Salutări praznicale

Tot ce ţine de sărbătorile bisericeşti şi calendarul Bisericii Ortodoxe. Abordare istorico-liturgică şi exegetică
Efthimie
Mesaje:20
Membru din:05 Dec 2009, 21:20
Confesiune:ortodox
Salutări praznicale

Mesaj necititde Efthimie » 29 Apr 2018, 01:16

Ridic o problemă - oarecum minoră ca implicaţii, dar interesantă pentru mine - pe care mi-a semnalat-o de curând un prieten ieromonah: salutul pascal «Hristos a înviat!» (Nu vreau să discut acum, deşi mă ispiteşte, despre traducerea verbului ἀνέστη - care în textele liturgice româneşti, chiar şi în Canonul Învierii, este redat uneori prin «S-a sculat» sau «ridicat»). Răspunsul tradiţional la această proclamaţie/salutare este «Adevărat a înviat!» («Ἀληθῶς ἀνέστη»). Am întâlnit însă la greci şi forma «Αληθώς ἀνέστη ο Κύριος'» - «Adevărat a înviat Domnul». Care este răspunsul tradiţional (istoriceşte vorbind)? Cel scurt sau cel extins? În ce măsură este el întemeiat liturgic (pe rânduiala Penticostarului)?

Şi, tot pe tema asta, am văzut (mai cu seamă în Ortodoxia americană) că se practică salutări similare şi cu prilejul altor praznice: de Crăciun («Hristos S-a născut!»/«Hristos se naşte» - trimitere/preluare din prima Catavasie a Naşterii; acesta chiar şi în Serbia) şi de Înălţare («Hristos S-a înălţat»), cu răspunsul calchiat după cel pascal. Iarăşi, există un temei în aşa ceva, sau reprezintă doar nişte inovaţii târzii şi cu caracter local? Văd că, într-o măsură, au început să fie preluate şi la noi, în unele cercuri...

Pr Haralambie
Mesaje:895
Membru din:14 Ian 2010, 19:54
Confesiune:ortodox
Preocupări:Sensul vieţii
Localitate:BOR
Contact:

Re: Salutări praznicale

Mesaj necititde Pr Haralambie » 29 Apr 2018, 15:04

S a mai discutat aici viewtopic.php?f=22&t=928
Cu mult respect.

Efthimie
Mesaje:20
Membru din:05 Dec 2009, 21:20
Confesiune:ortodox

Re: Salutări praznicale

Mesaj necititde Efthimie » 01 Mai 2018, 01:13

Mulţumesc, am parcurs tot topicul indicat, dar observ că nu s-a tratat decât parţial ce întrebasem, şi din păcate deloc problematica principală: în ce măsură salutarea pascală are un temei liturgic (se regăseşte, adică, în slujbele Bisericii, aşa cum au fost ele consemnate de-a lungul timpului) şi care este formula tradiţională de răspuns (Ἀληθῶς ἀνέστη simplu, sau Ἀληθῶς ἀνέστη ο Κύριος')?


Înapoi la “Sărbători şi perioade liturgice. Slujbe specifice”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX
cron