10 Octombrie (1274)

Vieti de Sfinti canonizati şi inca necanonizati. Personalitatea şi opera lor
Reguli forum
Regulamentul general al forumului
Notati topicurile noi sub forma "Noiembrie - 13"
Pisoiu Fericit
Mesaje:379
Membru din:05 Apr 2008, 19:08
Confesiune:ortodox
Localitate:N-E Scotiei
10 Octombrie (1274)

Mesaj necititde Pisoiu Fericit » 10 Oct 2008, 12:08

Pe la anul 1274,putin inainte de a se face rusinosul sinod de la Florenta, orasul Constantinopole (capitala imperiului bizantin) era in pericol sa cada in mainile turcilor.Imparatul grec Mihail Paleologul era in mare nedumerire,neputand sa tina piept turcilor, s-a dus la Roma sa ceara ajutorul Papei, care in vremea aceea avea mare putere.Papa i-a fagaduit ca ii va da ajutor,daca se va supune lui cu toata Biserica Ortodoxa.Imparatul,vazindu-se in pericol din partea turcilor a fagaduit ca se va supune.
Atunci s-a pornit mare groaza pentru Biserica Ortodoxa de Rasarit, caci latinii(catolicii) sileau pe ortodocsi la inselaciunea lor, nu prin puterea cuvintelor Sfintei Evanghelii,ci cu ascutisul sabiei si a tot felul de chinuri si necazuri.Mii de suflete cadeau sub sabia lor, pentru curata credinta ortodoxa de Rasarit.
Dar pentru ca Sfantul Munte intotdeauna a fost-si este- in pericole sprijin si aparator Ortodoxiei, de aceea si latinii s-au silit sa strice temeliile acestui sprijin al Ortrodoxiei. Si cu mare graba s-au dus in Sfantul Munte, silind monahii sa se supuna Papei de la Roma prin cuvinte cu momeli, cu bani, cu fagaduinte inselandu-i, cu amenintari,cu tiranie si sila, si cu moarte muceniceasca. Unii de frica chinurilor si a mortii, cu tiranie primind bani, cu sila s-au lepadat de Ortodoxia Parintilor lor si a noastra.Iar cei mai multi dintre dansii au pecetluit cu insasi sangele lor marturisirea. Si prin statornicia lor au mustrat pe Papa-furul de cele sfinte-acesta numindu-se pe sine cap al Bisericii si loctiitorul lui Hristos pe pamant.
Dar, din nefericire, vrednicele de plans manastiri Marea Lavra si Xiropotamu, au cazut atunci si s-au abatut de la invataturile Sfintilor Parinti ai nostri,si au primit pe apuseni de frica, cu cinste si supunere de rob. Se faceau acestea dupa porunca imparatului pe voia latinilor,ca sa aplece pe monahii din Sfantul Munte la dogmele cele spurcate ale Romei.
Insa Dumnezeu, ca sa se intareasca si ceilalti in credinta crestin-ortodoxa, a pedepsit manastirea Xiropotamu chiar in vremea cand acei nenorociti monahi impreuna cu latinii savarseau spurcata lor "liturghie", dupa (conform cu) adaugirea reformei latinesti; zidurile si turnurile manastirii Xiropotamu s-au prabusit din temelie.Si in cadere au omorat multi din latini si din calugarii apostati(care s-au lepadat de credinta).Cei care au venit din Italia nicidecum nu au vrut sa dea atentie acestei pedepse ceresti, si ca niste turbati s-au dus prin tot Sfantul Munte.
In apropiere de manastirea Zografu se nevoia un monah singur la liniste, care avea un obicei sfant, ca sa citeasca Acatistul Maicii Domnului de mai multe ori in fiecare zi, cantand in fata sfintei icoane a Maicii Domnului.In una din zile cand pe buzele acestui sfant-batran rasuna neancetat felicitarea arhanghelului Gavriil facuta Preasfintei Fecioare Maria,"Bucura-te...", deodata aude batranul din sf. icoana cuvantul urmator: "Bucura-te si tu batranul lui Dumnezeu!"... batranul s-a speriat..."Nu te teme(l-a linistit din icoana glasul Maicii Domnului), ci du-te repede in manastire si vesteste fratilor si egumenului, ca dusmanii mei si ai Fiului meu s-au apropiat. Si care e slab cu duhul si nu poate rabda, sa se ascunda pina trece ispita; iar cei care doresc moarte muceniceasca sa ramana in manastire.Dar, du-te repede!".
Ascultand batranul porunca si voia Prea Curatei Stapanei noastre si parasind chilia, a alergat cat a putut mai repede la manastire, ca sa aiba fratii vreme si chip ca sa se incurajeze si sa se gandeasca bine fiecare din ei pentru pericolul de fata.Dar numai ce a ajuns batranul in poarta manastirii,iata ca se vede sfanta icoana pe care o avea in chilie, ca statea pe poarta manastirii. Si, cu multa umilinta si evlavie inchinandu-se inaintea icoanei, o ia, si inaintea egumenului spune cele graite de Maica Domnului. Iar fratii, vazand pericolul care nu era departe, foarte s-au inspaimantat, si cei mai slabi dintre dansii s-au ascuns prin munti si prin pesteri. Dar 26 de monahi impreuna cu egumenul au ramas in manastire si s-au urcat in Turn(pirg), asteptand pe dusmanii ortodoxiei si cununile muceniciei.
Putin dupa ce au ajuns latinii, la inceput, cu toata puterea retorica a apusului ii indemnau pe monahi sa deschida portile manastirii si sa recunoasca pe Papa drept cap al Bisericii, fagaduindu-le ca ii va ierta si ca le va da si mai mult aur. Dar monahii, de sus de pe turn, ii intrebau pe latini:"Cine v-a spus voua ca Papa vostru e capul Bisericii? De unde-i aceasta ivatatura a voastra? Ca noi stim si credem ca Hristos e Capul Bisericii. Noi mai degraba ne hotaram sa murim, decat sa primim sa se spurce acest loc sfant de sila si tirania voastra. Sa fugiti de aici! Nu deschidem portile manastirii!"
Iar latinii au strigat cu manie:"Vreti sa muriti?", si indata au adunat multime de lemne si crengi uscate imprejurul turnului si le-au dat foc. Flacarile focului s-au inaltat cat turnul, ducandu-le vantul inauntru, dar monahii nicidecum nu s-au retras de le duhovniceasca lor indrazneala, slavind si binecuvantand pe Domnul, si rugandu-se pentru dusmanii lor, si-au dat in mainile Lui sufletele lor curate in a-10 a zi a lunii Octombrie,anul 1274.
In codicele manastirii se afla scrise si numele acestor purtatori de biruinta, cuviosi Mucenici
Sfanta Icoana care a poruncit batranului sa spuna in manastire de acest pericol a fost in turn impreuna cu monahii Mucenici; dupa aceea au gasit-o nestricata sub daramaturile pricinuite de foc.
De atunci si pina azi, zi si noapte, arde candela nestinsa dinaintea acestei Sfinte Icoane care se numeste "Inainte Vestitoarea", unde monahii citesc in fiecare zi Acatistul Maicii Domnului.

(tradusa din greceste de monahul Ioanichie Paraiala-ucenicul Sf. Ioan Iacob Romanul de la Neamt, de pe o carte tiparita in anul 1861,Anotera Epischiasis Epituatos)

Avatar utilizator
mardadisho
Mesaje:95
Membru din:02 Ian 2014, 17:24
Confesiune:ortodox
Preocupări:pacea in partea noastra de Univers
Localitate:Bucuresti

Re: 10 Octombrie (1274)

Mesaj necititde mardadisho » 22 Mar 2015, 23:04

Legenda asta...e credibila? Sau e la fel cu alt grecism filetist, cum ca ultimul imparat bizantin nu e mort, ci doarme, impreuna cu niste preoti si niste militari bizantini? Sa mori de ras. :lol: :lol: :lol:

Avatar utilizator
presviter
Mesaje:592
Membru din:24 Noi 2010, 09:30
Confesiune:ortodox
Preocupări:istorie, liturgică, pastorală
Localitate:București

Re: 10 Octombrie (1274)

Mesaj necititde presviter » 25 Mar 2015, 15:43

Nu-i nimica de râs. Vă recomand o vizită la Mânăstirea Zografu, să vă edificaţi.
Părtaş sunt cu toţi cei ce se tem de Tine şi păzesc poruncile Tale. ps.118,63


Înapoi la “File de Sinaxar”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX