Despre judecarea celor care merg la biserică

Tot ce nu se încadrează la alte forumuri, dar este în acord cu Regulamentul
Avatar utilizator
Florina
Mesaje: 515
Membru din: 02 Apr 2008, 06:16
Confesiune: ortodox
Preocupări: profesor de religie
Localitate: Bucuresti
Contact:

Despre judecarea celor care merg la biserică

Mesaj necititde Florina » 27 Mar 2010, 23:30

Mulţi oameni spun: “Eu nu merg la biserică pentru că acolo merg cutare şi cutare, şi vai, ce păcătoşi sunt! Prefer să fiu eu bun”.

Toţi cei care spun aşa sunt în mare înşelare: ei zac sub puterea celui rău, pe când cei care merg la biserică au început lupta duhovnicească, iar aceasta are suişuri şi coborâşuri. Este normal să aibă şi scăpări, sfinţenia este un dar rar în zilele noastre, şi asta nu din cauză că Duhul Sfânt nu ar veni, ci din cauza noastră, a oamenilor, care suntem mult mai egoişti şi mai leneşi.

Cei care nu merg la biserică nu au început încă lupta duhovnicească, aşa că ei nu au niciun drept să-i judece pe ceilalţi. Ei sunt ca nişte oameni care stau pe margine şi spun: “Ia uite la soldaţii aceia, ce greşeli fac în luptă!” Păi dacă nu sunt de acord, să meargă la luptă! Apoi, prin experienţa dobândită, acele persoane pot da sfaturi.

Mersul la biserică nu este facultativ. Avem a patra poruncă din Decalog:

“8.Adu-ţi aminte de ziua odihnei, ca să o sfinţeşti.

9. Lucrează şase zile şi-ţi fă în acelea toate treburile tale,

10. Iar ziua a şaptea este odihna Domnului Dumnezeului tău: să nu faci în acea zi nici un lucru: nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici sluga ta, nici slujnica ta, nici boul tău, nici asinul tău, nici orice dobitoc al tău, nici străinul care rămâne la tine”. (Ieşirea, capitolul 20)

Mai este un canon care spune că un creştin care nu merge trei duminici la rând la biserică să fie afurisit (exclus din Biserică). Vedem deci cât este de grav cineva să meargă o data pe an la Biserică şi să dea sfaturi sau să-i judece pe cei care, de bine, de rău, se trezesc duminică de duminică şi sunt prezenţi în Casa lui Dumnezeu, spre a cinsti ziua Învierii Mântuitorului.

Sursa: http://florina.megablog.ro/2010/01/02/d ... -biserica/

valercosma
Mesaje: 63
Membru din: 16 Apr 2011, 12:05
Confesiune: ortodox

Re: Despre judecarea celor care merg la biserică

Mesaj necititde valercosma » 21 Aug 2011, 20:45

Petre Tutea spunea: "numai in biserica realizezi ca exsisti", de aceea mergem la biserica, realizam ca suntem pe un drum bun. Psalmistul zice: "ma bucur cand mi se spune, haidem la casa Domnului" Ps.122,1iar vechi greci spuneau: drumurile lumii vechi duceau la sanctuare. Bine ar fi daca am merge la biserica...

Claudiu68

Re: Despre judecarea celor care merg la biserică

Mesaj necititde Claudiu68 » 24 Oct 2011, 20:22

Este foarte adevarat ca trebuie sa mergem la biserica macar duminica dar, trebuie sa ne intrebam fiecare : De ce mergem la biserica si mai ales cum ne prezentam in casa Domnului , inaintea lui Dumnezeu . Trebuie sa avem o tinuta decenta , femeile sa nu fie cu decolteuri , fuste peste genunchi ,etc.. cum deseori vedem .

Avatar utilizator
maria_andreea
Mesaje: 1540
Membru din: 23 Apr 2008, 13:33
Confesiune: ortodox
Preocupări: mecanică, finanţe, teologie, natură
Localitate: Sibiu
Contact:

Re: Despre judecarea celor care merg la biserică

Mesaj necititde maria_andreea » 25 Oct 2011, 16:50

trebuie sa ne intrebam fiecare : De ce mergem la biserica si mai ales cum ne prezentam in casa Domnului , inaintea lui Dumnezeu . Trebuie sa avem o tinuta decenta , femeile sa nu fie cu decolteuri , fuste peste genunchi ,etc.. cum deseori vedem .
De acord, trebuie să ştim de ce mergem la biserică. Dar, la biserică pot veni toţi oamenii şi în special cei păcătoşi pt a primi putere de vindecare/schimbare a voinţei din rea în bună care mai apoi aduce o schimbare fizică ("ţinută decentă"). Cine suntem noi să împiedică poporul păcătos să se apropie de izbăvire prin instraurarea unor reguli omeneşti referitoare la "ţinută obligatorie de biserică" !? dacă ochiul "celor buni" este rău nu înseamnă că tot ce vede el este rău. Dumnezeu iubeşte şi respectă pe fiecare aşa cum e, El nu impune, ci ne cheamă cu blândeţe să bem apa vieţii. Cu siguranţă întâlnirea dintre Dumnezeu şi om va aduce o schimbare a omului din toate punctele de vedere. Să nu stăm deci în calea aceste întâlniri, transformând biserica în peşteră de tâlhari.
Mântuirea se lucrează pe ruinele egoismului. (Părintele Arsenie Boca)

OLGA

Re: Despre judecarea celor care merg la biserică

Mesaj necititde OLGA » 27 Oct 2011, 17:41

Eu merg la biserică pentru ca sunt convinsă că aşa e bine. Numai mergând la biserică şi străduindu-ne să participăm cu toată fiinţa la săvârşirea slujbelor rânduite de Biserica Ortodoxa, ne putem impărtăşi cu vrednicie din Sfintele Taine şi numai astfel ne vindecăm de bolile sufletului şi ale trupului, devenind mai buni şi fericiţi acum si în veşnicie.

Claudiu68

Re: Despre judecarea celor care merg la biserică

Mesaj necititde Claudiu68 » 01 Noi 2011, 18:44

Da este adevarat ce spuneti , dar preotul cu clerul bisericesc(toti cei ce sunt pe linga preot) trebuie sa gaseasca metode de a le transmite enoriasilor ca in biserica trebuie sa te prezinti imbracat decent , iar referitor la tinuta femeii in biserica sa stiti ca aceasta este scrisa in Biblie nu sunt reguli omenesti .
Cititi 1 Corinteni capitolul 11:1-17


Înapoi la “Off topic si neteologic”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX