Problema este exact invers ca Biserica nu s-a divizat ci a a ramas "Una ,Sfanta,Catolica (Sobornicesca ,Universala) si Apostoleasca".Din acesta Biserica care este Una cum si trupul lui Hristos este Unul s-au desprins in timp diferite secte.Desprinderea acestor secte nu inseamna divizarea Bisericii si nici schimbarea adevarului care este unul si nu mai multe.Vreau sa inteleg si eu ce aveti in vedere prin NEINTRERUPTA?
Dar va rog foarte mult sa nu-mi da-ti un raspuns de felul "asa este si gata..."
Istoria ne arata foarte clar ca biserica primara s-a divizat in multe ramuri.
Sfântul Ioan Gura de Aur afirma: Biserica adevarata a lui Hristos este una singura din care în diferite timpuri s-au despartit diverse adunari eretice si grupari schismatice.
Sfântul Ioan Gura de Aur îi numeste pe cei desprinsi din trupul Bisericii, ori eretici ori schismatici
Nu aveti decat sa cercetati sa vedeti care este acea Biserica care a dainuit de pe vremea apostolilor si a marturist acelasI adevar in timpul secolelor.Dar nu suna convingator ca initial a fost biserica ortodoxa.
Da exista o istorie a denumirilor.Inca de la ucenicii apostolilor gasim denumirea bisericii nostre.Eu am dat exemplu copacului. Creanga din virful copacului nu este intrerupta de la tulpina. Diferite denumiri au aparut in diferite timpuri, istoric vorbind. Dar la fel istoric arata-mi vreo sursa cind a aparut denumirea de biserica ortodoxa. Aici nu vreau sa primesc raspuns de felul, asa initial a fost. Oricum, trebuie sa existe o istorie a denumirii.
Sf. Ignatie,ucenic al apostolilor,episcop al Antiohiei,martir intru Hristos,este cel care a folosit pentru prima data expresia 'Biserica universala' ( Katholiki Ekklisia. )
'Acolo unde este episcopul, acolo sã fie poporul, dupã cum acolo unde este lisus Hristos, este Biserica universalã'.
Aceiasi denumire o folosesc si Parintii Bisericii din sec 2,3,4,5..si pina astazi vorbesc despre Biserica ca este UNA si CATOLICA (Universala).
Sa trec in revista cateva exemple
Sfântul Cyprian (2OO-258)Singura care detine formele adevãrate de rugãciune este prin urmare doar Biserica Catolicã .....În afarã Bisericii Celei Una, poti sã ai orice, afarã de mântuire.....
in anul 304 Lactantiu scria: …Singura care detine formele adevãrate de rugãciune este prin urmare doar Biserica Catolicã [istoricã si universalã] . Aceasta este temelia adevãrului, acesta este depozitul credintei, acesta este templul lui Dumnezeu. Cine nu voieste sã intre aici sau cine nu vrea sã iasã de aici este strãin de nãdejdea în viatã si mântuire…
Sfântul Chiril al Ierusalimului(315-386): "Mărturisirea credintei ne învatã despre Una, Sfântă, Sobornicească (CATOLICA) si Apostolească Biserică, pentru ca sã te păzesti de stricăciunea adunărilor eretice si sa fii totdeauna în Sfânta Sobornicească Biserică."
Fericitul Augustin (354-430)spune: “În afara Bisericii Celei Una, poti să ai orice, afară de mântuire. În afara granitelor Bisericii poti sã ai trepte ierarhice, "tainele", Aliluia şi Amin, Evanghelie,credintã si sã mãrturisesti pe Dumnezeu Cel în trei ipostasuri, dar mântuirea poti s-o gãsesti exclusiv în Biserica Ortodoxã Sobornicească (CATOLICA)."
Membri acestei Bisericii CATOLICE (UNIVERSALE) se numesc ORTODOCSI(drept inchinatori,drept credinciosi,drept slavitori).
Se numeau ORTODOCSI intrucit in Biserica inca din perioada apostolica au aparut unii crestini care invatau diferit de invatatura Bisericii iar prin aceasta denumire de ORTODOCSI ei se deziceau de invataturile eretice.
Inclusiv Crezul niceeano-constantinopolitan, pe care cu bucurie constat ca-l cunosteti,marturiseste de UNA, SFANTA CATOLICA,APOSTOLESCA BISERICA .
Daca cititi cu atentie niciunde nu se vorbeste de existenta a 2 sau mai multe biserici.