Nu e corect. Trebuie pomenit doar numele de botez şi atât!!! "Ce-i mai mult, este de la diavol"...Am o nelamurire... oare preotul când pomeneşte pe cei adormiţi la parastas trebuie să amintească cu voce tare şi pregatirea sau nepregătirea decedaţilor? Adica daca au murit pregatiţi sau nepregatiti, spovediti, cu lumânare sau fără...?
POPULISM... Nu e nevoie de aşa ceva. E greu de spus că e foarte greşit, dar în mod sigur nu e corect.La noi la biserică preotul are obiceiul ca atunci când pomeneşte pe cei adormiti [...] aminteşte si de cât timp li se face pomenirea.
Asta i-au facut si bunicului meu, cand a murit, i-au bagat bani in buzunare... desi el era preot ortodox... da bine, in Ardeal multe nu prea se aplica, acolo daca esti femeie tanara si iti acoperi capu in biserica lumea crede ca esti sectanta ("pocaita" in termen popular). Nu stiu, nu e asa ca in sud, e mult mai catolicizat tot, pana si arhitectura, nu e la fel...- bagatul banilor prin buzunarele mortului;
În acest caz Parastasul se amână până la sau chiar până după Duminica Tomii. Anume asta şi este logica apariţiei la ruşi a "Paştelui Blajinilor" (pt cei adormiţi).daca trebuie sa se faca un parastas de 40 zile si aceste zile s-ar implini in a doua zi de Pasti, se poate face slujba de pomenire in Sambata dinaintea Sfintei Invieri? (stiu ca de la Sambata lui Lazar pana la Duminica Tomii nu se fac, dar in acest caz?)
Nu este corect. În acest caz, mai degrabă pui Ectenia pt cei morţi la timpul ei, deşi Duminica nici aceasta nu ar trebui pusă.daca vine cineva cu parastas Duminica - e mai corect sa se faca dupa Rugaciunea Amonului, inainte de Fie numele Domnului...?
Exclus. La această Liturghie nu se pomenesc nici cei vii, nici cei adormiţi. Nu este o Liturghie completă unde să se aducă jertfă de mijlocire. E doar un ritual de împărtăşire legat de Vecernie.In postul Mare - se pot face parastase in timul saptamanii? cand se savarseste Liturghia darurilor mai inainte sfintite? unii pun ectenie pt cei adormiti si in cadrul acestei Sf. Liturghii...?!
Înapoi la “SFINTELE TAINE şi IERURGIILE: istorie, rânduială şi explicaţii”
Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 4 vizitatori