1. Ce ar trebui sa spun atunci cand un asa zis ateu imi cere dovezi logice si rationale pentru existenta lui Dumnezeu?
N-ar trebui sa-i spuneti nimic pentru ca nu exista dovezi rationale pentru existenta lui Dumnezeu, sau mai bine zis exista, dar toate au fost dovedite ca fiind eronate, desigur tot prin mijloace logice si rationale la fel cum erau si aceste argumente construite.
2. Cum ar trebui sa il abordez ca sa il fac sa Il simta pe Dumnezeu, daca imi spune ca Doreste sa il simta pe Dumnezeu, ce ar trebui sa ii spun ca sa o faca?
Faptul ca va simti ceva nu e o dovada pentru el. Va trebui sa-i aduceti o dovada, nu sa-l intrebati ce simte.
Ati putea, de exemplu, sa inventati un argument rational, altul decat cele formulate pana acum, sa incercati apoi sa-l infirmati, sa-i cautati posibilele defecte logice, iar daca argumentul rezista, sa i-l prezentati amicului respectiv. Desi nici in acest caz succesul nu poate fi garantat deoarece respectivul ar putea sa-i gaseasca o hiba. De aceea trebuie sa fiti foarte exigent cu dumneavoastra atunci cand incercati sa demonstrati ceva, adica sa fiti mai ateu decat ateii.
Desi sentimentul religios este innascut si comun tuturor, putini ii dau valoare, si inca mai putini il imbina cu dreapta credinta si cu dreapta traditie.
Si atunci cum se face ca un copil nu devine un om religios decat in urma unor influente de natura religioasa? Fie e educat de parinti, fie e influentat de o alta persoana, fie e format in scoala, fie se apuca sa citeasca unele carti care il transforma intr-un om religios. Nu stiu daca putem compara sentimentul religios cu sentimente primare precum: frica, placerea, atasamentul care la un copil se manifesta inca de la inceput si nu e nevoie ca ele sa fie inoculate prin educatie. Mai exact ar fi sa spunem ca traditia si fixarea convingerii (credinta) reprezinta terenul pe care se naste sentimentul religios. Iar acest sentiment religios nu numai ca nu e innascut, dar nici macar nu e un sentiment primar, ci mai degraba rezutatul conlucrarii unor sentimente primare (frica, atasament etc.)
Fiecare om are sentimentul divin in inima sa inscris (ca dovada avem civilizatiile lumii, in care au existat zei pretutindeni) deci religia e ceva innascut, acest sentiment trebuie educat pentru ca omul respectiv sa il rasfranga asupra Dumnezeului adevarat.
Inexact. Au existat si societati lipsite de religie: societatile comuniste (luati ca exemplu extrem Coreea de Nord). Au existat si religii lipsite de Dumnezeu: budismul, confucianismul, religiile animiste, unele credinte australiene definite exclusiv prin cultul stramosilor, ca sa nu mai vorbesc de religiile politeiste unde dumnezeul este inlocuit de mai multi zei sau contin chiar oameni care s-au transformat in zei. Unde sa mai punem ca au existat religii in care existau atat zei buni cat si zei rai, iar zeilor rai trebuia sa li se aduca ofrande, altfel acestia i-ar fi pedepsit pe credinciosi. Nici macar crestinismul nu e lipsit de aceasta situatie in care cel ce nu face ceea ce Dumnezeu ii cere va fi pedepsit. Asa ca el trebuie sa asculte si de frica daca altfel nu se poate. Iar asta e dovada ca sentimentul religios are o natura secundara, la baza lui stand sentimente primare precum admiratie, teama, mirare etc.
Si ca sa inchei mesajul, acesta e si motivul pentru care religia in general nu se bazeaza pe dovezi rationale, ci pe sentimentele primare ale omului care impreuna genereaza ceea ce numim sentiment religios.
Caut crestin cu bun simt. Gasitorului ofer recompensa.