Tragedia aviatica poloneza: un episcop ortodox a murit

Ştiri din lumea ortodoxă şi nu numai. Orice informaţie cu tematică religioasă care este de interes comun
Petre C
Mesaje: 606
Membru din: 24 Noi 2008, 21:42
Confesiune: ortodox
Localitate: Bucuresti
Contact:

Tragedia aviatica poloneza: un episcop ortodox a murit

Mesaj necititde Petre C » 10 Apr 2010, 21:12

Printre victimele celei mai mari tragedii pentru Polonia de dupa ce-al doilea razboi mondial, ce aduce aminte de masacrul de la Katyn, se numara si Arhiep. Bisericii Ortodoxe Poloneze, Arhiep. Miron, ce servea in armata poloneza.

Dumnezeu sa ii ierte!
"Că de voi şi umbla în mijlocul morţii, nu mă voi teme de rele; că Tu cu mine eşti." Ps. 22,4

Petre

Petre C
Mesaje: 606
Membru din: 24 Noi 2008, 21:42
Confesiune: ortodox
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Tragedia aviatica poloneza: un episcop ortodox a murit

Mesaj necititde Petre C » 10 Apr 2010, 21:34

Mesajul de condoleante al PF Daniel catre Preafericitului Părinte Sava, Mitropolitul Varşoviei şi a toată Polonia.
Preafericirea Voastră,


Cu profundă tristeţe, am aflat de prăbuşirea, în apropierea oraşului Smolensk din vestul Rusiei, a aeronavei ce a dus la moartea tragica a Excelenţei Sale Lech Kaczynski, preşedintele Poloniei, şi a altor demnitari polonezi, inclusiv clerici ortodocşi, catolici şi protestanţi, printre care şi Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Miron de Hajnówka, ierarh ortodox, general în cadrul Armatei Republicii Polonia. Acest tragic accident este cu atât mai trist cu cât delegaţia poloneză urma să participe la comemorarea a 70 de ani de la un alt moment dureros din istoria ţării sale şi anume masacrul a mii de soldaţi polonezi la Katyn, în timpul celui de al doilea război mondial.

În aceste momente de durere şi tristeţe, exprimăm întregii naţiuni poloneze - în numele ierarhilor, clerului şi credincioşilor Bisericii Ortodoxe Române – sincerele noastre condoleanţe şi rugăm pe Milostivul Hristos Domnul, Care a înviat din morţi, să odihnească în pace sufletele celor care au decedat şi să mângâie familiile celor care ţi-au pierdut, într-un mod atât de tragic, pe cei apropiaţi.

Cu dragoste frăţească în Hristos,

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
"Că de voi şi umbla în mijlocul morţii, nu mă voi teme de rele; că Tu cu mine eşti." Ps. 22,4

Petre

Petre C
Mesaje: 606
Membru din: 24 Noi 2008, 21:42
Confesiune: ortodox
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Tragedia aviatica poloneza: un episcop ortodox a murit

Mesaj necititde Petre C » 10 Apr 2010, 21:35

Mesaj de condoleanţe al Patriarhului României, adresat preşedintelui interimar al Poloniei, Excelenţa Sa domnul Bronislaw Komorowski.
Excelenţa Voastră,

Biserica Ortodoxă Română transmite profunda sa compasiune şi condoleanţe întregului popor polonez pentru moartea tragică, în accidentul aviatic din data de 10 aprilie 2010 de lângă Smolensk, a 88 de persoane, între care Excelenţa Sa domnul Lech Kaczynski, preşedintele Poloniei, alţi demnitari polonezi, inclusiv clerici ortodocşi, catolici şi protestanţi.

Rugăm pe Hristos Domnul Cel Înviat să aşeze sufletele celor decedaţi în lumina Învierii Sale şi să consoleze familiile lor îndoliate.

Cu profundă compasiune şi simpatie,


† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
"Că de voi şi umbla în mijlocul morţii, nu mă voi teme de rele; că Tu cu mine eşti." Ps. 22,4

Petre

Petre C
Mesaje: 606
Membru din: 24 Noi 2008, 21:42
Confesiune: ortodox
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Tragedia aviatica poloneza: un episcop ortodox a murit

Mesaj necititde Petre C » 12 Apr 2010, 19:59

Stire Basilica.

În urma accidentului aviatic de sâmbătă, 10 aprilie, de lângă Smolensk, soldat cu moartea a 96 de persoane, a trecut la cele veşnice şi Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Miron de Hajnówka, ierarh ortodox, general de brigadă în cadrul Armatei Poloneze. Înaltpreasfinţia Sa era membru al delegaţiei prezidenţiale care urma să participe la festivităţile care marcau împlinirea a 70 de ani de la masacrul de la Katyn.

Pe numele de mirean, Miroslaw Chodakowski s-a născut pe 21 octombrie 1957 în Bialystok. A urmat cursurile Seminarului Ortodox din Varşovia iar la 17 decembrie 1978 devine călugăr, la 15 februarie 1979 fiind hirotonit ieromonah. În 1990, primeşte rangul de arhimandrit şi este numit egumen al Mănăstirii din Supraśl. La 15 august 1998, preşedintele Poloniei din acea vreme îl numeşte Episcop şi general în cadrul Armatei Republicii Polonia. Este ridicat la rangul de Arhiepiscop la 10 mai 2008, informează TRINITAS TV.

Personalitatea Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Miron de Hajnówka a fost evocată şi în Emisiunea „Dialogurile TRINITAS” de la Radio TRINITAS din această seară, 12 aprilie, în care a fost invitat domnul Jarosław Godun, directorul Institutului Polonez din Bucureşti care a spus: „Era considerat un om foarte energic şi zâmbea tot timpul. La fiecare întâlnire pe care o aveam cu dumnealui vorbeam despre modul cum am putea realiza anumite lucruri. Era o persoană care voia să cunoască, chiar dacă nu era zona lui de influenţă sau să-l fi intereseze în mod deosebit. A fost un om al Bisericii şi nu numai ca episcop al Armatei polone a făcut ceva pentru credincioşii polonezi, ci dinainte de a fi ierarh, pe vremea când era arhimandrit la Mănăstirea Supraśl a început să construiască Biserica Mănăstirii care a fost aruncată în aer de către germani când se retrăgeau şi el a fost cel care a refăcut-o”, informează Radio TRINITAS.

Ieri, 11 aprilie, la Catedrala patriarhală din Bucureşti, după oficierea Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a oficiat o slujbă de pomenire pentru Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Miron de Hajnówka, trecut la cele veşnice în urma tragicului accident.

Dumnezeu să-l odihnească!
"Că de voi şi umbla în mijlocul morţii, nu mă voi teme de rele; că Tu cu mine eşti." Ps. 22,4

Petre

Petre C
Mesaje: 606
Membru din: 24 Noi 2008, 21:42
Confesiune: ortodox
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Tragedia aviatica poloneza: un episcop ortodox a murit

Mesaj necititde Petre C » 12 Apr 2010, 20:33

Si un editorial care merita citit, semnat Cristian Tudor Popescu.
Spuneţi: Polonia, polonezi. Care e prima imagine care vă vine în minte? Eu am în faţa ochilor coloanele înspăimântătoare de blindate germane, o Invincibila Armada terestră rupând în şenile pământul Poloniei. Se aude un fornăit de cal. Prim-plan pe cizma cu pinteni în scăriţa şeii. Calul, care se balegă scurt; călăreţul trage de dârlogi. Vedere de sus, din aer, trâmba de călărime poloneză în faţa puhoiului de oţel, verdele câmpiei. O comandă răcnită, caschetele aruncate de pe cap, săbiile smucite înainte şi ceea ce nu e o secvenţă din Lord of the Rings, e realitatea toamnei lui 1939, se întâmplă: şarjă de cavalerie împotriva tancurilor.

Sâmbătă, în faţa avionului prezidenţial polonez a fost armata ceţii. De trei ori a încercat s-o străpungă, cu o încăpăţânare pe care românii, de pildă, ar numi-o nebunie. Nu ştiu dacă preşedintele Kaczynski însuşi le-a ordonat piloţilor să şarjeze, dar parcă aeronava în care se afla elita politico-militară a Poloniei refuza să se lase îndepărtată, la Minsk sau Moscova, de Katynul umbrelor a mii de înaintaşi omorâţi metodic cu câte un glonţ de pistol în ceafă. Gestapoul sovietic, GPU sau NKVD, avea vocaţia artizanalului, a lucrului la bucată, nu lichida la snop, cu gaze sau cuptoare, fiecărui ofiţer polonez prizonier i s-au luat ceasul şi centura, i s-a pus un şbilţ de gât, care îi lega şi mâinile la spate, a fost apoi împins într-o cameră subterană surdă, cu pereţii deja stropiţi de ploaia de sânge. Doi îl ţineau de umeri, al treilea trăgea în ceafă, de la 1 m. Glonţul ieşea de obicei prin frunte. Apoi cadavrul era tras afară pe un jgheab de piatră, se aruncau găleţi de apă. Vocea şefului de abator intona funcţionăreşte: Sleduiuşcii! (Următorul!). Când un camion se umplea, pornea încet, cu viteza a doua, către gropile comune din pădure. Când se umplea o groapă, buldozerele împingeau malul de pământ. Un ins cu un furtun de pompier stropea mormântul uriaş ca să se aşeze pământul şi să răsară repede iarba.
publicitate

Masacrul de la Katyn vorbeşte despre cât de periculoşi îi considera Stalin pe curajoşii polonezi. De trei ori în istoria ei a încetat Polonia să existe ca stat, ciopârţită de marile puteri. Şi totuşi, spiritul acestui popor a rezistat dincolo de pământ şi apă, de râu şi ram. În "Cenuşa" lui Andrzej Wajda, Napoleon merge cu mâna la spate în mijlocul trupelor lui multinaţionale care luptă în Spania. Întinşi pe pământul bolovănos, ciungi, ologi, orbi, unii fără faţă, alţii cu maţele scăpate afară din burtă, soldaţii murmură ca pe o litanie "Vive l'empereur!... Vive l'empereur!... Vive l'empereur!..." Şi dintr-o dată, un tânăr aproape mort se ridică într-o mână, ca un spectru şi răcneşte răguşit: "Vive la Pologne!" Strigătul acesta a sărit peste veac, a străbătut războaiele mondiale, fascismul, comunismul, a răsunat ca o sirenă în portul Gdansk şi s-a adunat în trupul firav şi încovoiat al lui Karol Wojtyla. Imperiul călăilor de la Katyn s-a prăbuşit sub apăsarea iubirii de Dumnezeu şi de oameni a unui polonez.

Preşedintele Kaczynski este urmaşul cavalerilor care au luptat cu tancurile. A încerca aterizarea lângă Katyn, după trei ratări, însemna, potrivit regulilor aviaţiei, un risc enorm, dar pentru el, cred, însemna a nu da bir cu fugiţii de la întâlnirea cu strămoşii.

Preţul plătit este devastator, 96 de morţi, majoritatea vârfuri politico-militare. Ce se va întâmpla acum?

Chiar dacă în Tupolevul 154 ar fi pierit jumătate din populaţia Poloniei, ţara ar fi rămas în picioare. Pentru că există o Polonie deasupra capetelor polonezilor, în văzduh, care nu se va prăbuşi niciodată.

N-ar trebui să întreb ce voi întreba acum. Dar o s-o fac.

Dacă, Doamne fereşte şi apără, România ultimilor 20 de ani ar fi trecut printr-o tragedie asemănătoare, oare câte ţări ar fi declarat doliu naţional pentru noi?
"Că de voi şi umbla în mijlocul morţii, nu mă voi teme de rele; că Tu cu mine eşti." Ps. 22,4

Petre


Înapoi la “Ştiri şi anunţuri generale”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX
cron