Impasul ştiinţei teologice româneşti

Se vor discuta aspectele pozitive şi negative ale invăţământului teologic ortodox (indiferent de ţară) + probleme ale studenţilor
Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje:5422
Membru din:01 Apr 2008, 15:53
Confesiune:ortodox
Preocupări:liturgică, misiune
Localitate:Portugalia
Contact:
Impasul ştiinţei teologice româneşti

Mesaj necititde protosinghel » 15 Iun 2012, 08:38

Ruşii au scos acum volumul 28 al Enciclopediei Ortodoxe, terminând cu litera "I". Deci sunt cam la jumătate de alfabet. Lucrează în continuare. Vreau să vă spun că sunt cele mai tari enciclopedii de teologie, chiar superioare celor din Occident.
Aici un interviu (în rusă) cu dl Serghei Kraveţ, coordonatorul proiectului "Enciclopedia Ortodoxă".

Poate cineva dintre basarabeni are timp şi dragoste, să facă un rezumat în limba română, ca să vadă şi cei din România cu ce se ocupă ştiinţa teologică din Rusia. La acest capitol BOR este foarte departe de a începe ceva serios. Iar dacă ar începe nu se ştie ce ar reuşi. Bineînţeles, se vor găsi persoane care iarăşi vor zice că eu sunt împotriva BOR şi filo-rus. Dar oare ce câştigăm dacă punem problema în felul ăsta, dar nu suntem în stare să ne vedem micimea şi să ne punem pe treabă?

Vă mai dau un exemplu: Sinaxarul în 12 volume al părintelui Macarie Simonopetritul s-a dorit a fi tradus şi în română. În 5 ani cu greu au tradus un volum, şi acela cu greşeli. Ruşii l-au tradus în 4 luni şi au scos toate volumele odată, chiar completând şi îmbunătăţind ediţia originală. Am văzut acele volume, într-o ţinută grafică de excepţie. Se zice că au lucrat câţiva zeci de oameni, cu salarii foarte bune. Românii însă au alergie la "munca în echipă". Imediat îşi scot ochii de invidie şi prostie. Cred că dacă n-ar fi fost părintele Ică jr., teologia românească de după 90, deşi aparţine unei Bisericii Locale a doua ca mărime, ar fi anuns în spatele celei albaneze. Şi cu toate astea, toată lumea are sau face doctorate...

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje:5422
Membru din:01 Apr 2008, 15:53
Confesiune:ortodox
Preocupări:liturgică, misiune
Localitate:Portugalia
Contact:

Re: Impasul ştiinţei teologice româneşti

Mesaj necititde protosinghel » 15 Iun 2012, 08:47

În limba română încă nu avem publicate toate hotărârile, procesele verbale şi corespondenţa legate de Sinoadele Ecumenice. În 1914 ruşii scoteau a 4-a ediţie! După 90 au scos a 5-a.
Ce să mai zicem că BOR evită şi în prezent să-şi publice procesele verbale ale Sf. Sinod. Pote totuşi se dumiresc şi scot câteva volume cu tot ce au prin arhive, ca să ştim măcar despre cele din trecut, dacă prezentul este atât de sumbru şi împletit de interese.


Înapoi la “Învăţământul teologic ortodox. Şcoli, discipline, profesori şi studenţi”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX
cron