Despre magi, astrologi şi zodiac/horoscop

Fiecare scrie ce doreşte şi discuta cu cine vrea, dar pe teme teologice (ce nu se încadrează la vreunul din compartimentele de mai sus)
Avatar utilizator
maria_andreea
Mesaje: 1540
Membru din: 23 Apr 2008, 13:33
Confesiune: ortodox
Preocupări: mecanică, finanţe, teologie, natură
Localitate: Sibiu
Contact:

Despre magi, astrologi şi zodiac/horoscop

Mesaj necititde maria_andreea » 19 Mai 2011, 13:55

Care este diferenţa dintre Magii de la Răsărit care au urmărit şi au întâmpinat naşterea Lui Mesia şi cei de astrăzi care se ocupă cu studiul astrelor pentru a emite nişte păreri despre viitorul celor născuţi într-o anumită perioadă sub un semn/zodie oarecare ?
Mântuirea se lucrează pe ruinele egoismului. (Părintele Arsenie Boca)

Avatar utilizator
dimitrie
Mesaje: 976
Membru din: 03 Dec 2010, 01:33
Confesiune: ortodox
Preocupări: preoţie, familie
Localitate: Craiova

Re: Despre magi, astrologi şi zodiac

Mesaj necititde dimitrie » 19 Mai 2011, 23:07

Care este diferenţa dintre Magii de la Răsărit care au urmărit şi au întâmpinat naşterea Lui Mesia şi cei de astrăzi care se ocupă cu studiul astrelor pentru a emite nişte păreri despre viitorul celor născuţi într-o anumită perioadă sub un semn/zodie oarecare ?
Mai întâi asemănarea: toţi sunt astrologi (cu toate că şi unii şi alţii posedau şi posedă cunoştinţe şi de astronomie, în proporţii variabile).
Acum să arătăm şi diferenţa:
-vechii Magi aşteptau pe Mesia, despre a Cărui Naştere au auzit de la strămoşul lor Valaam vrăjitorul; ei mai ştiau şi că o stea va fi semnul Naşterii Sale. Pe când "magii" de acum nu-L mai aşteaptă (asemeni acelora) spre a crede în El.

Acea stea au căutat-o pe cer generaţii de-a rândul din urmaşii (ca succesori şi ucenici) lui Valaam. Acei urmaşi ai lui Valaam cunoşteau bine profeţia transmisă lor generaţii de-a rândul:
"15. Şi şi-a urmat Valaam cuvântul său şi a zis: "Aşa grăieşte Valaam, fiul lui Beor; aşa grăieşte bărbatul cel ce vede cu adevărat,
16. Cel ce ascultă cuvintele lui Dumnezeu, cel ce are ştiinţă de la Cel Preaînalt şi vede descoperirile lui Dumnezeu, ca în vis, dar ochii îi sunt deschişi:
17. Îl văd, dar acum încă nu este; îl privesc, dar nu de aproape; o stea răsare din Iacov; un toiag se ridică din Israel şi va lovi pe căpeteniile Moabului şi pe toţi fiii lui Set îi va zdrobi." Num.24

Iar troparul Naşterii Domnului, este cel care ne lămureşte mai exact în ce constă diferenţa dintre aceia şi aceştia: Vechii Magi, din necredincioşi au devenit credincioşi, pe când aceştia de acum, mulţi dintre ei (poate) au auzit de Evanghelie, ba au mai văzut şi filme..., au devenit sau au rămas în continuare necredincioşi. Căci aceştia de acum, de s-ar asemăna acelora, ar lăsa deoparte astrologia, devenind şi ei credincioşi.
TROPARUL Naşterii Domnului
Nașterea Ta, Hristoase, Dumnezeul nostru, răsărit-a lumii Lumina cunoștinței; că întru dânsa cei ce slujeau stelelor, de la stea s-au învățat să se închine Ție, Soarelui dreptatii, și să Te cunoască pe Tine, Răsaritul cel de sus, Doamne, slavă Ție.
Să-mi dea Dumnezeu ce "medicament" ştie El, numai să putem fi împreună, deplin, dincolo!

Dionysie
Mesaje: 695
Membru din: 20 Dec 2010, 20:57
Confesiune: ortodox
Preocupări: înţelegerea
Localitate: fost: "aletheia"

Re: Despre magi, astrologi şi zodiac

Mesaj necititde Dionysie » 18 Dec 2011, 12:56

Sunt totuşi câteva inconsecvenţe în ceea ce aţi spus, părinte. O dată, nu avem sau eu nu am vreo certitudine că Valaam vrăjitorul ar fi transmis o tradiţie unor magi, şi mai mult care să ajungă exact la cei trei magi de la Răsărit care au venit la naşterea lui Iisus. Dumneavoastră doar credeţi că ar fi aşa, dar nu ştiu dacă aveţi vreo minimă dovadă pentru a vă argumenta poziţia. Astfel, ca să spuneţi ceea aţi spus, ar mai trebui şi să aduceţi sau să trimiteţi măcar la nişte dovezi care să argumenteze că ar fi o legătură peste veacuri între Balaam şi cei trei magi. Dar nu aţi furnizat o astfel de dovadă, aţi enunţat doar o ipoteză bazată probabil pe o intuiţie. Dar cam atât, o ipoteză.

În al doilea rând, una este să spui că se va naşte o stea din Iacob, şi cu totul altceva este să spui că la naşterea (Stelei) va fi un semn o stea călăuzitoare pe cer. Sunt două lucruri diferite. Una este să simbolizezi pe Mântuitorul cu o stea (care se va fi născut din seminţia lui Iacob) şi altceva e să spui că o stea poate călăuzi spre Steaua ce are a se naşte.

Prin urmare, tentativa dumneavoastră de explicare scârţâie bine de tot şi cred că nu aveţi pretenţia ca ea să fie considerată mai mult decât o simplă ipoteză de lucru, şi mai mult o ipoteză destul de inconsecventă, incoerentă şi greu sustenabilă. La partea cu credinţa s-ar putea totuşi să aveţi dreptate.

CristinaThenewone
Mesaje: 47
Membru din: 09 Mar 2011, 18:46
Confesiune: ortodox

Re: Despre magi, astrologi şi zodiac

Mesaj necititde CristinaThenewone » 07 Mai 2012, 14:32

Unde (in afara de ce am gasit eu, si o sa dau mai jos) se mentioneaza ca astrologia este un pacat, sau ca ar fi interzisa de biserica ? Imi puteti spune mai multe, eventual din Sf Parinti, sau si din alte locuri din Biblie ? Ori vreo istorie/documentar laic ?

Vreau cat mai multe dovezi pt a putea convinge pe cineva dependent de zodiac sa scape din acest jug, care spune ca astrologia este o stiinta (sa zic ca persoana mai e si bisericoasa? Cam ciudata combinatia...). Am auzit, dar nu mai stiu pe unde, ca astrologia si astronomia ar fi fost invatate de la zeii sau ingerii decazuti. De asta intreb daca stiti vre-un documentar...

Despre astrologie:
Biblie, Deut 18;10, 11, 12.

Biblia 1795:
10. Sa nu sa afle intru tine carele sa treaca pre fiiul său sau pre fata sa prin foc, vrajind
vraje, si descantand si fermecand.
11. si fermecatoriu, si carele descanta, si carele vrajeaste din pantece, si carele cauta
pre steale
, si carele intreaba mortii.
12. Ca spurcaciune easte Domnului Dumnezeului tau tot cel ce face aceastea, si pentru
spurcaciunile aceastea va piiarde pre ei Domnul Dumnezeul tau de la fata ta.
13. Desavarsit sa fii inaintea Domnului Dumnezeului tau.
14. Ca neamurile aceastea, pre care tu le vei mosteni, acealea vraji si descantece asculta,
iara tie nu ti-au dat asea Domnul Dumnezeul tau.

Biblia 1688 :
11 : Cantandu vraja si graind den pantece, cautand in seamne si intreband mortii

Biblia 1914:
11: Si fermecator si descantator si care vrajeste dupa maruntae si care cauta in stele si care intreaba mortii

Biblia 1936 (Patriarh Miron Cristea) si BOR-1988:
Deut.18:11. Nici descântător, nici chemător de duhuri, nici mag, nici de
cei ce grăiesc cu morţii.

CristinaThenewone
Mesaje: 47
Membru din: 09 Mar 2011, 18:46
Confesiune: ortodox

Re: Despre magi, astrologi şi zodiac

Mesaj necititde CristinaThenewone » 07 Mai 2012, 20:01

Am cam gasit ce cautam in doua articole :
http://www.crestinortodox.ro/religiile- ... 71803.html

Din care cel mai mult mi-a atras atentia:
-Isaia 47 (din Biblie)
-Sf Parinti:
,, Sfantul Maxim Grecul, care a consacrat o seama de lucrari demascarii astrologiei, in una din ele scrie in special: "invatatura falsa, nelegiuita a cititorilor in stele si prezicatorilor de soarta dupa zilele de nastere, n-a fost descoperita caldeilor, elinilor si egiptenilor de sus din harul Sfantului Mangaietor, ci de insisi demonii necurati si vrajmasi ai omului, spre pierzania celor care li se incred".

Sfantul Maxim Grecul citeaza cuvintele lui Augustul din Hippona: "…aceasta se intampla nu atat din pricina semnelor ceresti, cat din pricina ca asta le-o insufla in ascuns satana, actionand pe neobservate asupra mintilor oamenilor, si astfel aceste preziceri se fac in comun cu diavolul, cu acordul acestuia".

Sfantul Ioan Damaschin arata foarte clar ca pozitia corpurilor ceresti nu conditioneaza decat fenomenele meteorologice, pentru om, insa, care este dotat cu vointa si libera ratiune, stelele si planetele nu pot juca un rol de factor predestinator.

In Nomocanon (culegere de legi si hotarari canonice) e spus destul de clar: "Cei care umbla la vrajitori sau vrajesc sau ghicesc in stele (adica practica astrologia - u.a.), sase ani sa nu se impartaseasca dupa canonul 1 al Sinodului Trulan si dupa canonul 80 al Sfantului Vasile cel Mare. Iar preotul care face asta sa se transforme in scrum". "

Al doilea articol, pe care inca nu am apucat sa il citesc cu atentie, doar in mare, scris de Pr Dan Badulescu : http://www.hexaimeron.ro/Astronomia/Astrologia.html
din care am aflat ca Sf Ioan Gura de Aur a dezvoltat amplu subiectul stelei din Betleem (Matei II,1-2,9) in mai multe omilii (Discuţii despre Steaua de la Betleem în care se aduc dovezi contra susţinătorilor astrologiei).

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje: 5417
Membru din: 01 Apr 2008, 15:53
Confesiune: ortodox
Preocupări: liturgică, misiune
Localitate: Portugalia
Contact:

Re: Despre magi, astrologi şi zodiac

Mesaj necititde protosinghel » 19 Oct 2013, 01:00

Deseori am fost întrebat de ce semnele zodiacale se întâlnesc în cărţile de cult sau în iconografia Bisericii.

Imagine

După cum se vede şi în imaginea aceasta, semnele zodiacale ţin de ASTRONOMIE. Ele sunt nişte simboluri care au fost asociate unui anumit grup de stele. Tocmai de aceea, Biserică nu respinge aceste semne, ci le foloseşte ca simboluri universale ale lunilor anului şi nimic mai mult.
(Diferitele teorii ale conspiraţiei propagate prin filme pseudo-ştiinţifice nici nu-i cazul să le băgăm în seamă.)

Când însă vine vorba de ASTROLOGIE, deja lucrurile se complică. Biserica afirmă cu tările că viaţa noastră nu este determinată de aranjarea diferitor stele în raport cu altele, ci numai de Dumnezeu şi de credinţa noastră în El. Astronomia este ştiinţă, iar astrologia este un soi de şarlatanism, care amăgeşte oamenii naivi. Iată de ce eu sunt de părerea că cei ce CRED (la propriu) în zodii fac un mare păcat. Cum pot astrele să prezică sau să determine ceva din moment ce ele sunt simple creaturi ale lui Dumnezeu chiar inferioare omului ca statut?

Deci ignoraţi orice rubrică despre horoscop din mass-media şi veţi fi mei fericiţi. Inclusiv în lumea aceasta...

esenin
Mesaje: 1252
Membru din: 02 Iul 2008, 20:52
Confesiune: eterodox
Preocupări: artele vizuale, electronica

Re: Despre magi, astrologi şi zodiac

Mesaj necititde esenin » 19 Oct 2013, 09:49

Astrologia atenteaza la libertate. Omul se simte conditionat de prezicere, si accepta fatalismul ei, in loc sa se bata. Ii intra in cap ca „e scris” ca nu poate face nimic. Ori, foarte putine lucruri din viața sunt „scrise”. Asta e diferența majora dintre cei din Occident si noi. (Cu toate ca si aia citesc horoscopul). Suntem patrunsi de un soi de fatalism, mai degraba islamic decat crestin. Totusi, lucrul trebuie gandit in toate articulatiile lui: Cei trei magi au vazut vnirea Domnului intr-o STEA! Problema ar fi daca: 1. Suntem capabili cu mijloace „rationale” ale omului contemporan, sa citim stelele, daca orice astrolog este Rege mag, si 2. daca „prevestirile” sunt inevitabile.

Avatar utilizator
Lorin
Mesaje: 5
Membru din: 30 Oct 2013, 01:15
Confesiune: greco-catolic
Preocupări: astrofoto, istorie
Contact:

Re: Despre magi, astrologi şi zodiac

Mesaj necititde Lorin » 30 Oct 2013, 22:21

Buna ziua Maria,

Va raspund avand cunostintele necesare in domeniul astronomiei pentru a emite o parere avizata. Imi pare bine ca am sansa de a clarifica trista confuzie care se face (aproape) sistematic intre o ramura nobila a stiintei - astronomia - si o sarlatanie infama nascuta din bezna ignorantei - astrologia.

Terminologie:
De regula, ramurile stiintei se cheama "--nomie" in copilaria lor, pentru a deveni "--logie" odata ce se rafineaza indeajuns pentru a explica logic mecanismele ce stau la baza functionarii domeniului respectiv. Diferenta dintre cele doua etape e aceeasi cu diferenta dintre "a vedea" si "a intelege". Biologia de exemplu, a inceput prin alcatuirea unor serii de liste ce doar indexau vietatile - diverse mamifere, soparle si alte gâze: "--nomie" deci, au fost numite, fara insa a fi analizate. Ulterior, cand omul a inceput sa inteleaga mecanismele ce stau la baza functionarii ziselor vietati, ramura aceasta a stiintei a devenit "--logie", semn al cunoasterii (logos, din greaca).

Date fiind cele ce preced, concluzia logica ar fi ca astronomia nu e altceva decat astrologie necoapta. Gresita, trista si demna de dispret o asemenea idee, pentru o serie de motive, dupa cum urmeaza:

Astrologie:
Astrologia pretinde a fi capabila de a va spune de cu seara (cand se tiparesc ziarele, si deci horoscopul) cum va dormi seful dumneavoastra si deci in ce toane va fi a doua zi, daca vor fi controlori in tramvai si ce culoare vor avea sireturile alesului inimii dumneavoastra joia urmatoare. Lasand la o parte ingamfarea de a-ti aroga asemenea puteri supranaturale, urmeaza o descriere succinta a pretinsului mecanism care sta, chipurile, in spatele astrologiei.

Principalul cal de bataie sunt zodiile. Soarele a rasarit in zodia leului in dimineata de inceput de august cand m-am nascut. Asta inseamna ca inlaturand atmosfera terestra ce imprastie lumina albastra a cerului, parintii mei ar fi vazut soarele deplasandu-se agale (15°/h) in constelatia leului. Asadar, adunatura de stele numita de noi "leu" e responsabila, chipurile, de trasaturile mele de caracter, de cata bucurie si necaz voi avea parte in viata, si, nu in ultimul rand de culoarea sireturilor alesei inimii mele intr-o zi de joi.

De ce e aberant a sustine ca adunatura respectiva de stele ar putea avea vreun efect asupra existentei mele (si a dumneavoastra):

Constelatiile sunt alcatuite din stele, sori mai mult sau mai putin asemanatori cu Soarele nostru. Vazute de pe pamânt, stelele apar in plan, adica unele langa altele, precum pistruii pe nasul unui copil. Perspectiva induce insa in eroare, stelele nu sunt alaturate - unele sunt mai apropiate, altele mai indepartate. Pentru a da un exemplu, cea mai apropiata stea de Pamânt e Proxima Centauri, aflata la 4.2 ani lumina. Asta inseamna ca lumina emisa de A Centauri calatoreste spre noi timp de 4.2 ani pentru a putea fi vazuta de pe Pamânt. Asadar, ce vedem noi pe cer e o imagine a acestei stele - insa nu de azi - ci de acum 4.2 ani.

Sa citam din Eminescu - poezia "La Steaua", compusa in 1886:

"La steaua care-a rasarit
E-o cale-atât de lunga,
Ca mii de ani i-au trebuit
Luminii sa ne-ajunga.

Poate de mult s-a stins în drum
În departari albastre,
Iar raza ei abia acum
Luci vederii noastre."

(...)

Ce ne spune poetul nostru national: ca unele stele sunt la mii de ani lumina distanta, si ca daca nefericita stea s-ar stinge astazi, n-am afla decat peste mii de ani, cand ultimele raze emise de stea ar ajunge, in sfarsit, la noi.

Sa revenim la constelatia leului. E compusa din multe stele (peste 100, lista completa aici: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_stars_in_Leo), cea mai apropiata fiind la 7.8 ani lumina, cea mai indepartata la 6800 de ani lumina. Asadar, zodia mea se compune din lumina noua (nascuta acum 7 ani, cand inca se strangeau fonduri pentru Catedrala Mantuirii Neamului), si lumina mult mai veche, din epoca bronzului, cand omul invata sa cultive orez prin Asia si malai in Mexic.

Punctul de plecare deci, observatia unei forme pe cer careia i s-a dat arbitrar numele "leu", compusa din astre ce n-au *nimic* in comun afara de faptul ca emit lumina, e eronata. Orice rationament ce pleaca de la o premisa falsa n-are cum sa ajunga la un alt rezultat decat unul fals.

Lasand stelele, anii lumina si poeziile din liceu la o parte, ideea ca existenta omului e pre-stabilita duce la o deresponsabilizare a individului, contrara notiunii elementare de vointa, de cauza si efect, de responsabilitate pentru actiunile individuale, de alegere constienta intre bine si rau.

Raspund cu placere oricaror intrebari, si imi cer iertare pentru postarea pe m2 de forum, insa e un subiect ce ma roade de mult timp.
Ratiunea lumineaza bezna ignorantei

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje: 5417
Membru din: 01 Apr 2008, 15:53
Confesiune: ortodox
Preocupări: liturgică, misiune
Localitate: Portugalia
Contact:

Re: Despre magi, astrologi şi zodiac

Mesaj necititde protosinghel » 31 Oct 2013, 00:27

Lorin, mulţumim frumos pentru aceste detalieri. Eşti binevenit şi cu alte postări.
Vreau însă să precizez că cuvântul "astro-nomie" ca şi tot ce e legat cu "-nomia" nu se referă la "numiri", cum ai făcut să se înţeleagă din comparaţia cu speciile (că nu-i frumos să confundăm greaca cu româna în asemenea hal), ci provine de la grecescul "nomos", care înseamnă "lege/legitate". Deci "astronomia" este "legea stelelor", aşa cum "gastronomia" este "legea stomacului".

Avatar utilizator
Lorin
Mesaje: 5
Membru din: 30 Oct 2013, 01:15
Confesiune: greco-catolic
Preocupări: astrofoto, istorie
Contact:

Re: Despre magi, astrologi şi zodiac

Mesaj necititde Lorin » 31 Oct 2013, 00:36

Nomia si numirea suna doar la fel, asemanarea e fortuita. Exemplul biologiei l-am dat pentru a arata diferenta subliniata.

Suntem de acord pe fond, detaliile si forma n-au alt rol decat de a indruma spre concluzia ce incercam s-o trag: astrologia nu e nici macar in afara stiintei si a credintei (ce le socotesc complementare, aducand raspunsuri la intrebari diferite), e chiar contrarul lor. Irationala, obscurantista si, sper eu, pedepsita prin lege la un moment dat, cand ne-om dezmetici.
Ratiunea lumineaza bezna ignorantei

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje: 5417
Membru din: 01 Apr 2008, 15:53
Confesiune: ortodox
Preocupări: liturgică, misiune
Localitate: Portugalia
Contact:

Re: Despre magi, astrologi şi zodiac

Mesaj necititde protosinghel » 31 Oct 2013, 01:48

Pe facebook a apărut aşa o întrebare
Da, nu pot nega cele spuse mai ales ca e o parere avizata! Dar ceea ce ar trebui sa dea omului putin de gandit e alta intrebare daca luna plina, si stelele influenteaza mareea, fluxul si refluxul apei oare acestea nu influenteaza si pe om? Stim ca acesta detine in corp o cantitate de ap .70% apa, iar el este plamadit din tarana? oare natura nu isi pune amprenta peste deciziile omului?
Aş vrea un răspuns şi din partea lui Ioan Croitoru.

Avatar utilizator
Lorin
Mesaje: 5
Membru din: 30 Oct 2013, 01:15
Confesiune: greco-catolic
Preocupări: astrofoto, istorie
Contact:

Re: Despre magi, astrologi şi zodiac/horoscop

Mesaj necititde Lorin » 31 Oct 2013, 20:34

Nu doar luna plina, ci si luna noua. Si orice alt fel de luna, pentru ca mareea se observa de 2 ori pe zi, cam la 12 ore. E adevarat ca luna plina corespunde unei din cele doua faze cand mareea are amplitudine maxima.

O pretinsa actiune a mareei asupra deciziilor (!) omului cand e luna plina are drept corolar ca aceeasi actiune trebuie sa aiba loc, invers, la luna noua. Nimeni nu vorbeste de actiunea (benefica?) a lunii noi, pentru ca luna noua, prin definitie, nu se vede. Curios cum daca nu vezi luna noua nu-i simti nici efectul.

Sa admitem totusi, prin absurd, existenta actiunii nefaste / benefice a Lunii corespunzand momentelor de amplitudine maxima a mareei, influentate de actiunea combinata a atractiei gravitationale a Soarelui si a Lunii.

Rationamentul propus pentru a dovedi cele ce preced e gresit: daca Luna are efect asupra apei, si eu sunt trei sferturi apa, Luna influenteaza modul in care gandesc. Adica creierul si felul in care sunt construite ideile functioneaza precum o balta de apa ce se supune atractiei Lunii.

Singura posibilitate pentru a simti un efect al Lunii pline in deciziile pe care le iei, e daca ai aceeasi putere de a decide precum o balta (si vei fi susceptibil sa crezi ca exista moneda cu o singura fata, asimiland credul o logica oloaga ce nu e nici macar sofism).

Sunt de acord insa ca natura isi pune amprenta asupra felului in care gandim. Potentialul intelectual difera de la individ la individ dupa felul fizic in care e construit creierul (marime, numar de neuroni, densitate si distributie a sinapselor, vascularizare, etc.). Diferentele datorate factorilor fizici se reduc prin educatie (stiinta) si morala (credinta).*

____________________________________
*simplist, da
Ratiunea lumineaza bezna ignorantei

Vasile25
Mesaje: 38
Membru din: 14 Oct 2015, 08:12
Confesiune: ortodox
Preocupări: Arheologia si Simbolistica religioasa
Localitate: Tg-Mures

Re: Despre magi, astrologi şi zodiac

Mesaj necititde Vasile25 » 18 Dec 2015, 21:18

Deseori am fost întrebat de ce semnele zodiacale se întâlnesc în cărţile de cult sau în iconografia Bisericii.

Imagine

După cum se vede şi în imaginea aceasta, semnele zodiacale ţin de ASTRONOMIE. Ele sunt nişte simboluri care au fost asociate unui anumit grup de stele. Tocmai de aceea, Biserică nu respinge aceste semne, ci le foloseşte ca simboluri universale ale lunilor anului şi nimic mai mult.
(Diferitele teorii ale conspiraţiei propagate prin filme pseudo-ştiinţifice nici nu-i cazul să le băgăm în seamă.)

Când însă vine vorba de ASTROLOGIE, deja lucrurile se complică. Biserica afirmă cu tările că viaţa noastră nu este determinată de aranjarea diferitor stele în raport cu altele, ci numai de Dumnezeu şi de credinţa noastră în El. Astronomia este ştiinţă, iar astrologia este un soi de şarlatanism, care amăgeşte oamenii naivi. Iată de ce eu sunt de părerea că cei ce CRED (la propriu) în zodii fac un mare păcat. Cum pot astrele să prezică sau să determine ceva din moment ce ele sunt simple creaturi ale lui Dumnezeu chiar inferioare omului ca statut?

Deci ignoraţi orice rubrică despre horoscop din mass-media şi veţi fi mei fericiţi. Inclusiv în lumea aceasta...
Da ,numai ca respectivele semne zodiacale provin din Babilonul antic iar dupa cum stiti si dumneavoastra Dumnezeu de atatea ori a avertizat poporul evreu sa nu se i-a dupa obiceiurile paganilor din jurul lor .Deci eu nu cred ca aceste semne zodiacale au ce cauta in iconografia unei Biserici la fel cum nici acel ochi atotvazator care are origini pagane nu ar trebui sa fie pe frontispiciul vreunei Biserici.


Înapoi la “ALTE SUBIECTE TEOLOGICE”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX