7 Sinoade Ecumenice si Sfintii Parinti

Se vor discuta şi subiecte care ţin de Părinţii şi învăţătorii Bisericii. Operele şi învăţăturile lor. Sinaxare.
Avatar utilizator
Wryetui
Mesaje:30
Membru din:06 Aug 2015, 23:41
Confesiune:ortodox
Preocupări:teologia, biserica, istoria
7 Sinoade Ecumenice si Sfintii Parinti

Mesaj necititde Wryetui » 13 Aug 2015, 13:05

Buna tuturor. Am niste nedumeriri referitoare la Biserica. De ce am avut doar 7 Sinoade Ecumenice? De ce acelea sunt singurele si cele mai importante si de ce nu au mai fost dupa?

De ce punem asa mare accent pe Sfintii Parinti? Ce ii face sa fie atat de importanti in Biserica si de ce dogmele promovate de ei sunt atat de sfinte si de nealterat? (Nu fac aceasta intrebare in sens negativ, ci doar pentru ca nu stiu cauza)

Va multumesc anticipat.

Pr Haralambie
Mesaje:895
Membru din:14 Ian 2010, 19:54
Confesiune:ortodox
Preocupări:Sensul vieţii
Localitate:BOR
Contact:

Re: 7 Sinoade Ecumenice si Sfintii Parinti

Mesaj necititde Pr Haralambie » 13 Aug 2015, 16:10

Ideea sau recunoasterea a doar 7 sinoade ecumenice, vine de la romano-catolici si de la ei prin profesorii ortodocsi de teologie care au studiat pe bancile lor. Sinodul de la 880, care la repus pe Fotie in scaunul de patriarh si a condamnat ereziile romano-catolicismului și sinodul talharesc, este considerat al VIII-lea ecumenic, apoi sinoadele palamite, ca al IX -lea ecumenic, evident, nerecunoscute de ei. Tot de la ei, romani-catolici, vin clasificările de Perioada Patristica, sau a Sfinților parinti, ca fiind pana la Sf Ioan Damaschin si oprindu-se aici. Pentru ca prin aceasta vor sa arate ca ortodocșii au intrat în schisma căzând din har nemaiavând sfiți și sfintenie dupa despartire.
Cauza pentru care nu au mai urmat alte sinoade ecumenice după cele palamite este, destrămarea imperiului bizantin. Odată cu intrarea în declin a imperiului și Biserica a avut de suferit, fiintand în situație de supravietuire în state firimitate, fie în formare precum Rusia tarista, fie statulete mici precum tarile romane, balcanice, etc, care fiind mai mereu în războaie sau sub ocupație otomana, nu au avut posibilitatea organizării sub o singura autoritate. Bazileul a jucat un rol determinant în convocarea unui sinod ecumenic.
Cu mult respect.

Avatar utilizator
presviter
Mesaje:592
Membru din:24 Noi 2010, 09:30
Confesiune:ortodox
Preocupări:istorie, liturgică, pastorală
Localitate:București

Re: 7 Sinoade Ecumenice si Sfintii Parinti

Mesaj necititde presviter » 20 Aug 2015, 17:59

Ideea sau recunoasterea a doar 7 sinoade ecumenice, vine de la romano-catolici si de la ei prin profesorii ortodocsi de teologie care au studiat pe bancile lor.
Eu nu cred ca e chiar asa. Există o tradiție veche de cel puțin 6-7 secole de a înfățișa Sinoadele Ecumenice în pictura bisericeasca. Mereu sunt prezentate 7 Sinoade, iar in sec. XIV noi nu eram prea receptivi la părerile teologilor catolici. Sunt de acord că de la ei am preluat ideea celor 7 Taine - pe care nici un teolog ortodox n-a criticat-o pînă în sec. XX, nici chiar Sf. Marcu Evghenicul - dar nu am preluat nicidecum de la ei conceptul celor 7 Sinoade. Și cum ar putea fi considerat Sinodul de la 880 ecumenic, atata vreme cat Sf. Fotie a rămas peste o mie de ani într-o uitare cvasi-totală ?
Spre deosebire de el, Sf. Grigorie Palama s-a bucurat de o cinstire neintreruptă în Biserica noastră, dar nicăieri în sinaxarele și slujbele noastre nu este pomenit vreun sinod ecumenic din timpul lui.

Ar fi frumos să putem susține continuitatea Sinoadelor de-a lungul existenței Bisericii, dar Istoria nu ne permite sa proiectăm dorințele noastre în trecut. Putem canoniza sfinți care au trăit acum multe veacuri, dar nu putem face asta și cu Sinoadele.

Eu propun o altă explicație. Ecumenic însemna imperial în primul mileniu. Instituția Sinodului Ecumenic a fost de la început la sfîrșit o instituție care se baza pe simfonia, conlucrarea dintre Biserica Ortodoxă (reprezentată de cele 5 patriarhii) și Imperiul Roman recunoscut și de catre Apusul barbar. Ori după anul 800 nu se mai poate vorbi despre o Ortodoxie occidentală și cu atît mai puțin despre un Imperiu universal. Nici măcar statele ortodoxe care se formează începând din sec. IX în Răsărit nu mai recunosc autoritatea imperială (ecumenică) grecească, sinodalitatea însăși sclerozându-se iremediabil.
Pe fondul tragic al filetismului ortodox, doar isihasmul a salvat unitatea noastră. E drept, ne-au mai ajutat și otomanii, si comuniștii, că dacă era după Sfintele Sinoade, doar ostroave am mai vedea din avion.
Părtaş sunt cu toţi cei ce se tem de Tine şi păzesc poruncile Tale. ps.118,63


Înapoi la “SFINŢI PĂRINŢI şi ISTORIE BISERICEASCĂ”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 9 vizitatori

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX