Patriarhul Pavle al Serbiei a trecut la Domnul

Ştiri din lumea ortodoxă şi nu numai. Orice informaţie cu tematică religioasă care este de interes comun
Petre C
Mesaje: 606
Membru din: 24 Noi 2008, 21:42
Confesiune: ortodox
Localitate: Bucuresti
Contact:

Patriarhul Pavle al Serbiei a trecut la Domnul

Mesaj necititde Petre C » 15 Noi 2009, 14:29

Imagine

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe, Pavle, în vârstă de 95 de ani, a încetat din viaţă, a anunţat astăzi presa locală, relatează AFP. Patriarhul avea 95 de ani şi a murit astăzi într-un spital din Belgrad, potrivit agenţiei

Grav bolnav şi internat din noiembrie 2007, Pavle ceruse Sinodului în luna octombrie a anului trecut să îi aprobe retragerea din funcţia pe care o deţine, dar Sinodul a decis că va fi Patriarh pe viaţă.

Pavle, al 44-lea patriarh al Bisericii Ortodoxe sârbe, i-a urmat în 1990 patriarhului Gherman, care ceruse, la rândul său, Sinodului permisiunea de a se retrage din cauza stării de sănătatea precare şi a faptului că era internat. Pavle a fost liderul spiritual al sârbilor în perioada agitată din anii '90, marcaţi de dezmembrarea sângeroasă a Federaţiei Iugoslave.
Cititi si stirea AFP.
"Că de voi şi umbla în mijlocul morţii, nu mă voi teme de rele; că Tu cu mine eşti." Ps. 22,4

Petre

Petre C
Mesaje: 606
Membru din: 24 Noi 2008, 21:42
Confesiune: ortodox
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Patriarhul Pavle al Serbiei a trecut la Domnul

Mesaj necititde Petre C » 15 Noi 2009, 14:30

Material din Lumea Credintei despre smerenia Patriarhului Pavle:

Timp de aproape o lună de zile, Lumea credinţei a privit cu atenţie către Belgrad. În noiembrie curent, se anunţa confirmarea demisiei Patriarhului Pavle şi posibila desemnare a unui succesor al acestuia. Anunţarea demisiei patriarhului sârb – pentru a treia oară în decurs de un an – i-a divizat însă pe sinodalii de la Belgrad în două tabere ireconciliabile: una dorind alegerea unui nou patriarh, cealaltă împotrivindu-se vehement. S-a pus chiar, la un moment dat, sub semnul îndoielii autenticitatea semnăturii de pe cererea de demisie a patriarhului. Deşi s-a crezut iniţial că demisia Prea Fericitului Pavle, de această dată, va fi aprobată de către Sinod, s-a decis în ultimă instanţă, din pricina presiunilor credincioşilor şi scenariilor din presă, că Patriarhul Pavle va conduce Biserica Sârbă până la moartea sa. În vârstă de 94 de ani, grav bolnav, internat într-un spital belgrădean de mai bine un an, liderul Bisericii Sârbe pare, iată, de neînlocuit. Cel mai probabil şi datorită aureolei de sfinţenie pe care i-au făurit-o credincioşii pravoslavnici din ţara vecină. Un portret în apoftegme al venerabilului patriarh sârb ne va convinge, cu siguranţă, de acest adevăr. (Gh. C.)Votul sărăciei

Sfârşit de şedinţă a Sfântului Sinod de la Belgrad. Patriarhul Pavle, după obiceiul său, doreşte să meargă la slujba vecerniei de la Catedrala Patriarhală. Ieşind însă din Palat, zăreşte în parcarea din apropiere o mulţime de automobile luxoase, de culoare neagră, şi întreabă:

- Ale cui sunt aceste automobile luxoase?

- Ale vlădicilor noştri, ve­niţi la şedinţa Sinodului, Prea Fericirea Voastră! – i-a răspuns un preot care îl însoţea.

- O, Dumnezeu să-i vadă! Cu ce ar fi mers aceştia, oare, dacă nu depuneau votul sărăciei?

Per pedes apostolorum

Diaconul care l-a însoţit până de curând pe Patriarhul Pavle în preumblările acestuia prin Belgrad povesteşte despre o lecţie primită din partea marelui ierarh, pe când mergeau ei o dată, împreună, la Biserica Banovo Brdo.

- Cu ce vom merge acolo? Cu maşina? - a întrebat diaconul.

- Nu. Cu autobuzul! – a răspuns Patriarhul, categoric.

- E aglomeraţie mare, zăpuşeală de nedescris în autobuz. Nu e nici foarte aproape…

- Mergem aşa! – i-a retezat vorba, scurt, Patriarhul.

- Prea Fericirea Voastră – a încercat să îl înduplece din nou dicaonul –, e vară, iată, şi multă lume merge la Insula Ţiganlia, la ştrand. Oamenii merg mai mult goi în autobuz. Nu se cade…

- Ştiţi ce, părinte, – a răspuns atunci, liniştit, Patriarhul – vede fiecare ce vrea!

Neagonisirea

Patriarhul Pavle refuza adeseori chiar şi salariul care i se cuvenea, mulţumindu-se doar cu pensia de fost episcop de Raska şi Prizren. Chiar şi mantia şi-o cosea singur. Tot singur îşi repara pantofii… Şi tot îi mai rămâneau bani din pensie, care nu era deloc mare. Pe aceştia îi da săracilor, ori îi dona în scopuri caritabile.

Povestec martorii că la solicitarea unor episcopi de a le fi mărite salariile, prin 1962, Pavle, episcop pe atunci, s-a mirat de acest fapt: „Pentru ce să fie mărite, dacă nu suntem în stare să cheltuim nici ceea ce avem?!”.

Gradimir Stanici, directorul tipografiei patriarhale din Belgrad, povesteşte:
„Preafericirea Sa îşi dactilografiază de unul singur cărţile. Pe hârtiile pe care scrie, aproape că nu vezi marginea; distanţa dintre rânduri, de asemenea, este insesizabilă. Economiseşte hârtia, după cum s-a deprins, căci mai înainte hârtia era foarte preţioasă. Textele Patriarhului sunt atât de clare, încât la ele aproape că nu este nevoie de vreo intervenţie”.

Vedeniile

Odată, în cabinetul Patriarhului, pe când acesta discuta cu un funcţionar din Patriarhie, a dat buzna un om de aproape 50 de ani, cu ochii mari şi cu privirea ca de jăratec. A început să povestească precipitat că a venit să comunice ceva foarte important… Patriarhul l-a poftit să se aşeze, ca să-şi tragă sufletul. Bărbatul însă a continuat să povestească cum că lui, în vis, i s-a arătat Maica Domnului, care i-a poruncit…

Patriarhul l-a ascultat plin de atenţie, dar l-a întrerupt du­pă o vreme cu asprime: „Dom­nule dragă, eu sunt ierarh de aproape 50 de ani, iar călugăr de şi de mai mulţi ani. În fiecare zi slujesc, iată, Sfânta Liturghie – şi mie nici măcar un înger nu mi s-a arătat până acum, iar dumneavoastră vi s-a arătat Maica lui Dumnezeu! Haide să fim serioşi, vă rog!”.

Luxul

Belgrădenii îl întâlneau, până nu demult, pe Patriarhul Pavle pe stradă, în tramvai, ori în autobuz. S-a întâmplat o dată, pe când patriarhul se plimba singur, urcând panta bulevardului Petru I, în drum spre Patriarhie, să oprească lângă el un Mercedes de ultimă generaţie. La volan, un preot al unei vestite parohii belgrădene. „Prea Fericirea Voas­­tră, permiteţi-mi să vă conduc” – l-a invitat, grijuliu, în maşină, preotul pe înaltul ierarh! “Indicaţi-mi doar direcţia!”… Patriarhul, urcând în automobil, îndată ce a pornit, a întrebat:

- Părinte, dar cui aparţine maşina aceasta luxoasă?

- Este a mea, Preafericirea Voastră!

- Opreşte! – a poruncit atunci Patriarhul.

A coborât, şi-a făcut smerit semnul crucii, şi i-a spus preotului ce conducea:

- Dumnezeu să vă aibă în pază!(Prelucrare de
Gheorghiţă Ciocioi,
după gazeta belgrădeană Недељне
информативне новине)
"Că de voi şi umbla în mijlocul morţii, nu mă voi teme de rele; că Tu cu mine eşti." Ps. 22,4

Petre

Avatar utilizator
Florina
Mesaje: 515
Membru din: 02 Apr 2008, 06:16
Confesiune: ortodox
Preocupări: profesor de religie
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Patriarhul Pavle al Serbiei a trecut la Domnul

Mesaj necititde Florina » 15 Noi 2009, 17:51


Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje: 5394
Membru din: 01 Apr 2008, 15:53
Confesiune: ortodox
Preocupări: liturgică, misiune
Localitate: Portugalia
Contact:

Re: Patriarhul Pavle al Serbiei a trecut la Domnul

Mesaj necititde protosinghel » 18 Noi 2009, 13:12


Petre C
Mesaje: 606
Membru din: 24 Noi 2008, 21:42
Confesiune: ortodox
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Patriarhul Pavle al Serbiei a trecut la Domnul

Mesaj necititde Petre C » 19 Noi 2009, 15:05


Astăzi, 19 noiembrie 2009, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, însoţit de o delegaţie a Bisericii Ortodoxe Române, a participat la funeraliile vrednicului de pomenire Patriarhul Pavle al Serbiei care au avut loc la Belgrad. În numele Sfântului Sinod, clerului şi credincioşilor Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhul României a adresat Patriarhiei Sârbe următorul Mesaj de compasiune:


PĂSTOR BUN ÎN VREMURI GRELE – PATRIARHUL PAVLE AL SERBIEI (1990-2009)


„Fii credincios până la moarte şi-ţi voi da cununa vieţii”
(Apocalipsa 2, 10)

Vestea plecării din această lume, în cel de-al 95-lea an al vieţii sale, a iubitului nostru frate în Hristos Preafericitul Părinte Pavle, Patriarhul Serbiei, a adus întristare în inimile tuturor celor ce l-au cunoscut şi i-au apreciat statornicia în credinţa ortodoxă, dragostea şi înţelepciunea cu care a slujit şi condus Biserica Ortodoxă Sârbă împreună cu Sfântul Sinod al acestei Biserici.

Mai întâi, Preafericitul Părinte Patriarh Pavle rămâne în memoria şi preţuirea noastră ca un om al rugăciunii şi un păstor răbdător şi înţelept, în cele peste şase decenii de viaţă monahală şi peste o jumătate de secol de arhierie (57 de ani). În întreaga sa viaţă, s-a călăuzit după cuvintele Sfântului Apostol Pavel adresate Colosenilor: „Acum mă bucur în suferinţele mele pentru voi şi împlinesc, în trupul meu, lipsurile necazurilor lui Hristos, pentru trupul Lui, adică Biserica” (Coloseni 1, 24). De aceea, Patriarhul Pavle a rămas un păstor bun şi fidel misiunii sale de a se îngriji cu jertfelnicie de mântuirea credincioşilor încredinţaţi lui de Arhiereul Cel veşnic, fiind răbdător şi înţelept, în vremuri grele pentru poporul sârb.

În acelaşi timp, Preafericitul Părinte Patriarh Pavle a cultivat smerenia şi simplitatea, încununând cu ele toate celelalte virtuţi ale sale şi a reuşit să se aplece cu părintească dragoste către toate categoriile de credincioşi, contribuind astfel la apropierea Bisericii de popor şi a poporului de Biserică.

Vrednicul de pomenire Patriarh Pavle a fost şi un luptător statornic în păstrarea şi promovarea credinţei creştine, fiind sensibil la transformările culturale şi sociale din lumea contemporană, afectată de criză, nu doar în domeniul social şi economic, ci, mai cu seamă, în cel spiritual. De aceea, el a considerat că Biserica trebuie să fie prezentă şi activă în societate, să călăuzească şi să ajute poporul, fapt arătat mai cu seamă în timpul războiului prin care a trecut poporul sârb în ultimul deceniu al secolului al XX-lea.

În acele vremuri dificile, Patriarhul Pavle a fost un catalizator al unităţii şi solidarităţii ortodoxe, dar şi un promotor al cooperării intercreştine şi al dialogului interetnic. De asemenea, în contextul secularizării lumii de astăzi, el a promovat constant şi ferm valorile tradiţionale ale credinţei şi moralei creştine, împreună cu ceilalţi Patriarhi Ortodocşi.

Pentru Biserica Ortodoxă Română Preafericitul Părinte Patriarh Pavle al Serbiei rămâne în memoria poporului român ortodox ca un Arhipăstor înţelept şi evlavios, iar prezenţa sa în România, în calitate de Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Sârbe, cu ocazia vizitei sale din toamna anului 1995, împreună cu alţi Patriarhi Ortodocşi, a întărit comuniunea dintre Bisericile noastre surori şi vecine.

De asemenea, Patriarhul Pavle a participat, împreună cu alţi Întâistătători de Biserici Ortodoxe surori, la manifestările din România dedicate Simpozionului Internaţional Un fluviu al vieţii: De-a lungul Dunării, până la Marea Neagră, în luna octombrie 1999. Aceste vizite au fost şi un răspuns la vizita Patriarhului Teoctist al României în Serbia din luna iunie 1995, în semn de frăţietate şi solidaritate cu Biserica Ortodoxă Sârbă şi cu poporul sârb, vecin, într-o vreme de mare încercare.

În aceste momente de doliu pentru Biserica Ortodoxă Sârbă soră ne amintim de cuvintele Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Care ne întăreşte speranţa când zice: „Cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi” (Ioan 11, 25). De aceea, rugăm pe Hristos Domnul să aşeze sufletul vrednicului şi evlaviosului Patriarh Pavle împreună cu drepţii şi cu sfinţii Săi slujitori, acolo unde nu este durere, nici întristare nici suspin, ci viaţă fără de sfârşit!

Veşnica lui pomenire!

Împreună cu ierarhii, preoţii şi credincioşii Bisericii Ortodoxe Române, exprimăm condoleanţe Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe, clerului şi întregului popor sârb binecredincios, încredinţându-i pe toţi de preţuirea şi dragostea noastră frăţească în Iisus Hristos Cel răstignit şi înviat din morţi, Arhiereul veşnic şi Capul Bisericii.

† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
"Că de voi şi umbla în mijlocul morţii, nu mă voi teme de rele; că Tu cu mine eşti." Ps. 22,4

Petre

Avatar utilizator
Arhidiacon
Mesaje: 20
Membru din: 04 Noi 2009, 10:30
Confesiune: ortodox

Re: Patriarhul Pavle al Serbiei a trecut la Domnul

Mesaj necititde Arhidiacon » 20 Noi 2009, 11:14

Dumnezeu sa-i faca odihna cu dreptii!
Imagini de la inmormantare

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje: 5394
Membru din: 01 Apr 2008, 15:53
Confesiune: ortodox
Preocupări: liturgică, misiune
Localitate: Portugalia
Contact:

Re: Patriarhul Pavle al Serbiei a trecut la Domnul

Mesaj necititde protosinghel » 30 Noi 2009, 07:26


Avatar utilizator
Administrator3
Mesaje: 135
Membru din: 14 Dec 2008, 14:53
Confesiune: ortodox
Preocupări: ajuta la administrare
Localitate: RO

Re: Patriarhul Pavle al Serbiei a trecut la Domnul

Mesaj necititde Administrator3 » 30 Noi 2009, 10:14

Nu prea are legatura cu subiectul, dar vreau sa mentionez diferenta de infatisare care se poate observa intre acest ierarh si alti ierarhi de la noi; fata plina de smerenie, slabita parca de post, rugaciune si truda; chipul uman pastrat dupa plecarea sufletului la "Dumnezeu care l-a dat"; multimea imensa de oameni care sunt acolo, linistiti, plini se sfiala si respect, fara imbulzeli, imbranceli sau calcari in picioare; oare cati au criticat blocarea strazilor si "imaginea sinistra a plimbarii mortului pe strada"? La noi ar fi existat tot ce nu a fost acolo, iar ceea ce a fost nu s-ar fi vazut!

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje: 5394
Membru din: 01 Apr 2008, 15:53
Confesiune: ortodox
Preocupări: liturgică, misiune
Localitate: Portugalia
Contact:

Re: Patriarhul Pavle al Serbiei a trecut la Domnul

Mesaj necititde protosinghel » 22 Ian 2010, 18:54

Imagine

Serbia are un nou patriarh - Irineu, episcop de Niş

Detalii

Petre C
Mesaje: 606
Membru din: 24 Noi 2008, 21:42
Confesiune: ortodox
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Patriarhul Pavle al Serbiei a trecut la Domnul

Mesaj necititde Petre C » 23 Ian 2010, 11:07

Imagine

Serbia are un nou patriarh - Irineu, episcop de Niş

Detalii
Dupa unele surse, PF Irineu ar reprezenta partea moderata care nici nu s-ar opune dialogului cu bisericile occidentale sau vizitei Papei in Serbia (de ex., PS Amfilohie Radovici se opune vehement), dar nici nu ar favoriza tot felul de idei "reformiste".
"Că de voi şi umbla în mijlocul morţii, nu mă voi teme de rele; că Tu cu mine eşti." Ps. 22,4

Petre

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje: 5394
Membru din: 01 Apr 2008, 15:53
Confesiune: ortodox
Preocupări: liturgică, misiune
Localitate: Portugalia
Contact:

Re: Patriarhul Pavle al Serbiei a trecut la Domnul

Mesaj necititde protosinghel » 04 Feb 2010, 13:13Înapoi la “Ştiri şi anunţuri generale”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX