Semnele zodiacului in Biserică

Fiecare scrie ce doreşte şi discuta cu cine vrea, dar pe teme teologice (ce nu se încadrează la vreunul din compartimentele de mai sus)
Vasile-Adrian
Mesaje: 20
Membru din: 29 Noi 2008, 19:58

Semnele zodiacului in Biserică

Mesaj necititde Vasile-Adrian » 03 Ian 2009, 01:24

De ce mai apar pe unele carti de slujba (Minei, Apostol) semne ale zodiacului corelate cu fiecare luna in parte, stiind ca zodiacul nu este acceptat de Biserica?

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje: 5418
Membru din: 01 Apr 2008, 15:53
Confesiune: ortodox
Preocupări: liturgică, misiune
Localitate: Portugalia
Contact:

Re: semnele zodiacului in cult

Mesaj necititde protosinghel » 03 Ian 2009, 15:47

Eu aş spune că Biserica respinge şi condamnă astrologia zodiacală, nu şi semenele zodiacale. E o mare deosebire...
Semnele respective au fost preluate de Biserica pt reprezentarea lunilor anului şi sunt prezente inclusiv în unele fresce, în jurul Pantocratorului - Stăpânul timpului. Nu-i exclus să vie vorba de încercarea de "încreştinare" a unor influenţe păgâne asupra creştinismului.
Recunosc, nu sunt documentat la acest capitol. Am răspuns, ceea ce am ştiut.

Avatar utilizator
Administrator3
Mesaje: 135
Membru din: 14 Dec 2008, 14:53
Confesiune: ortodox
Preocupări: ajuta la administrare
Localitate: RO

Re: Semnele zodiacului in Biserică

Mesaj necititde Administrator3 » 03 Ian 2009, 19:45

Aşa cum s-a spus şi mai sus, există o mare diferenta intre astrologie (pseudoştiinţă care pretinde că poate prezice destinul şi caracterul omului după poziţia şi mişcarea aştrilor - Marele dicţionar de neologisme, Florin Marcu, Editura Saeculum, 2000) si astronomie (stiinţă care se ocupă cu studiul aştrilor, al sistemelor de aştri, al galaxiilor şi al universului - conform Dicţionarul explicativ al limbii române, Academia Română, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan”, Editura Univers Enciclopedic, 1998). Daca te referi la semnele zodiacale nu inseamna ca te referi automat si la horoscop; personal deosebesc zodiacul de horoscop: horoscopul este specific astrologiei, iar zodiacul este specific astronomiei.

Sfantul Ioan Damaschin, in "Dogmatica" sa, vorbeste despre astre, zodii, etc (vezi Cartea a doua, capitolul VII). Iata cateva spicuiri:
- Soarele face o lună în fiecare zodie şi timp de douăsprezece luni străbate cele douăsprezece zodii: numele celor dousprezece zodii si lunile lor sunt acestea: Berbecul primeşte soarele în luna lui martie 21, Taurul în luna lui aprilie 23, Gemenii în luna lui mai 24, Racul în luna lui iunie 24, Leul în luna lui iulie 25, Fecioara în luna lui august 25, Cumpăna în luna lui septembrie 25, Scorpia în luna lui octombrie 25, Săgetătorul în luna lui noiembrie 25, Cornul Caprei în luna lui decembrie 25, Vărsătorul de apă în luna lui ianuarie 25, Peştii în luna lui februarie 24.
- Elinii spun că prin răsăritul, apusul şi prin conjuncţia acestor stele, a soarelui şi a lunii, se conduc destinele noastre. Cu aceasta se ocupă astrologia. Dar noi susţinem că ele sunt semne de ploaie, de secetă, de frig, de căldură, de umezeală, de uscăciune, de vânturi [i de alte asemenea, dar nici într-un caz semne ale faptelor noastre, căci noi am fost făcuţi liberi de creator şi suntem stâpânii faptelor noastre.

Aceste lucruri demonstreaza ca fiecare luna "beneficiaza" de asocierea cu semn zodiacal (semn stabilit de o grupare de stele), strict astronomic, fara asociere astrologica (a se vedea diferenta dintre astrologie si astronomie expusa la inceputul postarii).

Ezo
Mesaje: 82
Membru din: 19 Mar 2009, 12:39
Confesiune: ortodox
Localitate: Timisoara

Re: Semnele zodiacului in Biserică

Mesaj necititde Ezo » 19 Mar 2009, 19:12

Cum ar trebui sa interpretam Iov 38, 32?

"Poţi tu să scoţi la vreme cununa Zodiacului şi vei fi tu cârmaci Carului Mare şi stelelor lui?"

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje: 5418
Membru din: 01 Apr 2008, 15:53
Confesiune: ortodox
Preocupări: liturgică, misiune
Localitate: Portugalia
Contact:

Re: Semnele zodiacului in Biserică

Mesaj necititde protosinghel » 22 Mar 2009, 22:47

În această carte sigur găseşti răspunsul la acestă întrebare. Este vorba despre Comentariile Sf. Părinţi la Cartea Iov şi alte cărţi "sapienţiale".
Eu nu sunt specialist în Vechiul Testament.


Înapoi la “ALTE SUBIECTE TEOLOGICE”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX
cron