Pagina 1 din 1

Re: Lipsuri in Invatamantul Teologic

Scris: 06 Iul 2008, 03:04
de Bogdan Popovici
Eu am cunoscut, mai deunazi, cazul unui tanar, care terminand teologie pastorala si-a dorit f mult sa devina preot. Fiindca, din cauza numarului mare de absolventi, hirotonia candidatilor la preotie a fost impinsa spre 30-35 de ani, tanarul cu pricina s-a angajat. Avand pana in 30 de ani si-a propus sa se casatoreasca, sa aiba si un copil. Normal, zic eu. Insa, nereusind sa gaseasca intelegere spre o posibila hirotonie si-a cautat un... job, evident. A gasit un post bine platit, in jurnalism. Desi stie f bine ca este facut pentru preotie, a renuntat la ea. De ce? Ca sa-l parafrazez: de sa urmareasca o posibila hirotonie, pe care oricat si-o doreste, poate sa vina sa nu, si trec anii si nu va putea cu un job de profesor de religie sa se intretina nici pe el si nici familia. Din pacate, pe undeva are dreptate. Insa nu pot sa fiu si eu, ca preot, dezamagit, ca o reala chemare pt preotie e aparent pierduta.

Re: Lipsuri in Invatamantul Teologic

Scris: 07 Iul 2008, 08:12
de diaconul_Catalin
Sunteti oare chiar dezamagit ca s-a pierdut un posibil chemat? Dar oare daca un preot care are un baiat, incearca pe cat posibil sa-l faca seminarit, teolog, preot, nu mai sunteti dezamagit, ca un nechemat primeste "punerea mainilor?" Nu sunteti dezamagit atunci cand ierarhul locului raspunde unui "tanjitor" dupa preotie: "Nu sunt locuri pentru preoti noi"? Sunteti mai dezamagit atunci cand acel tanar nu primeste taina preotiei sau atunci cand ierarhul va anunta: "vezi ca de saptamana viitoare veti fi trei preoti in loc de unu"? De ce nu ati mers la ierarh sa-i cereti acel tanar ca preot alaturi de sfintia voastra? Sa nu fim prefacuti: suntem niste avari, zgarciti si fugim dupa "posturi" de preot, pentru ca "preotul nu va muri de foame niciodata", "preotul castiga si de pe viu si de pe mort"; iar daca preotul este cat de cat preot, vine preoteasa, hapsana dupa statutul social primit odata cu hirotonia barbatului ei, vin copii care, alintati de parinti, pot face orice, ca "tata-i preot". Lipsurile nu sunt in invatamantul teologic, sunt in inima fiecarui preot, diacon, mirean. De ce nu cereti un alt preot sau un diacon la biserica la care slujiti? Ar insemna sa impartiti "placinta"? Sa nu vorbim de sistemul de invatamant, sa nu aruncam vina in curtea invatamantului, mai ales noi, cei care am trecut prin el si am vazut ca poti invata, daca vrei. Sa dam vina pe cei care cumpara sau vand locul in ierarhie, urmand apoi sa-si "recupereze investitia".
PS: parinte, e jenant ca povestirea aceea sa vina din partea sfintiei voastre, iar solutia sa o lasam pe spatele altora!

Re: Lipsuri in Invatamantul Teologic

Scris: 07 Iul 2008, 15:05
de Bogdan Popovici
Preacucernice parinte diacon,


Ce va face sa credeti ca eu nu am facut tot ce-mi sta in putinta pentru acel tanar? Ma doare sa vad cum va dati cu parerea intr-un caz despre care decat ceea ce a ingaduit cineva sa stie. Preacucernice frate, aici suntem pe un forum de discutii, nu de confesiuni. Ce va face sa credeti ca sunt asa cum m-ati descris? In primul rand, nici nu am baieti, am 1 fata. Si chiar daca aveam conta asa de mult in discutia pe care o purtam aici?Iar sotia mea lucreaza in domeniul bancar. Nu e vorba nici de bani, nici de statut social. Tot ceea ce-am povestit s-a intamplat intr-o alta eparhie decat a mea. Ce pot face eu? In afara de a ma ruga pt acel tanar si sa-i pot oferi sprijin duhovnicesc... Se pot face n liste cu abuzurile care se intampla in drumul unui om spre preotie. Dar folosesc la ceva? Tine cineva cont de ele? Nu.
Iar invatamantul are partea lui de vina: la teologie ortodoxa in Bucuresti au fost scoase la concurs peste 200 de locuri. Cati din ei vor deveni preoti? Mai putin de 10. Poate niciunul. Atunci?

Re: Lipsuri in Invatamantul Teologic

Scris: 07 Iul 2008, 15:25
de diaconul_Catalin
Ce va face sa credeti ca sunt asa cum m-ati descris?
Iertati, daca puteti, si nu o luati ca pe un atac personal... e vorba de majoritate
Iar invatamantul are partea lui de vina...
Sa nu uitam ca in invatamantul teologic formatori sunt tot clerici, care au titluri de doctor pentru "a fi in rand cu multimea", vorba parafrazata a unui doctor in teologie.
...la teologie ortodoxa in Bucuresti au fost scoase la concurs peste 200 de locuri.
De ce? De catre cine? Oare suntem asa de orbi incat sa nu vedem interesele financiare din spatele unor institutii de invatamant? Oare un ierarh care e si decan la o facultate, are timp sa le faca pe amandoua asa cum trebuie? Oare un preot care slujeste la 3 biserici, are timp sa-si pregateasca prelegerile pentru seminariile de la facultate? Sa nu fim copii...
Cati din ei vor deveni preoti?
Cati isi vor permite (material vorbind)! Sau poate cativa care se vor evidentia pe langa vre-un preot cu influenta la ierarh. Sa fie vina sistemului de invatamant? Nu, e vina celor ce fac sistemul, e vina duhovnicilor care dau recomandare pentru seminar, e vina spiritualului seminarului sau facultatii, e vina asistentului de la facultate care face pe intermediarul in acceptarea spagii de catre profesor, etc... sistemul e bun, noi suntem rai.

Alte certuri

Scris: 07 Iul 2008, 15:29
de Bogdan Popovici
Raman consternat cand aud "sistemul e bun, noi suntem rai".
Eu am ajuns preot dintr-o intamplare, am fost cativa ani preot militar, fiind solicitat un preot pentru o unitate militara. Nu m-am oferit eu, colegii de an m-au trimis la concurs, si toate cele.
Dar trebuie sa fim realisti si sa nu pregatim licentiati cu sutele din care doar 2-3 merg mai departe in domeniu iar si mai putini ajung in cler.

Re: Lipsuri in Invatamantul Teologic

Scris: 07 Iul 2008, 15:53
de diaconul_Catalin
...sa nu pregatim licentiati cu sutele din care doar 2-3 merg mai departe in domeniu iar si mai putini ajung in cler.
Si a cui este vina?

Re: Lipsuri in Invatamantul Teologic

Scris: 07 Iul 2008, 23:17
de zalauanu1999
Sfintiile voastre,

Aceste randuri sunt raspunsuri pe cat de bulversante, pe atat de reale. Nu cred insa ca ar trebui sa stea pe un forum care doreste a fi unul constructiv.

Va rog sa inlaturati si acest mesaj. Va multumesc anticipat

Re: Lipsuri in Invatamantul Teologic

Scris: 08 Iul 2008, 07:50
de Bogdan Popovici
De ce sa le stergem? Dupa cum Biserica este o institutie teandrica, de ce sa nu vorbim si de relele ce se intampla? Credeti ca pot sminti pe cineva? A fi in Biserica nu inseamna numai lapte si miere.