Sfantul Munte

Informaţii, comentarii şi propuneri...
Este şi o subcategorie specială despre BOR.
porfirie
Mesaje:237
Membru din:13 Mai 2009, 20:24
Confesiune:ortodox
Sfantul Munte

Mesaj necititde porfirie » 18 Oct 2013, 20:17

Propun ca aici, din cand in cand, cine are posibilitatea si gaseste cate o stire/ sau are ceva de comentat sau de intrebat in legatura cu Sfantul Munte sa o faca. O sa incep cu ceva banal, n-am altceva la indemana, prin a pune un link cu o procesiune ce a avut loc relativ recent in Kareia - capitala Sf. Munte. Nu stiu cum va raportati dvs.(care ati vizitat sau care doar ati citit despre Athos) fata de acest izvor viu de invatatura si traire...
Pe mine unul ma misca si pozele pe care le vad frecvent de acolo pentru ca imi aduc aminte ca sunt oameni care ''castiga'' noptile rugandu-se in contrast cu cei care le pierd jucand la echipa adversa si cu mine care ma rog formal si in graba; cand vad- chiar din poze- atata randuiala liturgica, atata gust si atata culoare...etc.


http://acvila30.ro/procesiune-cu-icoana ... nte-athos/

Avatar utilizator
nora
Mesaje:177
Membru din:21 Dec 2010, 16:03
Confesiune:ortodox
Preocupări:contabil
Localitate:Londra

Re: Sfantul Munte

Mesaj necititde nora » 19 Oct 2013, 00:30

In realitate acest subiect nu este deloc banal, e nevoie ca oamenii sa stie cat mai multe de Sfantul Munte mai ales ca astazi tot mai multi rauvoitori incearca sa ii diminueze din sfintenie, de parca ar putea aceasta.

vin cu un articol, ce l-am citit azi, impresionata fiind de trairea duhovniceasca a monahilor din Sfantul Munte.

"Am stat mai bine de 10 ore în discuţii despre sociologie, psihologie, filosofie şi teologie cu cel mai educat monah întâlnit vreodată. Dar mai presus de educaţia lui îi admiram trăirea duhovnicească. Pentru el cunoaşterea ştiinţifică trebuia să ajute la cunoaşterea lumii lui Dumnezeu, cunoştinţele teoretice trebuiau să lumineze perspectivele veşniciei. Mulţi dintre sociologii şi psihologii pe care-i citise îi păreau lipsiţi de orizont spiritual, erau asemeni croitorilor care se specializau într-atât în realizarea unei cusături încât nu mai ştiau altceva, nu mai ştiau să facă o haină în întregime, nu mai vedeau cum se aşează ea pe om şi nu mai vedeau cum se aşează ea printre hainele purtate de ceilalţi oameni în societate. Mai presus de inteligenţa unor teoreticieni, ce consta din suma unor adevăruri raţionale, acest pustnic preţuia înţelepciunea, adică înţelegerea mai profundă a lumii lui Dumnezeu şi trezirea unor conştiinţe.

– Ne inviţi la chilia ta? – l-am întrebat într-un târziu.

– Cu plăcere – mi-a răspuns, dar trebuie să plecăm în zori, căci avem multe ore de mers.

După ce a mers la culcare la schitul Prodromu, l-am întrebat pe un alt călugăr cine este acest pustnic atât de citit. Am aflat că este ucenicul celor şapte mari pustnici ai Sfântului Munte, ceea ce ne-a sporit admiraţia faţă de el. Dimineaţă am plecat spre vârful muntelui, pe poteci înguste. Chilia lui era o mică peşteră aflată la o altitudine de peste 1.700 metri, lărgită şi închisă cu câteva materiale improvizate (o tablă, câteva scânduri legate între ele cu sârmă). Dar în interior erau rafturi tixite cu cărţi – cred că avea peste 1.500 de cărţi, reviste, broşuri. Iar în lada care-i ţinea loc de pat erau zeci de caiete cu însemnări şi comentarii.

...................
Ceva mai departe, Antim aranjase un osuar cu craniile daphnioţilor îngropaţi pe Athos. Erau zeci de cranii şi probabil mai există alte zeci nedescoperite. Toate erau la fel – nu găseam nici o diferenţă între ele, deşi el le etichetase pe fiecare cu numele şi perioada aproximativă în care au trăit. Privindu-le îmi dădeam seama că oamenii ăştia au trăit cu adevărat, au iubit, au muncit, au păcătuit şi l-au mărturisit pe Hristos cu o forţă a credinţei pe care noi nu o mai găsim la cei din jur. Mi-i închipuiam pe toţi Dafinoii de două mii de ani obsedaţi de menirea lor de apărători ai Athosului. Dar vremea lor îmi părea foarte îndepărtată. Ca şi cum mi-ar fi citit gândurile, părintele Antim mi-a spus:

– Nu-i aşa de greu să fii ca ei. E destul să te gândeşti că şi lor le-a vorbit Preasfânta Stăpână a Muntelui, că şi ei erau oameni cu slăbiciuni, cu frici şi păcate, dar nu şi-au abandonat datoria. Şi alţii, cărora Maica Domnului nu li s-a arătat au făcut fapte mai mari şi s-au jertfit pentru Hristos. Oricine poate aprinde flacăra creştinismului în inima lui şi în inimile altor oameni. Trebuie doar să vrea."

http://sfantulmunteathos.wordpress.com/
Bucuraţi-vă pururea.
Rugaţi-vă neîncetat.
Daţi mulţumire pentru toate, căci aceasta este voia lui Dumnezeu, întru Hristos Iisus, pentru voi.

Avatar utilizator
dimitrie
Mesaje:984
Membru din:03 Dec 2010, 01:33
Confesiune:ortodox
Preocupări:preoţie, familie
Localitate:Craiova

Re: Sfântul Munte în viața noastră

Mesaj necititde dimitrie » 20 Oct 2013, 23:28

Pentru mine, Sfântul Munte este CASA Stăpânei noastre, a Maicii Domnului și Dumnezeului nostru Iisus Hristos. Ea singură are grijă de pelerinii ei: de la organizarea pelerinajului, plecare, sosire, găzduire în Sfântul Munte, și până la întoarcerea acasă.
Chiar și nepotrivirile care se ivesc în programul nostru de pelerinaj nu sunt altceva decât o punere în ordine, o mai bună organizare făcută de Aceea ce știe mai bine decât noi cele ce ne sunt de folos.
Familia mea simte și primește binecuvântările Maicii Domnului cu ocazia fiecărui pelerinaj pe care-l organizez în Sfântul Munte Athos. Anul acesta organizez al patrulea pelerinaj în Athos (între 3 și 9 noiembrie).
Bătrânii monahi din M-rea Vatoped au o vorbă: "Acelora care vin cu credință și evlavie în Sfântul Munte, Maica Domnului le rezolvă probleme de nerezolvat pentru ei până atunci". Așa este! Ea este vie și este Mama noastră duhovnicească. Am văzut aceste lucruri cu ochii mei și le-am trăit!

Ca lucrurile să meargă bine, le cer celor ce vor să vină cu mine în pelerinaj să mai postească în afara zilelor de miercuri și vineri măcar o zi în plus (dacă nu mai multe), precum și să respecte cu acrivie regulamentul din Sfântul Munte cu privire la: ținută, comportament, program de slujbe, hrană, etc.
Maica Domnului îi iubește (dându-le binecuvântări) pe închinătorii ascultători ce au grijă să nu-i întristeze prin cuvânt și faptă pe copiii Săi - monahii Sfântului Munte Athos.

În parohia mea, Maica Domnului a făcut o minune cu o copie a icoanei ei - "Portărița Ivirilor", după cum vă voi relata în cele ce urmează.
În vechile copii litografiate ale icoanei "Portărița Ivirilor", fețele Maicii Domnului și ale Mântuitorului erau mai întunecate, după cum și în icoana originală asemenea erau (poate mai sunt și acum, nu mi-am putut da seama privind din nou icoana originală), purtând pe ele semnul trecerii multor veacuri.
Câte un exemplar al unei astfel de copii a "Portăriței" am adus și la două creștine mai în vârstă din parohia noastră, care iubesc mult biserica, dovedind-o prin faptă și cuvânt.
Ambele femei au înrămat icoanele, după care le-au pus în casele lor la locul cuvenit. Una dintre doamne, tanti Ecaterina, nesuportând să privească fața întunecată a Maicii Domnului din această icoană, a zis către Maica Domnului din icoană: "Aîîî..., Maica Domnului, urâtă ești în icoana asta! Nu te supăra pe mine, da' nu pot să te privesc așa!" Și ce a făcut atunci? A luat icoana Stăpânei și a pus-o deoparte, într-un colț mai întunecat al camerei, ca să nu o mai vadă. După un timp de câteva zile, săptămâni (nu mai știu), aruncându-și privirea înspre colțul cu icoana, a văzut că atât chipul Maicii Domnului, cât și al Mântuitorului deveniseră luminoase în icoană, de parcă era o altă icoană. Atunci, bucuroasă a luat în brațe icoana Maicii Domnului, și plină de veselie a sărutat-o și a zis: "Eii, Maica Domnului, acu' mi-e drag de tine cum ești în icoană - ești frumoasă, nu ca înainte!" Și imediat a repus icoana în locul cuvenit, unde mai are și alte icoane, înaintea cărora își face pravila zilnică de rugăciune.
Cu prima ocazie, m-a chemat bucuroasă și pe mine să-mi arate icoana, istorisindu-mi cele de mai sus. Eu, cam sceptic, am mers la ea să văd icoana. M-am asigurat dacă nu cumva icoana se decolorase de la soare ori dintr-o altă cauză naturală. Dar nu, într-adevăr era ceva neobișnuit: fețele erau mai luminoase, mai clare, după cum întreaga icoană devenise așa. Mare mi-a fost surpriza să constat, cu prima ocazie când am ajuns în Sfântul Munte, faptul că toate litografiile "Portăriței" puse la vânzare în pangarul M-rii Iviru erau asemenea cu a lui tanti Ecaterina. Abia atunci m-am convins că într-adevăr Maica Domnului a făcut o minune cu icoana Ei din casa acestei evlavioase și simple femei - tanti Ecaterina de la Segarcea.
Dragostea unește și străbate lumile... Răsari odată, viață veșnică!

porfirie
Mesaje:237
Membru din:13 Mai 2009, 20:24
Confesiune:ortodox

Re: Sfantul Munte

Mesaj necititde porfirie » 28 Oct 2013, 14:15

Ca tot ati vorbit de Iviru... Singura Manastire athonita care are toate sfintele moaște la închinare...
http://sfantulmunteathos.wordpress.com/ ... ele-athos/

Avatar utilizator
apologet
Mesaje:99
Membru din:22 Aug 2008, 21:17
Confesiune:ortodox
Preocupări:scot balastul din teologie
Localitate:România

Re: Sfantul Munte

Mesaj necititde apologet » 04 Noi 2013, 12:59

Mi-a placut o vorba a parintelui Macarie Simonopetritul: "Sfantul Munte cade nu atat din cauza ispitelor din afara, cat mai ales a celor dinlauntru. Iar ispita cea mai mare pentru calugari este internetul." Si daca prin manastiri exista limite si majoritatea calugarilor nu au acces la net, cei cu viata idioritmica (de la chilii si conace manastiresti) s-au dat prea mult cu lumea.

simvio2002
Mesaje:1
Membru din:09 Ian 2017, 15:39
Confesiune:ortodox
Preocupări:inginer

Re: Sfantul Munte

Mesaj necititde simvio2002 » 09 Ian 2017, 16:01

As dori sa vizitez si eu Sf Munte anul acesta. Sunt din Buzau. In afara de pelerinajele organizate de Patriarhie si de Episcopia Buzaului si a Vrancei imi puteti recomanda si alti organizatori ?


Înapoi la “ASPECTE ŞI PROBLEME CONCRETE DIN VIAŢA BISERICILOR ORTODOXE”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX