Sinodul Panortodox

Informaţii, comentarii şi propuneri...
Este şi o subcategorie specială despre BOR.
Avatar utilizator
presviter
Mesaje: 588
Membru din: 24 Noi 2010, 09:30
Confesiune: ortodox
Preocupări: istorie, liturgică, pastorală
Localitate: București

Re: Sinodul Panortodox

Mesaj necititde presviter » 28 Iun 2016, 21:49

Am cîteva comentarii la punctele 5)şi 6).
Sunt de folos citările din Sfinţi Părinţi şi Sfinte Sinoade cu privire la biserica Romei, dar vedem că ele se opresc undeva prin sec. XVII, şi nu au nici o legătură cu termenii folosiţi în manualele de dogmatică ale sec. XIX şi XX, alcătuite în duh scolastic.
Sf. Marcu s-a adresat cu multă reverenţă papei şi cardinalilor la deschiderea Conciliului de la Ferara, dar la scurtă vreme şi-a dat seama că-şi făcuse iluzii cu privire la "biserica soră" şi a schimbat pagina. Dacă pînă în sec XV întîlnim în scrisorile Părinţilor ortodocşi o oarecare recunoaştere a bisericii Romei, lucrul acesta se datorează iconomiei- anume speranţei de împăcare - şi poate faptului că şi în Vechiul Testament au funcţionat vreo 2-3 secole două Case ale Domnului, cea a lui Iuda şi cea a lui Israel.
Dar după ce a început uniatismul, avînd drept fundament dogmatic chiar Conciliul tîlhăresc de la 1438-9, ortodocşii au devenit mai tranşanţi în afirmaţii; grecii au trecut la botezarea latinilor începînd din 1755, iar ruşii s-au exprimat prin glasul Sf. Paisie Velicikovski, chiar dacă poziţia lor oficială era mai relaxată, fiind de fapt influenţată de secularizarea începută de Petru cel Mare.
Enciclica de la 1848 nu lasă loc de vreo altă biserică, nici măcar cu literă mică.
Totuşi, marea schimbare s-a produs la Vatican II, în anii 1960. Reformele ultimilor 50 de ani îi fac şi pe romano-catolicii serioşi să se îndoiască de "biserica" lor. Chiar şi "confesiune" pare un termen inadecvat, din moment ce în zilele noastre un prelat "catolic" poate crede şi mărturisi orice.
http://traditioninaction.org/Revolution ... Yoga_N.htm
http://traditioninaction.org/Revolution ... o-Cath.htm
http://traditioninaction.org/Revolution ... Verona.htm
Acestea sunt cîteva exemple, cei care trăiesc în Apus pot vedea pe viu mult mai multe. Iar pildele şi vorbele de duh ale papei sunt binecunoscute întregii planete.

Catolicismul nu mai este cîtuşi de puţin o biserică, nici măcar o copie, ci o mega-ideologie pan-religioasă cu mare priză la public.
Numai proştii se tem să discute cu alţii, iar mărturisirea şi Adevărul sunt de partea celor care dau dovadă de curaj, înţelepciune, sinceritate şi iubire.
Ar fi fost frumos să folosiţi un alt termen, mai puţin evanghelic. Eu personal am dat dovadă de sinceritate şi iubire faţă de fraţii romano-catolici, dar când discuţiile nu duc la nimic serios, este mai bine să le eviţi.

Nu există decît o Biserică Catolică, oare când o vom afirma în Crezul nostru ?
Părtaş sunt cu toţi cei ce se tem de Tine şi păzesc poruncile Tale. ps.118,63

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje: 5417
Membru din: 01 Apr 2008, 15:53
Confesiune: ortodox
Preocupări: liturgică, misiune
Localitate: Portugalia
Contact:

Re: Sinodul Panortodox

Mesaj necititde protosinghel » 29 Iun 2016, 23:38

Nu există decît o Biserică Catolică, oare când o vom afirma în Crezul nostru ?
Cine ne împiedică? Cred că doar diplomaţia faţărnică şi mai ales ceea ce scriam în articol - incapacitatea de a explica propriei turme cum stau lucrurile!

Avatar utilizator
mardadisho
Mesaje: 95
Membru din: 02 Ian 2014, 17:24
Confesiune: ortodox
Preocupări: pacea in partea noastra de Univers
Localitate: Bucuresti

Re: Sinodul Panortodox

Mesaj necititde mardadisho » 23 Aug 2016, 09:18

Observ ca s-au rarit comentariile pe tema Sinodului din Creta.
Oricum, ca de obicei, nebunia zlotista, de o parte, si ecumenismul oportunist isi dau mina intr-o hora a entropiei in Biserica:

http://sinodultalharesc.tk/s-au-dus-cre ... unie-2016/

Ma intreb daca arhieria sa mai si gindeste, din cind cin cind...Parintele protosinghel Petru Prueteanu e si sfintia sa in BORusa, nici sfintia sa nu este sincretist/ultraecumenist, dar ce diferenta intre cei doi romini slijiotri ai lui Hristos in aceeasi Biserica Locala Ortodoxa! Imi pare rau sa zic, dar PS Longin este simplut la minte. Arunca niste sentinte extrem de grave, care pur si simplu nu se spun, precum cele privind harul in Tainele bisericilor locale participante in Creta, dar habar nu are de implicatii si consecinte.

Avatar utilizator
mardadisho
Mesaje: 95
Membru din: 02 Ian 2014, 17:24
Confesiune: ortodox
Preocupări: pacea in partea noastra de Univers
Localitate: Bucuresti

Re: Sinodul Panortodox

Mesaj necititde mardadisho » 23 Aug 2016, 10:21

...in ciuda aparentelor cultivate de unii, pozitia pr. Matei Vulcanescu este cit se poate de patristica. Singura problema este ca sfintia sa, pr. Matei, nu tine seama ca Rominia nu este Grecia, catehizarea romineasca este intre subzero si zero, si aici grupuri mari de mireni si monahi necatehizati si inculti, dar zelotisti pot duce la o catastrofa. Adica, bisericesc spus, la schisma, sau cel putin, la tulburare in Biserica. Sa nu fie! Ideea este ca totusi sa nu ne grabim cu nepomenirea. Canonul acela u il poate aplica oricine, cu atit mai putin niste mireni necatehizati, cum sint majoritatea rominilor. Cind se va ajunge la potir comun, atunci e de rupt orice legatura cu sinodalii actuali si cei subordnati lor. Da, asa se proceda in vechime, cum zic unii, dar acum nu sintem in acel vremuri. Nepomenirea poate duce, uneori, la schisma. Deci, pur si simplu, trebuie sa asteptam si sa facem ce ne spun preotii. Acest forum este unul, prin natura sa, indeosebi preotesc. Trebuie ca cinstitele fete preotesti sa ne spuna ce sa facem, iar noi mirenii sa facem ascultare. Desigur, pina la murdaria potirului comun.
Eu sint in general pentru echilibru si compromis, chiar daca, omenste, instinctiv, nu suport ideea d eierarhie, stiu totusi ca ierarhia bisericeasca este si altceva decit o ierarhie omeneasca. In numele acestui "si altceva", trebuie sa avem rabdare.

Constantinos

Re: Sinodul Panortodox

Mesaj necititde Constantinos » 02 Dec 2016, 19:15

Pacalirea celor ce sunt la extrem impotrivitori sinodului din Creta a inceput de aici de unde nu este sfarsitul , de la o asa zisa proorocie neimplinita si atribuita Sfantului Kuksa : “ Nu peste mult timp va avea loc Sinodul Ecumenic , numit “sfant”. Insa acest Sinod nu va fi cel de-al optulea , fiind o adunatura de necredinciosi. In cadrul lui toate credintele se vor uni in una . Posturile vor fi anulate , calugaria anulata , calugarilor si episcopilor li se va permite sa se casatoreasca , iar preotilor, sa se recasatoreasca . Noi insa nu trebuie sa acceptam aceste schimbari. Stilul nou va fi introdus in toata Biserica Universala."
Se pare ca sinodul din Creta nu este cel infatisat in proorocie ( prezentata ca o proorocie dar pot fi si informatii luate din citirea unor articole bisericesti sau din conversatiile cu preoti despre cele ce se pregateau inca de atunci pentru sinod ) . Ar fi timp sa se implineasca si cele mai de sus , mai ales ca Sfantul Serafim de Sarov a zis ca al optulea veac va trece ( 8000 ani de la facerea omului ) si apoi va fi sfarsitul ; iar daca nici proorocia unui sfant care a stat in ger pe o piatra atata timp nu este de incredere atunci nici-o proorocie inventata la rusi nu trebuie luata in calcul .

Pr Haralambie
Mesaje: 893
Membru din: 14 Ian 2010, 19:54
Confesiune: ortodox
Preocupări: Sensul vieţii
Localitate: BOR
Contact:

Re: Sinodul Panortodox

Mesaj necititde Pr Haralambie » 03 Dec 2016, 10:40

Pe seama Sfântul Serafim din Sarov au fost puse multe alte "proorocii" false, precum cea a câștigării războiului țarist împotriva bolsevismului, a extinderii imperiului pana în Asia Mică, etc. Nici ceea ce ați spus mai sus nu este sigur ca e a lui.
Cu mult respect.

Avatar utilizator
mardadisho
Mesaje: 95
Membru din: 02 Ian 2014, 17:24
Confesiune: ortodox
Preocupări: pacea in partea noastra de Univers
Localitate: Bucuresti

Re: Sinodul Panortodox

Mesaj necititde mardadisho » 18 Mar 2017, 15:54

Pe seama Sfântul Serafim din Sarov au fost puse multe alte "proorocii" false, precum cea a câștigării războiului țarist împotriva bolsevismului, a extinderii imperiului pana în Asia Mică, etc. Nici ceea ce ați spus mai sus nu este sigur ca e a lui.
Aveti dreptate, sfintia voastra.
Exista multe falsuri puse in circulatie ca "profetii". Mare minune daca nu sint cumva concoctate de membri ai unor loji sau servicii...sau chiar de miscari schismatice, precum cea care a inceput la Radeni.
Am o intrebare, pentru sfintia voastra, parintele presviter, parintele protosinghel si pentru toate cinstitele fete preotesti de pe forum: cum sa facem sa oprim schisma care se tot extinde si umfla, ca si cantiate si ca impact mediatic deopotriva? Ca e de facut? Daca schisma e prabusirea casei, nepomenirea este sfarimarea portii. Va multumesc.


Înapoi la “ASPECTE ŞI PROBLEME CONCRETE DIN VIAŢA BISERICILOR ORTODOXE”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX
cron