Sfintirea vietii... și altele

Fiecare scrie ce doreşte şi discuta cu cine vrea, dar pe teme teologice (ce nu se încadrează la vreunul din compartimentele de mai sus)
Damaschin
Mesaje: 12
Membru din: 29 Oct 2013, 20:59
Confesiune: ortodox
Preocupări: misiune

Sfintirea vietii... și altele

Mesaj necititde Damaschin » 21 Iun 2016, 15:01

Am observat că râvna adevărată către Hristos, studiul cu rezultate în viața practică, viață duhovnicească, rugăciune, ascetism, le au în mare parte monahii!!! protosinghelii, ieromonahii, schimonahii ... arhimandriții, ierarhii și doar puțini dintre preoții de mir.. nu zic deloc, ci puțini.
Preoții de mir sunt preocupați cu alte lucruri sau, mai bine zis, viața și împrejurările ei, sunt de așa natură încât nu permite o apropiere de Dumnezeu „cu totul” a preoților de mir. Știm de Sf. Ioan de Kronstadt, știu și exemple reale, dar aceștia au avut/au o altfel de viață.
1. Cât la sută am dreptate și cât nu am ?
2. Cum ne putem „sfinți” preoții, mirenii, cei care suntem în mir/ lume, dacă viața cere altceva, familia, grijile, dezamăgirile ... ?
3. Oare depinde de chemarea fiecăruia ? Nu toți sunt chemați să fie monahi, nici episcopi, nici preoți, nici schimonahi, nici rugători, nici nici... sau depinde de altceva? Citeam în viața unui sfânt că, el îi vedea cu mult înainte chiar pe sfinții care urma să fie canonizați, pe episcopi că vor fi episcopi, chiar dacă aceia erau pe atunci membri de partid, sau „căldicei” în credință, și tot așa, pe monahi, pe preoți... sau că unele mame vor naște preoți... etc? De ce depinde viața? De noi și atât?

Cer scuze, dar cred că dintr-un subiect s-au făcut 2 (două) :)

Damaschin
Mesaje: 12
Membru din: 29 Oct 2013, 20:59
Confesiune: ortodox
Preocupări: misiune

Re: Sfintirea vietii... și altele

Mesaj necititde Damaschin » 22 Iun 2016, 02:28

Nu comenteaza nimeni?

Pr Haralambie
Mesaje: 893
Membru din: 14 Ian 2010, 19:54
Confesiune: ortodox
Preocupări: Sensul vieţii
Localitate: BOR
Contact:

Re: Sfintirea vietii... și altele

Mesaj necititde Pr Haralambie » 22 Iun 2016, 16:08

Cred ca sfințirea este accesibila în mod egal tuturor celor căsătoriți sau necasatoriti, depinde doar cum anume reușim sa accedem la ea. De multe ori noi avem păreri preconcepute despre monahi, ca ar fi mari nevoitori fata de preoții de mir și nu știu mai cum, însă s ar putea sa nu fie de fiecare data chiar asa, ba dimpotrivă. Dar indiferent ce am spune noi, rămâne subiectiv, pentru ca sfintirea este o taina personala și necunoscuta majorității oamenilor.
Cu mult respect.


Înapoi la “ALTE SUBIECTE TEOLOGICE”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX
cron