Targul de carte Gaudeamus, Bucuresti 25-29 noiembrie

Ştiri din lumea ortodoxă şi nu numai. Orice informaţie cu tematică religioasă care este de interes comun
Petre C
Mesaje: 606
Membru din: 24 Noi 2008, 21:42
Confesiune: ortodox
Localitate: Bucuresti
Contact:

Targul de carte Gaudeamus, Bucuresti 25-29 noiembrie

Mesaj necititde Petre C » 25 Noi 2009, 09:42

Editura Patriarhiei la targul de carte Gaudeamus
Târgul Internaţional „Gaudeamus - Carte de învăţătură“, ediţia a XVI-a, se deschide azi la Pavilionul Central al Complexului Expoziţional Romexpo. „Astăzi, Târgul de carte «Gaudeamus» este cea mai mare manifestare de acest tip din sud-estul Europei şi în acelaşi timp este unul dintre cele mai aşteptate evenimente atât de cunoscători, cât şi de publicul larg“, a spus preşedintele-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, Maria Ţoghină, organizatorul târgului. În acest an sunt 385 de expozanţi, peste 530 de evenimente care se desfăşoară pe 14.000 de metri pătraţi.


Printre editurile prezente la Târgul Internaţional „Gaudeamus“ se află şi Editura Institutului Biblic din cadrul Patriarhiei Române, care propune o largă varietate de titluri din diverse colecţii. Alături de cărţi de cult, scrieri biblice, lucrări pastorale, vizitatorii pot găsi la standul editurii cărţi de muzică, cărţi pentru copii, albume.

Vasile Bănescu, directorul Editurii Institutului Biblic, a precizat că, şi în acest an, intituţia este prezentă la târgul de carte pentru a fi în contact direct cu cititorii. „Această manifestare este o ocazie ideală de a facilita contactul publicului cu o carte singulară, în contextul actual, cum este cartea religioasă. Acum poate avea loc contacul publicului cu o carte cu care poate că se întâlneşte mai rar“, a spus directorul editurii, adăugând că astfel editura este prezentă în acest cadru în care pot fi găsiţi scriitori şi editori cu care poate întreţine un contact direct. Referitor la creşterea interesului pentru carte religioasă, Vasile Bănescu a spus că acesta este un fapt, fiind vorba, în opinia sa, de paliere diferite. Astfel, există un public relativ constant al cărţii religioase clasice, precum şi un public în căutare de carte religioasă cu o exprimare mai elitistă. Directorul editurii Institului Biblic consideră că publicul caută cartea religioasă în contextul „agresiunii materialiste prezente acum în media care pune accentul pe nonspiritualitate, astfel că publicul caută opusul a ceea ce îl agresează, cartea religioasă“.

La Editura Institutului Biblic, printre titlurile care pot fi găsite la stand, în colecţia „Scrieri Biblice“ se numără „Biblie sinodală“ - ediţie a Sfântului Sinod, format 0,53 aurită; „Biblie sinodală - ediţie a Sfântului Sinod, format 0,73 simplă; „Biblie sinodală“ - ediţie a Sfântului Sinod, format 0,73 aurită; „Biblia sinodală“ - format A4; „Învăţătură de Credinţă sau Catehismul“; „Mica Biblie“; „Noul Testament cu Psalmii“.

În colecţia „Cărţi de Cult“ se pot găsi volume precum „Acatistul şi viaţa Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul“; „Aghiazmatar“; „Apostol“; „Arhieraticon“; „Carte de rugăciuni“ - legată; „Carte de rugăciuni“ format mic; „Creştinul la Sfânta Liturghie“; „Mineiul pe luna august“; „Mineiul pe luna decembrie“; „Mineiul pe luna iulie“; „Mineiul pe luna martie“; „Mineiul pe luna octombrie“; „Mineiul pe luna septembrie“; „Octoih mare“; „Panahida“; „Penticostar“; „Prohodul Domnului“; „Prohodul Maicii Domnului“; „Psaltirea“; „Slujba Învierii“.

În colecţia „Lucrări pastorale şi omiletice“ se găsesc titluri precum „O viaţă în slujba Bisericii şi a şcolii româneşti“, volum omagial arhid. prof. dr. C-tin Voicu; „Mergând, învăţaţi...“ Predici la toate duminicile şi sărbătorile de peste an, de pr. prof. dr. Vasile Gordon; „Pe treptele slujirii creştine“, de PF Teoctist; „Predici la pericopele apostolului duminical“ de pr. prof. dr. Leon Arion; „Predici la Postul Mare“ de Patriarhul Nicodim Munteanu; „Predici la Sărbători Împărăteşti“ de Sf. Ioan Gură de Aur; „Predici - Slujind lui Dumnezeu, slujim oamenilor“ de PS dr. Vasile Coman; „Predici“ de Octavian Popescu.

La „Texte patristice şi lucrări post patristice“ sunt volume precum „Cateheze“ de Sf. Chiril al Alexandriei; „Cuvântări împotriva anomeilor, Către iudei“, de Sf. Ioan Gură de Aur; „Despre desfătarea celor viitoare, să nu deznădăjduim“ Sf. Ioan Gură de Aur; „Despre feciorie, Apologia vieţii monahale“ de Sf. Ioan Gură de Aur; „Despre mărginita putere a diavolului“ de Sf. Ioan Gură de Aur; „Despre preoţie“, de Sfinţii Ioan Gură de Aur, Grigore Dialogul, Efrem Sirul; „Despre schimbarea numelor, răbdare, tărie“ de Sf. Ioan Gură de Aur; „Despre Sfânta Treime“ de Sfântul Chiril al Alexandriei în col. PSB vol 40; „Dogmatica“ de Sf. Ioan Damaschin; „Filocalia“ (vol. I) - trad. de pr. prof. dr. Dumitru Stăniloae; „Filocalia“ (vol. II) - trad. de pr. prof. dr. Dumitru Stăniloae; „Filocalia“ (vol. III) - trad. de pr. prof. dr. Dumitru Stăniloae; „Omilii la Ana, Omilii la David şi Saul“ de Sf. Ioan Gură de Aur; „Omilii la Facere“ (vol. I) de Sf. Ioan Gură de Aur; „Omilii la Facere“ (vol. II) de Sf. Ioan Gură de Aur; „Omilii la Lazăr, Despre rugăciune“ de Sf. Ioan Gură de Aur; „Omilii la Sf. Ev. după Matei“ de Sf. Ioan Gură de Aur în col. PSB vol. 23; „Omilii şi predici“ de Asterie al Amasiei; „Omiliile despre pocăinţă, Viaţa Cuv. Maria Egipteanca“ de Sf. Ioan Gură de Aur; „Omiliile la statui“ de Sf. Ioan Gură de Aur; „Patericul“ de Sf. Grigore Dialogul; „Scrisorile către persoane oficiale“ de Sf. Ioan Gură de Aur; „Tâlcuiri la Sfânta Scriptură“ de Sf. Ambrozie al Milanului în col. PSB vol. 52; „Viaţa Sfântului Ioan Gură de Aur“ de Sf. Paladie şi Teodor al Trimitundei; „Viaţa şi învăţăturile Sf. Grigorie Palama“ de pr. prof. dr. D. Stăniloae.

Printre titluri de „Teologie ortodoxă contemporană“ se află „Spiritualitate şi comuniune“ de pr. prof. dr. Dumitru Stăniloae; „Cartea deschisă a Împărăţiei“ de IPS Bartolomeu Anania; „Tradiţie şi înnoire în slujirea liturgică“ (vol. III) de pr. prof. dr. Nicolae D. Necula; „Taina Preasfintei Treimi“ de pr. prof. Boris Bobrinskoy; „Teologie Ortodoxă şi Ştiinţă“ de Adrian Lemeni; „Cartea neamului lui Iisus Hristos“ de lect. dr. Constantin Preda; „Epistola către Tit“ de pr. fr. Sabin Verzan; „Propovăduirea apostolică“ de lector dr. Constantin Preda; „Studii de teologie patristică“ de ahid. prof. dr. Constantin Voicu.

La „Gaudeamus“ participă şi Editura BASILICA a Patriarhiei Române, cu titluri precum „Călătorind cu Dumnezeu - înţelesul şi folosul pelerinajului“ de PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române; „Confessing the Truth în Love“ de PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române; „Euharistia“ de pr. dr. Gheorghe Ispas; „Făclii de Înviere - Înţelesuri ale Sfintelor Paşti“ de PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române; „Foame şi sete după Dumnezeu - înţelesul şi folosul postului“ de PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române; „Lumina din viaţa oamenilor“ de arhim. Timotei Aioanei; „Palatul Patriarhiei“ de Nicolae Iorga; „Liturghierul lui Macarie, 1508-2008“ 2 volume; „Misiune pentru mântuire“ de PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Unul dintre cele mai importante târguri de carte din Europa

Târgul „Gaudeamus“ 2009 a fost inclus de Comisia Europeană în calendarul Anului European al Creativităţii şi Inovării, fiind organizat de Societatea Română de Radiodifuziune. Evenimentul poate concura, ca amploare, cu unele din cele mai importante manifestări similare din Europa. Suprafaţa târgului a ajuns în acest an la circa 14.000 mp, Pavilionul Central Romexpo fiind aproape integral ocupat. Anul acesta manifestarea beneficiază de un buget de aproximativ 400-450.000 de euro, a spus Vladimir Epstein, directorul evenimentului, conform Mediafax. „Evident, a trebuit să facem un slalom printre probleme cum ar fi criza, gripa nouă, campania electorală care tocmai e în curs, dificultăţile majore ale expozanţilor noştri care sunt, după cum ştim, din categoriile nefavorizate ale pieţei româneşti“, a mai spus Epstein. „Anul trecut am avut 400 de expozanţi, anul acesta sunt 385 - pe fiecare dintre aceşti 15 expozanţi care lipsesc îi regretăm. Dar să vedem şi partea bună a lucrurilor - anul trecut am avut 400 de evenimente, anul acesta - 500“, a mai spus el.

Programul de manifestari al ediţiei cuprinde peste 530 de evenimente organizate în mai multe locaţii special amenajate în incinta pavilionului şi în cadrul standurilor expozanţilor. Dintre acestea, aproape 60% constituie lansari sau prezentări de volume ale unor autori români.

Printre secţiunile speciale din cadrul târgului se află „Bursa Educaţia“ la care participă în premieră Universitatea Harvard. O altă secţiune este Salonul de Carte pentru Copii „Ion Creangă“. Expoziţia de carte bibliofila „Amprenta Gutenberg: renaşterea cărţii bibliofile“ a artistului Mircia Dumitrescu este organizată pentru a celebra Anul European 2009 al Creativităţii şi Inovării. Expoziţia prezintă o istorie ilustrată a literaturii române prin ediţii unicat de poezie română în varianta bibliofilă, bilingvă, de la Mihai Eminescu la Nichita Stănescu şi Basarab Nicolescu.

Secţiunea „Bucureşti 550 - memoria documentelor“ este organizată de Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB), fiind dedicată aniversarii a 550 de ani de la prima atestare documentară a oraşului Bucureşti.

Premiile Târgului Internaţional „Gaudemus“ vor fi decernate în ultima zi a manifestarii, duminică, 29 noiembrie.
"Că de voi şi umbla în mijlocul morţii, nu mă voi teme de rele; că Tu cu mine eşti." Ps. 22,4

Petre

Avatar utilizator
Florina
Mesaje: 515
Membru din: 02 Apr 2008, 06:16
Confesiune: ortodox
Preocupări: profesor de religie
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Targul de carte Gaudeamus, Bucuresti 25-29 noiembrie

Mesaj necititde Florina » 26 Noi 2009, 09:21

Invitat de onoare la acest targ de carte este Salman Rushdie, autorul "Versetelor satanice".

http://www.adevarul.ro/cultura/Rushdie_ ... 84359.html

Petre C
Mesaje: 606
Membru din: 24 Noi 2008, 21:42
Confesiune: ortodox
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Targul de carte Gaudeamus, Bucuresti 25-29 noiembrie

Mesaj necititde Petre C » 26 Noi 2009, 13:03

Iata doua dintre evenimentele de miercuri 25 noiembrie:
17.00 EDITURA HERALD
"Spiritualitatea creştină". Lansarea volumelor: "Apologia lui Origen" - Sf. Pamfil de Cezareea; "Vieţile episcopilor Romei (socotiţi sfinţi în Biserica ortodoxă); "Despre bine şi rău" - Sf. Petru Damaschinul şi Didim cel Orb
Invitaţi: diac. Cosmin Pricop, Walter Prager

18.00 - 19.00 EDITURA EGUMENIŢA

Conferinţă: "Drumul spre Acasă"
Invitaţi: Danion Vasile, Vlaicu Vladimir
"Că de voi şi umbla în mijlocul morţii, nu mă voi teme de rele; că Tu cu mine eşti." Ps. 22,4

Petre

Petre C
Mesaje: 606
Membru din: 24 Noi 2008, 21:42
Confesiune: ortodox
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Targul de carte Gaudeamus, Bucuresti 25-29 noiembrie

Mesaj necititde Petre C » 26 Noi 2009, 13:43

Evenimente pe 28 noiembrie
16.00 - 16.30 EDITURA EVANGHELISMOS
Lansare carte: "Stareţul Iosif Isihastul. Nevoinţe, experienţe, învăţături" - Monahul Iosif Vatopedinul
Invitat: Protosinghel Mihail Stanciu, Egumenul Sfintei Mănăstiri Antim
"Că de voi şi umbla în mijlocul morţii, nu mă voi teme de rele; că Tu cu mine eşti." Ps. 22,4

Petre


Înapoi la “Ştiri şi anunţuri generale”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX