Daca s-a dat Duhul Sfint ce nevoie mai aveti de biblie?Daca s-a dat Duhul Sfant, ce nevoie avem de niste ramasite pamantesti?
Pt noi ,tocmai moastele sunt o marturia ca sa dat Duhul Sfint ,
Daca s-a dat Duhul Sfint ce nevoie mai aveti de biblie?Daca s-a dat Duhul Sfant, ce nevoie avem de niste ramasite pamantesti?
Ca sa verific duhurile. Adica orice invatatura sau poate o proorocie, orice lucrare, trebuie facute in concordanta cu Scripturile si sa nu contrazica invataturile biblice.Daca s-a dat Duhul Sfint ce nevoie mai aveti de biblie?
In Basarabia precum şi în Moldova (din RO) - pt că in alta parte a tarii nu am fost - la pomenirea mortilor si la unele slujbe precum sfintirea casei, acatiste se da de pomana prosop cu lumânare - (numit la noi tătuşie). As vrea sa stiu va rog care este semnificatia si simbolistica prosopului in cult?
Îmi cer scuze că am fost ocupat cu altele, apoi am şi uitat de acest mesaj.In Basarabia precum şi în Moldova (din RO) - pt că in alta parte a tarii nu am fost - la pomenirea mortilor si la unele slujbe precum sfintirea casei, acatiste se da de pomana prosop cu lumânare - (numit la noi tătuşie). As vrea sa stiu va rog care este semnificatia si simbolistica prosopului in cult?
...........
Îmi aduc aminte că pe la începutul anilor 90 era mare criză de astfel de prosoape, şi atunci preotesele le vindeau enoriaşilor, după care aceştia le dădeau iarăşi preotului........
ai primit deja un raspuns!de ce trebuie mortii pomeniti, cand in Scripturi este interzisa comunicarea cu ei?
Nici vorbă! Este o pomenire introdusă în Biserica Rusă, în legătură cu războiul dus de Dimitrii Donskoi. De aceea a fost aşezată înainte de sărbătoarea Sf. Mc. Dimitrie (care, din cauza diferenţelor de stil calendaristic, ajunge la începutul lunii noiembrie). Interesant, nu?Ce ne puteți spune despre pomenirea de obște de la începutul lunii noiembrie (așa numiții moși de toamnă)?
Este la fel de importantă ca celelalte două (de dinainte de Postul Mare și de dinainte de Rusalii ) ?
Eu credeam că vine din Ardeal, plecând de la pomenirea generală a morților pe care o fac catolicii pe 2 noiembrie.Este o pomenire introdusă în Biserica Rusă, în legătură cu războiul dus de Dimitrii Donskoi. De aceea a fost aşezată înainte de sărbătoarea Sf. Mc. Dimitrie
Nu exclud şi influenţa catolică, dar la ei pomenirea e legată mai mult de sărbătoarea "Tuturor Sfinţilor" şi e făcut pe dată, nu sâmbăta.Eu credeam că vine din Ardeal, plecând de la pomenirea generală a morților pe care o fac catolicii pe 2 noiembrie.
Nu ştiu, dar asta afirmă pr. Ene Branişte şi înclin să-i dau dreptate. Cultul românesc este foarte mult influenţat de cel rusesc şi asta nu doar până în sec. 17, chiar chiar până la jumătatea sec. 19. Deci pomenirea putea să fie adusă de Sf. Paisie de la Neamţ sau de altcineva.Dar când și cum am ajuns noi să luăm așa ceva de la ruși ?
Văzând subiectul vreau şi eu să vă fac cunoscut un lucru.
În satul meu natal, această pomenire generală a morţilor (la noi în zonă se mai zice luminaţie) se face în sâmbăta lui Lazăr, şi nu ca în toate satele vecine şi respectiv în toată ţara adică la începutul lui noiembrie.
Deci eu nu am mai auzit ca într-o altă parohie să se facă ca la noi iar acum mă gândesc oare cum se face că la noi se ţine în sâmbăta lui Lazăr, în timp ce în toate satele din zonă se face în noiembrie.
Biserica (Ortodoxa) se roaga doar pt cei care "au adormit intru nadejdea invierii si a vietii vesnice" si nicidecum pt cei care niciodata n-au vrut sa fie membri ai Bisericii.
De acord, insa stim ca bine ca de secole bune, desi lumea s-a tot afundat in necredinta, niciun ortodox nominal n-a fost lipsit de inmormantare si pomeniri (cu cateva exceptii rasunatoare: Tolstoi, Kazantzakis, si buna parte a sinucigasilor si a incineratilor).Nu putem si nu avem dreptul sa prohodim si sa ne rugam pt oricine.
Înapoi la “SFINTELE TAINE şi IERURGIILE: istorie, rânduială şi explicaţii”
Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori