Despre Suflet

Despre particularităţile acestor confesiuni mai speciale
dumitru85
Mesaje: 71
Membru din: 21 Mai 2011, 22:49
Confesiune: alta religie
Preocupări: IT,religie,sport
Localitate: Bastionul Ortodocsilor,Republica Moldova,Chisinau

Despre Suflet

Mesaj necititde dumitru85 » 07 Dec 2011, 22:24

Buna ziua,cred ca nu am deranjat pe nimeni daca am deschis un subiect pe tema care deja s-a discutat dar am o intrebare la martori si adventisti:daca sufletul moare odata cu omul rog sa mi se explice de ce Dumnezeu interzice chemarea mortilor in levitic( 19:31,20:6)?Si cand Saul a chemat pe Samuil ce oare inseamna aceste cazuri?Daca in cazul lui Moise si Ilei Dumnezeu i-a inviat (cum afirma ei), acum situatia e mai dificila.Daca Dumnezeu a pus aceasta restrictie putea el sa-i invie in acest caz?
ortodox Evanghelic

Dionysie
Mesaje: 695
Membru din: 20 Dec 2010, 20:57
Confesiune: ortodox
Preocupări: înţelegerea
Localitate: fost: "aletheia"

ADVENTISMUL ESTE EREZIE BLESTEMATĂ

Mesaj necititde Dionysie » 30 Dec 2011, 10:52

Dovezi clare biblice împotriva ereziei adventiste, pe care o proferează unii şi alţii ignoranţi şi cu sufletele vândute satanei.

Toată această falsă teorie adventistă este exmatriculată şi expediată din doar cîteva cuvinte de către Însuşi Iisus Hristos la Matei 10, 28: "Nu vă temeţi de cei ce ucid trupul, dar sufletul nu pot să-l ucidă; ci mai degrabă temeţi-vă de acela care poate ca şi sufletul şi trupul să le piardă în gheenă." Este de domeniul evidenţei distincţia pe care o face Iisus Hristos în fiinţa umană între suflet şi trup. Omul, din perspectiva divină a lui Hristos, consemnată în evanghelia după Matei, este format din trup şi suflet. Cuvintele lui Hristos sunt absolut evidente pentru orice om de bună credinţă. Să înţelegem evdenţa că adventiştii sunt făpturi de rea credinţă, de rea voinţă ? Da.

Pe lîngă structura omului pe care Hristos o scoate în evidenţă, şi pe care adventiştii ca buni pseudo (adică falşi) creştini o tăgăduiesc, Hristos mai scoate în evidenţă un lucru: continuitatea existenţei sufletului după moarte, pe care adventiştii o tăgăduiesc deasemenea. Oamenii pot ucide trupul omului, dar nu îi pot ucide sufletul; chiar în situaţia morţii, doar trupul este acela care moare, sufletul continuă să trăiască, să existe şi după moartea trupului.

Pentru că şi Hristos a suferit odată moartea pentru păcatele noastre, El cel drept pentru cei nedrepţi, ca să ne aducă pe noi la Dumnezeu, omorât fiind cu trupul, dar viu făcut cu duhul, cu care S-a coborât şi a propovăduit şi duhurilor ţinute în închisoare, care fuseseră neascultătoare altădată, când îndelunga-răbdare a lui Dumnezeu aştepta, în zilele lui Noe, şi se pregătea corabia în care puţine suflete, adică opt, s-au mântuit prin apă. [1 Petru 3:18-20]

Hristos predică duhurilor ţinute în închisoare. Care duhuri ? Versetul 20 spune că duhurile sunt aceia care în trecut, odată au fost necredincioşi. Când au fost necredincioşi ? Tot versetul 20 ne spune că au fost necredincioşi în zilele lui Noe. Prin urmare este evident că acei oameni, care fuseseră necredincioşi în zilele lui Noe, morţi însă fiind, totuşi au primit predica sau predania Mântuitorului Hristos, acolo în închisoarea în care erau ţinuţi. Deci, Hristos Însuşi predică acestor duhuri ale acelor oameni morţi de atâta vreme. Concluzia este evidentă, şi anume aceea că omul continuă să existe, să trăiască după moarte, într-o formă spirituală (în acest versete se menţionează prin „duh”, la Matei 10:28 se menţionează prin „suflet”). Acestor eu-uri spirituale ale acelor oameni, eu-uri care continuau să existe după moartea lor, chiar şi după multă vreme, Hristos le-a predat şi evident asta conduce şi la concluzia nu doar a existenţei spirituale după moartea fizică, ci şi la concluzia existenţei spirituale conştiente, pentru că erau evident conştiente de vreme ce au primit predania lui Hristos.

Cine s-a coborât să propovăduiască ?
Hristos.

Cui a propovăduit ?
Duhurilor ţinute în închisoare, care fuseseră neascultătoare altădată.

Când fuseseră neascultătoare ?
În zilele lui Noe.

Pe lângă aceste versete, mai este încă un verset tot în epistola întâia a lui Petru, şi anume 1 Petru 4:6 „Că spre aceasta s-a binevestit morţilor, ca să fie judecaţi ca oameni, după trup, dar să vieze, după Dumnezeu cu duhul.” care de asemenea vorbeşte despre predania sau evanghelizarea acelora care erau în moarte. Este evidentă corelaţia acestui verset cu cele de mai sus din aceeaşi epistolă a sfântului apostol Petru. Aceleaşi concluzii se pot trage, şi anume aceea a existenţei fiinţei umane într-o formă spirituală după moartea fizică şi a existenţei conştiente pentru că numai nişte făpturi conştiente puteau primi predania, evanghelia. Acestea confirmă încă o dată cele spuse de Hristos la Matei 10:28 despre constituţia omului din trup şi partea spirituală, elemente care se despart la moartea fizică a omului, trupul fiind atins de moarte, dar partea spirituală continuând să existe şi să existe conştient.

Avatar utilizator
undecimus
Mesaje: 139
Membru din: 04 Noi 2011, 08:19
Confesiune: neo-protestant
Preocupări: adventist de ziua a şaptea

Re: Despre Suflet

Mesaj necititde undecimus » 03 Apr 2012, 11:32

Buna ziua,cred ca nu am deranjat pe nimeni daca am deschis un subiect pe tema care deja s-a discutat.
Bună să vă fie inima! Cu excepţia dlui Dionysie n-aţi deranjat pe nimeni. ;)
dar am o intrebare la martori si adventisti:daca sufletul moare odata cu omul rog sa mi se explice de ce Dumnezeu interzice chemarea mortilor in levitic( 19:31,20:6)?
Deoarece această practică are de-a face cu vrăjitoria şi este asimilată intrării în contact cu spiritele malefice ale demonilor. Dumnezeu nu acceptă din partea copiilor Lui o intrare pe terenul minat al diavolului. Orice invocare a spiritelor, fie demoni, fie presupuse suflete ale sfinţilor morţi, este o încălcare a primei porunci din Decalog.
Si cand Saul a chemat pe Samuil ce oare inseamna aceste cazuri?
Cazul acesta este un exemplu tipic de şedinţă spiritistă, în care vrăjitoarea a fost un medium între apostaziatul rege al lui Israel şi Satana. Samuil era mort, iar o vrăjitoare păgână nu este în stare să învie un om sfânt al lui Dumnezeu.
Daca in cazul lui Moise si Ilei Dumnezeu i-a inviat (cum afirma ei), acum situatia e mai dificila.Daca Dumnezeu a pus aceasta restrictie putea el sa-i invie in acest caz?
Ilie nu a înviat, deoarece el nu a murit. A fost doar răpit de pe pământ aşa cum citim în Vechiul Testament. În cazul lui Moise, învierea a fost făcută de Domnul şi nu de o vrăjitoare

amator
Mesaje: 115
Membru din: 25 Mar 2012, 21:16
Confesiune: neo-protestant
Preocupări: zidire sufleteasca

Re: Despre Suflet

Mesaj necititde amator » 03 Apr 2012, 17:48

Cazul acesta este un exemplu tipic de şedinţă spiritistă, în care vrăjitoarea a fost un medium între apostaziatul rege al lui Israel şi Satana.
De unde stim ca era Satana?Biblia spune ca era Samuil.
Samuil era mort, iar o vrăjitoare păgână nu este în stare să învie un om sfânt al lui Dumnezeu.
De ce nu este in stare daca biblia in levitic spune foarte clar acest lucru?Si daca nu era in stare de ce mai pune interdictie?

Am o rugaminte la dvs, cand scrieti ceva fiti bun la inima si aduceti argumente(versete) ci nu propria parerea
Baptist

Avatar utilizator
undecimus
Mesaje: 139
Membru din: 04 Noi 2011, 08:19
Confesiune: neo-protestant
Preocupări: adventist de ziua a şaptea

Re: Despre Suflet

Mesaj necititde undecimus » 03 Apr 2012, 19:21

OK, mă conformez.
Învăţătura că spiritele morţilor se întorc să comunice cu cei vii se întemeiază pe credinţa că spiritul omului există într-o stare conştientă după moarte, că acest spirit este omul real. Biblia învaţă că duhul, la moarte, se întoarce la Dumnezeu, care l-a dat (Eclesiastul 12,7), iar Vechiul Testament [ca şi Noul] neagă în mod vehement că acest duh este o entitate conştientă (Iov 14,21; Psalmul 145,4; Eclesiastul 9,5.6). Samuel când era în viaţă, de bună seamă cunoştea lucrurile acestea, este deci imposibil ca tocmai după moartea lui să apară şi încă la cheremul unei vrăjitoare!
Este clar, deci, că nu duhul lui Samuel a comunicat aici cu Saul. Rămâne o altă sursă de inteligenţă. Scripturile fac cunoscut că Satana şi îngerii lui au capacitatea de a da informaţii şi de a-şi schimba forma (Matei 4,1-11; 2 Corinteni 11,14). Arătarea care a apărut în casa femeii din Endor a fost o întruchipare satanică a lui Samuel, iar solia adusă venea de la prinţul întunericului. Cine a vorbit lui Saul? Unul din „prietenii” celui care a spus în Eden „nu veţi muri de moarte”(Facerea 3,4), sau poate chiar el. Un alt lucru care ne demonstrează acest fapt este faptul că fiinţa care îi vorbeşte lui Saul îi spune că mâine, acesta şi fiii lui vor fi împreună cu el. Dar nu se poate ca Samuel să fie în acelaşi loc cu Saul. Acesta fapt ar distruge concepţia populară că la moarte cei buni merg într-un loc al răsplătirii, iar cei răi într-un loc al pedepsei. Ceea ce se poate, însă, este realitatea cunoscută atât de Saul cât şi de Samuel cât era în viaţă, cum că la moarte toţi merg în pământul din care au fost luaţi şi că nu mai au nici o cunoştinţă de ce se face sub soare (Ecl.9,6). Fiinţa care i-a vorbit lui Saul nu putea să fie o fiinţă consacrată lui Dumnezeu pentru că a făcut ceea ce Dumnezeu nu dorise să facă; să-i răspundă lui Saul.
Aşa a murit Saul pentru nelegiuirea sa pe care o făcuse el înaintea Domnului, pentru că n-a păzit cuvântul Domnului şi pentru că a întrebat şi a cercetat o vrăjitoare”(1 Paralipomena 10,13 - versiunea Sinodală)
Iată concluzia acestui eveniment.

amator
Mesaje: 115
Membru din: 25 Mar 2012, 21:16
Confesiune: neo-protestant
Preocupări: zidire sufleteasca

Re: Despre Suflet

Mesaj necititde amator » 03 Apr 2012, 21:18

Biblia învaţă că duhul, la moarte, se întoarce la Dumnezeu, care l-a dat (Eclesiastul 12,7), iar Vechiul Testament [ca şi Noul] neagă în mod vehement că acest duh este o entitate conştientă (Iov 14,21; Psalmul 145,4; Eclesiastul 9,5.6)
Cine spune ca duhul odata intors la Dumnezeu se dizolva se nu mai exista ca entitate si nu poate fi constient?(argumente)Faptul cei de acolo nu pot vedea pe noi inca nu inseamna ca ei nu sunt constienti.
Scripturile fac cunoscut că Satana şi îngerii lui au capacitatea de a da informaţii şi de a-şi schimba forma (Matei 4,1-11; 2 Corinteni 11,14). Arătarea care a apărut în casa femeii din Endor a fost o întruchipare satanică a lui Samuel, iar solia adusă venea de la prinţul întunericului. Cine a vorbit lui Saul? Unul din „prietenii” celui care a spus în Eden „nu veţi muri de moarte”(Facerea 3,4), sau poate chiar el. Un alt lucru care ne demonstrează acest fapt este faptul că fiinţa care îi vorbeşte lui Saul îi spune că mâine, acesta şi fiii lui vor fi împreună cu el. Dar nu se poate ca Samuel să fie în acelaşi loc cu Saul. Acesta fapt ar distruge concepţia populară că la moarte cei buni merg într-un loc al răsplătirii, iar cei răi într-un loc al pedepsei. Ceea ce se poate, însă, este realitatea cunoscută atât de Saul cât şi de Samuel cât era în viaţă, cum că la moarte toţi merg în pământul din care au fost luaţi şi că nu mai au nici o cunoştinţă de ce se face sub soare (Ecl.9,6).
Satana are capacitate dar unde sunt dovezile ca in cazul lui Saul era anume satana ci nu Samuel?De ce ei nu pot fi in acelasi loc?Dvs recunoasteti ca in scriptura se abordeaza diferite genuri literare,figuri de stil?
Cum comentati urmatoarele pasaje(detaliat fiecare in parte):Şi când a deschis pecetea a cincea, am văzut, sub jertfelnic, sufletele celor înjunghiaţi pentru cuvântul lui Dumnezeu şi pentru mărturia pe care au dat-o.
10. Şi strigau cu glas mare şi ziceau: Până când, Stăpâne sfinte şi adevărate, nu vei judeca şi nu vei răzbuna sângele nostru, faţă de cei ce locuiesc pe pământ?(apoc 6:9)
Baptist

Avatar utilizator
undecimus
Mesaje: 139
Membru din: 04 Noi 2011, 08:19
Confesiune: neo-protestant
Preocupări: adventist de ziua a şaptea

Re: Despre Suflet

Mesaj necititde undecimus » 03 Apr 2012, 23:14

Cine spune ca duhul odata intors la Dumnezeu se dizolva se nu mai exista ca entitate si nu poate fi constient?(argumente)
Dar cine a spus că "se dizolvă"? Haideţi să ne înţelegem: Scriptura face o diferenţiere între duh (spirit, suflare de viaţă) şi suflet. Conform Fac.2,7, corp + duh = suflet viu. Duhul (care în momentul morţii omului, se întoarce la Cel ce l-a dat) este principiul vieţii, scânteia de viaţă şi nu are cum să fie o entitate independentă şi conştientă în afara omului viu.
Faptul cei de acolo nu pot vedea pe noi inca nu inseamna ca ei nu sunt constienti.
N-am înţeles... "ne pot vedea", ori "nu pot vedea"?
Satana are capacitate dar unde sunt dovezile ca in cazul lui Saul era anume satana ci nu Samuel?De ce ei nu pot fi in acelasi loc?
Prima dovadă e evidentă: o vrăjitoare nu poate învia pe cei drepţi după bunul ei plac! Dacă posibilitatea aceasta ar fi reală, nici n-am mai avea nevoie de Hristos, am aştepta învierea morţilor şi viaţa ce va să vie, adusă de un sobor de vrăjitoare. Absurd!
Dvs recunoasteti ca in scriptura se abordeaza diferite genuri literare,figuri de stil?
Cum comentati urmatoarele pasaje(detaliat fiecare in parte):Şi când a deschis pecetea a cincea, am văzut, sub jertfelnic, sufletele celor înjunghiaţi pentru cuvântul lui Dumnezeu şi pentru mărturia pe care au dat-o.
10. Şi strigau cu glas mare şi ziceau: Până când, Stăpâne sfinte şi adevărate, nu vei judeca şi nu vei răzbuna sângele nostru, faţă de cei ce locuiesc pe pământ?(apoc 6:9)
Da, recunosc. În Scriptură (dar mai ales în Apocalipsa) se folosesc multe figuri de stil şi simboluri, drept care pasajul citat de dumneavoastră nu poate fi adus ca probă pentru pretinsa conştienţă a morţilor.

amator
Mesaje: 115
Membru din: 25 Mar 2012, 21:16
Confesiune: neo-protestant
Preocupări: zidire sufleteasca

Re: Despre Suflet

Mesaj necititde amator » 04 Apr 2012, 06:16

Haideţi să ne înţelegem: Scriptura face o diferenţiere între duh (spirit, suflare de viaţă) şi suflet. Conform Fac.2,7, corp + duh = suflet viu. Duhul (care în momentul morţii omului, se întoarce la Cel ce l-a dat) este principiul vieţii, scânteia de viaţă şi nu are cum să fie o entitate independentă şi conştientă în afara omului viu.
Face exact.corp + duh = suflet viu(suflet viu-figura de still- sinecdoca
Prima dovadă e evidentă: o vrăjitoare nu poate învia pe cei drepţi după bunul ei plac! Dacă posibilitatea aceasta ar fi reală, nici n-am mai avea nevoie de Hristos, am aştepta învierea morţilor şi viaţa ce va să vie, adusă de un sobor de vrăjitoare. Absurd!
Prima dovadă nesprijinita pe argumente?Nu este argument pentru ca eviatati argumentarea logica.Fiti consecvent.
În Scriptură (dar mai ales în Apocalipsa) se folosesc multe figuri de stil şi simboluri, drept care pasajul citat de dumneavoastră nu poate fi adus ca probă pentru pretinsa conştienţă a morţilor.
Daca si pasajul acesta nu poate fi adus ca argument si nici cele mai sus mentionate de Dionisie atunci cred eu finisam discutia aici.

Ps.:Eu inteleg ca martorii lui Iehova si Adventistii nu iubesc sau chiar se tem de hermeneutica dar daca dvs cautati adevarul va recomant cartea "BIBLIA CA LITERATURA".
Baptist

Avatar utilizator
undecimus
Mesaje: 139
Membru din: 04 Noi 2011, 08:19
Confesiune: neo-protestant
Preocupări: adventist de ziua a şaptea

Re: Despre Suflet

Mesaj necititde undecimus » 04 Apr 2012, 08:14

Face exact.corp + duh = suflet viu(suflet viu-figura de still- sinecdoca
Nu ştiu dacă autorul inspirat al Genezei a intenţionat realizarea unei figuri de stil şi încă a unei sinecdoce, ceea ce ştiu e că această "ecuaţie" a antropologiei biblice se poate regăsi şi în reversibilitatea actului de la Creaţie:

"Dar întorcându-ţi Tu faţa Ta, se vor tulbura; lua-vei duhul lor şi se vor sfârşi şi în ţărână se vor întoarce." (Ps.103,30 - versiunea ortodoxă)

"Ieşi-va duhul lor şi se vor întoarce în pământ. În ziua aceea vor pieri toate gândurile lor." (Ps. 145,4 - versiunea ortodoxă)
Prima dovadă nesprijinita pe argumente?Nu este argument pentru ca eviatati argumentarea logica.Fiti consecvent.
Ce argument mai puternic doriţi decât porunca clară a lui Dumnezeu şi incompatibilitatea dintre credinţa în Viul Dumnezeu şi apelarea la vrăjitoare, mediumi spiritişti şi satanişti?

"Şi când vă vor zice: "Întrebaţi pe cei ce cheamă morţii şi ghicitorii care şoptesc şi bolborosesc", să le răspundeţi: "Nu se cuvine oare poporului să alerge la Dumnezeul său? Să întrebe oare pe morţi pentru soarta celor vii?""(Isaia 8,19 - versiunea ortodoxă)
Dacă nu sunteţi de acord cu asta, atunci chiar că putem să finalizăm (nu "finisăm") discuţia aici...
Daca si pasajul acesta nu poate fi adus ca argument si nici cele mai sus mentionate de Dionisie atunci cred eu finisam discutia aici.

amator
Mesaje: 115
Membru din: 25 Mar 2012, 21:16
Confesiune: neo-protestant
Preocupări: zidire sufleteasca

Re: Despre Suflet

Mesaj necititde amator » 04 Apr 2012, 21:52

Nu ştiu dacă autorul inspirat al Genezei a intenţionat realizarea unei figuri de stil şi încă a unei sinecdoce, ceea ce ştiu e că această "ecuaţie" a antropologiei biblice se poate regăsi şi în reversibilitatea actului de la Creaţie:
Alte figuri de stil prezente in geneza(contextul apropiat):
Gen 6:3 ....caci omul nu este dacat carne pacatoasa.., Gen 18:27.....eu ,care nu sunt decat praf si cenusa.
In Geneza 35:18 Si pe cand isi dadea ea sufletul,caci tragea sa moara,i-a pus numele Ben oni.(Cum comentezi?)

Gen. 15:15 Tu vei merge in pace la parintii tai,vei fi ingropat dupa o batranete fericita.cum vezi aici sunt 2 actiuni :merge la parinti si va fi ingropat.
Gen 37:35 Plangand ma voi pogori la fiul meu in Locuinta mortilor.Unde putea el sa se pogoare daca credea ca fiul sau era mancat de fiare?

1 imparati 17:21,22....Doamne Dumnezeule ,Te rog fa sa se intoarca sufletul copilului in el.Domnul a ascultat glasul lui ILIE SI SUFLETUL COPILULUI S-A INTORS IN EL SI A INVIAT.Dupa logica dvs si a martorilor (suflet este insasi omul) reiese ca sufletu s-a intors la suflet prin urmare aceasta afirmatie nu are sens.

Vad ca nu sunteti sincer dle undecimus:In cazul cu Saul insasi autorul spune ca era Samuel ci nu satana sau demonii.Atentie autorul spune asa.
Pe ce criterii stabiliti interpretarea versetelor din scriptura??Argumentele dvs sunt de tip: "asa nu poate sa fie si atat",chiar credeti ca sunteti convingator?De ce nu cititi cartea care v-am recomandat?Apropo cititi in rusa?
Baptist

Avatar utilizator
dimitrie
Mesaje: 972
Membru din: 03 Dec 2010, 01:33
Confesiune: ortodox
Preocupări: preoţie, familie
Localitate: Craiova

Re: Despre Suflet

Mesaj necititde dimitrie » 04 Apr 2012, 23:29

Între altele, şi aici mai este câte ceva interesant.
Să-mi dea Dumnezeu ce "medicament" ştie El, numai să putem fi împreună, deplin, dincolo!

Avatar utilizator
undecimus
Mesaje: 139
Membru din: 04 Noi 2011, 08:19
Confesiune: neo-protestant
Preocupări: adventist de ziua a şaptea

Re: Despre Suflet

Mesaj necititde undecimus » 05 Apr 2012, 07:39

Alte figuri de stil prezente in geneza(contextul apropiat):
Gen 6:3 ....caci omul nu este dacat carne pacatoasa.., Gen 18:27.....eu ,care nu sunt decat praf si cenusa.
Da, da... aici este figură de stil, iar în textul următor nu:
In Geneza 35:18 Si pe cand isi dadea ea sufletul,caci tragea sa moara,i-a pus numele Ben oni.(Cum comentezi?)
Comentez spunând că aici chiar avem de-a face cu o figură de stil, intrată de altfel în limbajul comun. Căci cum ar putea un om "să-şi dea" presupusa componentă eterică şi imaterială? S-o scoată cu mâna (de unde?) şi s-o "dea"? Una dintre semnificaţiile de căpetenie ale cuvântului originalnephesh, („suflet”), este „viaţă”, aşa cum este tradus de 119 ori în Bibliile noastre (Geneza 9,4.5; Iov 2,4.6, etc. etc.). Geneza 9,5 vorbeşte despre „sângele vieţilor [nephesh] voastre”, ceea ce lămureşte că nephesh-ul are sânge şi că sângele este esenţial pentru existenţa lui. De aceea, nephesh-ul nu este posibil să poată fi o entitate imaterială, ci este pur şi simplu viaţă (aşa cum s-a şi tradus).
Deci textul în discuţie este o afirmaţie simplă a faptului că Rahela, în ultimele ei momente de conştiinţă şi cu ultima suflare care trecea, a dat fiului ei numele de Ben-Oni.
Gen. 15:15 Tu vei merge in pace la parintii tai,vei fi ingropat dupa o batranete fericita.cum vezi aici sunt 2 actiuni :merge la parinti si va fi ingropat.
Iată încă o figură de stil intrată în vorbirea curentă pe care totuşi nimeni nu o mai contestă (nu înţeleg de ce este acum folosită în "argumentarea" nemuririi sufletului). Textul acesta lasă cumva să se înţeleagă prin el nemurirea sufletului şi existenţa lui fără trup, în vreun adăpost al sufletelor care au plecat? Totuşi, această interpretare nu ţine seama de o obişnuită figură de vorbire ebraică şi forţează un înţeles literal din cuvinte figurate. „A merge” cineva la părinţi (Geneza 15,15), a fi „adăugat” cineva la poporul său (Gen.25,8.17), sau la părinţii săi (Jud. 2,10), şi "a adormi" cu părinţii săi (2 Regi 10,35) sunt eufemisme ebraice obişnuite care înseamnă simplu „a muri”. A scoate din aceste expresii înţelesul de nemurire a sufletului separat de corp înseamnă a presupune ca adevărat ceva ce în altă parte Scripturile neagă în mod specific (vezi, de exemplu, Ps. 146,4; Ecl. 9,5.6 etc.). Avram a murit în mod categoric şi nu va primi făgăduinţa, până ce nu vor fi răsplătiţi pentru credinţa lor eroii tuturor veacurilor (vezi Evrei 11,10.13.39.40; 1 Tes. 4,16.17; Mat. 16,27; Col.3,3.4).
Chiar şi a doua "acţiune"- vei fi îngropat, scoate în evidenţă ideea exprimată mai sus, că lui Avram nu i s-a făgăduit că sufletul lui îşi va lua zborul spre ceruri, sau spre vreun alt loc temporar. El va fi îngropat cum fuseseră îngropaţi şi strămoşii lui. Ei se odihneau în mormintele lor; Avram li se va alătura acolo.
Gen 37:35 Plangand ma voi pogori la fiul meu in Locuinta mortilor.Unde putea el sa se pogoare daca credea ca fiul sau era mancat de fiare?
Aş putea şi eu să întreb la fel: "Unde putea el să urce [la Cer] dacă spunea că se "pogoară"?"
1 imparati 17:21,22....Doamne Dumnezeule ,Te rog fa sa se intoarca sufletul copilului in el.Domnul a ascultat glasul lui ILIE SI SUFLETUL COPILULUI S-A INTORS IN EL SI A INVIAT.Dupa logica dvs si a martorilor (suflet este insasi omul) reiese ca sufletu s-a intors la suflet prin urmare aceasta afirmatie nu are sens.
Dacă înlocuiţi termenul "suflet" cu "viaţă", are sens. De ce nu contestaţi celelalte 118 versete unde s-a tradus "nephesh" cu "viaţă" şi nu cu "suflet" ca aici? Oare de ce?
Vad ca nu sunteti sincer dle undecimus:In cazul cu Saul insasi autorul spune ca era Samuel ci nu satana sau demonii.Atentie autorul spune asa.
Pe ce criterii stabiliti interpretarea versetelor din scriptura??Argumentele dvs sunt de tip: "asa nu poate sa fie si atat",chiar credeti ca sunteti convingator?
Nesinceritate? Haideţi să nu folosim cuvinte mari! Dacă chiar doriţi, vă propun un exerciţiu de sinceritate: dumneavoastră cum interpretaţi Scriptura? În contextul textului şi al Bibliei în ansamblu, ori sunteţi dispus să mergeţi până la acceptarea practicilor vrăjitoreşti şi spiritiste doar pentru că vă confirmă prejudecăţile legate de "nemurirea sufletului"? Biblia se pronunţă ferm (până la condamnarea la moarte) împotriva vrăjitoarelor şi a celor ce "cheamă spiritele morţilor", chiar destinul tragic al apostatului Saul confirmă (1 cron.10,13-14)că el a fost înşelat de diavol mergând la acea vrăjitoare; iar noi să luăm de bună această înşelătorie demonică? Se apropie vremea când diavolul se va preface nu în Samuel, ci chiar într-un înger de lumină (2 Cor.11,14)! Cum vom putea face faţă unei asemenea grozave înşelătorii, când noi cădem la un test atât de mic?
De ce nu cititi cartea care v-am recomandat?Apropo cititi in rusa?
Nu.

MihaiG
Mesaje: 23
Membru din: 14 Feb 2012, 20:36
Confesiune: romano-catolic
Preocupări: Teologie, politica, muzica etc.
Localitate: Timisoara

Re: Despre Suflet

Mesaj necititde MihaiG » 05 Apr 2012, 09:53

Domnule undecimus, autorul Bibliei spune clar ca cel care a vorbit cu Saul era Samuel:

14. Iar el i-a zis: "Ce-ai vazut?" Ea i-a raspuns: "Un barbat ridicandu-se drept din pamant, imbracat in manta". Atunci Saul a stiut ca acesta era Samuel si s'a aruncat cu fata la pamant si i s'a inchinat.

15. Iar Samuel a zis: "De ce m'ai tulburat, asa ca eu sa ma ridic?" 7 Si Saul a zis: "Sunt foarte necajit, caci Filistenii se razboiesc impotriva mea, iar Dumnezeu S'a indepartat de mine si nu m'a mai ascultat - nici prin mana profetilor si nici prin vise; iar acum te-am chemat pe tine, ca sa-mi arati ce sa fac".
1Par 10:13

16. Si a zis Samuel: "De ce ma intrebi tu pe mine, de vreme ce Dumnezeu S'a indepartat de tine si a trecut de partea aproapelui tau?Sa recapitulam: autorul inspirat de Duhul Sfant ne spune ca:

1. Saul a stiut ! ATENTIE ! A STIUT, nu A CREZUT sau A FOST INSELAT ! ca cel din fata sa este Samuel;

2. Cel care a vorbit cu Saul a fost Samuel, nu altcineva.

Avatar utilizator
undecimus
Mesaje: 139
Membru din: 04 Noi 2011, 08:19
Confesiune: neo-protestant
Preocupări: adventist de ziua a şaptea

Re: Despre Suflet

Mesaj necititde undecimus » 05 Apr 2012, 11:11

Sa recapitulam: autorul inspirat de Duhul Sfant ne spune ca:

1. Saul a stiut ! ATENTIE ! A STIUT, nu A CREZUT sau A FOST INSELAT ! ca cel din fata sa este Samuel;

2. Cel care a vorbit cu Saul a fost Samuel, nu altcineva.
Domnule MihaiG, teoria dumneavoastră se bazează pe o premisă falsă. Saul n-a "ştiut" ci chiar aşa a crezut el, aşa şi-a închipuit el. Exact aşa cum se exprimă propria dumneavoastră Biblie Catolică:

"El i-a zis "Cum este înfăţişarea lui?" Ea a răspuns: "Este un bătrân care se ridică şi este învelit cu o mantie".Saul a înţeles că era Samuel, s-a plecat cu faţa la pământ şi s-a închinat" (1 Sam.28,14 - versiunea Catolică)

Întrebările lui Saul şi răspunsurile femeii constituie dovezi că n-a văzut el însuşi apariţia. Poate că el a fost despărţit de medium printr-o perdea, sau poate că stătea direct înaintea ei în întunericului miezului de noapte din peşteră. Când ea a descris apariţia, Saul a presupus că era Samuel.
Ar fi contrar oricărui principiu de dreptate să ne închipuim ca autoritatea divină să dea voie unei necromante să cheme pe Samuel din locul lui de odihnă. A crede că Dumnezeu, care a pus necromanţia sub interdicţie (Deut.18,10-12), avea să cedeze cererii unui medium şi să tulbure pe sfântul Său Samuel, care dormea, ar fi întru totul de neconceput. Dar, după cum Satana a avut puterea să apară în faţa lui Isus în pustie ca un înger de lumină, tot aşa el sau agenţii lui puteau, dacă le era îngăduit, să-l personifice pe Samuel, să-i imite atât vocea, cât şi figura. Diavolul a folosit această ocazie ca să-şi bată joc de Saul prin ironia sorţii lui. Tocmai bărbatul care îi persecutase pe exponenţii acestei practici oculte era acum îngenunchiat înaintea acelei puteri, cerând ajutor...

MihaiG
Mesaje: 23
Membru din: 14 Feb 2012, 20:36
Confesiune: romano-catolic
Preocupări: Teologie, politica, muzica etc.
Localitate: Timisoara

Re: Despre Suflet

Mesaj necititde MihaiG » 05 Apr 2012, 11:44

Domnule adventist, nu exista nicio traducere catolica a Vechiului Testament in limba romana. Nu inteleg de unde va luati informatiile, dar este clar ca fie sunteti in eroare, fie incercati sa induceti in eroare.

Asta ar fi una.

A doua ar fi ca, in ciuda incercarii dumneavoastra de a va ascunde dupa cires, realitatea faptica este de netagaduit: Autorul inspirat al Scripturii ne spune ca cel care vorbea era Samuel.

Eu inteleg faptul ca, pus in fata unei evidente care vine sa rastoarne sistemul dumneavoastra de credinte, alegeti sa ignorati realitatea sau sa o interpretati in moduri nepermise, de genul "da, asa scrie, dar pentru ca daca ar scrie asa ar insemna ca nu avem dreptate, hai sa vedem cum facem si cum interpretam ca sa ajungem la concluzia ca desi scrie totusi nu scrie sau ca desi scrie inseamna altceva etc. etc. etc."
Este o reactie psihologica naturala. Negarea evidentei.

Avatar utilizator
undecimus
Mesaje: 139
Membru din: 04 Noi 2011, 08:19
Confesiune: neo-protestant
Preocupări: adventist de ziua a şaptea

Re: Despre Suflet

Mesaj necititde undecimus » 05 Apr 2012, 12:06

Domnule adventist, nu exista nicio traducere catolica a Vechiului Testament in limba romana. Nu inteleg de unde va luati informatiile, dar este clar ca fie sunteti in eroare, fie incercati sa induceti in eroare.

Asta ar fi una.
Oare de ce nu mă miră că sunteţi în necunoştinţă de cauză de propriile surse? http://www.bibliacatolica.ro/Biblia.php Asta ar fi una.
A doua ar fi ca, in ciuda incercarii dumneavoastra de a va ascunde dupa cires, realitatea faptica este de netagaduit: Autorul inspirat al Scripturii ne spune ca cel care vorbea era Samuel.
Eu inteleg faptul ca, pus in fata unei evidente care vine sa rastoarne sistemul dumneavoastra de credinte, alegeti sa ignorati realitatea sau sa o interpretati in moduri nepermise, de genul "da, asa scrie, dar pentru ca daca ar scrie asa ar insemna ca nu avem dreptate, hai sa vedem cum facem si cum interpretam ca sa ajungem la concluzia ca desi scrie totusi nu scrie sau ca desi scrie inseamna altceva etc. etc. etc."
Este o reactie psihologica naturala. Negarea evidentei.
A doua la mână ar fi înverşunarea cu care vă prindeţi de un episod atât de trist din istoria lui Israel. Vreţi să spuneţi că necromantele, vrăjitoarele, spiritiştii şi sataniştii au dreptate când pretind a comunica cu morţii? Poate un om ce a făcut pact cu diavolul să scoale morţii? Pot fi sfinţii adormiţi ai lui Dumnezeu la cheremul unei vrăjitoare, manipulându-i cu doreşte aceasta? Dumneavoastră vă daţi seama ce spuneţi?!

amator
Mesaje: 115
Membru din: 25 Mar 2012, 21:16
Confesiune: neo-protestant
Preocupări: zidire sufleteasca

Re: Despre Suflet

Mesaj necititde amator » 05 Apr 2012, 14:45

Dle undecimus intr-adevar nu are sens sa va mai scriu caci dracul e prea negru.Sincer o faceti "pe prostu" cam neghiobeste.Ignorati argumentele si nici macar nu raspundeti la intrebari care va descalifica din start.Sincer inca nu am vazut vreun martor sau adventist care sa fie interesat de adevar.Va eschivati aiurea de tot.Domnul sa va deschida inima la adevar si sa va zdrobeasca mandria si intunecimea mintii.
Baptist

Avatar utilizator
undecimus
Mesaje: 139
Membru din: 04 Noi 2011, 08:19
Confesiune: neo-protestant
Preocupări: adventist de ziua a şaptea

Re: Despre Suflet

Mesaj necititde undecimus » 05 Apr 2012, 17:38

Dle undecimus intr-adevar nu are sens sa va mai scriu caci dracul e prea negru.Sincer o faceti "pe prostu" cam neghiobeste.Ignorati argumentele si nici macar nu raspundeti la intrebari care va descalifica din start.Sincer inca nu am vazut vreun martor sau adventist care sa fie interesat de adevar.Va eschivati aiurea de tot.Domnul sa va deschida inima la adevar si sa va zdrobeasca mandria si intunecimea mintii.
Sunteţi absolut sigur că aparţineţi Bisericii Baptiste? Vă rog, faceţi-vă o analiză serioasă de conştiinţă. Nu pentru mine, ci pentru dumneavoastră... pentru sufletul dumneavoastră...

Avatar utilizator
dimitrie
Mesaje: 972
Membru din: 03 Dec 2010, 01:33
Confesiune: ortodox
Preocupări: preoţie, familie
Localitate: Craiova

Re: Despre Suflet

Mesaj necititde dimitrie » 06 Apr 2012, 01:41

Şi aici e de văzut ceva. Puteţi relua întrebările la care nu i-am răspuns acolo lui vasinec (de fapt la care nu i-am repetat răspunsul).
Să-mi dea Dumnezeu ce "medicament" ştie El, numai să putem fi împreună, deplin, dincolo!

Avatar utilizator
undecimus
Mesaje: 139
Membru din: 04 Noi 2011, 08:19
Confesiune: neo-protestant
Preocupări: adventist de ziua a şaptea

Re: Despre Suflet

Mesaj necititde undecimus » 06 Apr 2012, 06:39

Şi aici e de văzut ceva. Puteţi relua întrebările la care nu i-am răspuns acolo lui vasinec (de fapt la care nu i-am repetat răspunsul).
Mi-aţi indicat un întreg topic, din care am reţinut că a fost închis deoarece adventiştii scriau doar despre subiectul topicului (!!). Ca să folosesc şi eu o replică stupidă, mai veniţi domnule şi cu alte argumente pentru "nemurirea sufletului", de exemplu cum se vopsesc ouăle de Paşte! :lol:


Înapoi la “Adventiştii şi "Martorii lui Iehova"”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX