Sfinti nou canonizati de BOR

Vieti de Sfinti canonizati şi inca necanonizati. Personalitatea şi opera lor
Reguli forum
Regulamentul general al forumului
Notati topicurile noi sub forma "Noiembrie - 13"
studentul
Mesaje:3
Membru din:10 Ian 2009, 20:08
Confesiune:ortodox
Sfinti nou canonizati de BOR

Mesaj necititde studentul » 19 Feb 2009, 16:51

Sfintul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin

Autor: Pr. Bogdan IVANOV
Data publicarii: 11/04/2008
Sfintul Ierarh a trait cu dorul pustniciei, a primit darul arhieriei, a ctitorit un schit, a avut ucenici si si-a dat sfirsitul, anonim si retras, in marea minastire kieveana Lavra Pecerska. In urma cu un an, pe 14 aprilie, in mica localitate Gledin din Bistrita-Nasaud, poporul si clerul adunat proclama public trecerea in rindul Sfintilor a Ierarhului Pahomie de la Gledin, primul sfint originar din zona Bistritei.

Viata si dorul dupa calugarie


Icoana Sfintului Pahomie Imagine
Cuviosul Pahomie (cu numele de botez Petru) s-a nascut in preajma anului 1674 in satul Gledin din tinutul Bistritei ardelene. A trecut in Moldova, ca foarte multi tineri ardeleni din vremea aceea, si a fost primit ca frate la Minastirea Neamt in anul 1694, unde erau foarte multi calugari veniti din Ardeal. In 1697, la virsta de 25 de ani, a primit mult dorita cununa a calugariei. A devenit la nici treizeci de ani staretul marii lavre a Neamtului, obste pe care a condus-o pina in anul 1704. Apoi a plecat la Kiev, unde, la Lavra Pecerska, l-a cunoscut pe Sfintul Dimitrie al Rostovului, caruia i-a devenit ucenic. S-a hotarit sa aleaga sihastria, gasindu-si locul pentru liniste intr-o padure deasa, linga un munte ce se numeste Chiriacul. De aici, sihastrul Pahomie, a fost chemat pentru scaunul episcopal de la Roman, eparhie pe care a pastorit-o timp de 7 ani si 3 luni, cistigind nu numai de la popor, dar si de la domnitori mare evlavie. L-a uns domn pe Nicolae Mavrocordat in Biserica Sfintul Nicolae, la 8 noiembrie 1711.
La 1 martie 1714, Pahomie a parasit de buna voie scaunul arhieresc, pentru a reveni la Neamt si de aici s-a retras din nou in sihastria lui. La Pocrov a construit locas de rugaciune, cu hramul Acoperamintul (Pocrovul) Maicii Domnului, unde a adunat o mica obste. Ierarhul Pahomie a pornit in pribegie la Kiev, oprindu-se la Lavra Pecerska (Minastirea Pesterilor). Aici, traind cu dorul nestins dupa Pocrov si Neamt si cu gindul intoarcerii acasa a trecut la cele vesnice la 14 aprilie in anul 1724. Inainte de a se muta la Domnul a imbracat marea schima se pare sub numele Pimen. Istoricul Nicolae Iorga afirma despre ierarhul Pahomie ca a fost „cel mai de seama carturar dintre clericii moldoveni din acel timp“.

Canonizarea, in satul natal

Canonizarea Sfintului Ierarh Pahomie de la Gledin a fost aprobata de Sfintul Sinod in noiembrie 2006, cind s-a stabilit ca data de sarbatorire a lui 14 aprilie. Canonizarea marcheaza de fapt recunoasterea si asumarea publica a sfinteniei unei persoane si trecerea ei in calendarul liturgic, fiind si ultima etapa a procesului de recunoastere si afirmare a sfinteniei. In procesul de canonizare, cel ce recunoaste sfintenia unor persoane este poporul credincios, ierarhia si Biserica avind doar rolul de a confirma si a finaliza dosarul necesar trecerii in rindul sfintilor. Ceremonia unei canonizari este structurata in doua momente esentiale ce marcheaza trecerea de la statutul de simplu adormit in Domnul la cel de sfint cinstit de Biserica. Primul moment il reprezinta ultima pomenire a raposatului si privegherea din ajun, iar cel de al doilea anunta prima pomenire a sfintului, care va fi astfel recunoscut de popor si Biserica.
Slujba solemna a canonizarii Sfintului Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin a inceput in dimineata zilei de simbata, 14 aprilie 2007 cu slujba acatistului Sfintului, continuata de procesiunea in jurul bisericii cu icoana sfintului ierarh, si a fost citit Tomosul Sinodal, actul de canonizare semnat de toti membrii Sfintului Sinod. Au fost prezenti 25 de inalti ierarhi, preoti, monahi, credinciosi si demnitari de stat, totul ca o confirmare a participarii comune, a clerului si a poporului, la recunoasterea unui nou sfint in Biserica Ortodoxa, precum si a vocatiei sfintilor de a uni oameni si popoare in jurul lor. La eveniment a participat si o delegatie a Bisericii Ortodoxe Ucrainene condusa de Preafericitul Vladimir, Mitropolitul Kievului si al Intregii Ucraine, impreuna cu Episcopul Luca de Vasilkov, Episcopul Antonie de Borispil si Arhimandritul Oleandr. In chip simbolic, o icoana a Sfintului Pahomie a fost oferita de Mitropolitul Bartolomeu minastirii Lavra Pecerska, vatra unde Sfintul Ierarh s-a nevoit in ultimii ai vietii, impreuna cu un exemplar al Bibliei – editia Jubiliara a Sfintului Sinod, pentru pelerinii romani care vor vizita Lavra Kievului.

O noua canonizare in luna mai

In paralel cu dosarul de canonizare al Sfintului Ierarh Cuvios Pahomie de la Gledin, au fost incepute demersurile pentru trecerea in rindul sfintilor a martirilor Atanasie Todoran, Vasile din Zagra, Grigorie din Telciu, Vasile din Mocod. In toamna anului trecut, Sfintul Sinod aproba trecerea in rindul sfintilor a celor patru marturisitori nasaudeni, martirizati prin fringere pe roata la 12 noiembrie 1763. Proclamarea solemna a canonizarii celor patru sfinti din Tara Nasaudului va avea loc, chiar pe locul martiriului, la Salva, pe data de 11 mai 2008.
http://www.crestinortodox.ro/slujbe-si- ... e-si-viata
http://www.agnos.ro/blog/2008/04/14/sfa ... la-gledin/
'HRISTOS ESTE MODELUL IAR NOI SUNTEM CEI CE URMAM MODELULUI'

Înapoi la “File de Sinaxar”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 8 vizitatori

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX