 29 iunie ( rasaritenii au schimbat data lor de praznuire imprumutand-o pe aceasta de la apuseni ) se serbeaza si ceilalti apostoli nu doar Pavel si Petru ( 2 Sfinti care nu au fost omorati in aceasta zi , nici macar in acelasi an ). Nu este corect ca acest post sa tina mai mult ca al Adormirii Maicii Domnului deoarece singura Maica Domnului intrece in slava pe toti ceilalti sfinti . Nu ar fi corect nici fata de dreapta socoteala a parintilor pustiei care preferau o nevointa constanta , de lunga durata decat una exagerata si usor de renuntat la ea. Ce este acest lucru ca intr-un an sa tii post 40 zile iar in urmatorul 11 zile ? Daca postul Pastelui incepe si se termina cu data schimbatoare logic ar fi ca si postul Sfintilor apostoli sa inceapa si sa se termine la data schimbatoare, adica ar incepe intr-o luni dupa duminica tuturor sfintilor , ar tine 13-14 zile si s-ar termina intr-o duminica a Sfintilor apostoli, daca tot avem o duminica a mironositelor si a Tomei.

Constantinos

Re: Sf. Evanghelisti si Apostoli

Mesaj necititde Constantinos » 21 Dec 2012, 18:30

Adica eu apar ca invizibil sau nu ati inteles ce am vrut sa zic ? Posturile Sfintilor Apostoli tin ca suma 314 zile (din 2013 pana in 2037) deci o medie de 12 zile pe an . Vreau sa fie stabil si marit la 14 zile . Este o prostie mai mare ca postul sa tina 4 zile ( in 2013, 2024 si 2034 ), 2 zile ( 2016 ) si o zi (in 2021, 2027 si 2032). Daca se schimba calendarul cu 15 zile postul apostolilor ar fi inceput la o zi dupa sarbatoarea tuturor apostolilor , pe 30 iunie si ar fi tinut.......

Maftei
Mesaje:2
Membru din:07 Dec 2012, 20:57
Confesiune:ortodox
Preocupări:Preot paroh

Re: Sf. Evanghelisti si Apostoli

Mesaj necititde Maftei » 22 Dec 2012, 19:31

Raspunsul tau nu este invizibil dar nu este un raspuns la intrebarea pusa de mine. Probabil nu ai înțeles întrebarea. Soborul Sf. Apostoli din 30 iunie precum și celelalte sărbători în cinstea Sf. Evanghelisti și Apostoli (Matei, Luca, Ioan etc.) există în calendarul ortodox dar nu sunt cu cruce roșie ci cu cruce neagra. Întrebarea mea este de ce nu sunt cu CRUCE ROȘIE pentru că importanța lor de MARTORI și CONTEMPORANI ai Mântuitorului precum și rolul lor în răspândirea creștinismului este incontestabil. Avem o mulțime de sfinți cu cruce roșie de o mai mică importanță decât Apostolii. Oare numărul mare de sărbători cu cruce roșie să fie problema?! Dar nici asta nu mulțumește în cazul de față pentru că ar trebui cinstiți cei mai importanți.
Oare evlavia credincioșilor față de sfinți (și față de Apostoli) sau nepăsarea mai marilor Bisericilor să fie problema?
Indiferent de situație problema rămâne deschisă...Anume De ce?

Un răspuns parțial la întrebare am și eu dar nu acoperă întreaga întrebare, de aceea aștept un răspuns oficial, din partea unui profesor etc care să aibă o acoperire științifică, credibilă...sau poate chiar diferite ipoteze...

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje:5422
Membru din:01 Apr 2008, 15:53
Confesiune:ortodox
Preocupări:liturgică, misiune
Localitate:Portugalia
Contact:

Re: Sf. Evanghelisti si Apostoli

Mesaj necititde protosinghel » 26 Dec 2012, 01:29

De ce Sf. Evanghelisti si Apostoli (toti!) nu sunt cu Cruce Rosie in calendar? După parerea mea sunt cei mai importanti sfinți după Fecioara Maria!
Dacă e să facem o ierarhie omenească, atunci am avea ceva de genul: 1) Maica Domnului, 2) Cetele îngereşti, 3) Ioan Botezătorul [cu ceilalţi proroci], 4) Apostolii, 5) Ierarhii, 6) Mucenicii, 7) Cuvioşii...

Deci Sf. Apostoli sunt destul de sus în ierarhie, dar unii dintre ei nu au nici măcar slujbă cu Polieleu, nemaivorbind de Priveghere (adică roşul în calendar).
De ce avem această situaţie? Răspunsul e simplu: tipul de slujbă este ales în funcţie de evlavia unor comunităţi mai mari sau mai mici de credincioşi. De multe ori noi facem priveghere sau polieleu la sfinţii la care au avut evlavie bizantinii din anumite perioade sau regiuni.
Dar de ce credincioşii nu au avut evlavie faţă de apostoli? E şi mai simplu: apostolii au vorbit şi au scris, dar masele nu au nevoie de asta, ci de sfinţi care să le împlinească cât mai repede cererile. Şi auzind de la o babă că s-a rugat la Sf. Nicolae şi a ajutat-o, toate babele au făcut la fel... Iar preoţii, pentru că nici eu nu le au cu mesajul apostolilor, nu le-au explicat babelor că nu Sf. Nicolae ajută, ci Singurul Dumnezeu.

Ca o paranteză: există 2 abordări, dintre care una este ortodoxă şi alta eretică. Stabiliţi singuri care şi unde se încadrează:
1) noi ne rugăm sfinţilor, iar ei lui Dumnezeu;
2) noi împreună cu sfinţii ne rugăm lui Dumnezeu.

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje:5422
Membru din:01 Apr 2008, 15:53
Confesiune:ortodox
Preocupări:liturgică, misiune
Localitate:Portugalia
Contact:

Re: Sf. Evanghelisti si Apostoli

Mesaj necititde protosinghel » 26 Dec 2012, 01:39

Postul Sfintilor apostoli este tinut in cinstea tuturor apostolilor
Da, şi nu prea. De fapt în primul mileniu el nu era cunoscut ca Post al Sf. Apostoli, ci ca postul de după Rusalii.
"Constituţiile Apostolice" spun că de la Paşti până la Rusalii nu se posteşte, dar cei care nu au ţinut Postul Paştilor, pot să recupereze abia după Rusalii.
Abia de prin sec. 12 s-a stabilit ca el să se termnine pe 29 iunie, în cinstea Sf. Apostoli. Deci postul se termină în cinstea Sf. Apostoli, dar se ţine din alte motive, în general uitate. Şi culmea, există mulţi care ţin Postul Mare apoi şi pe cel "al Apostolilor", dar nu prea ştiu persoane care să nu-l ţină pe ăla Mare, dar să recupereze în acel "al Apostolilor".
La 29 iunie ( rasaritenii au schimbat data lor de praznuire imprumutand-o pe aceasta de la apuseni ) se serbeaza si ceilalti apostoli nu doar Pavel si Petru ( 2 Sfinti care nu au fost omorati in aceasta zi , nici macar in acelasi an ).
Trimiteri bibliografice, vă rog.
Nu este corect ca acest post sa tina mai mult ca al Adormirii Maicii Domnului deoarece singura Maica Domnului intrece in slava pe toti ceilalti sfinti
Eu cred că posturi în cinstea Sfinţilor, fie chiar şi în cinstea Maicii Domnului, nu ar trebui să existe. Pot exista şi alte fundamentări, mult mai TEO-logice.
Daca postul Pastelui incepe si se termina cu data schimbatoare logic ar fi ca si postul Sfintilor apostoli sa inceapa si sa se termine la data schimbatoare, adica ar incepe intr-o luni dupa duminica tuturor sfintilor , ar tine 13-14 zile si s-ar termina intr-o duminica a Sfintilor apostoli, daca tot avem o duminica a mironositelor si a Tomei.
Cândva avea şi eu astfel de idei (inclusiv pt acest caz concret). Şi nu mi-au dispărut, doar că sunt convins că lucrurile niciodată nu se vor schimba. Deci nu sunt persimist, ci un optimist bine informat.

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje:5422
Membru din:01 Apr 2008, 15:53
Confesiune:ortodox
Preocupări:liturgică, misiune
Localitate:Portugalia
Contact:

Re: Sf. Evanghelisti si Apostoli

Mesaj necititde protosinghel » 26 Dec 2012, 01:44

Posturile Sfintilor Apostoli tin ca suma 314 zile (din 2013 pana in 2037) deci o medie de 12 zile pe an . Vreau sa fie stabil si marit la 14 zile . Este o prostie mai mare ca postul sa tina 4 zile ( in 2013, 2024 si 2034 ), 2 zile ( 2016 ) si o zi (in 2021, 2027 si 2032). Daca se schimba calendarul cu 15 zile postul apostolilor ar fi inceput la o zi dupa sarbatoarea tuturor apostolilor , pe 30 iunie si ar fi tinut.......
Toate calculele sunt greşite, pentru că pornesc de la un calendar care nu ar trebui să existe: aşa numit calendar mixt, cu Pascalie pe vechi şi cu sărbătorile fixe pe nou. În realitate (!) postul tot timpul este mai lung, între 11 şi 40 de zile, aşa cum aţi scris în mesajul precedent. Oricum, matematica mai puţin contează. Logica-i clară, doar că nu-i realistă din cauza ierarhiei, dar şi a prostiei din popor. Că ierarhia ar schimba ea, dar gândiţi-vă cum ar fi primiţi ierarhi români, dar mai ales cei ruşi, atunci când s-ar întoarce de la un Sinod Panortodox unde au votat pentru astfel de reforme.
Iar prostia domină din cauza că vorbim despre simbolisme, dar nu despre istorie, ca să ştim măcar aproximativ ce şi când a apărut în viaţa Bisericii.

Avatar utilizator
presviter
Mesaje:592
Membru din:24 Noi 2010, 09:30
Confesiune:ortodox
Preocupări:istorie, liturgică, pastorală
Localitate:București

Re: Sf. Evanghelisti si Apostoli. Postul Sf. Apostoli

Mesaj necititde presviter » 26 Dec 2012, 13:35

apostolii au vorbit şi au scris, dar masele nu au nevoie de asta, ci de sfinţi care să le împlinească cât mai repede cererile. Şi auzind de la o babă că s-a rugat la Sf. Nicolae şi a ajutat-o, toate babele au făcut la fel... Iar preoţii, pentru că nici eu nu le au cu mesajul apostolilor, nu le-au explicat babelor că nu Sf. Nicolae ajută, ci Singurul Dumnezeu.
Eu cred că posturi în cinstea Sfinţilor, fie chiar şi în cinstea Maicii Domnului, nu ar trebui să existe. doar că sunt convins că lucrurile niciodată nu se vor schimba.
Logica-i clară, doar că nu-i realistă din cauza ierarhiei, dar şi a prostiei din popor.
Părinte, chiar și pe mine mă scandalizează aceste afirmații. Aici nu-i vorba despre pesimism sau optimism, ci despre o abordare realistă. Dacă știm că aceste date ale Bisericii nu se vor schimba niciodată, atunci hai să lucrăm cu ele fără a le discredita, și mai ales fără a-i disprețui pe cei care se țin de ele. În fond, este mai bine să urmezi aceste rînduieli decît să urmezi calendarul UEFA.

Eu sunt de acord cu demersurile sf. vs. de a scoate balastul din teologie, dar atacurile trebuie îndreptate asupra responsabililor (colegii noștri), ori pe forum intră mai degrabă mireni mai mult sau mai puțin avizați, și se tulbură.
Nu câștigăm nimic dacă ni-i punem pe cap. Dimpotrivă.
Părtaş sunt cu toţi cei ce se tem de Tine şi păzesc poruncile Tale. ps.118,63

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje:5422
Membru din:01 Apr 2008, 15:53
Confesiune:ortodox
Preocupări:liturgică, misiune
Localitate:Portugalia
Contact:

Re: Sf. Evanghelisti si Apostoli. Postul Sf. Apostoli

Mesaj necititde protosinghel » 26 Dec 2012, 13:53

Eu am răspuns la întrebări aşa cum am ştiut.
Prin asta chiar nu am vrut să dispreţuiesc careva posturi sau rânduieli bisericeşti, ci să arăt caracterul accidental şi mai mult pietist decât logic al apariţiei lor.
Bineînţeles, şi eu ţin aceste posturi aşa cum stabilite de Biserică, mai ales că merg după calendarul vechi, când "Postul Sf. Apostoli" este tot timpul cu 2 săptămâni mai lung. Deci n-am vrut să smintesc pe nimeni, ci să opresc elanul reformator al celor care au adresat întrebarea.
Îmi cer iertare. Şi vă doresc tuturor posturi binecuvântate! ;)

Avatar utilizator
presviter
Mesaje:592
Membru din:24 Noi 2010, 09:30
Confesiune:ortodox
Preocupări:istorie, liturgică, pastorală
Localitate:București

Re: Sf. Evanghelisti si Apostoli. Postul Sf. Apostoli

Mesaj necititde presviter » 26 Dec 2012, 22:11

există 2 abordări, dintre care una este ortodoxă şi alta eretică. Stabiliţi singuri care şi unde se încadrează:
1) noi ne rugăm sfinţilor, iar ei lui Dumnezeu;
2) noi împreună cu sfinţii ne rugăm lui Dumnezeu.
Vreți să spuneți că abordarea 1) este eretică ? Dar cum veți demonstra asta, căci aproape întreg cultul sfinților urmează această abordare. :?:
Părtaş sunt cu toţi cei ce se tem de Tine şi păzesc poruncile Tale. ps.118,63

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje:5422
Membru din:01 Apr 2008, 15:53
Confesiune:ortodox
Preocupări:liturgică, misiune
Localitate:Portugalia
Contact:

Re: Sf. Evanghelisti si Apostoli. Postul Sf. Apostoli

Mesaj necititde protosinghel » 26 Dec 2012, 23:00

aproape întreg cultul sfinților urmează această abordare.
Cred că sf. voastră aveţi ceva de demonstrat. Şi puteţi să o începe cu Biblia.

Avatar utilizator
presviter
Mesaje:592
Membru din:24 Noi 2010, 09:30
Confesiune:ortodox
Preocupări:istorie, liturgică, pastorală
Localitate:București

Re: Sf. Evanghelisti si Apostoli. Postul Sf. Apostoli

Mesaj necititde presviter » 27 Dec 2012, 22:18

Părinte, orice tropare, sedelne, stihiri din slujbele în cinstea sfinților cuprind această solicitare ca ei să se roage pentru noi către Stăpînul, ca prin rugăciunile lor să aflăm milă. Dată fiind această realitate omniprezentă, dacă sf. vs. o numiți eretică, atunci tot sf. vs. trebuie să ne explicați de ce este așa.

Altfel, este o acuzație gratuită și foarte gravă, și iarăși ne tulburăm citind astfel de vorbe lansate ca din întîmplare, sau ca și cum noi toți am ști la ce vă gîndiți.
Părtaş sunt cu toţi cei ce se tem de Tine şi păzesc poruncile Tale. ps.118,63

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje:5422
Membru din:01 Apr 2008, 15:53
Confesiune:ortodox
Preocupări:liturgică, misiune
Localitate:Portugalia
Contact:

Re: Sf. Evanghelisti si Apostoli. Postul Sf. Apostoli

Mesaj necititde protosinghel » 28 Dec 2012, 00:59

Părinte, orice tropare, sedelne, stihiri din slujbele în cinstea sfinților cuprind această solicitare ca ei să se roage pentru noi către Stăpînul, ca prin rugăciunile lor să aflăm milă. Dată fiind această realitate omniprezentă, dacă sf. vs. o numiți eretică, atunci tot sf. vs. trebuie să ne explicați de ce este așa.
Eu cred că v-aţi grăbit să interpretaţi lucruri foarte exclusivist. Atunci când noi cerem rugăciunea Sfântului, noi de fapt nu ne rugăm lor! Noi cerem rugăciunea lor şi împreună cu ei ne rugăm lui Dumnezeu. Asta-i doctrina ortodoxă.
Eretic este să crezi că la Dumnezeu poţi ajunge doar prin sfinţi şi că n-am fi vrednici să ne rugăm direct lui Dumnezeu, ci numai prin sfinţi ca intermediari. Asta într-adevăr este eretic, şi ideea bântuie uneori prin mediile pseudo-ortodoxe.
Acum sper că sunteţi de acord...

Constantinos

Re: Sf. Evanghelisti si Apostoli. Postul Sf. Apostoli

Mesaj necititde Constantinos » 28 Dec 2012, 08:39

La 29 iunie ( rasaritenii au schimbat data lor de praznuire imprumutand-o pe aceasta de la apuseni ) se serbeaza si ceilalti apostoli nu doar Pavel si Petru ( 2 Sfinti care nu au fost omorati in aceasta zi , nici macar in acelasi an ).
Trimiteri bibliografice, vă rog.
Am gasit informatii doar in "Cele doua extreme... " de Epifanie Teodoropulos la paginile 32 si 76 , nu stiu daca sunt adevarate dar le-am transmis mai departe.

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje:5422
Membru din:01 Apr 2008, 15:53
Confesiune:ortodox
Preocupări:liturgică, misiune
Localitate:Portugalia
Contact:

Re: Sf. Evanghelisti si Apostoli. Postul Sf. Apostoli

Mesaj necititde protosinghel » 28 Dec 2012, 11:27

Vă mulţumesc. Învăţăm toată viaţa...
Oricum aspectul cu sărbătorirea Sf. Apostoli pe 28 decembrie încă nu l-am întâlnit în vasta bibliografie liturgică pe care am citit-o sau poate că mi-a scăpat acest aspect. La prima ocazie voi verifica.

Avatar utilizator
presviter
Mesaje:592
Membru din:24 Noi 2010, 09:30
Confesiune:ortodox
Preocupări:istorie, liturgică, pastorală
Localitate:București

Re: Sf. Evanghelisti si Apostoli. Postul Sf. Apostoli

Mesaj necititde presviter » 31 Dec 2012, 12:41

Eu cred că v-aţi grăbit să interpretaţi lucruri foarte exclusivist. Atunci când noi cerem rugăciunea Sfântului, noi de fapt nu ne rugăm lor! Noi cerem rugăciunea lor şi împreună cu ei ne rugăm lui Dumnezeu. Asta-i doctrina ortodoxă.
Eu m-am grăbit pentru că noi mereu ne adresăm sfinților : ”rugați-vă pentru noi”, dar n-am auzit să spunem ”rugați-vă împreună cu noi”. Nu m-am gîndit că , de fapt, prima invocație o implică pe a doua.
Dar știu că sfinții răspund și la rugăciunile oamenilor simpli, care mai degrabă aleargă la sfinți decît la Domnul.

Cum am putea explica unui protestant aceste lucruri ? Eu odată i-am spus unuia că ne rugăm sfinților pentru că sunt purtători de Duh Sfânt, iar el a spus că atunci ar putea să-și îndrepte rugăciunea către alți creștini, că toți cei practicanți sunt purtători de Duh. :x4
Părtaş sunt cu toţi cei ce se tem de Tine şi păzesc poruncile Tale. ps.118,63

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje:5422
Membru din:01 Apr 2008, 15:53
Confesiune:ortodox
Preocupări:liturgică, misiune
Localitate:Portugalia
Contact:

Re: Sf. Evanghelisti si Apostoli. Postul Sf. Apostoli

Mesaj necititde protosinghel » 31 Dec 2012, 14:47

Cum am putea explica unui protestant aceste lucruri ? Eu odată i-am spus unuia că ne rugăm sfinților pentru că sunt purtători de Duh Sfânt, iar el a spus că atunci ar putea să-și îndrepte rugăciunea către alți creștini, că toți cei practicanți sunt purtători de Duh. :x4
Părinte, roagă-te pentru mine. Şi-ţi cer asta pentru că te ştiu purtător de Duh Sfânt, atât prin Botez-Mirungere, cât mai ales prin Hirotonie.
E ortodoxă cererea mea? Cu atât e mai ortodoxă când o adresez unuia care deja a trecut din viaţa aceasta şi prin felul în care şi-a trăit-o, am încrederea că este în faţa Tronului lui Dumnezeu. Dar şi în cazul sf. tale şi a sfinţilor proslăviţi, eu nu fac decât să cer un sprijin al proprieri rugăciuni şi, prin urmare, ajungem să ne rugăm împreună cu sfinţii Unicului Dumnezeu.

fellow
Mesaje:5
Membru din:23 Oct 2013, 09:44
Confesiune:ortodox
Preocupări:web hosting

Re: Sf. Evanghelisti si Apostoli. Postul Sf. Apostoli

Mesaj necititde fellow » 16 Iun 2014, 19:37

ajungem să ne rugăm împreună cu sfinţii Unicului Dumnezeu.
Interesanta ideea, pentru ca si eu cred ca nu putem sa ne rugam sfintilor ca ei sa ceara ceva lui Dumnezeu, pe motivul ca noi nu am fi vrednici sa-I cerem Lui direct. Intr-adevar, sfintii raman mijlocitori, dar asta nu exclude rugaciunea noastra direct adresata Lui.


Înapoi la “Sărbători şi perioade liturgice. Slujbe specifice”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX