Adorarea Euharistiei

Diferenţe şi asemănări
Avatar utilizator
mardadisho
Mesaje: 95
Membru din: 02 Ian 2014, 17:24
Confesiune: ortodox
Preocupări: pacea in partea noastra de Univers
Localitate: Bucuresti

Adorarea Euharistiei

Mesaj necititde mardadisho » 10 Dec 2014, 17:09

........................................
Ultima oară modificat 15 Iul 2015, 21:38 de către mardadisho, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
dimitrie
Mesaje: 972
Membru din: 03 Dec 2010, 01:33
Confesiune: ortodox
Preocupări: preoţie, familie
Localitate: Craiova

Re: Adorarea Euharistiei

Mesaj necititde dimitrie » 12 Dec 2014, 00:44

Ce înțelegeți dvs. prin adorarea Sfintelor Taine - a Trupului și Sângelui Mântuitorului, atitudinea ortodoxului făță de Hristos Cel Euharistic, sau procesiunea cu Sfintele Taine, extraeclessia, în văzul tuturor celor ce se întâmplă pe acolo?
Mai întâi de toate, trebuie să știți că noi nu facem nici o diferență de substață între Hristosul Euharistic și Hristosul Cel de-a dreapta Tatălui; El este omniprezent și ni Se dă spre mâncare pentru a petrece în noi și cu noi (depinde de noi dacă și cât rămâne în noi), după cuvântul Domnului:
"22. Şi slava pe care Tu Mi-ai dat-o, le-am dat-o lor, ca să fie una, precum Noi una suntem:
23. Eu întru ei şi Tu întru Mine, ca ei să fie desăvârşiţi întru unime, şi să cunoască lumea că Tu M-ai trimis şi că i-ai iubit pe ei, precum M-ai iubit pe Mine.
...
26. Şi le-am făcut cunoscut numele Tău şi-l voi face cunoscut, ca iubirea cu care M-ai iubit Tu să fie în ei şi Eu în ei." Ioan.17
Singurul mod în care ne este îngăduit să-L prezentăm lumii pe Hristos, este acela prin fapte, ca hrtistofori, adică în noi arătându-L (Ioan.13:35, Gal.4:19), altfel am nesocoti porunca Domnului care zice: "Nu daţi cele sfinte câinilor, nici nu aruncaţi mărgăritarele voastre înaintea porcilor, ..." (Mt.7:6). Dacă nu este îngăduit celor chemați (catehumeni ori cei cu epitimii) să rămână la Liturghia credincioșilor, cărora urmează a li Se/se da Hristos spre mâmncare, cum am putea noi îndrăzni mai mult?...
Să-mi dea Dumnezeu ce "medicament" ştie El, numai să putem fi împreună, deplin, dincolo!

marius455
Mesaje: 13
Membru din: 26 Dec 2014, 08:45
Confesiune: alta religie
Preocupări: scriptura

Re: Adorarea Euharistiei

Mesaj necititde marius455 » 26 Dec 2014, 18:11

buna ziua
Cristos este prezent in biserica, pe altar se afla trupul si sangele sau ., de ce ne inchinam? cui ne rugam?, Iata eu sant cu voi in toate zilele......., de ce nu se face adorarea trupului si sangelui lui cristos, care se afla pe sf. altar? Pai se face la romano si greco catolici, si cred ca este dupa sfanta liturghie , imediat cea mai bineplacuta rugaciune lui Dumnezeu, indiferent de ce ar spune uni sau altii.Cred si afirm cu tarie ca adorarea lui Dumnezeu, atat in afara bisericii, dar mai ales in Biserica nu e un lucru urat lui Dumnezeu decat pentru cei care adora propia fiinta sau religie, sau propiul adevar subiectiv

Pr Haralambie
Mesaje: 893
Membru din: 14 Ian 2010, 19:54
Confesiune: ortodox
Preocupări: Sensul vieţii
Localitate: BOR
Contact:

Re: Adorarea Euharistiei

Mesaj necititde Pr Haralambie » 26 Dec 2014, 23:29

Doamne ajuta!
Dupa cum se stie, exista ortodoxie de rit latin, adica, practica ritul latin, dar fara pomenirea Papei, Crezul fara filioque, etc., si fireste, este pomenit Patriarhul/Mitropolitul autocefaliei de care tin. Este prezenta indeosebi in Europa Occidentala, printre nativii convertiti la ortodoxie acolo aflatori.
Doua intrebari am, indeosebi pentru cinstitele fete preotesti de pe forum:
Primo, de ce ritul bizantin este atat de raspindit, si de ce deseori autoritatile bisericesti din diasporele popoarelor ortodoxe nu prea accepta alte rituri, desi este respectata dogmatica si eclesiologia ortodoxe (ritul galican, ritul latin, etc.)?
Conditiile prielnice de circulatie si pastrare, autoritatea imperiala, fastul si frumusetea de care se bucura, supravietuirea pe termen lung, au facut ca acest rit sa cunoasca o larga raspandire. Celelalte rituri, multe dintre ele s-au pierdut, din cauza condițiilor istorice nefavorabile. Si pentru ca nu mai sunt cunoscute, nu se mai practica.Ortodocșii sunt orientați înspre a păstra ceea ce au primit mostenire si rezervati spre necunoscut.
Secundo, anume intrebarea care da titlul topicului: de ce nu exista in Ortodoxie adorarea Trupului si Sangelui D.omnului?
Adorarea, in intelesul ortodox are un sens mai profund, nu se limiteaza la oarecare gesturi...
Cu mult respect.

marius455
Mesaje: 13
Membru din: 26 Dec 2014, 08:45
Confesiune: alta religie
Preocupări: scriptura

Re: Adorarea Euharistiei

Mesaj necititde marius455 » 27 Dec 2014, 11:26

Buna ziua,
ce gesturi mai clare decat sa ingenunchezi in fata lui isus din sf, biserica?preot si popor, sa-i canti sa-i vorbesti, sa-l adori?sa dai cu tamaie? sa fii binecuvantat cu sfantul sau trup si sange?Da ,daca trebue sa-l scoti afara din biserica si sa-lporti pe strazi , prin orase, cu bucurie, in muzica de chimvale si franfara?Cu regii asa procedam, cu muzica cu aplauze, public domnilor, nu inchis ca la inchisoare.De ce este inchistata ortodoxia ? Evreii l-au aclamat ca mesia si rege, scripturistic vorbind, public, catoliciifac la fel, cu mandrie, nu le este rusune de el, de ce la ortodocsi nu iau exemplu de la schismatici sau eretici sau papistasi caci 99 la suta asa sant numiti de catre majoritatea ortodoxa, ca si cum nu ar avea nimic bun ca niste ciumati.Ce credeti isus se bucura cand este scos public pe strazi sau plange si cauta canoane si explicatii ortodoxe, in fata adorarii lui DUmezeu, ar trebui sa se uneasca toti care cred in el daca cred.


Înapoi la “Despre romano-catolici, greco-catolici şi alţi creştini uniţi cu Roma”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX