Nu l-am gasit...

Topicuri pe care ar trebui sa le stergem, dar ne e mila de timpul pierdut de altii la scrierea lor.
Legion
Nu l-am gasit...

Mesaj necititde Legion » 14 Dec 2012, 12:30

Salut,până nu demult am fost ortodox, și nu pentru că am vrut ci pentru că în România așa e (peste 80% șanse să te trezești ortodox dacă te naști în Rom). Bănuiesc că dacă nu ai închis deja acest topic, în timp ce citeai te gândeai: Of, nu, încă un ateu... ce mai vor acum? Nu doresc prea mult, doar dacă îmi răspunde cineva la o întrebare: Ca să cred în Dumnezu, el trebuie să existe, așa că doream să știu cum pot să fiu convins de existența lui, ce dovezi există care te-au convins că există? (Sincer, eu m-am rugat mult în perioadea cât am fost ortodox să-mi dea un semn... să mă îndrume, dar nu am găsit nimic). Mulțumesc pentru răbdare.

Toma
Mesaje:47
Membru din:03 Dec 2012, 23:33
Confesiune:ortodox
Preocupări:Dumnezeu

Re: Nu l-am gasit...

Mesaj necititde Toma » 14 Dec 2012, 13:01

Sunt mai multe argumente filosofice pentru existenta lui Dumnezeu cum ar fi argumentul istoric, argumentul cosmologic, argumentul cauzalitatii, argumentul miscarii, argumentul fizico-teologic, argumentul moral,argumentul entropologic si al contingentei, argumentul minunilor, s.a.m.d..

Legion

Re: Nu l-am gasit...

Mesaj necititde Legion » 14 Dec 2012, 13:36

Sunt mai multe argumente filosofice pentru existenta lui Dumnezeu
Argumentele filosofice nu înlătură îndoiala...
EDIT: Dacă tot am puțin timp hai să încerc să explic ce am vrut să zic:
1. Argumentul isoric

Argumentul istoric arata existenta lui Dumnezeu prin universalitatea ideii de Dumnezeu. Daca ideea de Dumnezeu a existat si exista la toate popoarele, atunci aceste idei trebuie sa ii corespunda si o fiinta care exista in realitate.
Dumnezeu nu a existat la toate popoarele, cel puțin nu același zeu. E adevărat că multe popoare au adoptat ideea de existență a zeilor, pentru că este forte convenabil să explici cum funcționează universul prin fenomene supra-naturale. Apoi mai sunt popoare care se închinau la mai mulți zei, cu ei ce facem? Tot conform acestui argument: majoritatea oamenilor (mai puțin cei ce nu citesc) au auzit de dragoni/balauri... înseamnă că aceste ființe există?
2 Argumentul cosmologic

Argumentul cosmologic isi intemeiaza demonstratia pe observatiile stiintifice despre lumea fizica si legile ei. Principiul folosit este cel al cauzalitatii. El are mai multe variante, in functie de procedeul aplicat.

3.Argumentul cauzalitatii pleaca de la observatia ca existenta este o continua intrepatrundere de cauze si efecte. Orice efect presupune o cauza, prin urmare rezulta ca si lumea, ca intreg, trebuie sa aiba o cauza prima, absoluta, nedeterminata de altceva. Aceasta cauza nu poate fi decat Dumnezeu. Prin urmare, Dumnezeu este Cauza prima.
Nu este clar cum Dumnezeu este cauza, datorită modului ambiguu de a aborda problema. Conform acestui argument: orice efect are o cauză, atunci înseamnă că și Dumnezeu are o cauză. Dacă afirimi că Dumnezeu e nedeterminat de altceva trebuie să aduci dovezi suplimentare, altfel este doar o afirmație nefondată.
4.Argumentul miscarii . In lume exista miscare. Si pentru ca orice lucru miscat presupune o cauza care il misca, pe temeiul aceluiasi principiu al cauzalitatii, rezulta in cele din urma un prim impuls dat de un prim miscator nemiscat (Aristotel). Acest prim miscator este Insusi Dumnezeu.
La fel ca mai sus, afirmația că Dumnezeu e prim mișcător este nefondată și nedemonstrată.
5. Argumentul teleologic (sau fizico-teologic)

„De ce”-ul oamenilor din toate timpurile are doua directii: 1. care este cauza a ceea ce se intampla ? (adica se intreaba despre inceputul lumii) si 2. in ce scop se intampla ? (adica se intreaba despre scopul/finalitatea lumii).
Daca argumentele de pana acum vorbeau despre cauza care a produs universul, argumentul teleologic are in vedere scopul (teleos=scop, finalitate) catre care tinde universul. Acesta postuleaza existenta lui Dumnezeu plecand de la ordinea, armonia si finalitatea care exista in cosmos. Toate lucrurile din univers functioneaza perfect si se ajuta in implinirea scopului lor , astfel incat e imposibil ca in spatele acestei functionari perfecte sa nu existe o fiinta inteligenta, atotperfecta, [...]
Acest argument este la fel de șubred precum cele de mai sus, încercând să-ți inducă ideea că totul este perfect așadar trebuie să fi fost creat. Poate să-mi explice cineva cum existența virusurilor face parte din acest cosmos perfect? sau cum este inteligent faptul că aerul și mâncare circulă prin același canal pe o porțiune determinată? sau cum se face că dinozaurii au existat și pe urmă au murit fiind înlocuți de alte specii? Da, se pare că universul nu este chiar perfect!
(7)Argumentul contingentei afirma ca in lume exista lucruri care pot sa fie sau care pot sa nu fie. Ele au un inceput si un sfarsit, deci si o perioada de neexistenta. Din faptul ca intr-un timp dat ele nu existau rezulta ca ar fi putut sa nu existe niciodata. Dar, dupa cum vedem, ele exista, prin urmare trebuie sa admitem existenta unei fiinte necontingente care le-a creat. Aceasta fiinta este Dumnezeu.

7.Argumentul entropologic pleaca de la principiile termodinamicii, principii care demonstreaza faptul ca miscarea universului va avea un sfarsit. Legea cauzalitatii insa, ne spune ca ceea ce are un sfarsit trebuie sa fi avut si un inceput. Legea conservarii energiei arata ca in univers nimic nu se pierde, ci totul se transforma in energie. Legea entropiei (a deprecierii energiei) afirma ca un sistem evolueaza catre un grad din ce in ce mai sporit de dezordine (energia care organiza sistemul netranformandu-se toata in timpul unui proces, ci o parte din ea pierzandu-se).
Argumentul entropologic se bazeaza deci pe incetarea oricaror procese de miscare si tranformare din univers, ceea ce inseamna ca el are ca ipoteza faptul ca energia din univers va avea un sfarsit. Daca va avea un sfarsit, inseamna ca trebuie sa fi avut si un inceput. Dar de unde provine aceasta energie, daca ea a avut un inceput ? E clar ca de la ceva diferit de lume, in afara ei, ceva fara inceput si sfarsit. Si acest ceva nu poate fi decat Dumnezeu.
Argumentul contingenței, înțeleg că se joacă cu probabilitatea... și se pare că oferă 0% șanse universului de a exista, așadar existența lui este semnul unei interferențe divine? Trebuie să recunosc, că nu știu cum a apărut universul, în ciuda faptului că există destul de multe teorii, și că nu înțeleg la perfecțiune legile fizicii cuantice, dar nu pot accepta să îl pun pe Dumnezeu pe post de înlocuitor a absenței cunoștiințelor mele din acest domeniu.
Cred că argumentul entropologic a fost formulat înaintea determinării existențeii energiei negative ce se găsește în universul nostru, așa că este chiar simplu de înțeles de unde a venit energia care a creat acest univers printr-o simplă ecuație matematică -1+1=0

Cât despre argumentul 6.moral și al 8.minunilor nu am găsit nimic relevant.
Ultima oară modificat 14 Dec 2012, 17:25 de către Legion, modificat de 3 ori în total.

Toma
Mesaje:47
Membru din:03 Dec 2012, 23:33
Confesiune:ortodox
Preocupări:Dumnezeu

Re: Nu l-am gasit...

Mesaj necititde Toma » 14 Dec 2012, 16:15

Sunt mai multe argumente filosofice pentru existenta lui Dumnezeu
Argumentele filosofice nu înlătură îndoiala...
nimic nu inlatura..

eu unul cred ca nu putem stii cu certitudine ca Dumnezeu exista, dar putem crede.

Legion

Re: Nu l-am gasit...

Mesaj necititde Legion » 14 Dec 2012, 17:18

eu unul cred ca nu putem stii cu certitudine ca Dumnezeu exista, dar putem crede.
De ce petru că credința oarbă îți oferă ceva? Crezi cumva că există și dragoni?

Doriana
Mesaje:773
Membru din:01 Oct 2010, 21:42
Confesiune:neo-protestant
Preocupări:cunoasterea lui Dumnezeu

Re: Nu l-am gasit...

Mesaj necititde Doriana » 14 Dec 2012, 17:29

doream să știu cum pot să fiu convins de existența lui, ce dovezi există care te-au convins că există?
Dumnezeu exista, iar aceasta este o axioma simpla. Eventualele dovezi sunt peste tot in jur. Insa noi, oamenii, din dorinta noastra de a fi independenti, am nascocit indoiala si am transmis-o urmasilor nostri. Si, din generatie in generatie, s-a amplificat, ajungand in ziua de azi sa incepem sa ne indoim de noi ca suntem reali: http://stirileprotv.ro/techschool/traim ... tuala.html. (Stirea e o aberatie, desigur, dar cam asa se intampla cand credem in "dovezi stiintifice" aduse de minti limitate si uitam de bunul simt.)

Dumnezeu exista pur si simplu. Si e normal sa credem asta. Problema nu este daca exista sau nu, ci daca vrem sau nu sa Il cunoastem. Cei care spun ca El nu exista spun de fapt ca nu sunt interesati de El. Iar cei care au fost invatati ca nu exista dar cauta totusi dovezi ale existentei Lui sunt pe o cale buna.
"Căci pe El, Care n-a cunoscut păcatul, L-a făcut pentru noi păcat, ca să dobândim, întru El, dreptatea lui Dumnezeu.". 2 cor 5:21

Legion

Re: Nu l-am gasit...

Mesaj necititde Legion » 14 Dec 2012, 17:48

Dumnezeu exista, iar aceasta este o axioma simpla.
Nu suntem la matematică. O axiomă este ceva demonstrabil dar care nu are nevoie de demonstrație. Cum este existența lui Dumnezeu demonstrabilă ca să devină afirmația ta o axiomă?
Eventualele dovezi sunt peste tot in jur. Insa noi, oamenii, din dorinta noastra de a fi independenti, am nascocit indoiala si am transmis-o urmasilor nostri. Si, din generatie in generatie, s-a amplificat, ajungand in ziua de azi sa incepem sa ne indoim de noi ca suntem reali: http://stirileprotv.ro/techschool/traim ... tuala.html. (Stirea e o aberatie, desigur, dar cam asa se intampla cand credem in "dovezi stiintifice" aduse de minti limitate si uitam de bunul simt.)
Peste tot?!? Unde? un exemplu ar fi mai concludent...
Dar cine crede că trăim în "Matrix"? Tu? Că eu sigur nu... sau cel puțin dacă nu-mi demonstrezi nu am să te cred pe ochi frumoși... vezi eu nu sunt reticent să cred ceva atâta timp cât poți și dovedi.
Dumnezeu exista pur si simplu. Si e normal sa credem asta. Problema nu este daca exista sau nu, ci daca vrem sau nu sa Il cunoastem. Cei care spun ca El nu exista spun de fapt ca nu sunt interesati de El. Iar cei care au fost invatati ca nu exista dar cauta totusi dovezi ale existentei Lui sunt pe o cale buna.
Dragonii există pur și simplu. Și e normal să credem asta. Problema nu este dacă există sau nu, ci dacă vrem sau nu să îi cunoastem. Cei care spun că ei nu exista spun de fapt ca nu sunt interesați de ei. Iar cei care au fost invățați că nu există dar cauta totuși dovezi ale exisțentei lor sunt pe o cale bună.

Doriana
Mesaje:773
Membru din:01 Oct 2010, 21:42
Confesiune:neo-protestant
Preocupări:cunoasterea lui Dumnezeu

Re: Nu l-am gasit...

Mesaj necititde Doriana » 14 Dec 2012, 18:20

Dar cine crede că trăim în "Matrix"?
Ideea este ca indoiala asupra lucrurilor evidente duce la aberatii. Inclusiv a te indoi de existenta lui Dumnezeu.
Ma rog,sa lasam Matrixul...
Peste tot?!? Unde? un exemplu ar fi mai concludent...
Lumea din jurul tau este creata de Dumnezeu si intretinuta pe baza legilor puse de El la intemeierea lumii.
dacă nu-mi demonstrezi nu am să te cred pe ochi frumoși... vezi eu nu sunt reticent să cred ceva atâta timp cât poți și dovedi.
Prin "demonstratii" intelegi probabil ceva discutii interminabile cu dovezi pro si contra existentei lui Dumnezeu, care nu duc la nimic bun niciodata...Tu nu ai nevoie de astfel de demonstratii. Daca vrei sa crezi ca Dumnezeu exista alunga indoiala, caci ea este total opusa credintei. E simplu. Cele doua nu pot coexista. Dar nu esti obligat sa o faci. Daca alegi sa nu crezi, Dumnezeu iti va respecta alegerea. Eu, nici atat, nu am vreun interes sa te conving de ceva. Esti un om liber si respect asta.

Tu vrei sa fii convins ca exista Dumnezeu?
"Căci pe El, Care n-a cunoscut păcatul, L-a făcut pentru noi păcat, ca să dobândim, întru El, dreptatea lui Dumnezeu.". 2 cor 5:21

Legion

Re: Nu l-am gasit...

Mesaj necititde Legion » 14 Dec 2012, 18:47

Dar cine crede că trăim în "Matrix"?
Ideea este ca indoiala asupra lucrurilor evidente duce la aberatii. Inclusiv a te indoi de existenta lui Dumnezeu.
Ma rog,sa lasam Matrixul...
Hei, nu știu cum cineva poate să citească o carte sau să vadă un film și automat să confunde realitate cu o lume ficțională. Bănuiescă că oricine spune că i se întâmplă asta, chiar dacă numai când și când, are probleme serioase cu etajul superior...
Peste tot?!? Unde? un exemplu ar fi mai concludent...
Lumea din jurul tau este creata de Dumnezeu si intretinuta pe baza legilor puse de El la intemeierea lumii.
O altă afirmație nedovedită. Deci tu vrei să dovedești afirmația nedovedită că Dumnezeu există printr-o altă afirmație nedovedită că el a creat și întreținut lumea?
Bun dacă vrei să ne jucăm ca și copii: Extratereștrii există. Ei au creat și întreținut universul pe baza legilor puse de ei la întemeierea lumii.

Prin "demonstratii" intelegi probabil ceva discutii interminabile cu dovezi pro si contra existentei lui Dumnezeu,
Pe departe... ori există ori nu există dovezi... eventuale afirmații neîntemeiate pot genera discuții, dar am și eu o limită. Apropo dovezi contra existenței lui Dumnezeu nu există (asta ți-o garantez), la fel cum nu există dovezi contra existenței dragonilor, extraterștrilor și a altor personaje și animale ficționale.
care nu duc la nimic bun niciodata...
Nu este primul forum creștin care mi-a dat un bocanc în posterior când am pus întrebări incomode, și mă îndoiesc că cei de aici vor fi mai puțin generoși la îndepărtarea mea.
Tu nu ai nevoie de astfel de demonstratii.
Mama omida... nu mi-am dat seama că vorbeam cu dumneata. Scuzați.
Daca vrei sa crezi ca Dumnezeu exista alunga indoiala, caci ea este total opusa credintei. E simplu. Cele doua nu pot coexista. Dar nu esti obligat sa o faci. Daca alegi sa nu crezi, Dumnezeu iti va respecta alegerea. Eu, nici atat, nu am vreun interes sa te conving de ceva. Esti un om liber si respect asta.

Tu vrei sa fii convins ca exista Dumnezeu?
Să alung îndoiala... poate dacă aș elimina facultatea de a judeca ar fi posibil. Când îmi respectă zeul tău alegerea, înainte sau după ce mă condamnă la tortură veșnică?
Nu depinde de mine să fiu convins... ci de cei ce afirmă că cunost adevărul (adică creștinii).

Doriana
Mesaje:773
Membru din:01 Oct 2010, 21:42
Confesiune:neo-protestant
Preocupări:cunoasterea lui Dumnezeu

Re: Nu l-am gasit...

Mesaj necititde Doriana » 14 Dec 2012, 20:01

Eu am spus deja mai mult decat ar fi trebuit sa spun. Dar observ ca ai toate raspunsurile.. nu ca nu as fi stiut, dar am zis ca... cine stie...poate ca s-au nascut si alt tip de atei, mai intelepti...dar e mereu aceasi poveste. Imi cer scuze daca te-am suparat. In momentul in care vei dori sa gasesti, vei gasi.
"Căci pe El, Care n-a cunoscut păcatul, L-a făcut pentru noi păcat, ca să dobândim, întru El, dreptatea lui Dumnezeu.". 2 cor 5:21

Legion

Re: Nu l-am gasit...

Mesaj necititde Legion » 14 Dec 2012, 20:25

Eu am spus deja mai mult decat ar fi trebuit sa spun. Dar observ ca ai toate raspunsurile..
Mai mult decât trebuia? Eu nici nu am crezut că ai început încă... credeam că faci încălzirea. Să înțeleg că îmi dai dreptate, sau că nu ești capabilă să-mi demonstrezi ce afirmi?
nu ca nu as fi stiut, dar am zis ca... cine stie...poate ca s-au nascut si alt tip de atei, mai intelepti...dar e mereu aceasi poveste. Imi cer scuze daca te-am suparat. In momentul in care vei dori sa gasesti, vei gasi.
Poate că nu ai citit mai sus dar nu m-am născut ateu. Și acum să reformulez ce îmi zici: "Te-am crezut mai înțelept, dar ma-i dezamăgit, scuze dacă te simiți puțin insultat." Nu înțeleg de ce te-ai mai obosit să-ți și ceri scuze.
În momentul în care vei dori să găsești, vei găsi. Ce mesaj generic, aproape că îl pot folosi în orice context în care vreu să-mi impun un punct de vedere, fără să mă obosesc.

Toma
Mesaje:47
Membru din:03 Dec 2012, 23:33
Confesiune:ortodox
Preocupări:Dumnezeu

Re: Nu l-am gasit...

Mesaj necititde Toma » 14 Dec 2012, 23:20

eu unul cred ca nu putem stii cu certitudine ca Dumnezeu exista, dar putem crede.
De ce petru că credința oarbă îți oferă ceva? Crezi cumva că există și dragoni?
Fara credinta nu poti face nimic.Si nu ma refer aici doar la credinta in Dumnezeu.Credinta e buna.

Toma
Mesaje:47
Membru din:03 Dec 2012, 23:33
Confesiune:ortodox
Preocupări:Dumnezeu

Re: Nu l-am gasit...

Mesaj necititde Toma » 14 Dec 2012, 23:32

Dar cine crede că trăim în "Matrix"?
Ideea este ca indoiala asupra lucrurilor evidente duce la aberatii. Inclusiv a te indoi de existenta lui Dumnezeu.
Ma rog,sa lasam Matrixul...
Hei, nu știu cum cineva poate să citească o carte sau să vadă un film și automat să confunde realitate cu o lume ficțională. Bănuiescă că oricine spune că i se întâmplă asta, chiar dacă numai când și când, are probleme serioase cu etajul superior...
Peste tot?!? Unde? un exemplu ar fi mai concludent...
Lumea din jurul tau este creata de Dumnezeu si intretinuta pe baza legilor puse de El la intemeierea lumii.
O altă afirmație nedovedită. Deci tu vrei să dovedești afirmația nedovedită că Dumnezeu există printr-o altă afirmație nedovedită că el a creat și întreținut lumea?
Bun dacă vrei să ne jucăm ca și copii: Extratereștrii există. Ei au creat și întreținut universul pe baza legilor puse de ei la întemeierea lumii.

Prin "demonstratii" intelegi probabil ceva discutii interminabile cu dovezi pro si contra existentei lui Dumnezeu,
Pe departe... ori există ori nu există dovezi... eventuale afirmații neîntemeiate pot genera discuții, dar am și eu o limită. Apropo dovezi contra existenței lui Dumnezeu nu există (asta ți-o garantez), la fel cum nu există dovezi contra existenței dragonilor, extraterștrilor și a altor personaje și animale ficționale.
care nu duc la nimic bun niciodata...
Nu este primul forum creștin care mi-a dat un bocanc în posterior când am pus întrebări incomode, și mă îndoiesc că cei de aici vor fi mai puțin generoși la îndepărtarea mea.
Tu nu ai nevoie de astfel de demonstratii.
Mama omida... nu mi-am dat seama că vorbeam cu dumneata. Scuzați.
Daca vrei sa crezi ca Dumnezeu exista alunga indoiala, caci ea este total opusa credintei. E simplu. Cele doua nu pot coexista. Dar nu esti obligat sa o faci. Daca alegi sa nu crezi, Dumnezeu iti va respecta alegerea. Eu, nici atat, nu am vreun interes sa te conving de ceva. Esti un om liber si respect asta.

Tu vrei sa fii convins ca exista Dumnezeu?
Să alung îndoiala... poate dacă aș elimina facultatea de a judeca ar fi posibil. Când îmi respectă zeul tău alegerea, înainte sau după ce mă condamnă la tortură veșnică?
Nu depinde de mine să fiu convins... ci de cei ce afirmă că cunost adevărul (adică creștinii).
Nu doar crestinii afirma ca exista Dumnezeu.

Cred ca pe Dumnezeu ar trebui mai ales sa il cauti inauntrul tau decat in afara.


Doar pentru ca nu poti vedea ceva nu inseamna ca nu exista.

Aerul nu il vezi dar exista.

Gandurile altuia nu le poti vedea,dar exista.

Legion

Re: Nu l-am gasit...

Mesaj necititde Legion » 14 Dec 2012, 23:43

eu unul cred ca nu putem stii cu certitudine ca Dumnezeu exista, dar putem crede.
De ce petru că credința oarbă îți oferă ceva? Crezi cumva că există și dragoni?
Fara credinta nu poti face nimic.Si nu ma refer aici doar la credinta in Dumnezeu.Credinta e buna.
Cum nu pot face nimic? Adică tu îmi sugerezi că eu sunt cumva imobilizat în acest moment... cam absurd prietene. Și tot nu mi-ai răspuns crezi că există dragoni?

Legion

Re: Nu l-am gasit...

Mesaj necititde Legion » 14 Dec 2012, 23:54

Nu doar crestinii afirma ca exista Dumnezeu.

Cred ca pe Dumnezeu ar trebui mai ales sa il cauti inauntrul tau decat in afara.


Doar pentru ca nu poti vedea ceva nu inseamna ca nu exista.

Aerul nu il vezi dar exista.

Gandurile altuia nu le poti vedea,dar exista.
Desigur că nu doar creștinii cred într-un zeu, alții chiar în mai mulți zei. Vrei cumva să-mi spui că nr. de credincioși determină existența unei entități?
Înăuntru sunt mușchi, oase, cartilagii și alte țesuturi moi, iar dacă Dumnezeu e undeva înăuntrul tău sper că nu este piticul imaginar care îți șoptește ce să faci.
Corect, dar nu îl văd, nu are miros, nu îl pot atinge, nu emanează energii, nu apare în nici un fel de spectru și nu există molecule care să îi determine măcar compoziția chimică... literalmente nu există.
Aerul nu îl vezi,miroși etc. dar îl simți și poți să îi determini compoziția chimică fiind un gaz.
Gândurile la fel... doar că ele sunt impulsuri electrice nu un gaz, dar totuși există și pot fi demonstrate că există. (Cred că un RMN te poate convinge de asta, dacă nu mă înșel, sau alt aparat care monitorizează activitatea cerbrală)

Toma
Mesaje:47
Membru din:03 Dec 2012, 23:33
Confesiune:ortodox
Preocupări:Dumnezeu

Re: Nu l-am gasit...

Mesaj necititde Toma » 15 Dec 2012, 00:35

Nu doar crestinii afirma ca exista Dumnezeu.

Cred ca pe Dumnezeu ar trebui mai ales sa il cauti inauntrul tau decat in afara.


Doar pentru ca nu poti vedea ceva nu inseamna ca nu exista.

Aerul nu il vezi dar exista.

Gandurile altuia nu le poti vedea,dar exista.
Desigur că nu doar creștinii cred într-un zeu, alții chiar în mai mulți zei. Vrei cumva să-mi spui că nr. de credincioși determină existența unei entități?
Înăuntru sunt mușchi, oase, cartilagii și alte țesuturi moi, iar dacă Dumnezeu e undeva înăuntrul tău sper că nu este piticul imaginar care îți șoptește ce să faci.
Corect, dar nu îl văd, nu are miros, nu îl pot atinge, nu emanează energii, nu apare în nici un fel de spectru și nu există molecule care să îi determine măcar compoziția chimică... literalmente nu există.
Aerul nu îl vezi,miroși etc. dar îl simți și poți să îi determini compoziția chimică fiind un gaz.
Gândurile la fel... doar că ele sunt impulsuri electrice nu un gaz, dar totuși există și pot fi demonstrate că există. (Cred că un RMN te poate convinge de asta, dacă nu mă înșel, sau alt aparat care monitorizează activitatea cerbrală)
Vreau sa spun ca, conceptul de Dumnezeu nu se limiteaza la un singur tipar.Judeca tiparul cu pricina,dar nu pe Dumnezeu.. Ca sa ai voie sa il discreditezi in intregime pe Dumnezeu si sa il scoti cu totul din ecuatie, trebuie mai intai sa cunosti toate aceste tipare.

Dumnezeu este constiinta ta.

Daca umbli dupa "senzational" cu ghilimelele de rigoare, sunt destule marturii cu privire la supernatural.. Sunt locuri in care apar tot felul de aparitii, oamenii afla vindecare, forma naturii se modifica, fenomene de poltergeist, s.a.m.d.. Unele le poti vedea si pe net/youtube.. Minuni rasaritane ortodoxe cum ar fi Focul Sfant de la Ierusalim de Paste(minune anuala) , intoarcerea cursului raului Iordan(raul in care a fost botezat Iisus) de Boboteaza(minune anuala) , mase mari de oameni care au avut viziuni supranaturale, cum ar fi aparitia Fecioarei Maria la Fatima , dansul soarelui la Fatima s.a.m.d (sa nu-mi sara in cap fratii rasariteni ortodocsi, o folosesc ca o dovada a certificarii existentei supranaturalului, nu neaparat a certificarii minunilor romano-catolice) , Aparitiile Fecioarei Maria in Zeitun , Aparitiile Fecioarei Maria la Medjugorje (alta romano-catolica) in care si in zi de azi Fecioara Maria comunica cu Mirjana(de asemenea dans al soarelui) , izvoare aducatoare de vindecare, cum ar fi Izvorul Izbuc, oameni psihotici/schizofrenici/posedati care gasesc vindecare.Vindecare prin Maslu.. Se spune ca in Saptamana Mare in Egipt umbla anumite schelete pe strada, ca marturie ca mortii invie , ca anumiti serpi pe o insula din Grecia vin cu prilejul unei anumite sarbatori dedicate Fecioarei Maria si se inchina la icoana ei,se spune ca sunt calugari care comunica cu Dumnezeu s.a.m.d.. Sunt fenomene de poltergeist, sunt sigur ca ai auzit si tu povesti.. Totusi eu cred ca e mai important ce se petrece la nivelul sufletului , in interior, decat in afara.. Nu stiu de ce am impresia ca tu nu incerci sa crezi in Dumnezeu ci mai degraba sa nu crezi.

Eu nu vorbeam de activitatea cerebrala ci de insusi gandurile ce ii trec omului prin cap.. gandurile, emotiile se petrec la nivel interior si sunt exteriorizate prin gesturi.

Te las cu cuvintele lui Cioran care zicea ca "Dumnezeu este intervalul dintre doua batai ale inimii".


Avatar utilizator
maria_andreea
Mesaje:1540
Membru din:23 Apr 2008, 13:33
Confesiune:ortodox
Preocupări:mecanică, finanţe, teologie, natură
Localitate:Sibiu
Contact:

Re: Nu l-am gasit...

Mesaj necititde maria_andreea » 15 Dec 2012, 08:24

Ca să cred în Dumnezu, el trebuie să existe, așa că doream să știu cum pot să fiu convins de existența lui, ce dovezi există care te-au convins că există?
Viaţa însăşi m-a convins de existenţa lui Dumnezeu.
Tot ce pot spune este că fără o concepţie de viaţă echilibrată (vezi morala creştină, poruncile şi sfaturile creştine) toate relaţiile dintre oameni se transformă în haos; şi cum oamenii dau sens unei comunităţi, comunitatea însăşi fără Dumnezeu devine fadă şi fără mijloacele de a performa calitativ.

Pentru mine, Dumnezeu este o energie aparte de formele de energie pe care le cunoaştem...
Mântuirea se lucrează pe ruinele egoismului. (Părintele Arsenie Boca)

Legion

Re: Nu l-am gasit...

Mesaj necititde Legion » 15 Dec 2012, 08:46

Viaţa însăşi m-a convins de existenţa lui Dumnezeu.
Tot ce pot spune este că fără o concepţie de viaţă echilibrată (vezi morala creştină, poruncile şi sfaturile creştine) toate relaţiile dintre oameni se transformă în haos; şi cum oamenii dau sens unei comunităţi, comunitatea însăşi fără Dumnezeu devine fadă şi fără mijloacele de a performa calitativ.
Viața nu m-a convins de existența lui altfel probabil că nu eram pe aici și nici nu întrebam ce am întrebat.
Morală creștină din vechiul testamnet: femeia care a fost violată trebuie să se căsătorească cu violatorul, cel care nu respectă ziuă de sâmbătă trebuie omorât cu pietre, homosexuali trebuie omorâți cu pietre, sclavia este acceptabilă, etc.; Morală creștină din noul testament Matei 10:34 (Iisus)Nu socotiţi că am venit să aduc pace pe pământ; n-am venit să aduc pace, ci sabie. 35. Căci am venit să despart pe fiu de tatăl său, pe fiică de mama sa, pe noră de soacra sa. 36.Şi duşmanii omului (vor fi) casnicii lui. 37. Cel ce iubeşte pe tată ori pe mamă mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine; cel ce iubeşte pe fiu ori pe fiică mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine.
Poți să dovedești că viața fără Dumnezeu devine fadă și fără mijloace de a performa calitativ? Sunt țări unde ateii reprezintă 80% și celelate religii 20% și o duc mai bine decât România, e mai multă ordine, respect, iar nivelul de trai e incomparabil cu cel din România,
Pentru mine, Dumnezeu este o energie aparte de formele de energie pe care le cunoaştem...
Adică Dumnezeu=mc2?
Ultima oară modificat 15 Dec 2012, 18:14 de către Legion, modificat 1 dată în total.

Legion

Re: Nu l-am gasit...

Mesaj necititde Legion » 15 Dec 2012, 09:33

Vreau sa spun ca, conceptul de Dumnezeu nu se limiteaza la un singur tipar.Judeca tiparul cu pricina,dar nu pe Dumnezeu.. Ca sa ai voie sa il discreditezi in intregime pe Dumnezeu si sa il scoti cu totul din ecuatie, trebuie mai intai sa cunosti toate aceste tipare.
Poate vrei puțin să elaborezi la ce te referi prin "Dumnezeu nu se limitează la un tipar". Nu încerc să îl discreditez, spun doar că nu am găsit nici o dovadă care să certifice existența lui sau a lor
(A, Adad, Adapa, Adrammelech, Aeon, Agasaya, Aglibol, Ahriman, Ahura Mazda, Ahurani, Ai-ada, Al-Lat, Aja, Aka, Alalu, Al-Lat, Amm, Al-Uzza (El-'Ozza or Han-Uzzai), An, Anahita, Anath (Anat), Anatu, Anbay, Anshar, Anu, Anunitu, An-Zu, Apsu, Aqhat, Ararat, Arinna, Asherali, Ashnan, Ashtoreth, Ashur, Astarte, Atar, Athirat, Athtart, Attis, Aya, Baal (Bel), Baalat (Ba'Alat), Baau, Basamum, Beelsamin, Belit-Seri, Beruth, Borak, Broxa, Caelestis, Cassios, Lebanon, Antilebanon, and Brathy, Chaos, Chemosh, Cotys, Cybele, Daena, Daevas, Dagon, Damkina, Dazimus, Derketo, Dhat-Badan, Dilmun, Dumuzi (Du'uzu), Duttur, Ea, El, Endukugga, Enki, Enlil, Ennugi, Eriskegal, Ereshkigal (Allatu), Eshara, Eshmun, Firanak, Fravashi, Gatamdug, Genea, Genos, Gestinanna, Gula, Hadad, Hannahanna, Hatti, Hea, Hiribi, The Houri, Humban, Innana, Ishkur, Ishtar, Ithm, Jamshid or Jamshyd, Jehovah, Jesus, Kabta, Kadi, Kamrusepas, Ki (Kiki), Kingu, Kolpia, Kothar-u-Khasis, Lahar, Marduk, Mari, Meni, Merodach, Misor, Moloch, Mot, Mushdama, Mylitta, Naamah, Nabu (Nebo), Nairyosangha, Nammu, Namtaru, Nanna, Nebo, Nergal, Nidaba, Ninhursag or Nintu, Ninlil, Ninsar, Nintur, Ninurta, Pa, Qadshu, Rapithwin, Resheph (Mikal or Mekal), Rimmon, Sadarnuna, Shahar, Shalim, Shamish, Shapshu, Sheger, Sin, Siris (Sirah), Taautos, Tammuz, Tanit, Taru, Tasimmet, Telipinu, Tiamat, Tishtrya, Tsehub, Utnapishtim, Utu, Wurusemu, Yam, Yarih (Yarikh), Yima, Zaba, Zababa, Zam, Zanahary (Zanaharibe), Zarpandit, Zarathustra, Zatavu, Zazavavindrano, Ziusudra, Zu (Imdugud), Zurvan,Ba, Caishen, Chang Fei, Chang Hsien, Chang Pan, Ch'ang Tsai, Chao san-Niang, Chao T'eng-k'ang, Chen Kao, Ch'eng Huang, Cheng San-Kung, Cheng Yuan-ho, Chi Po, Chien-Ti, Chih Jih, Chih Nii, Chih Nu, Ch'ih Sung-tzu, Ching Ling Tzu, Ch'ing Lung, Chin-hua Niang-niang, Chio Yuan-Tzu, Chou Wang, Chu Niao, Chu Ying, Chuang-Mu, Chu-jung, Chun T'i, Ch'ung Ling-yu, Chung Liu, Chung-kuei, Chung-li Ch'an, Di Jun, Fan K'uei, Fei Lien, Feng Pho-Pho, Fengbo, Fu Hsing, Fu-Hsi, Fu-Pao, Gaomei, Guan Di, Hao Ch'iu, Heng-o, Ho Po (Ping-I), Hou Chi, Hou T'u, Hsi Ling-su, Hsi Shih, Hsi Wang Mu, Hsiao Wu, Hsieh T'ien-chun, Hsien Nung, Hsi-shen, Hsu Ch'ang, Hsuan Wen-hua, Huang Ti, Huang T'ing, Huo Pu, Hu-Shen, Jen An, Jizo Bosatsu, Keng Yen-cheng, King Wan, Ko Hsien-Weng, Kuan Ti, Kuan Ti, Kuei-ku Tzu, Kuo Tzu-i, Lai Cho, Lao Lang, Lei Kung, Lei Tsu, Li Lao-chun, Li Tien, Liu Meng, Liu Pei, Lo Shen, Lo Yu, Lo-Tsu Ta-Hsien, Lu Hsing, Lung Yen, Lu-pan, Ma-Ku, Mang Chin-i, Mang Shen, Mao Meng, Men Shen, Miao Hu, Mi-lo Fo, Ming Shang, Nan-chi Hsien-weng, Niu Wang, Nu Wa, Nu-kua, Pa, Pa Cha, Pai Chung, Pai Liu-Fang, Pai Yu, P'an Niang, P'an-Chin-Lien, Pao Yuan-ch'uan, Phan Ku, P'i Chia-Ma, Pien Ho, San Kuan, Sao-ch'ing Niang, Sarudahiko, Shang Chien, Shang Ti, She chi, Shen Hsui-Chih, Shen Nung, Sheng Mu, Shih Liang, Shiu Fang, Shou-lao, Shun I Fu-jen, Sien-Tsang, Ssu-ma Hsiang-ju, Sun Pin, Sun Ssu-miao, Sung-Chiang, Tan Chu, T'ang Ming Huang, Tao Kung, T'ien Fei, Tien Hou, Tien Mu, Ti-tsang, Tsai Shen, Ts'an Nu, Ts'ang Chien, Tsao Chun, Tsao-Wang, T'shai-Shen, Tung Chun, T'ung Chung-chung, T'ung Lai-yu, Tung Lu, T'ung Ming, Tzu-ku Shen, Wa, Wang Ta-hsien, Wang-Mu-Niang-Niang, Weiwobo, Wen-ch'ang, Wu-tai Yuan-shuai, Xi Hou, Xi Wangmu, Xiu Wenyin, Yanwang, Yaoji, Yen-lo, Yen-Lo-Wang, Yi, Yu, Yu Ch'iang, Yu Huang, Yun-T'ung, Yu-Tzu, Zaoshen, Zhang Xi, , Zhin, Zhongguei, , Zigu Shen, , Zisun, Ch'ang-O,Aba-khatun, Aigiarm, Ajysyt, Alkonost, Almoshi, Altan-Telgey, Ama, Anapel, As-ava, Ausaitis, Austeja, Ayt'ar, Baba Yaga (Jezi Baba), Belobog (Belun), Boldogasszony, Breksta, Bugady Musun, Chernobog (Crnobog, Czarnobog, Czerneboch, Cernobog), Cinei-new, Colleda (Koliada), Cuvto-ava, Dali, Darzu-mate, Dazhbog, Debena, Devana, Diiwica (Dilwica), Doda (Dodola), Dolya, Dragoni, Dugnai, Dunne Enin, Edji, Elena, Erce, Etugen, Falvara, The Fates, The Fatit, Gabija, Ganiklis, Giltine, Hotogov Mailgan, Hov-ava, Iarila, Isten, Ja-neb'a, Jedza, Joda-mate, Kaldas, Kaltes, Keretkun, Khadau, Khursun (Khors), Kostrubonko, Kovas, Krumine, Kupala, Kupalo, Laima, Leshy, Marina, Marzana, Matergabiae, Mat Syra Zemlya, Medeine, Menu (Menulis), Mir-Susne-Khum, Myesyats, Nastasija, (Russia) Goddess of sleep., Nelaima, Norov, Numi-Tarem, Nyia, Ora, Ot, Patollo, Patrimpas, Pereplut, Perkuno, Perun, Pikuolis, Pilnytis, Piluitus, Potrimpo, Puskaitis, Rod, Rugevit, Rultennin, Rusalki, Sakhadai-Noin, Saule, Semargl, Stribog, Sudjaje, Svantovit (Svantevit, Svitovyd), Svarazic (Svarozic, Svarogich), Tengri, Tairgin, Triglav, Ulgen (Ulgan, lgn), Veles (Volos), Vesna, Xatel-Ekwa, Xoli-Kaltes, Yamm, Yarilo, Yarovit, Ynakhsyt, Zaria, Zeme mate, Zemyna, Ziva (Siva), Zizilia, Zonget, Zorya, Zvoruna, Zvezda Dennitsa, Zywie, Aditi, Adityas, Ambika, Ananta (Shesha), Annapurna (Annapatni), Aruna, Ashvins, Balarama, Bhairavi, Brahma, Buddha, Dakini, Devi, Dharma, Dhisana, Durga, Dyaus, Ganesa (Ganesha), Ganga (Ganges), Garuda, Gauri, Gopis, Hanuman, Hari-Hara, Hulka Devi, Jagganath, Jyeshtha, Kama, Karttikeya, Krishna, Krtya, Kubera, Kubjika, Lakshmi or Laksmi, Manasha, Manu, Maya, Meru, Nagas, Nandi, Naraka, Nataraja, Nirriti, Parjanya, Parvati, Paurnamasi, Prithivi, Purusha, Radha, Rati, Ratri, Rudra, Sanjna, Sati, Shashti, Shatala, Sitala (Satala), Skanda, Sunrta, Surya, Svasti-devi, Tvashtar, Uma, Urjani, Vach, Varuna, Vayu, Vishnu (Avatars of Vishnu: Matsya; Kurma; Varaha; Narasinha; Vamana; Parasurama; Rama; Krishna; Buddha; Kalki), Vishvakarman, Yama, Sraddha,Aditi, Adityas, Ambika, Ananta (Shesha), Annapurna (Annapatni), Aruna, Ashvins, Balarama, Bhairavi, Brahma, Buddha, Dakini, Devi, Dharma, Dhisana, Durga, Dyaus, Ganesa (Ganesha), Ganga (Ganges), Garuda, Gauri, Gopis, Hanuman, Hari-Hara, Hulka Devi, Jagganath, Jyeshtha, Kama, Karttikeya, Krishna, Krtya, Kubera, Kubjika, Lakshmi or Laksmi, Manasha, Manu, Maya, Meru, Nagas, Nandi, Naraka, Nataraja, Nirriti, Parjanya, Parvati, Paurnamasi, Prithivi, Purusha, Radha, Rati, Ratri, Rudra, Sanjna, Sati, Shashti, Shatala, Sitala (Satala), Skanda, Sunrta, Surya, Svasti-devi, Tvashtar, Uma, Urjani, Vach, Varuna, Vayu, Vishnu (Avatars of Vishnu: Matsya; Kurma; Varaha; Narasinha; Vamana; Parasurama; Rama; Krishna; Buddha; Kalki), Vishvakarman, Yama, Sraddha,Agni, Ammavaru, Asuras, Banka-Mundi, Brihaspati, Budhi Pallien, Candi, Challalamma, Chinnintamma, Devas, Dyaush, Gauri-Sankar, Grhadevi, Gujeswari, Indra, Kali, Lohasur Devi, Mayavel, Mitra, Prajapati, Puchan, Purandhi, Rakshas, Rudrani, Rumina, Samundra, Sarasvati, Savitar, Siva (Shiva), Soma, Sura, Surabhi, Tulsi, Ushas, Vata, Visvamitra, Vivasvat, Vritra, Waghai Devi, Yaparamma, Yayu, Zumiang Nui, Diti, ETC. ETC. ETC.)
Dumnezeu este constiinta ta.

A ta? A mea nu, că dacă era conștiința mea nu mai aveam liberul arbitru care se presupune că l-am primit. Cele 2 afirmații că avem liberul arbitru și ele conștiința noastră se bat cap în cap.
Daca umbli dupa "senzational" cu ghilimelele de rigoare, sunt destule marturii cu privire la supernatural..

Nu, nu lucrez la 0TV
Sunt locuri in care apar tot felul de aparitii, oamenii afla vindecare, forma naturii se modifica, fenomene de poltergeist, s.a.m.d.. Unele le poti vedea si pe net/youtube..

Tot ce ține de supranatural nu a fost dovedit științific că există. Pe youtube găsești tot felul de filmulețe, unele create de neprofesioniși altele de persoane foarte pricepute la trucaje: de exemplu am văzut un filmuleț în care un copil îl aruncă pe altul, acesta aterizează pe o mașină care se și oprește iar apoi un camion lovește mașina oprită în timp ce băiatul sărea (totul a fost trucat, copii fiind suprapuși peste accidentul filmat, dar care pare atât de real că o persoană mai credulă nu ar face diferența).
Minuni rasaritane ortodoxe cum ar fi Focul Sfant de la Ierusalim de Paste(minune anuala) , intoarcerea cursului raului Iordan(raul in care a fost botezat Iisus) de Boboteaza(minune anuala) , mase mari de oameni care au avut viziuni supranaturale, cum ar fi aparitia Fecioarei Maria la Fatima , dansul soarelui la Fatima s.a.m.d (sa nu-mi sara in cap fratii rasariteni ortodocsi, o folosesc ca o dovada a certificarii existentei supranaturalului, nu neaparat a certificarii minunilor romano-catolice) , Aparitiile Fecioarei Maria in Zeitun , Aparitiile Fecioarei Maria la Medjugorje (alta romano-catolica) in care si in zi de azi Fecioara Maria comunica cu Mirjana(de asemenea dans al soarelui) , izvoare aducatoare de vindecare, cum ar fi Izvorul Izbuc, oameni psihotici/schizofrenici/posedati care gasesc vindecare.Vindecare prin Maslu.. Se spune ca in Saptamana Mare in Egipt umbla anumite schelete pe strada, ca marturie ca mortii invie , ca anumiti serpi pe o insula din Grecia vin cu prilejul unei anumite sarbatori dedicate Fecioarei Maria si se inchina la icoana ei,se spune ca sunt calugari care comunica cu Dumnezeu s.a.m.d.. Sunt fenomene de poltergeist, sunt sigur ca ai auzit si tu povesti.. Totusi eu cred ca e mai important ce se petrece la nivelul sufletului , in interior, decat in afara..

Sigur că am auzit și eu de mare parte din aceste scama....minuni, doar că atunci când cercetezi găsești și modul folosit pentru crearea acestor iluzii. Da spun iluzii, pentru că asta sunt, trucuri. Ai fost vreodată la un spectacol de magie? Dacă scamatorul este profesioist te poate lăsa cu gura căscată,pentru că nu ști cum l-a făcut. Sunt chiar idi...oameni care cred că aceștia au anumite puteri... nimic mai fals.
Nu stiu de ce am impresia ca tu nu incerci sa crezi in Dumnezeu ci mai degraba sa nu crezi.

Și Doriana, a zis ceva asemănător, să înțeleg că nu puteți fi mai originali și vă copiați concluziile? Mai explic pt. ultima oară: am fost creștin în perioada de copilărie până la majorat, în care pur și simplu nu am mai acceptat să cred fără să existe o dovadă solidă că nu îmi irosesc timpul. Ca atare am căutat nu am găsit și am adoptat poziția neutră a ateismului adică nu știu dacă există sau nu DUmnezeu, dar dovezile nu sunt suficiente ca să mă convingă că există. Dar am zis să mai caut: dacă găsesc bine, recunosc că am greșit, dacă nu găsesc probabil că nu voi mai căuta și voi continua pe drumul vieții.
Eu nu vorbeam de activitatea cerebrala ci de insusi gandurile ce ii trec omului prin cap.. gandurile, emotiile se petrec la nivel interior si sunt exteriorizate prin gesturi.

Toate gândurile și emoțiile fac parte din activitatea cerebrală și care au nevoie de un mediu în care să apară și să fie depozitate, în ceea ce numim popular, creier. Exteriorizarea lor se face prin transmitere de impulsuri la mușchi, anumite glande etc. Gândurile și emoțiile nu pot apărea în afara creierului,pentru că acesta le generează.
Te las cu cuvintele lui Cioran care zicea ca "Dumnezeu este intervalul dintre doua batai ale inimii".
Criptic... poate te mai gândești și îmi prezinți o definiție mai bună (dar nu Dumezeu=rațiune,morală,iubire...pentru că sunt definiții la fel de criptice precumcea a lui Cioran).
Ultima oară modificat 15 Dec 2012, 17:49 de către Legion, modificat de 3 ori în total.


Înapoi la “Arhivă & Recycle Bin”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX