<<,, Tinerii sunt destrabalati" , ,,tinerii sunt iubitori de patimi", ,,tinerii sunt fara frica lui Dumnezeu". Am auzit de multe ori aceste constatari moraliste.Intrebarea mea este: au avut tinerii conditiile de a creste in viata crestina sau nu?....
Voi incerca sa reproduc cuvintele pe care ni le-a spus un tanar cu care am stat de vorba:
,,Da,generatia noastra este rebela.Dar cum ar putea fi altfel? Cine ne-a invatat altceva? E atata minciuna in jurul nostru ,e atata rautate si mizerie in lumea oamenilor mari,ca noi nu ne dorim asa ceva.Suntem protestatari.Dar este singurul mod in care ne putem exprima dispretul fata de societatea care incepe sa semene cu un cadavru.Toti vorbesc ca e bine sa fii cinstit ,dar toti fura pe rupte.Toti lauda adevarul ,dar mint.Cum sa ne gandim la intemeierea unei familii, cand vedem ca familia e atat de subreda? Vrem dragoste si ne dam seama ca familia e un loc in care dragostea este ucisa.Sunt speriati preotii ca sunt atatea divorturi.Si ce, e mai bine sa stea oamenii impreuna fara sa se iubeasca? Oare asta ii place lui Dumnezeu? O relatie formala,in care nici unul nu e inplinit? Nu ne trebuie asa ceva.Mai bine lipsa.Ramanem cu povestile noastre de iubire care,cu toate minusurile lor ,nu ajung la cosmarul unei casatorii.
Ce am vazut in familiile noastre? Certuri intre parinti,neintelegeri! Si ce educatie am primit?Numai sfaturi sa fim cuminti,sau amenintari cu bataia daca nu ascultam.Dar ce modele am avut in parintii nostri?
Si de ce suntem departe de Dumnezeu? Dar cine ne-a ajutat sa fim aproape? Parintii nostri nu calca pe la biserica nici macar de Craciun, poate doar de Pasti,la botezuri,nunti sau inmormantari.
Iar profesorii de religie,majoritatea nu sunt nici ei mai buni.Ne zic ca fumatul e pacat,dar in cancelarie fumeaza cot la cot cu ceilalti.Isi tin orele cu plictiseala,si nu ne spun nimic convingator.
Iar in biserica? Ce putem vedea? Crestini care sunt buni sa faca morala daca ne vad ca intram acolo imbracati ciudat,si cu atata rautate cand ne dau afara incat nu ne mai trebuie sa calcam alta data.
E atata teatru,atata fatarnicie la crestini.Si nu e o parere pripita.Avem doar atatea rude care semneaza condica de prezenta la biserica,nelipsind la nici o liturghie.Dar, cand e vorba de impartit mosteniri,sar toti cu gura mare,uitand de credinta si intelegere.Iar cand e vorba de ingrijirea unui bunic, fug toti in toate partile,ca sunt ocupati cu problemele lor.Asta e credinta?
Ce sa mai zicem de preoti? Preoti care vorbesc de saracie ,dar au masini si case scumpe,luate din banutul enoriasului.Vorbesc despre post,si saracii mor de foame,iar ei se ingrasa de la un an la altul.Preotii pacatosi? Vuiesc ziarele de stiri senzationale despre ultimul chiolhan facut de popi sau de ultimul divort cerut de o preoteasa inselata.Sunt atatea biserici goale din cauza preotilor.....Si daca adultii nu calca prin ele,noi de ce ne-am duce?
Da,nu mergem la biserica.Si asta nu pentru ca nu credem in Dumnezeu.Nu pentru ca nu avem nevoie de dragostea Lui.Nu,avem atata nevoie de Cineva care sa ne iubeasca cu adevarat,intr-o lume atat de murdara.Dar ne ajuta Biserica sa cunoastem dragostea lui Dumnezeu? Nu cred asta.Nu avem motive sa credem asta. Asa ca ramanem cu viata noastra, cu problemele noastre,cu singuratatea noastra.Daca Dumnezeu nu ne cauta,noi nu stim sa iesim in cautarea Lui." >>