Data şi anul Nasterii lui Hristos

Studiul şi Exegeza Vechiului şi Noului Testament. Probleme de traducere şi intelegere a textului biblic
Ionut Iordache
Mesaje:3
Membru din:15 Dec 2008, 12:39
Data şi anul Nasterii lui Hristos

Mesaj necititde Ionut Iordache » 05 Ian 2009, 10:51

S-a dat o stire la Tv, chiar in perioada sarbatorilor legate de Nasterea Domnului, cum ca s-a descoperit, stiintific vorbind, ca IIsus Hristos S-a nascut vara, in jur de 17 iunie. Un grup de "mari cercetatori" fosti membri NASA, experti in astronomie si cercetarea corpurilor cosmice, au dedus ca in anul 0, (sau chiar in anul 2 iHr) pe data de 17 iunie, Venus si Mercur s-au apropiat in punctul maxim, si au luminat extrem de puternic (ambele fiind corpuri foarte luminoase, Venus chiar cel mai luminos din Sistemul nostru Solar), lumina pe care magii ar fi interpretat-o ca fiind steaua calauzitoare! Credeti ca o asemenea fantasmagorie poate prinde la public? Putem noi cerceta valabilitatea acestor afirmatii, si unde?

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje:5422
Membru din:01 Apr 2008, 15:53
Confesiune:ortodox
Preocupări:liturgică, misiune
Localitate:Portugalia
Contact:

Re: Nasterea lui Hristos

Mesaj necititde protosinghel » 05 Ian 2009, 16:03

Ei, astea-s nişte tâmpenii fără margini. Ştiu că se scriu nişte studii bazate care vor demonstra contrariul, iar pt început aveţi doar
acest material de pr. Dan Bădulescu. Mai e şi aici ceva...

Avatar utilizator
Ioan Cr
Mesaje:1104
Membru din:07 Apr 2008, 20:29
Confesiune:ortodox
Preocupări:medicină, teologie, filosofie
Localitate:Italia
Contact:

Re: Data şi anul Nasterii lui Hristos

Mesaj necititde Ioan Cr » 05 Ian 2009, 21:10

Exista si o prelegere la Kuraev, foarte buna. Printre altele, tin minte ca unul din indicii era orientarea dupa zamislirea si nasterea Sf. Ioan Botezatorul, dat fiind ca diferenta de varsta dintre el si Mantuitorul a fost de exact 6 luni (cf. Evanghelia dupa Luca) si ca mai sunt detalii valoroase care il implica pe Zaharia - tatal Inainte-Mergatorului.

Este adevarat ca ziua exacta (25 decembrie) a fost stabilita conventional, dar nu si anotimpul!
"Domnul mă paşte şi nimic nu-mi va lipsi." (Psalmul 23:1)

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje:5422
Membru din:01 Apr 2008, 15:53
Confesiune:ortodox
Preocupări:liturgică, misiune
Localitate:Portugalia
Contact:

Re: Data şi anul Nasterii lui Hristos

Mesaj necititde protosinghel » 05 Ian 2009, 21:29

Este adevarat ca ziua exacta (25 decembrie) a fost stabilita conventional, dar nu si anotimpul!
Şi da şi nu... Sf. Ioan Gură de Aur vorbeşte despre 25 decembrie ca de o dată precisă, fiind sigur de faptul că Sf. Ioan Botezătorul era exact cu 6 luni mai mare ca Mântuitorul.
Pornind de la Luca 1:9-10 comparat cu Levitic 16:12.29, Sf. Ioan Gură de Aur spune că Zaharia nu a fost preot, ci arhiereu şi că în momentul dialogului cu Arhanghelul Gavriil, când toată lumea era afară, el era în Sfânta Sfântelor, intrare care avea loc doar odată pe an, aproximativ pe 23-24 septembrie. Atunci a avut loc şi zămislirea Sf. Ioan, iar naşterea sa pe 24 iunie. Desigur oarecum convenţional a fost fixată Naşterea Domnului pe 25 decembrie pt că atunci avea loc o sărbătoare păgână care trebuia anulată (prin "creştinare") şi tot atunci începe să se mărească ziua şi să scadă noaptea, ceea ce simbolic se acorda de minune cu teologia sărbătorii Naşterii după Trup a Domnului.

Cât priveşte anul Naşterii Domnului, cronologia Sf. Dionisie Exiguul este foarte corectă. Hristos S-a născut exact în anul 1 al erei fixate de el. Lipsa documentelor pe care le-a folosit Sf. Dionisie la fixarea acestui an nu trebuie să ne facă să acceptăm presupunerile a tot felul de aventurieri care vorbesc de anul 8, 7, 6 sau 4 înainte de această eră creştină.

Aşteptăm studiile promise ale unor teologi români şi ruşi...

Avatar utilizator
CatalinM
Mesaje:96
Membru din:02 Apr 2008, 09:26
Confesiune:ortodox
Localitate:Bucuresti
Contact:

Re: Data şi anul Nasterii lui Hristos

Mesaj necititde CatalinM » 07 Ian 2009, 17:27

In Introducere in studiul Noului Testament, vol. 1, autori pr. prof, dr. Vasile Mihoc, Daniel Mihoc si Ioan Mihoc, aparuta la editura Teofania din Sibiu, in 2001, la pag 103-107 se aminteste (fapt cunoscut dealtfel) ca Irod a murit in anul 4 i.H, cu putin inainte de pastele evreiesc. Asta inseamna ca nasterea Domnului musai sa se fi intamplat inainte de aceasta data, dupa cum amintesc si Evangheliile. Am mai citit si alte parti ca Dionisie cel Mic a facut o eroare de cativa ani in cronologia sa, lucru subliniat si de autorii cartii.
In ceea ce priveste steaua aratata magilor si noile "teorii", am scris si eu un scurt raspuns pe tema asta in blogul lui Laurentiu Dumitru, raspuns pe care il postez si aici, bine-nteles fara pretentii de "specialist", ci doar ca o parere personala. Am modificat doar anii, deoarece softul foloseste numerotatia matematica (-2,-1, 0, 1, 2), ceea ce in realitate nu exista, "amanunt" care mi-a scapat in momentul acela.
Eu cred ca toata tevatura asta este facuta mai cu seama spre a-i debusola pe cei neavizati. Cu riscul de a parea ca ma laud voi spune, totusi, ca in timpul liber am si oarece preocupari astronomice si pot afirma ca totul este o semi-cacealma. Iata de ce: au fost, intr-adevar, doua conjuctii spectaculoase Venus-Jupiter pe 2 august anul 3 I.H. si pe 17 iunie anul 2 I.H., cand cele doua planete s-au apropiat suficient de mult incat sa para aproape un singur corp ceresc, foarte stralucitor, spre orizontul estic, respectiv vestic. Am verificat asta cu un simulator obisnuit folosit de foarte multi astronomi, amatori si profesionisti. In privinta asta nu e nimic iesit din comun, pentru ca pozitiile astrilor se pot calcula cu o precizie destul de buna pentru perioade de mii de ani si doar presa prezinta lucrurile ca fiind ceva senzational. Ceea ce nu stie omul nepreocupat de domeniu (si cred ca si jurnalistii fac parte din aceasta categorie) este ca o conjunctie tine foarte putin din cauza miscarii continue a planetelor, momentul maxim fiind de ordinul secundelor. Practic, doua sau mai multe obiecte ceresti (cele doua planete, in cazul nostru) se apropie treptat - aparent - pe bolta, in decurs de zile si tot asa se si departeaza, modificarile de pozitie fiind vizibile cu ochiul liber de la o zi la alta. Deci, nici vorba ca acea apropiere maxima sa fi durat o perioada mai mare de timp, nici macar zile, darmite o luna sau doua. Or, cum stie toata lumea, in Scripturi se spune ca steaua ar fi fost vizibila multa vreme, caci magii au luat-o de calauza in drumul lor. De asemenea, ceea ce se omite, este faptul ca astronomia era inca de la acea vreme o stiinta destul de dezvoltata. Eratostene din Cyrene a calculat cu o precizie uimitoare circumferinta terestra si distanta Pamant-Soare in sec 3 I.H., asa ca nu se poate spune ca magii, care aveau in “fisa postului” si cititul in stele n-ar fi stiut despre ce e vorba si ar fi pornit in drumul lor manati de un fenomen destul de banal si relativ frecvent pentru astronomi si astrologi, cum este o conjunctie.
In aceeasi lucrare amintita la inceput, autorii fac referire si la Kepler, care ar fi calculat o tripla conjuctie Jupiter-Saturn, intamplata, deci, de 3 ori in anul 7 i.H., ultima oara pe 4 decembrie. Dar si aici e o problema, caci Saturn nu e nici pe departe un astru prea stralucitor, data fiind distanta pana la el, si deci, obiectul care ar fi luat nastere din reunirea celor doua planete n-ar fi avut efectul necesar. Oricare ar fi fost situatia, practic e greu de crezut ca "steaua" formata ca urmare a conjunctiilor respective sa fi fost vizibila si in timpul zilei. Personal, raman la parerea Sf. Ioan Gura-de-Aur, referitor la data de 25 decembrie. Cat priveste anul, nu stiu ce sa zic.

Avatar utilizator
Ioan Cr
Mesaje:1104
Membru din:07 Apr 2008, 20:29
Confesiune:ortodox
Preocupări:medicină, teologie, filosofie
Localitate:Italia
Contact:

Re: Data şi anul Nasterii lui Hristos

Mesaj necititde Ioan Cr » 08 Ian 2009, 10:43

Aşteptăm studiile promise ale unor teologi români şi ruşi...
Andrei Kuraev, "Школа богословия" от 05.01.2008
In ceea ce priveste steaua aratata magilor si noile "teorii",... pot afirma ca totul este o semi-cacealma.
Asa reiese si din comentariul Sf. Ioan Gura de Aur, dupa care steaua ar fi fost un Inger si nu un obiect astronomic (care sa se fi oprit exact deasupra casei din Betleem?).
"Domnul mă paşte şi nimic nu-mi va lipsi." (Psalmul 23:1)

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje:5422
Membru din:01 Apr 2008, 15:53
Confesiune:ortodox
Preocupări:liturgică, misiune
Localitate:Portugalia
Contact:

Re: Data şi anul Nasterii lui Hristos

Mesaj necititde protosinghel » 08 Dec 2014, 12:09

Afirmatia antibiblica cum ca Zaharia era mare preot o preia si Sf Ioan Gura de Aur in omilia sa in care incearca sa justifice sarbatorirea Craciunului pe 25 decembrie. In realitate, Zaharia nu era arhiereu, iar Domnul nu s-a nascut pe 25 decembrie - http://www.odaiadesus.ro/nastere.html
Domnule Bogdan, teza dvs despre nașterea Mântuitorului la anul 2 îHr este una falsă. Se cunoaște foarte precis că moartea lui Irod cel Mare a avut loc la anul 4 îHr. (după Josif Flavius). Printr-o deducție logică, dacă Irod trăia când s-a născut Hristos, ar fi fost imposibil să fi luat drept reper al Nașterii Sale o dată posterioară morții regelui.

Adevăratul an al Nașterii Domnului este anul 8 îHr, la finele lunii. Evenimentul sosirii magilor în Betleem are loc un an mai târziu, în anul 7 când familia sfântă va fi găsită nu în peșteră ci în casa de oaspeți. potrivit lui Kepler în cursul anului 7 au avut loc trei conjuncții dintre Saturn și Jupiter, evenimente care au fost vizibile la scoala din Babilon de unde au plecat magii. Ultima conjuncție (cea care este socotită Steaua Betleemului) are loc în 4 dec, anul 7. Potrivit cercetărilor mai multor istorici biblici Nașterea Domnului survine la 9 luni după Bunavestirea care are loc la sase luni de la Sărbătoarea Ispășirii de la 10 Tișri (23 septembrie), când îngerul îi vestește lui Zaharia că i se va naște un prunc. Singurul an înainte de Hr. în care 10 Tișri cade pe 23 sept este anul 9 îHr. Buna Vestire areloc la Paștele anului 8 îHr. (14 Nisan) mai precis la două zile după - adică ziua de 16 Nisan corespondentă zilei de 25 Martie, iar Naștereaa are loc nouă luni mai târziu exact la 25 dec. Sf. ioan Gură de Aur lămurește aceste lucruri în Cuvântul la Nașterea Domnului, P.G. XLIX, 351-362.

Iancu36
Mesaje:44
Membru din:18 Dec 2014, 23:22
Confesiune:ortodox
Preocupări:somer , cititul ,
Localitate:Sarmas , jud Harghita

Re: Data şi anul Nasterii lui Hristos

Mesaj necititde Iancu36 » 25 Dec 2014, 14:41

Afirmatia antibiblica cum ca Zaharia era mare preot o preia si Sf Ioan Gura de Aur in omilia sa in care incearca sa justifice sarbatorirea Craciunului pe 25 decembrie. In realitate, Zaharia nu era arhiereu, iar Domnul nu s-a nascut pe 25 decembrie - http://www.odaiadesus.ro/nastere.html
Domnule Bogdan, teza dvs despre nașterea Mântuitorului la anul 2 îHr este una falsă. Se cunoaște foarte precis că moartea lui Irod cel Mare a avut loc la anul 4 îHr. (după Josif Flavius). Printr-o deducție logică, dacă Irod trăia când s-a născut Hristos, ar fi fost imposibil să fi luat drept reper al Nașterii Sale o dată posterioară morții regelui.

Adevăratul an al Nașterii Domnului este anul 8 îHr, la finele lunii. Evenimentul sosirii magilor în Betleem are loc un an mai târziu, în anul 7 când familia sfântă va fi găsită nu în peșteră ci în casa de oaspeți. potrivit lui Kepler în cursul anului 7 au avut loc trei conjuncții dintre Saturn și Jupiter, evenimente care au fost vizibile la scoala din Babilon de unde au plecat magii. Ultima conjuncție (cea care este socotită Steaua Betleemului) are loc în 4 dec, anul 7. Potrivit cercetărilor mai multor istorici biblici Nașterea Domnului survine la 9 luni după Bunavestirea care are loc la sase luni de la Sărbătoarea Ispășirii de la 10 Tișri (23 septembrie), când îngerul îi vestește lui Zaharia că i se va naște un prunc. Singurul an înainte de Hr. în care 10 Tișri cade pe 23 sept este anul 9 îHr. Buna Vestire areloc la Paștele anului 8 îHr. (14 Nisan) mai precis la două zile după - adică ziua de 16 Nisan corespondentă zilei de 25 Martie, iar Naștereaa are loc nouă luni mai târziu exact la 25 dec. Sf. ioan Gură de Aur lămurește aceste lucruri în Cuvântul la Nașterea Domnului, P.G. XLIX, 351-362.
Nicidecum nu este anul 8 i.e.n anul nasterii Mantuitorului , deoarece al 15-lea an a lui Tiberiu Cezar cum spune in Evanghelie este anul 29 e.n , cand Hristos Iisus a fost botezat la aproximativ 30 de ani . Daca in toamna anului 29 e.n cand a fost botezat el avea 30 de ani , atunci nu are cum sa fie anul 8 i.e.n anu lanasterii , ci anul 2 i.e.n.

MarcusAurelius
Mesaje:118
Membru din:13 Noi 2014, 18:23
Confesiune:alta religie
Preocupări:idolatru

Re: Data şi anul Nasterii lui Hristos

Mesaj necititde MarcusAurelius » 24 Ian 2015, 23:32

E posibil ca toate aceste date științifice să nu aibă nicio valoare, iar Hristos să se fi născut exact pe 25 decembrie anul 1. Și iată de ce. Noi obișnuim să numărăm anii începând cu anul 1. Dacă Hristos s-ar fi născut în alt an, înseamnă că Dumnezeu ne lasă să plutim într-o perpetuă eroare vizavi de durata acestei ere a mântuirii în care trăim. În al doilea rând, în calendarul bisericesc data nașterii lui Hristos e 25 decembrie. Dacă n-ar fi așa, calendarul bisericesc ar fi inexact, prin urmare o parte a ritualului religios din jurul acelei zile ar fi inutil. Deci ipoteza noastră e adevărată fără să fie nevoie să facem niciun calcul și fără să mai trebuiască să facem recurs la observații astronomice. Ce putem spune bazându-ne pe text e că pe cer s-a ivit o stea. Nu era nici supernovă, pentru că am fi găsit pe cer rămășițele ei, nu era nici cometă pentru că probabil astronomii chinezi ar fi observat-o, nu era nici conjuncție de planete, deoarece am devia de la anul exact al nașterii care trebuie să fie anul 1, era precis minune dumnezeiască. Iar steaua se mișca pe cer, astfel încât magii au putut merge după ea și până la urmă s-a oprit... știm unde. Doar citind textul ne putem da seama că legile naturii au fost suspendate (stelele de obicei nu se opresc în loc). Prin urmare ce rost are să punem lucrurile cap la cap pentru a încerca să explicăm fenomenul? Nu vreau prin asta să readuc în actualitate dictonul "crede și nu cerceta", ci dimpotrivă aș zice "cercetează cât vrei, că tot nu vei înțelege nimic pentru că mintea ta, omule e slabă". Însă pentru că și eu sunt om, iar mintea mea e la fel de slabă ca a celorlalți oameni, e posibil ca tot argumentul meu să fie egal cu zero, ba chiar să mă aflu în situația ca doar să mi se pară că Hristos s-a născut.

Poate că ceea ce am zis mai sus vi s-a părut ciudat. Dar e numai un exemplu menit să arate cum pornind de la niște date incerte aplicate la realitate se poate ajunge la afirmații complet contradictorii. În fond, cred că toată istoria despre nașterea lui Hristos plutește în ceață. Dacă o luăm ca pe o simplă istorisire, ea are sens, ba chiar un sens profund întrucât ne vorbește despre nașterea speranței într-o lume lipsită de speranță. Dacă însă o plasăm în timpul istoric concret, pe lângă faptul că vom forța istoria, vom mutila de asemenea realitatea cu miracole în care omul trecut de mult de copilăria umanității nu mai poate să creadă. Iisus Hristos arată bine în povestea sa. În afara ei, el devine pretext de speculație teologică și de ceartă dogmatică, ceea ce de altfel s-a și întâmplat în postările de mai sus.
Caut crestin cu bun simt. Gasitorului ofer recompensa.

AndreiDinu
Mesaje:65
Membru din:10 Iun 2013, 23:39
Confesiune:ateu
Preocupări:Teologie,Istorie,IT

Re: Data şi anul Nasterii lui Hristos

Mesaj necititde AndreiDinu » 27 Ian 2015, 13:59

Nicidecum nu este anul 8 i.e.n anul nasterii Mantuitorului , deoarece al 15-lea an a lui Tiberiu Cezar cum spune in Evanghelie este anul 29 e.n , cand Hristos Iisus a fost botezat la aproximativ 30 de ani . Daca in toamna anului 29 e.n cand a fost botezat el avea 30 de ani , atunci nu are cum sa fie anul 8 i.e.n anu lanasterii , ci anul 2 i.e.n.
"Pentru că, atunci când El a fost botezat, El nu împlinise încă 30 de ani" (Sfantul Irineu de Lyon)

Vasile25
Mesaje:38
Membru din:14 Oct 2015, 08:12
Confesiune:ortodox
Preocupări:Arheologia si Simbolistica religioasa
Localitate:Tg-Mures

Re: Nasterea lui Hristos

Mesaj necititde Vasile25 » 02 Ian 2016, 11:59

https://www.youtube.com/watch?v=w7A-GMe3TOw
Ei, astea-s nişte tâmpenii fără margini. Ştiu că se scriu nişte studii bazate care vor demonstra contrariul, iar pt început aveţi doar
acest material de pr. Dan Bădulescu. Mai e şi aici ceva...
Sa vedeti aici originea zvasticii la stramosii nostrii. Este un simbol patrimonial care exista in toata Europa. Faptul ca era asa folosit in zona Romaniei de azi si s-a transmis si in ,,crestinism,, el fiind clar un simbol al Soarelui , neavand nici o legatura cu crestinismul si nici cu Hristos Iisus care e numit Soarele dreptatii, reiese ca a fost adoptat cu buna stiinta cu un anume scop.

Vasile25
Mesaje:38
Membru din:14 Oct 2015, 08:12
Confesiune:ortodox
Preocupări:Arheologia si Simbolistica religioasa
Localitate:Tg-Mures

Re: Data şi anul Nasterii lui Hristos

Mesaj necititde Vasile25 » 26 Oct 2016, 20:01

Aşteptăm studiile promise ale unor teologi români şi ruşi...
Andrei Kuraev, "Школа богословия" от 05.01.2008
In ceea ce priveste steaua aratata magilor si noile "teorii",... pot afirma ca totul este o semi-cacealma.
Asa reiese si din comentariul Sf. Ioan Gura de Aur, dupa care steaua ar fi fost un Inger si nu un obiect astronomic (care sa se fi oprit exact deasupra casei din Betleem?).
Da si acel ,,inger,, i-a condus pe magi(astrologi) , direct la Irod , care voia moartea lui Hristos Regele,,, Daca era un semn de la Dumnezeu cum se spune,,,,,

nemessis
Mesaje:348
Membru din:09 Dec 2010, 21:20
Confesiune:ateu
Preocupări:arta, stiinta, omul

Re: Data şi anul Nasterii lui Hristos

Mesaj necititde nemessis » 05 Noi 2016, 14:43

cum ca s-a descoperit, stiintific vorbind, ca IIsus Hristos S-a nascut vara, in jur de 17 iunie.
"s-a descoperit, stiintific vorbind" - de aici poti sa-ti dai seama ca din start ai de-a face cu o stire inventata de dobitoci. Nu exista "stiintific vorbind". Ori ai de-a face cu observatii verificate, ori nu.
Un grup de "mari cercetatori" fosti membri NASA, experti in astronomie si cercetarea corpurilor cosmice, au dedus
Nu conteaza absolut deloc cine a dedus si la ce companie lucra. Conteaza numai metoda prin care au ajuns sa deduca si conteaza daca concluziile pot fi verificate. De obicei, cand cineva se da mare doctor sau mare om stiintific, avem de-a face cu sarlatani. Dar stirea fiind inventata, nu are rost sa discutam.
Venus si Mercur s-au apropiat in punctul maxim, si au luminat extrem de puternic
mercur face o tura in jurul soarelui in aprox 87 de zile, venus in 224. Asta inseamna ca suprapunerea lor putea fi numai cateva ore si nu ar fi fost o surpriza pt nimeni, ca doar grecii, babilonieinii si sumerienii cunosteau cerul.
Credeti ca o asemenea fantasmagorie poate prinde la public? Putem noi cerceta valabilitatea acestor afirmatii, si unde?
[/quote]
Pai se pare ca prind. Lumea e plina de inculti. Cei mai multi maturi uita tot ce au invatat la fizica, chimie si matematica imediat ce termina scoala, sau si mai rau, stiu dar sunt incapabili sa aplice in situatii reale.
Si chiar si intrebarea ta, " Putem noi cerceta valabilitatea acestor afirmatii, si unde?"
Cat de greu poate sa fie sa scoti un pix si o hartie? Daca ai uitat cum sa faci regula de 3 simpla ca sa afli cate minute ar fi fost apropiate planetele, cu siguranta poti sa cauti pe internet

harada57
Mesaje:3
Membru din:22 Dec 2017, 11:40
Confesiune:ortodox
Preocupări:artist

Re: Data şi anul Nasterii lui Hristos

Mesaj necititde harada57 » 22 Dec 2017, 12:05

Eu nu cred ca Dumnezeu se lupta cu creaturile sale,ii ca si cum v-ati lupta dv cu ulcioarele pe care le creati.

จีคลับ


Înapoi la “SFÂNTA SCRIPTURĂ / BIBLIA”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 6 vizitatori

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX
cron