Dumnezeu în noua Constituţie a României

Ştiri din lumea ortodoxă şi nu numai. Orice informaţie cu tematică religioasă care este de interes comun
MasQueNada
Mesaje: 91
Membru din: 04 Mar 2013, 10:57
Confesiune: ortodox
Preocupări: Preocuparea e un pacat

Dumnezeu în noua Constituţie a României

Mesaj necititde MasQueNada » 13 Mar 2013, 17:04

Biserica Ortodoxă Română cere ca numele lui Dumnezeu să apară în viitoarea Constituţie. Iniţiativa aparţine Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, ce a avut loc la începutul lunii martie. De asemenea, conducerea Bisercii cere garantarea orei de religie prin Constituţia ţării.

În ziua de 5 martie 2013, la Reşedinţa mitropolitană din Iaşi, a avut loc Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, sub îndrumarea Părintelui Mitropolit Teofan. Printre subiectele dezbătute a fost şi cel referitor la introducerea "unor articole care să facă referire la numele lui Dumnezeu", în viitoarea Constituţie a României, alături de garantarea orelor de religie în şcoli.

Citeşte şi BOR: Nunţile vor avea loc doar în biserică. Patriarhia interzice slujba în aer liber

Teologul Radu Preda încercat să explice noile dorinţe ale BOR, vorbind despre o serie de discuţii avute la nivel european care au fost aduse pe plan local, datorită ocaziei pe care o oferă viitoarea schimbare a Constituţiei României.

„Constituţia nu este a statului, este a poporului. Noutatea acestei propuneri nu este absolută, ea reflectă în plan local discuţiile foarte aprinse care au avut loc la nivel european când s-a pus problema unui tratat constituţional al UE. Discuţia nu este nouă, ea a fost adusă la nivel naţional tocmai pentru că este această ocazie pe care o oferă revizuirea legii fundamentale. Să se precizeze că la fundamentul acestei societăţi stă şi dimensiunea religioasă. Este vorba de menţionarea dimensiunii cultural-religioase a naţiunii române”, a declarat Radu Preda, teolog, pentru România TV.

Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.rtv.net/mitropolia-moldovei- ... z2NQlPQmA6

Grav acest lucru si nu mi se pare normal ca poporului roman sa i se impuna aceste lucruri intr-un stat DEMOCRAT.

Mi se pare ca BOR este prea preocupata de castigurile si beneficiile sale banesti. Mai intai treaba cu cimitirele , acum cea cu nunta. Mi se pare ca BOR arata mai mult ca o afacere. Ganditi-va cat are de castigat material si pe plan banesc BOR din asta. De ce asa de preocupata de inmultirea averilor si a producerii de si mai multi bani si de incalcarea constitutiei tarii? Aici e vorba de manipulare. Cred ca ar fi cazul ca lui BOR sa i se pretinda mai multa obligatii in statul roman, sa i se impoziteze veniturile si sa i se reduca subtantial din finantare. Pana la urma majoritatea veniturilor BOR vin de pe urmea "prostimii" a clasei muncitoare, a oamenilor ce muncesc. Cred ca BOR ar trebui sa se preocupe de treburile spirituale mai mult sa se puna in folosul comunitatii nu viceversa (sa se foloseasca de comunitate). Asta inseamna ca BOR sa raspunda la cerintele,intrebarile si interogarile poporului , in pregatiri catehetice si dialogari sincere , sa contribuie la dezvoltarea poporului roman prin platirea de impozite si sustinerea construirii cel putin atator spitale si scoli , cate bisericii. Biserica nu este o institutie bancara, o afacere, ci o institutie spirituala. Rostul Bisericii nu e sa faca experimente pe sobolani (laici) , ci sa hraneasca turma.

Andreea2012
Mesaje: 106
Membru din: 16 Iul 2012, 18:46
Confesiune: ortodox
Preocupări: Teologie, Lectura
Localitate: Cluj

Re: Mitropolia Moldovei cere autorităţilor introducerea lui

Mesaj necititde Andreea2012 » 04 Iun 2013, 12:47

ezeu in Constitutie

De asemenea, conducerea Bisercii cere garantarea orei de religie

Citeşte şi BOR: Nunţile vor avea loc doar în biserică. Patriarhia interzice slujba în aer liber


Grav acest lucru si nu mi se pare normal ca poporului roman sa i se impuna aceste lucruri intr-un stat DEMOCRAT.

Mi se pare ca BOR este prea preocupata de castigurile si beneficiile sale banesti.
Mi se pare ceva normal ca ora de religie sa fie in programa scolara si ca nuntile sa se faca in Biserica, pentru ca asa este frumos, ca copilul sa stie de un Dumnzeu si mireasa sa fi in fata Altarului. Azi maine poate ajungem sa facem nunta in grajd ca doar nu ne place la Biserica.Si ar trebui sa ne bucuram de toate astea, pentru ca cine stie ce va mai fi. Nu este nimeni obligat sa ramana in religia ortodoxa, daca nu ii convin toate astea.
"Nimic nu este mai uşor decât a învăţa pe alţii şi nimic nu este mai greu decât a face ceea ce înveţi pe alţii."
Parintele Cleopa Ilie

Avatar utilizator
maria_andreea
Mesaje: 1540
Membru din: 23 Apr 2008, 13:33
Confesiune: ortodox
Preocupări: mecanică, finanţe, teologie, natură
Localitate: Sibiu
Contact:

Re: Dumnezeu în noua Constituţie a României

Mesaj necititde maria_andreea » 11 Iun 2013, 08:26

BOR sa raspunda la cerintele,intrebarile si interogarile poporului, in pregatiri catehetice si dialogari sincere, sa contribuie la dezvoltarea poporului roman prin platirea de impozite si sustinerea construirii cel putin atator spitale si scoli, cate bisericii.
Nu vă supăraţi, dar sunteţi în contradicţie: dacă trebuie să lămurescă frământările poporului "în pregătiri catehetice şi dialoguri sincere" atunci nu e sarcina ei să contribuie la dezvoltarea poporului prin plătirea de impozite etc.

Spuneţi de construirea de şcoli, dar de unde ştiţi că nu se contribuie la aceasta? Oare câţi ştiu că Sf. Ierarh Andrei Şaguna a contribuit mult la dezvoltarea învăţământului, a societăţii prin constuirea de şcoli şi alte activităţi? Cred că tot atâţi sunt şi cei care cunosc astăzi, îndeaproape activitatea BOR. Nu îmi place această acuză dacă ea nu este dovedită ci doar o supoziţie.Mântuirea se lucrează pe ruinele egoismului. (Părintele Arsenie Boca)


Înapoi la “Ştiri şi anunţuri generale”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX