Iesirea din trup

Tot felul de probleme de Morală şi Spiritualitate Ortodoxă.
Discuţii pe marginea Operelor patristice, Filocalie, Pateric etc
ioana89
Mesaje: 38
Membru din: 30 Oct 2010, 13:42
Confesiune: ortodox

Iesirea din trup

Mesaj necititde ioana89 » 17 Dec 2016, 21:17

Am o intrebare legata de experientele din afara trupului.

Se stie ca aceasta practica vine din spiritism, prin urmare, are loc prin interventia demonilor. Multi oameni care au trecut prin asa ceva au simtit ca aceste experiente erau de provenienta demonica.

Insa recent, am gasit astfel de relatari prin vietile unor parinti de la muntele Athos, cum ar fi pr. Porfirie si pr. Paisie. Spuneau ca mergeau in duh sa binecuvanteze bolnavii din spitale. Mi-e greu sa cred ca aceasta practica poate fi si dumnezeiasca... sau macar neutra...chiar daca e promovata la Athos. Am gasit si in Sfanta Scriptura doua mentiuni:

"Cunosc un om în Hristos, care acum paisprezece ani - fie în trup, nu ştiu; fie în afară de trup, nu ştiu, Dumnezeu ştie - a fost răpit unul ca acesta până la al treilea cer." (II Cor 12,2)
"Am fost în duh în zi de duminică". (Apocalipsa 1,10)

Pr. Serafim Rose trateaza acest subiect intr-una din cartile sale, insa nu ofera o concluzie concreta.

Daca aceste experiente pot fi si de la Dumnezeu, si de la demoni, cum le putem deosebi?

Constantinos

Re: Iesirea din trup

Mesaj necititde Constantinos » 17 Dec 2016, 23:36

Exista duh , suflet si trup dupa cum scrie in cartea " Taina si semnificatia bataliei de la Kosovo " scrisa de Sfantul Nicolae Velimorovici . In vechime a scris si ereticul Origen : "Aceste trei elemente au fost despărţite cu ocazia patimii , dar tot aceleaşi trei elemente s-au unit din nou cu prilejul învierii. (…) Trupul zăcea în mormânt , sufletul se dusese în iad , iar duhul a fost încredinţat Tatălui" (trad. T. Bodogae, în: Origen, Scrieri alese. Partea a treia, EIBMBOR, Bucureşti, 1982, PSB 8, p. 329). ". A gandit ca mainile Tatalui nu au cum sa fie chiar in iad " Părinte , în mâinile Tale încredinţez duhul Meu ". Sau cum ar fi fost Hristos in rai astazi cu talharul daca trupul era in mormant si sufletul in iad ? Doar asa cu dumnezeirea ?
Sunt destul de rare aceste experiente , putini dintre oamenii sfinti au avut parte de ele . Pare periculos pentru cine nu este sfant sa poata calatori cu sufletul sau cu duhul , din pricina demonilor . In cartea " O mare minune din vremea noastra " Dusan a fost acoperit de Inger .
M-am gandit si ca la minunea ridicatului capului pentru asezarea unei perne la moastele ei , doar duhul sfintei Parascheva a fost cel care a intrat in trup iar sufletul era in rai .

anastasys
Mesaje: 82
Membru din: 17 Aug 2012, 16:50
Confesiune: ortodox
Preocupări: medicina (profesie), carti, pelerinaje

Re: Iesirea din trup

Mesaj necititde anastasys » 21 Dec 2016, 12:20

Nu mă pot abţine să nu comentez. Dacă ar fi fost un user care la avatar ar avea altă religie nu interveneam. Dar aşa, să citezi din scrierile controversate ale lui Origen ca argumente...
Să desparţi duhul de suflet, deja se intră într-o zonă periculoasă, ca să nu spun altfel.

Constantinos

Re: Iesirea din trup

Mesaj necititde Constantinos » 21 Dec 2016, 13:14

Din fericire nu exista deocamdata pericol de erezie la acest subiect . Sfantul Porfirie Athonitul vindeca doar cu privirea , simţea mireasma florilor de la mari distanţe. " Incerca apa aflată în adâncimile pământului " . Cu duhul omenesc sau cu sufletul gusta apa ?
Am mai discutat despre acestea si mi-ati zis ca nu inteleg cele scrise in cartile sfintilor si in parte este adevarat .
"Duhul mişcă sufletul, iar sufletul mişcă trupul.
Prin urmare să ştii, o, cinstitorule de Dumnezeu că există trei feluri de duhuri: Sfântul Duh al lui Dumnezeu, duhul natural şi duhul demonilor.
Duhul este mai simplu decât sufletul , iar sufletul este mai simplu decât trupul. " Nu stiu sa iau cartea " Taina si semnificatia bataliei de la Kosovo "
( este doc. ) de pe un site de stil vechi ( varsanufie.wordpress ) si s-o atasez aici dar se mai gaseste de cumparat la Sophia .
Cine are timp sa se gandeasca si la intamplarile prezentate de Sfantul Luca al Crimeii https://archive.org/stream/SfantulLucaA ... 3/mode/1up
S-ar putea sa existe si alte scrieri de acest gen prezentate in vietile sfintilor din Grecia deoarece nu s-au aratat asa mirati de dialogul facut printr-un om dintre Parintele Paisie si Porfirie : " Duhul meu l-a primit și i-a dat ospitalitate și s-a unit cu mine , în scopul de a vorbi cu Batranul Porfirie cu privire la acest subiect de temut ."

ioana89
Mesaje: 38
Membru din: 30 Oct 2010, 13:42
Confesiune: ortodox

Re: Iesirea din trup

Mesaj necititde ioana89 » 21 Dec 2016, 17:46

Sfantul Porfirie Athonitul vindeca doar cu privirea , simţea mireasma florilor de la mari distanţe. " Incerca apa aflată în adâncimile pământului " . Cu duhul omenesc sau cu sufletul gusta apa ?
Sfantul Porfirie spunea si ca vorbeste cu stancile si vede trecutul si viitorul prin ele. Mie acestea mi se par devieri.

Constantinos

Re: Iesirea din trup

Mesaj necititde Constantinos » 21 Dec 2016, 18:50

Stancile de acolo unde s-au nevoit calugari . Locul se sfinteste sau se spurca ; exista si credinta ca la judecata particulara sufletul va fi dus prin toate locurile unde a stat in trup pe pamant si isi va cunoaste faptele bune si rele .
Sfantul Macarie Egipteanul spune ca sufletul este in trup dar totodata si afara de trup cand calatoreste cu mintea la distanta ca intr-un pelerinaj .
Cam asa ar fi omul ( duh , suflet , trup ) chipul lui Dumnezeu Intreit . Cum ar fi posibila izbavirea unor suflete din iad ? Sufletul respinge Dragostea lui Dumnezeu . Se roaga un sfant sa i se dea har acelui suflet si-i sporeste chinurile fiindca sufletul respinge in continuare . Doar daca s-ar schimba duhul acelui pacatos se va schimba si sufletul lui .


Înapoi la “MORALĂ şi SPIRITUALITATE: aspecte practice ale vieţuirii ortodoxe”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX