Scriptura vs Traditia

Discuţii despre diferenţele de doctrină dintre ortodocşi şi (neo-)protestanţi
electric77
Confesiune:alta religie
Re: Scriptura vs Traditia

Mesaj necititde electric77 » 04 Oct 2010, 17:31

1.imi apar foi curate :)
mie asa imi apare:
Imagine

2. totuşi cum rămîne cu întrebarea mea?
eu nefiind ortodox, raspunsul meu ti-ar fi de nebagat in seama.

simplu
Confesiune:ortodox

Mesaj necititde simplu » 04 Oct 2010, 17:39

:) recunosc că m-ar interesa şi un răspuns neortoedox dar cu specificaţia confesiunii :)

electric77

Mesaj necititde electric77 » 04 Oct 2010, 17:45

:) recunosc că m-ar interesa şi un răspuns neortoedox dar cu specificaţia confesiunii :)
Nici asa nu te pot ajuta, imi pare rau.
Eu am citit acea carte si personal nu mi se pare inspirata, dar cel mai bine ar fi sa o cititi dvs. si sa va faceti propria parere. Cartea lui Enoh care circula acum, nu se stie daca e cea originala, eu nu cred ca e originala, acolo sunt niste date despre miscarea astrelor total aiurea.

lusortodoxia

Mesaj necititde lusortodoxia » 04 Oct 2010, 18:32

Sfînta Tradiţie nu este un simplu transfer de datini si obiceiuri din generaţie în generaţie, precum greşit este înţeleasă de către mulţi. La fel ca şi Sfînta Scriptură ea nu este "o vorbă goală, ci e însăşi viaţa voastră, şi prin cuvântul acesta vă veţi îndelunga zilele"(Deuteronom 32,47).
Sfînta Scriptură şi Sfînta Tradiţie sunt cei doi plămâni ai Bisericii. Scripura este Tradiţia scrisă şi Tradiţia la rîndul ei este Scriptura nescrisă. Scriptura şi Tradiţia nu sunt decât componente ale Bisericii. Biserica însăşi este "tradiţia", "învăţătura" si "credinţa" pe care "Domnul a dat-o, Apostolii au propovăduit-o şi Părinţii au păstrat-o". Scriptura şi Tradiţia nici nu trebuie să-şi dispute autoritatea lor în Biserică, care este suma tuturor tradiţiilor. Scriptura însăşi pare a fi subsumată şi inclusă în această Tradiţie a Bisericii. Bine zice chiar un teolog luteran, E. Benţ, cînd recunoaşte că "Ortodoxia ştie, că Biserica Creştină este anterioară Noului Testament şi la început trăia chiar fără el. Prin aceasta se adevereşte că Tradiţia este mai veche decît Scriptura şi tocmai este izvorul, din care a apărut aceasta".

electric77

Mesaj necititde electric77 » 04 Oct 2010, 18:33

Sfînta Tradiţie nu este un simplu transfer de datini si obiceiuri din generaţie în generaţie, precum greşit este înţeleasă de către mulţi. La fel ca şi Sfînta Scriptură ea nu este "o vorbă goală, ci e însăşi viaţa voastră, şi prin cuvântul acesta vă veţi îndelunga zilele"(Deuteronom 32,47).
Sfînta Scriptură şi Sfînta Tradiţie sunt cei doi plămâni ai Bisericii. Scripura este Tradiţia scrisă şi Tradiţia la rîndul ei este Scriptura nescrisă. Scriptura şi Tradiţia nu sunt decât componente ale Bisericii. Biserica însăşi este "tradiţia", "învăţătura" si "credinţa" pe care "Domnul a dat-o, Apostolii au propovăduit-o şi Părinţii au păstrat-o". Scriptura şi Tradiţia nici nu trebuie să-şi dispute autoritatea lor în Biserică, care este suma tuturor tradiţiilor. Scriptura însăşi pare a fi subsumată şi inclusă în această Tradiţie a Bisericii. Bine zice chiar un teolog luteran, E. Benţ, cînd recunoaşte că "Ortodoxia ştie, că Biserica Creştină este anterioară Noului Testament şi la început trăia chiar fără el. Prin aceasta se adevereşte că Tradiţia este mai veche decît Scriptura şi tocmai este izvorul, din care a apărut aceasta".
Traditie, traditie, traditie....dar unde este calauzirea Duhului Sfant ?

IOACHIM

Mesaj necititde IOACHIM » 04 Oct 2010, 19:05

Marturia CUVANTULUI despre El Insusi risca sa fie falsificata de neajunsurile omenesti; dovada o avem la toata gramada de secte care se si numesc, unele, biblice . numai HARUL implineste orice neputinta si de aceea Biserica da Biblia oamenilor si se infatiseaza ea insasi ca aprioricul fundamental al citirii Scripturii. Orice secta, desi se opune Bisericii, primeste si ea la fel Biblia din mainile Bisericii odata cu notiunea de INSPIRATIE a textelor sfinte. Cine pune Biblia mai presus de Biserica falsifica atitudinea normativa, adica voita Domnului ca sa o citim IN Biserica.
- Daca nu citim Biblia in Biserica, in mod fatal dobandim din Biblie o cunostinta exterioara Bisericii si care nu este in duhul Traditiei,
- unde este Duhul Sfant? Pai nu intelegi ca in TRAditie, prin toate formele ei? HRISTOS insusi comenteaza propriile Sale cuvinte luminand si calauzind prin Duhul Sfant pe madularele vii ale Bisericii (in cazul nostru sfintii parinti). Dumnezeu a vorbit si El continua sa comenteze cuvintele Sale. Adica si traditia, la fel ca si scriptura, au acelasi izvor de inspiratie. Cum s-ar putea asta fara Duhul Sfant?

simplu

Mesaj necititde simplu » 04 Oct 2010, 19:17

Nici asa nu te pot ajuta, imi pare rau.
Eu am citit acea carte si personal nu mi se pare inspirata, dar cel mai bine ar fi sa o cititi dvs. si sa va faceti propria parere.
[/quote]

nu pot să îmi fac o părere în afara Bisericii care este păstrătoarea Adevărului Revelat.

danadoina

Mesaj necititde danadoina » 04 Oct 2010, 20:19

"Doamne aratani-l pe Tatal si ne este de ajuns... " cum se continua...???? pai de atata timp fusesera impreuna si nu intelesese ca prin Fiul il vede pe Tatal.. ;)

iar tu nu vezi padurea de copaci :(

"Traditia este calauzirea Duhului Sfant "

PS: cauti ochelarii si ochelarii sunt pe nas :lol:

electric77

Mesaj necititde electric77 » 04 Oct 2010, 20:43

"Doamne aratani-l pe Tatal si ne este de ajuns... " cum se continua...???? pai de atata timp fusesera impreuna si nu intelesese ca prin Fiul il vede pe Tatal.. ;)

se scrie "arata-ni-L"

Traditia nu este totuna cu Duhul Sfant. Doriti sa va aduc exemple din Scripturi asupra felului cum se manifesta Duhul in biserica primara?
Ultima oară modificat 04 Oct 2010, 21:10 de către electric77, modificat 1 dată în total.

electric77

Mesaj necititde electric77 » 04 Oct 2010, 20:45

- unde este Duhul Sfant? Pai nu intelegi ca in TRAditie, prin toate formele ei?
Duhul Sfant nu este pentru a crea mituri sau traditii stramosesti. Nu are nicio legatura una cu alta. Duhul Sfant trezeste morti, vindeca orbi, surzi, vorbeste crestinilor etc.

IOACHIM

Mesaj necititde IOACHIM » 04 Oct 2010, 21:07

se scrie "arata-ni-l"
Ba nu, gresesti! Daca tot cauti cuiul lui pepelea....
se scrie arata-ni-L

IOACHIM

Mesaj necititde IOACHIM » 04 Oct 2010, 21:14

- unde este Duhul Sfant? Pai nu intelegi ca in TRAditie, prin toate formele ei?
Duhul Sfant nu este pentru a crea mituri sau traditii stramosesti. Nu are nicio legatura una cu alta. Duhul Sfant trezeste morti, vindeca orbi, surzi, vorbeste crestinilor etc.
Monşer... dar chiar nu pricepi diferenta evidenta intre ce spui dumneata (mituri, traditii stramosesti sau de care mai vrei) si ce spun eu (Traditie sau Sfanta Traditie). E common sense + poate nu esti bine informat (nu te banuiesc, inca, de rea intentie) da` TOATA lumea protestanta (academica da` si aia mai cetiti un pic) recunosc Traditia Bisericii (chiar daca numai partial ce-i drept, adica anumite parti din ea).

- am impresia ca tu ai de la Duhul Sfant pretentia de a-ti furniza minuni si aspecte palpabile ale prezentei LUI in Biserica. E ca si cum ai ispiti pe Dumnezeu precum diavolul in Carantania.

electric77

Mesaj necititde electric77 » 04 Oct 2010, 21:16

- am impresia ca tu ai de la Duhul Sfant pretentia de a-ti furniza minuni si aspecte palpabile ale prezentei LUI in Biserica. E ca si cum ai ispiti pe Dumnezeu precum diavolul in Carantania.
Asa sa fie oare?
Poate si primii crestini erau in felul meu, ispiteau pe Domnul:

Fapte 4:29  Şi acum, Doamne, ...
30  şi întinde-Ţi mâna, ca să se facă tămăduiri, minuni şi semne prin Numele Robului Tău celui Sfânt, Isus.”

Amin !!!!
Nu este minunat sa crezi in Domnul Isus?

danadoina

Mesaj necititde danadoina » 04 Oct 2010, 21:27

...
Traditia nu este totuna cu Duhul Sfant. ...

draga electric eu am scris:
nu ti se pare ca este o mare diferenta ?

PS: multumesc pentru "arata-ni-L" :roll: , a fost din cauza vitezei...

electric77

Mesaj necititde electric77 » 04 Oct 2010, 21:29

nu ti se pare ca este o mare diferenta ?
cum va calauzeste Duhul sfant astazi ?

IOACHIM

Mesaj necititde IOACHIM » 04 Oct 2010, 21:31

Da` ca sa nu moara nimeni cu iluzia ca Duhul Sfant nu lucreaza, incerc sa amintesc asa... vreo cateva semne ale prezentei Lui in Biserica O si nu in alta parte:

- prefacerea paini si vinului in Trupul si Sangele Mantuitorului prin lucrarea Sf. Duh
- hirotonia in toate treptele preotiei - tot lucrarea Sf. Duh , pe care p/np nu o au si mai ales, NICI NU O POT AVEA :lol: (ca nu au continuitate apostolica)
- apa sfintita sau aghiazma (il provoc pe electric77 sai pe oricine altcineva doreste sa faca si el sfintirea apei ... sa vedem)
- sfanta lumina
- iertarea pacatelor - prin taina spovedaniei (tot lucrarea Sf. Duh)
- botezul , da` facut cum trebuie, nu SIMBOL, ca la p/np
- norul de pe Tabor
- astia vreo 2000 de ani in care BISERICA arata ca nici portile iadului nu o pot birui (in opozitie cu existenta efemera :lol: , de cateva secunde, a denominatiunilor faramitate si ras-faramitate ale lumii protestante - raportat la cea bimilenara a Bisericii)
- sf. maslu si deja ma doare mana sa mai scriu... mai las si pe altii sa completeze.

De cealalta parte.. care sunt semnele Duhului? Nu sunt. Sunt in schimb semne ale unor duhuri (e suficient sa dam un search pe google si te ingrozesti cand vezi "spiritualitatea" p/np)

electric77

Mesaj necititde electric77 » 04 Oct 2010, 21:32

draga, eu vreau sa vad Duhul manifestandu-se ca in primul secol: vorbire in limbi, talmacire, proorocie, vindecari, evanghelizari etc.

IOACHIM

Mesaj necititde IOACHIM » 04 Oct 2010, 21:40

Asa sa fie oare?
Poate si primii crestini erau in felul meu, ispiteau pe Domnul:

Fapte 4:29  Şi acum, Doamne, ...
30  şi întinde-Ţi mâna, ca să se facă tămăduiri, minuni şi semne prin Numele Robului Tău celui Sfânt, Isus.”

Amin !!!!Nu este minunat sa crezi in Domnul Isus?
:lol: :lol: :lol:
Scuzele mele... da` ma faci sa rad... hai ca esti simpatic! Pai ce spui tu .. aia e altceva. Uite... daca esti atent la randuiala ortodoxa ai sa vezi EXACT aceeasi atitudine, sau acelasi TUPEU. Uite am sa-i rog pe parintii (preotii) caremai posteaza pe aici sa gaseasca astfel de exemple.
- expresii de genul: .... si sfinteste untdelemnul acesta prin mana a smeritului pacatosului robului tau.... si multe, multe altele
Este minunat sa crezi. Nuami sa vedem sa nu credem stramb si mai ales sa nu credem in alt Isus (cu un i), altul decat Iisus Fiul lui Dumneyeu, Fiul Fecioarei, de Dumnezeu Nascatoarea.

electric77

Mesaj necititde electric77 » 04 Oct 2010, 21:42

Este minunat sa crezi. Nuami sa vedem sa nu credem stramb si mai ales sa nu credem in alt Isus (cu un i), altul decat Iisus Fiul lui Dumneyeu, Fiul Fecioarei, de Dumnezeu Nascatoarea.
Domnule,
se scrie Isus conform grafiei limbii respective (limba romana), insa corect ar fi sa scriem :"Ieshoua", Ἰησοῦς - Iēsoûs; aramaică ישוע - Ieşua sau Ieşu .

IOACHIM

Mesaj necititde IOACHIM » 04 Oct 2010, 21:52

draga, eu vreau sa vad Duhul manifestandu-se ca in primul secol: vorbire in limbi, talmacire, proorocie, vindecari, evanghelizari etc.
MAN... give me a break. In seara asta esti in top!

Pai tocmai de asta spuneam ca ISPITESTi pe Dumnezeu... ca ai pretentii de astea (fara macar sa incerci sa vezi/urmaresti ca Dumnezeu nu a murit... traieste bine mersi si lucreaza in Biserica)

- vorbirea in limbi - vezi ca ai topic separat in care se explica (daca nu destul putem continua acolo)
- talmacire -depinde ce intelegi - da` uite un sens - Bis talmaceste scriptura numa` ca unii nu o inteleg desi se vor a fi biblici
- prorociri - slava Domnului, nu ducem lipsa
- vindecari, asijderea (numai ca tu te referi DOAR la cele TRUPESti (amintesc nuami sf. maslu si PLEIADA de rugaciuni pt. tot felul de boli si neputinte trupesti)... insa Bis. mai face si vindecari din celelate... duhovnicesti - cum ar fi sa-i vindece pe unii de duhul ereziei)
- evanghelizari - pai lumea p/np cine crezi ca a evanghelizat-o, adica de unde are Evanghelia? problema e ca nu o inteleg, adica nu mai sunt sub ascultarea Bisericii (protestantii si nu numai ei).

Si apropo de evanghelizare - te provoc sa-mi arati UN SINGUR CULT in care evanghelia e mai prezenta si mai citita decat in BO. Am vazut un... program de citire a evangh. protestant... te umfla rasul.
Ultima oară modificat 04 Oct 2010, 22:01 de către IOACHIM, modificat 1 dată în total.

Înapoi la “Protestantismul şi neo-protestantismul”