PIETISMUL

Discuţii despre diferenţele de doctrină dintre ortodocşi şi (neo-)protestanţi
Avatar utilizator
IOACHIM
Mesaje:1113
Membru din:12 Feb 2010, 05:54
Confesiune:ortodox
PIETISMUL

Mesaj necititde IOACHIM » 20 Oct 2010, 09:59

CE E PIETISMUL? Cand a aparut ca miscare si mai ales... cat si cum afecteaza biserica si sectele (mai ales).

Avatar utilizator
IOACHIM
Mesaje:1113
Membru din:12 Feb 2010, 05:54
Confesiune:ortodox

Re: PIETISMUL

Mesaj necititde IOACHIM » 20 Oct 2010, 10:52

eu unul am observat in retorica multor p/np de pe forum accente pietiste destul de alarmante (pentru ei)!
Una din caracteristicile pietismul e si adogmatismul sau subestimarea cu oriec pret, dispretuirea dogmei, adica a adevarului teologic.

- alta gogorita pietista e imaginea bisericii care tre` sa fie cat mai sociala... cu activitati practice, de utilitate publica. Prcatic transforma Bisrica si slujitorii ei in institutie sociala si lucratori sociali. dica ii neaga identitatea ontologica.

Am vazut dupa aia unii p/np ca sufera GRAV de ceea ce se numeste etica umanista - adica principiul aparentelor ireprosabile, care ia locul adevarului, al mantuirii existentei salvate de anonimatul mortii.
- asa se explica de ce potestantii care sufera de pietism nu inteleg minunea pocaintei (chiar de sunt pacatosi in Bis. ei se pocaiesc), pacatul transfigurat in dorinta fierbinte d ecomuniune personala cu Dumnezeu.... moartea care e inghitita de viata... si altele. E peste capacitatea lor de intelegere.

- ce-am mai observat.... sa nu intelegem gresit.... nu doar intre p/np... ci si in lumea catolica dar si cea ortodoxa sunt alunecari pietiste!
. Pt. ca se despart de Biserica. evlavia ecleziala se transfera la nivelul de etica individuala.. separata, despartita de adevarul Bisericii, ceea ce duce la:...
* = * stergerea diferentei dintre adevarul si iluzia mantuirii. Se anuleaza diferenta dintre Biserica si erazie

Deci notiunea de erezie isi pierde continutul real si ramane doar o notiune abstracta pe care doar specialistii o pot detecta si dezbate in congrese/conferinte intr-un duel de remarci de tip confesional, fara a se infrunta vreodata cu viata omului.

O urmare este si aceea ca apare miscarea de unire a bisericilor... cu faimoasa iubire care uneste bisericile in opozitie cu DOGMA care le desparte.
- da ceea ce separa bniserica d eerezie nu sunt diferentele cadaemice abstracte... ci ruptura de netrecut si radicala dintre catolicitatea vietii si iluziile vietii, dintre realizarea vietii celei adevarate a modelului treimic si supunerea acestui adevar modului de existenta fragmentar al omului decazut.
- deci ce facea dogma inainte? Arata limitele.... definea un adevar... iar asceza bisericii, asceza eclesiala CONFIRMA participarea la acest adevar al vietii car einvinge stricaciunea si moartea.

Pietismul si protestantii ce fac? ei desfiinteaza evlavia ca eveniment eclezial (de aia-i spuneam mereu ca mai presus de libertate si vointa e COMUNIUNEA. De aia am si definit Biserica avand ca miez euharistia - in fine)
- deci evlavia ca eveniment eclesial devine fapta etica individuala; un eretic sau un necrestin chiar... poate fi la fel de virtuos ca un crestin
- adica evlavia sau cucernicia sunt disociate de adevar (si de continutul lui ontologic)
- cu alte cuvinte evlavia nu se mai raporteaza la participarea totala a omului la viata lui Dumnezeu (invierea trupului, implinirea ratiunii (logos-ului materiei, )transfigurarea timupului si a spatiului etc)
- ea devine simptom stereotip al unei religiozitati care care relativizeaza si in cele din urma asimileaza diferentele dintre confesiuni si traditii, din moment ce toate ajung la acelasi rezultat: imbunatatirea etica a vietii omenesti. Sens utilitarist tipic protestant

Cred ca pietismul e marea erezie a vremii noastre.
Ultima oară modificat 21 Oct 2010, 18:37 de către Ioan Cr, modificat 1 dată în total.
Motiv: Am sters numele de persoane la care s-a facut referinta: judecati de orice fel la persoana a III-a nu sunt agreabile!

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje:5422
Membru din:01 Apr 2008, 15:53
Confesiune:ortodox
Preocupări:liturgică, misiune
Localitate:Portugalia
Contact:

Re: PIETISMUL

Mesaj necititde protosinghel » 27 Oct 2010, 14:43

Un articol interesant la această temă.

Avatar utilizator
IOACHIM
Mesaje:1113
Membru din:12 Feb 2010, 05:54
Confesiune:ortodox

Re: PIETISMUL

Mesaj necititde IOACHIM » 29 Oct 2010, 01:16

Si recomand si eu Christos Yannaras - Liberatea Moralei.

Avatar utilizator
descoperire
Mesaje:164
Membru din:27 Dec 2011, 22:55
Confesiune:neo-protestant
Preocupări:teologie,internet,sport,sanatate

Re: PIETISMUL

Mesaj necititde descoperire » 30 Dec 2011, 21:25

Buna ziua ,interesant subiect.As vrea sa ma lamuriti putin-se poate numi pietism o colaborare intre biserica penticostala cu cea baptista la anumite proiecte,sau a catolicilor cu ortodocsii?Vorbesc doar de proiecte social-culturale sau de binefacere.
In general daca apare o problema serioasa la nivel global se poate vorbi de o colaborare mai stransa decat se prevede de obicei?
Adă Doamne ziua aceea mai devreme!

daniel tuduran
Mesaje:483
Membru din:12 Iul 2009, 19:28
Confesiune:ortodox
Localitate:or Brad,Hunedoara
Contact:

Re: PIETISMUL

Mesaj necititde daniel tuduran » 30 Dec 2011, 23:55

Buna ziua ,interesant subiect.As vrea sa ma lamuriti putin-se poate numi pietism o colaborare intre biserica penticostala cu cea baptista la anumite proiecte,sau a catolicilor cu ortodocsii?Vorbesc doar de proiecte social-culturale sau de binefacere.
In general daca apare o problema serioasa la nivel global se poate vorbi de o colaborare mai stransa decat se prevede de obicei?
Nu stiu cat te intereseaza pe tine acest subiect,dar hai ca te tratez ca pe un om serios si incerc un raspuns.Eu nu cred ca colaborarea ortodocsilor cu eterodocsii in proiecte social-culturale sau de binefacere poate fi numita pietism.Desigur daca se are in vedere doar acesta colaborare si nu smecheriile unor np care te cheama sa inveti engleza gratuit dar ei vor sa te atraga la secta.
Imi amintesc ca vrednicul de pomenire,mitropolitul Clujului,Bartolomeu Anania,se lauda cu colaborarile sale cu protestantii si nu cred ca il poate acuza cineva ca a fost un pietist.
„Marea vieţii văzând-o înălţându-se de viforul ispitelor, la limanul tău cel lin alergând, strig către Tine Doamne: scoate din stricăciune viaţa mea, mult Milostive!” (din slujba înmormântării)

Marcus89

Re: PIETISMUL

Mesaj necititde Marcus89 » 31 Dec 2011, 01:09

Eu nu cred ca colaborarea ortodocsilor cu eterodocsii in proiecte social-culturale sau de binefacere poate fi numita pietism.Desigur daca se are in vedere doar acesta colaborare si nu smecheriile unor np care te cheama sa inveti engleza gratuit dar ei vor sa te atraga la secta.
Să înțeleg că, pietism=deposedare de enoriași? în DEX zice că Pietismul este o doctrină ascetică a unei secte protestante, care promovează respectarea cu rigurozitate a practicilor religioase.
____________________________off-topic_____________________________
Dacă te cheamă să înveți lb. eng. te alegi cu ceva sau numa cu un loc în sectă?

Dionysie
Mesaje:695
Membru din:20 Dec 2010, 20:57
Confesiune:ortodox
Preocupări:înţelegerea
Localitate:fost: "aletheia"

Re: PIETISMUL

Mesaj necititde Dionysie » 31 Dec 2011, 15:44

În legătură cu adogmatismul şi tolerarea scăpărilor dogmatice în cazurile pietiştilor sau celor contagiaţi cu pietism, îmi aduc aminte că o sectantă neoprotestantă îmi spusese la un moment dat că ei nu îi pasă dacă este eretică atâta timp cât "erezia" (ca şi adunare) îi face bine. Dealtfel lucrul se poate vedea şi pe acest forum, şi pe altele, unde şi dacă justifici cu subiect şi predicat adevărul şi faptul că ceea ce crede este erezie, neoprotestanţii pur şi simplu se fac că nu văd. (Sunt şi alte motive pentru orbirea de voie a sectanţilor; chiar era şi încă mai umblă pe forumuri un adventist demonizat, şi spălat pe creier şi vândut satanei. Am înţeles că ar putea fi chiar pastor.) Ceea ce se observă la aceşti sectari pietişti este această legătură, care nu este întâmplătoare, între erori dogmatice, erori de interpretare a Scripturilor, erori în teologia mistică şi în viaţa spirituală, sau pur şi simplu neînţelegeri (spre exemplu când vrei să le vorbeşti de teologia mistică parcă le vorbeşti chineză), erori cu privire la Sfintele Taine, etc. Pur şi simplu este vorba despre un virus, o greşală, am spune de tip constitutiv, care îi face pur şi simplu să greşească în orice manifestare de la slujire, la teologia sistematică, la teologia mistică, interpretarea Scripturilor, etc. Una dintre aceste devieri aproape inevitabile pentru sectanţi este tocmai acest pietism, lipsiţi fiind de maturitate, lipsiţi fiind de Sfintele Taine, de harul sfinţitor, de sfinte slujbe, de sfânta liturghie, de chemare reală de la Dumnezeu. În cazul multor sectanţi şi al multor secte acest duh straniu şi bolnav al pietismului este chiar un fel de regulă, un fel de mentalitate comună la care trebuie, cu sau fără voie să aderi, altfel rişti să fii exclus dintre "aleşi". Ca un exemplu oarecum cunoscut de manifestare pietistă îmi aduc aminte chiar cu ocazia unei predici a unui pastor sectant într-o biserică ortodoxă, la Moşuni (dată pe internet), pe lângă pietismul bolnav evident al pastorului precum şi al preotului, se auzeau în fundal nişte exclamaţii înfiorătoare cu "slavă ţie doamne" ale îndoctrinaţilor sectanţi.


Înapoi la “Protestantismul şi neo-protestantismul”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX