De ce nu se mantuiesc ereticii, sectarii ?

Discuţii despre diferenţele de doctrină dintre ortodocşi şi (neo-)protestanţi
Pr Haralambie
Mesaje: 895
Membru din: 14 Ian 2010, 19:54
Confesiune: ortodox
Preocupări: Sensul vieţii
Localitate: BOR
Contact:

De ce nu se mantuiesc ereticii, sectarii ?

Mesaj necititde Pr Haralambie » 05 Ian 2011, 13:39

Discutia a pornit de aici
v-aş ruga să-mi spuneţi şi să-mi explicaţi care este modul practic şi argumentat prin care Hristos se manifestă doar în Ortodocsie, mod prin care nu se manifestă nici într-o altă Biserică Creştină!
Pt inceput ti-am propus sa-l citesti pe sf Ignatie Briancianinov aici, ca pe urma sa putem discuta si pe marginea acestui subiect.
Mai intai te rog sa specifici ce intelegi tu prin manifestare, pt ca raspunsul sa fie si el clar.
Si sa-mi raspunzi si la intrebarea mea : ce anume te face sa crezi ca te poti mantuii indiferent ce crezi despre Hristos si Dumnezeu?
Si pe viitor te rog sa-ti corectezi impertinenta in exprimare, genul :ai baut nene? daca din greseala a fost, sau nu-ti apartine, cer scuze.
Nu ar strica sa arunci o privire si aici
Predica în Duminica Ortodoxiei a Sfântului Ignatie Briancianinov

Iubiti frati! Cuvântul nostru din Dunimica Ortodoxiei trebuie sa înceapa, în chip firesc, cu întrebarea: Ce este Ortodoxia?
Ortodoxia este adevarata cunoastere a lui Dumnezeu si cinstire a lui Dumnezeu; Ortodoxia este închinarea la Dumnezeu în Duh si Adevar; Ortodoxia este proslavirea lui Dumnezeu prin adevarata Lui cunoastere si închinare la El; Ortodoxia este proslavirea de catre Dumnezeu, prin daruirea harului Atotsfântului Duh, a omului care slujeste Lui cu adevarat. Duhul este slava crestinilor (In. 7:39). Unde nu este Duhul, acolo nu este Ortodoxie.
Nu este Ortodoxie în învataturile si filosofarile omenesti: în ele domneste stiinta cu nume mincinos, care e roada a caderii. Ortodoxia este învatatura Sfântului Duh, data de Dumnezeu oamenilor spre mântuire. Unde nu este Ortodoxie, acolo nu este mântuire. „Cine voieste sa se mântuiasca, mai înainte de toate se cade lui sa tina credinta soborniceasca, pe care daca nu o va pazi omul întreaga si fara de prihana, fara nici o îndoiala, va pieri pe veci" (Simbolul Sfântului Atanasie cel Mare, patriarhul Alexandriei. Vezi Psaltirea cu tâlc.).
Comoara de mult pret este învatatura Sfântului Duh! Ea e predanisita în Sfânta Scriptura si în Sfânta Predanie a Bisericii Ortodoxe. Comoara de mult pret este învatatura Sfântului Duh! În ea e chezasia mântuirii noastre. De mult pret, cu neputinta de înlocuit, neasemuita pentru fiecare dintre noi e fericirea sortii noastre vesnice: tot atât de pretioasa, mai presus de orice pret, este si chezasia fericirii noastre vesnice - învatatura Sfântului Duh.
Spre a pastra în noi aceasta chezasie, Sfânta Biserica însira astazi, în auzul tuturor, învataturile nascute si raspândite de satana, prin care se vadeste vrajmasia fata de Dumnezeu, care se împotrivesc mântuirii noastre si cauta sa ne-o rapeasca. Ca pe niste lupi rapitori, ca pe niste serpi aducatori de moarte, ca pe niste hoti si ucigasi, Biserica înfiereaza aceste învataturi; pazindu-ne de ele si chemându-i sa iasa din tarâmul perzaniei pe cei amagiti de ele, ea da anatemei aceste învataturi si pe cei ce se tin de ele cu îndaratnicie.
Cuvântul anatema înseamna îndepartare, lepadare. Când Biserica da anatemei o învatatura, asta înseamna ca învatatura cu pricina cuprinde hula asupra Sfântului Duh, si pentru mântuire este de trebuinta ca ea sa fie lepadata si îndepartata cum este îndepartata otrava de mâncare. Când este dat anatemei un om asta înseamna ca omul cu pricina si-a însusit cu hotarâre învatatura hulitoare, lipsindu-se prin ea de mântuire pe sine si pe semenii sai, carora le împartaseste felul sau de a gândi. Când cineva se hotaraste sa paraseasca învatatura hulitoare si sa primeasca învatatura pe care o tine Biserica Ortodoxa, el e îndatorat, dupa rânduielile Bisericii Ortodoxe, sa dea anatemei învatatura mincinoasa pe care o tinea pâna atunci si care îl tinea în piezare, înstrainându-l de Dumnezeu, facându-l sa ramâna vrajmas lui Dumnezeu, hulitor al Sfântului Duh, partas al satanei.
Însemnatatea anatemei este de doctorie duhovniceasca a Bisericii împotriva unei boli a duhului omenesc, boala care pricinueste moarte vesnica. Pricinuiesc moarte vesnica toate învataturile omenesti care vâra în credinta filosofarea proprie, scoasa din stiinta cu nume mincinos, din cugetarea trupeasca - aceasta mostenire de obste a duhurilor cazute si a oamenilor, în învatatura de Dumnezeu descoperita de Dumnezeu. Filosofarea omeneasca amestecata în învatatura credintei crestinesti se numeste erezie, iar urmarea acestei învataturi - rea credinta (Scara, Cuvântul 1).
Apostolul însira între faptele trupesti si ereziile (Gal. 5:20). Ele tin de faptele trupesti prin obârsia lor, cugetarea trupeasca, care este moarte, care este vrajmasie fata de Dumnezeu, care legii lui Dumnezeu nu se supune, ca nici nu poate (Rom. 8:6-7). Ele tin de faptele trupesti prin urmarile lor. Înstrainând duhul omenesc de Dumnezeu, unindu-l cu duhul satanei în pacatul de capetenie al acestuia - hula împotriva lui Dumnezeu, ele îl supun robiei patimilor, ca pe un parasit de Dumnezeu, ca pe un lasat în voia propriei lui firi cazute. Întunecatu-s-a inima lor cea neîntelegatoare, spune Apostolul despre înteleptii care s-au abatut de adevarata cunoastere de Dumnezeu: zicându-se pe sine a fi întelepti, au înnebunit... au mutat adevarul lui Dumnezeu întru minciuna... pentru aceea i-a si dat pe ei Dumnezeu întru patimi de ocara (Rom. 1:21-22, 25-26). „Patimi de ocara" sunt numite feluritele patimi curvesti. Purtarea ereziarhilor era dezmatata: Apolinarie era preacurvar (vezi Viata Sfântului Efrem Sirul), Eutihie era cu osebire robit patimii iubirii de bani (vezi Istoria bisericeasca a lui Fleury, vol. 2, cartea 27, cap. 28), Arie era cumplit de desfrânat. Când cartea lui de cântece, „Thalia", a fost citita la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, Parintii Sinodului si-au astupat urechile, nevoind sa auda cuvintele murdare din ea, ce nu puteau nicicând sa îi treaca prin minte unui om evlavios. „Thalia" a fost arsa. Spre fericirea omenirii, toate exemplarele ei au fost nimicite: ne-a ramas numai marturia istorica despre faptul ca aceasta lucrare era plina de un dezmat crunt (Ibidem, vol. 1, cartea 10, cap. 36 si cartea 11). Asemenea „Thaliei" sunt multe lucrari ale ereziarhilor din vremurile noi: în ele cumplita hula împotriva lui Dumnezeu este unita si amestecata cu un dezmat crunt, neomensc. Fericiti cei care niciodata n-au auzit si n-au citit aceste roade ale iadului! La citirea lor, unirea duhului ereziarhilor cu duhul satanei devine limpede.
Ereziile, fiind fapte trupesti, roade ale cugetarii trupesti, sunt nascocite de catre duhurile cazute. „Fugiti de ereziile cele fara de Dumnezeu", spune Sfântul Ignatie Teoforul, „caci sunt nascocire a diavolului, a sarpelui, începatorului rautatii" (Epistola I catre Tralieni). Nu trebuie sa ne miram de asta: duhurile cazute s-au coborât din înaltimea vredniciei duhovnicesti si au cazut în cugetarea trupeasca mai mult decât oamenii. Oamenii au putinta sa treaca de la cugetarea trupeasca la cea duhovniceasca; duhurile cazute sunt lipsite de aceasta putinta. Oamenii nu sunt supusi unei atât de puternice înrâuriri a cugetarii trupesti, fiindca în ei binele cel firesc nu a fost nimicit, precum în duhuri, de cadere. În oameni, binele este amestecat cu raul, si ca atare este netrebnic; în duhurile cazute domneste si lucreaza numai raul. Cugetarea trupeasca a dobândit în privinta duhurilor dezvoltarea cea mai cuprinzatoare si deplina pe care o putea atinge. Pacatul lor de capetenie este ura înversunata fata de Dumnezeu, ce se vadeste printr-o înfricosatoare si necontenita hula împotriva Lui. Ele s-au trufit înaintea lui Dumnezeu Însusi; au prefacut supunerea fata de Dumnezeu, care este fireasca pentru zidire, într-o neîncetata lucrare împotriva Lui, într-o neîncetata vrajmasie. Din aceasta pricina, caderea lor este adânca si rana mortii vesnice cu care sunt ele ranite este cu neputinta de tamaduit. Patima lor de capetenie este trufia; ele au o monstruasa si prosteasca slava desarta; afla placere în toate felurile pacatului, petrec necontenit în acestea, trecând de la un pacat la altul. Ele se târasc si în iubirea de argint, si în îmbuibarea pântecelui, si în preacurvie (Sfântul Ignatie Teoforul, Epistola catre Filipeni). Neavând putinta de a savârsi pacatele trupesti cu trupul, duhurile cazute le savârsesc cu închipuirea si cu simtirea; ele au împropriat firii netrupesti pacatele proprii trupului; ele au dezvoltat în sine pacatele ce nu sunt propri firii lor neasemuit mai mult decât pot fi acestea dezvoltate între oameni (Sfântul Vasile cel Mare îl numeste pe duhul cazut parinte al slabiciunilor patimase trupesti. Vezi rugaciunile pentru întinare din Molitfelnic). A cazut, din cer, spune Proorocul despre heruvimul cazut, luceafarul cel ce rasare dimineata, zdrobitu-s-a pe pamânt. Tu ai zis întru cugetul tau: în cer ma voi sui, deasupra stelelor cerului voi pune scaunul meu... fi-voi asemenea Celui Preaînalt. Iar acum în iad te vei pogorî, si în temeliile pamântului... fi-vei lepadat în munti ca un mort (Is.14:12-15,19).
Duhurile cazute, purtând în sine temeiul tuturor pacatelor, se straduiesc sa-i atraga în toate pacatele pe oameni, cu scopul si cu setea de a-i da pierzarii. Ele ne atrag în felurita desfatare a trupului, în iubirea de câstig, în iubirea de slava, zugravindu-ne în culorile cele mai vii si mai atragatoare obiectele acestor patimi. Ele se straduiesc sa ne atraga mai ales în trufie, din care odraslesc precum verdeturile din seminte vrajmasia fata de Dumnezeu si hula împotriva Lui. Pacatul hulei împotriva lui Dumnezeu, care alcatuieste miezul tuturor ereziilor, este pacatul cel mai greu, care este propriu duhurilor cazute si alcatuieste însusirea lor cea mai aparte. Duhurile cazute se straduiesc sa acopere toate pacatele cu o masca placuta, numita în scrierile ascetice ale Parintilor îndreptatiri (Preacuviosul Avva Dorotei, Învatatura despre aceea ca nu se cade sa îsi alcatuiasca omul întelegerea sa). Ele fac asta cu scopul ca oamenii sa fie amagiti mai lesne, sa se învoiasca mai usor la primirea pacatului. La fel fac ele si cu hula împotriva lui Dumnezeu: se straduiesc sa o acopere cu nume marete, cu o retorica pompoasa , cu o filosofie elevata. Cumplita arma sunt în mâinile duhurilor ereziile ! Ele au pierdut popoare întregi, rapindu-le fara ca acelea sa bage de seama crestinismul, înlocuind crestinismul cu o învatatura hulitoare, împodobind aceasta învatatura ucigasa cu numele de crestinism purificat, adevarat, restaurat. Erezia este un pacat savârsit, în primul rând, cu mintea. Acest pacat, fiind primit de minte, se împartaseste duhului, se revarsa asupra trupului, spurca chiar trupul nostru, ce are putinta de a primi sfintire din împartasirea cu harul Dumnezeiesc si de a se spurca si molipsi prin împartasirea cu duhurile cazute. Acest pacat este cu greu bagat de seama si anevoie priceput pentru cei care nu cunosc bine crestinismul, si ca atare prinde lesne în cursele sale simplitatea, nestiinta, marturisirea nepasatoare si superficiala a crestinismului. Au fost prinsi de erezie pentru o vreme Preacuviosii Ioanichie cel Mare, Gherasim de la Iordan si alti câtiva bineplacuti lui Dumnezeu . Daca sfintii barbati care si-au dus viata numai si numai cu grija mântuirii nu au putut pricepe dintr-o data hula ascunsa sub o masca frumoasa, ce sa mai spunem de cei care-si duc viata în griji lumesti, având despre credinta o conceptie neîndestulatoare, cu totul neîndestulatoare? Cum sa recunoasca acestia erezia aducatoare de moarte, daca ea li se înfatiseaza sub masca întelepciunii, dreptatii si sfinteniei ? Iata pricina pentru care obsti crestine întregi si popoare întregi s-au plecat lesne sub jugul ereziei ! Din aceeasi pricina este foarte anevoioasa întoarcerea din erezie la Ortodoxie, cu mult mai grea decât întoarcere din necredinta si idolatrie. Ereziile care sunt mai aproape de ateism sunt mai lesne recunoscute si oprite decât cele mai putin îndepartate de credinta ortodoxa si, ca atare, mai ascunse. Împaratul roman cel întocmai cu Apostolii, Marele Constantin, i-a scris o epistola Sfântului Alexandru, patriarhul Alexandriei, cel care l-a dat în vileag pe ereziarhul Arie, îndemnându-l sa înceteze cearta ce strica pacea din pricina unor cuvinte desarte. Prin aceste cuvinte pe care Constantin le-a numit desarte era tagaduita Dumnezeirea Domnului nostru Iisus Hristos, era nimicit crestinismul (Istoria bisericeasca a lui Fleury, vol. 1, cartea 10, cap. 42). Astfel, si într-un barbat sfânt, râvnitor al dreptei credinte, nestiinta a fost amagita printr-o cursa a ereziei pe care el nu a putut sa o priceapa.
Erezia, fiind pacat greu, pacat de moarte, se vindeca usor si hotarâtor - ca pacat al mintii - prin darea ei nefatarnica, din toata inima, anatemei. Sfântul Ioan Scararul a zis: „Sfânta Biserica soborniceasca îi primeste pe eretici când ei dau anatemei fara fatarnicie erezia lor (Cuvântul 15, cap. 49), si îndata îi învredniceste de Sfintele Taine; iar pe cei cazuti în curvie, chiar daca îsi marturisesc si parasesc pacatul, porunceste, urmând apostolestilor rânduieli sa fie despartiti de Sfintele Taine pentru multi ani" (Sinodul din Laodiceea, canonul 6). Urma lasata de pacatul trupesc ramâne în om si dupa marturisirea pacatului, si dupa parasirea lui; urma lasata de erezie e nimicita îndata dupa lepadarea ei. Fara aceasta doctorie, otrava hulei împotriva lui Dumnezeu ramâne în duhul omenesc si nu înceteaza a-l clatina cu nedumeriri si îndoieli pricinuite de împreuna-simtirea netaiata din radacina fata de erezie; ramân gânduri ce se ridica împotriva întelegerii lui Hristos (II Cor. 9:5) (citat usor modificat - n. tr.), ce fac anevoioasa mântuirea pentru cel tinut în legaturile lor, tinut în legaturile nesupunerii si împotrivirii fata de Hristos, pentru cel ce ramâne în împartasire cu satana. Doctoria anatemei a fost întotdeauna socotita ca neaparat trebuincioasa de catre Sfânta Biserica în privinta cumplitei boli a ereziei. Când Fericitul Teodorit, episcopul Cirului, dorind sa se îndreptateasca în privinta învinuirilor aruncate asupra lui, Parintii i-au cerut ca mai întâi de toate sa-l dea anatemei pe ereziarhul Nestorie. Teodorit, care se lepadase de Nestorie, dar nu asa de hotarât cum se lepadase de el Biserica, a vrut sa dea lamuriri. Parintii i-au cerut iarasi sa dea anatemei cu hotarâre, fara alte explicatii, pe Nestorie si învatatura acestuia. Teodorit a vrut din nou sa dea lamuriri, însa Parintii au cerut iarasi ca el sa dea anatemei pe Nestorie, amenintând ca altminteri îl vor socoti eretic pe însusi Teodorit. Teodorit a rostit anatema asupra lui Nestorie si a tuturor învataturilor eretice ale acelei vremi. Parintii au dat slava lui Dumnezeu, l-au proclamat pe Teodorit pastor ortodox, iar Teodorit nu a mai cerut sa dea lamuriri, caci lepadase din sufletul sau pricinile care îl faceau sa simta nevoia de a da lamuriri (Istoria crestinismului de Fleury, vol. 2, cartea 20, cap. 24). Asa stau lucrurile între duhul omenesc si înfricosatoarea boala a ereziei.
Auzind astazi amenintatoarea vestire a doctoriei duhovnicesti, sa o primim cu întelegere adevarata si dând-o sufletelor noastre sa lepadam fara fatarnicie si în chip hotarâtor acele pierzatoare învataturi pe care Biserica le va lovi cu anatema spre mântuierea noastra. Chiar daca le-a lepadat întotdeauna, sa întarim glasul prin care le leapada Biserica. Libertatea, usurimea, puterea Duhovniceasca pe care le vom simti negresit în noi ne marturisesc dreptatea acestei lucrari bisericesti si adevarul învataturii vestite în ea.


Biserica vesteste:

„Pe cei care robesc întelegerea lor spre ascultarea de dumnezeiasca Descoperire si se nevoiesc pentru ea îi fericim si îi laudam; pe cei care se împotrivesc adevarului, daca nu s-au pocait înaintea Domnului, noi, asteptând întoarcerea si pocainta lor, daca nu au voit sa urmeze Sfintei Scripturi si Predanii a Bisericii, îi îndepartam si îi dam anatemei".
„Celor care tagaduiesc fiintarea lui Dumnezeu si spun ca aceasta lume este de sine fiitoare, ca totul se savârseste în ea fara purtarea de grija a lui Dumnezeu: anatema".
„Celor care spun ca Dumnezeu nu este duh, ci materie, care nu-L recunosc ca Drept, Milostiv, Preaîntelept, Atoatestiutor si rostesc hule de acest fel: anatema".
„Celor care cuteaza a spune ca Fiul lui Dumnezeu nu este deofiinta si de o cinste cu Tatal, si nici Duhul Sfânt; care nu marturisesc ca Tatal, Fiul si Sfântul Duh sunt un singur Dumnezeu: anatema".
„Celor care îsi îngaduie a spune ca pentru mântuirea si curatirea noastra de pacate nu sunt de trebuinta venirea în lume dupa trup a Fiului lui Dumnezeu, patimile Lui cele de voie, moartea si Învierea: anatema".
„Celor care nu recunosc rascumpararea prin har, cea propovaduita de Evanghelie, ca singurul mijloc de îndreptatire a noastra înaintea lui Dumnezeu: anatema".
„Celor care cuteaza a spune ca Prea Curata Fecioara Maria nu a fost mai înainte de nastere, întru nastere si dupa nastere Fecioara: anatema".
„Celor care nu cred ca Sfântul Duh i-a înteleptit pe Prooroci si pe Apostoli, ca prin ei ne-a vestit noua adevarata cale spre mântuire, dând marturie despre ea prin minuni, ca El si acum salasluieste în inimile crestinilor credinciosi si adevarati, povatuindu-i la tot adevarul: anatema".
„Celor care tagaduiesc nemurirea sufletului, sfârsitul veacului, judecata ce va sa fie si rasplatirea vesnica în ceruri pentru faptele bune, precum si osândirea pentru pacate: anatema".
„Celor care tagaduiesc Tainele Sfintei Biserici a lui Hristos: anatema".
„Celor care tagaduiesc soboarele Sfintilor Parinti si cele predanisite de catre dânsii, ce împreuna-glasuiesc cu dumnezeiasca Descoperire, fiind pazite cu evlavie de Biserica drept slavitoare si soborniceasca: anatema"

(Sinodiconul Ortodoxiei).
Ultima oară modificat 16 Ian 2011, 20:00 de către Ioan Cr, modificat 1 dată în total.
Motiv: Inlocuit codul "legend" cu "scroll", pentru economie de spatiu
Cu mult respect.

Vianor
Mesaje: 111
Membru din: 29 Aug 2010, 20:40
Confesiune: protestant

Re: De ce nu se mantuiesc ereticii, sectarii ?

Mesaj necititde Vianor » 05 Ian 2011, 17:07

Si pe viitor te rog sa-ti corectezi impertinenta in exprimare, genul :ai baut nene? daca din greseala a fost, sau nu-ti apartine, cer scuze.
Nu, nu m-am exprimat eu aşa... dincontra, ortodocşii s-au adresat astfel către mine...

oanna
Mesaje: 73
Membru din: 29 Noi 2010, 23:29
Confesiune: ortodox

Re: De ce nu se mantuiesc ereticii, sectarii ?

Mesaj necititde oanna » 05 Ian 2011, 17:51

Articolul ce mi l-aţi postat l-am citit... Tot aici el scrie că este o nebunie să credem că creştinii eretici nu vor fi mântuiţi, deşi la sfârşitul editorialului, tot el, afirmă contrariul... adică, într-un fel se contrazice singur pe sine...
sau n-ati inteles dvs ce a vrut sa spuna.
In mare, BO nu face afirmatii definitive de cine nu se mintuie.
În fine, eu nu am spus că cred în posibilitatea mântuirii indiferent ce crezi despre Hristos şi Dumnezeu, chiar dacă pot să admit aceasta în anumite cazuri. Înseşi Sf. Ignaţie scrie că Dumnezeu este incomprehensibil, iar factele revelaţiei Sale sunt interpretate diferit de oameni... poate adesea greşit... De ce? Pentru că raţiunea omului este afectată de păcat, tot Sf. Ignaţie spune asta.
de aceea si BO nu face formulari definitive vis a vis de cine nu se mintuie.
In alte aspecte da, cum ar fi dogma si inchinarea Bisericii unice a lui Hristos.
Prin urmare, cum dobândesc mântuirea? Prin interpretări? Nu, prin credinţa în Fiul lui Dumnezeu.
care credinta nu se rezuma la o activitate intelectuala sau emotionala. Pina aici si dracii cred si totusi nu se mintuie.
Trebuie facut ceva in acest sens, nu-i asa, si aici ne referim la om.
Sa credem fiecare ce vrem si ce putem din scrierile lor ca tot aia este? Totul e sa "credem" in Fiul lui Dumnezeu?
Sa se fi obosit de pomana sf. apostoli si evanghelisti scriind zeci de pagini de evanghelii si epistole ca fiecare sa interpreteze cum vrea si cum poate?
Ce vrea sa ne zica Hristos in Predica de pe Munte, doar sa credem in El si suntem mintuiti?
Dar in Matei 25:31-46? Doar sa credem in El si ajungem in Imparatia lui Dumenzeu?
E tot una daca ne botezam sau nu? Tot una daca Cina pe care o luam este Trupul si Singele lui Hristos sau daca este simbol? Tot una daca ne marturisim pacatele cum scrie la Carte sau nu?
Tot una daca pacatele noastre sunt dezlegate in cer si pe pamint de cel care are aceasta harisma, sau nu?
Tot una daca facem fapte bune sau nu?
In ce anume consta credinta aia de care vorbiti dvs?
.. credinţă ce-mi va marca convingerile şi-mi ca schimba valorile, scopurile, principiile şi obiceiurile, totalitatea cărora formează caracterul meu din care vor izvorî atitudini şi fapte noi.
valorile si convingerile dvs personale sunt ale dvs si pot fi deosebite de valorile si convingerile sf. apostoli.
Valorile si convingerile lor sunt standardul, nu ale dvs, orisicit de bine intentionat ati fi.
De aceea trebuie sa interpretam corect scrierile lor sau cuvintele lui Hristos si in acest punct nu numai ca BO se deosebeste de ce cred np dar si np se deosebesc intre ei: alte coinvingeri si alta interpretare a Scripturii.
Nu ajunge buna intentie, valorile si interpretarea personala si subiectiva a cuvintelor lui Hristos pentru ca cineva sa se mintuie.
Musai sa le interpreteze corect si sa le puna si in practica corect pentru ca omul sa se mintuie.

Apropo de acel GBY, acronim pt. God Bless You.

emy777
Mesaje: 43
Membru din: 31 Oct 2011, 17:17
Confesiune: ortodox
Preocupări: scolara si teologie

Re: De ce nu se mantuiesc ereticii, sectarii ?

Mesaj necititde emy777 » 03 Noi 2011, 18:01

Sectari nu se mantuiesc deoarece nu au adevarul care este Hristos.Despre credinta ortodoxa.Credinta ortodoxa isi are originea de circa 2000 de ani.Ea a fost intemeiata de Mantuitorul si propovaduita de Sfinti Apostoli.Citez Mantuitorul a spus ,,Voi zidi Biserica Mea si nici portile iadului nu o vor birui pe dansa"(Matei16-18) .Sfinti apostoli au vestit evanghelia si au intemeiat Biserica Lui Hristos pe pamanturile diferitor tari.Sf Ap Andrei a fost unu din cei 12 apostoli,venind pe meleagurile noastre pe timpul dacilor si a romanilor in Scitia Mare si Scitia Mica....adica Ucraina de azi si Dobrogea,intemeind credinta ortodoxa.Acesta a lasat si urmasi in tara nostra care sa aiba grija de intarirea tari in credinta,a hirotonit episcopi ,preoti......Iata ca noi am ascultat de el si ne-am increstinat primindu-l pe Hristos ,,Cel ce vă ascultă pe voi pe Mine Mă ascultă, şi cel ce se leapădă de voi se leapădă de Mine; iar cine se leapădă de Mine se leapădă de Cel ce M-a trimis pe Mine(Luca 10, 16).Deci prin urmare Hristos ne-a increstinat.Sf ap Iacob ruda Domnului i-a intemeiat pe crestini ortodocsi din Jerusalim.Sf ap Vartolomeu si Sf ap Tadeu i-a intemeiat pe crestini ortodocsi armeni.Sf Ap Pavel i-a intemeiat pe greci ortodocsi.Sf ap Toma i-a intemeiat pe crestini ortodocsi din India.Plina este acum lumea de tot felul de asa zisi crestini :crestini:penticostali,baptisti,iehovisti(antihristi....deoarece ei nu cred in Dumnezeirea Mantuitorului).Eu ia-si intreba aceste secte care nenorocesc oameni de la adevar......si ma ierta-ti pt cuvinte mai arate dar este grav,Daca Sfinti apostoli au fost trimisi sa increstineze lumea de Hristos Dumnezeu(Ioan 1-5;1Ioan 5-20)crestini pe care i-au increstitnat cu timpul sau numit crestini ortodocsi=dreptcredincios;ca sa se faca diferenta intre adevarata credinta ortodoxia intemeiata de sfinti apostoli si cei lalti asa zisi crestini pe care nu au dreptul dea propovadui,deoarece nu au fost intemeiati de apostoli iar daca nu au fost intemeia-ti de apostoli nu au nici Darul Sfantului Duh iar daca spun ca sunt intemeiati atunci neadevar graiesc deoarece apostoli si ucenici sai(sfinti parinti,urmasi acestora)au lasat niste predani invataturi numita Sfanta Traditie dupa cum ne marturiseste Iustin Filosoful si Ignatie al Antitohiei (107 de la Hristos),Policarp al Smirnei(ucenicul Sf Ap Ev Ioan,a fost hirotonit episcop de el),Sf Irineu(202 de la Hristos)Sf Ciprian si alti care afirma;cum invatau pe credinciosi sa fuga de invataturile eretice si a tie cu tarie Traditia apostolilor.Sectanti nu au nici un drept de a respinge traditia,deorece daca dreptilor din Vechiul Testament li se pastreaza memoria.Cu atat mai mult in Noul Testament pe care Hristos i-a rascumparat cu scump sangele Sau,si ei si-au varsat sangele lor pt dreapta dredinta .Mantuitorul i-a trimis pe ei (Matei 28-19)Drept aceea, mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh.Spune Sfantul Ap Iacob 5,19-20 Fraţii mei, dacă vreunul va rătăci de la adevăr şi-l va întoarce cineva . Să ştie că cel ce a întors pe păcătos de la rătăcirea căii lui îşi va mântui sufletul din moarte şi va acoperi mulţime de păcate. Adevarul este Hristos precum a zis (Ioan 14-6) Iisus i-a zis: Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine.Sfinti apostoli ne-au vestit adevarul adica pe Hristos.Capul Biserici este Hristos cu scump sangele Sau (Colos 1, 16-18) Pentru că întru El au fost făcute toate, cele din ceruri şi cele de pe pământ, cele văzute, şi cele nevăzute, fie tronuri, fie domnii, fie începătorii, fie stăpânii. Toate s-au făcut prin El şi pentru El. El este mai înainte decât toate şi toate prin El sunt aşezate. Şi El este capul trupului, al Bisericii; El este începutul, întâiul născut din morţi, ca să fie El cel dintâi întru toate.Biserica Lui Hristos este una.Biserica Lui Hristos este stalp neclintit si intarirea adevarului precum spune in Sfanta Scriptura (1Tim3-15) Ca să ştii, dacă zăbovesc, cum trebuie să petreci în casa lui Dumnezeu, care este Biserica Dumnezeului celui viu, stâlp şi temelie a adevărului.Insusi Hristos s-a dat pentru Biserica dupa cum ne marturiseste Sf ap Pavel care zice (Efeseni 1,22-23) Şi toate le-a supus sub picioarele Lui şi, mai presus de toate, L-a dat pe El cap Bisericii, Care este trupul Lui, plinirea Celui ce plineşte toate întru toţi.Dupa cuvintele Sfantului ap Pavel insu-si Hristos este Biserica prin scump sangele Lui.Frati mei trebuie sa iubiti Sfanta Biserica precum si Hristos a iubit-o (Efeseni 5,25-26-27)Bărbaţilor, iubiţi pe femeile voastre, după cum şi Hristos a iubit Biserica, şi S-a dat pe Sine pentru ea,Ca s-o sfinţească, curăţind-o cu baia apei prin cuvânt,Şi ca s-o înfăţişeze Sieşi, Biserică slăvită, neavând pată sau zbârcitură, ori altceva de acest fel, ci ca să fie sfântă şi fără de prihană.Biserica Lui Hristos este una sfanta soborniceasca si apostoleasca (1Corinteni 3-11) Căci nimeni nu poate pune altă temelie, decât cea pusă, care este Iisus Hristos.Cine nu vine la Biserica nu se va mantui ci pacatos ramane deoarece nu a venit la pastor ca sa-l treaca si pe el prin usa,adica sa i se dea si lui scumpul sange a Domnului si Dumnezeului nostru Iisus Hristos.(Ioan 10,1-9) Adevărat, adevărat zic vouă: Cel ce nu intră pe uşă, în staulul oilor, ci sare pe aiurea, acela este fur şi tâlhar. Iar cel ce intră prin uşă este păstorul oilor. Acestuia portarul îi deschide şi oile ascultă de glasul lui, şi oile sale le cheamă pe nume şi le mână afară. Şi când le scoate afară pe toate ale sale, merge înaintea lor, şi oile merg după el, căci cunosc glasul lui. Iar după un străin, ele nu vor merge, ci vor fugi de el, pentru că nu cunosc glasul lui. Această pildă le-a spus-o Iisus, dar ei n-au înţeles ce înseamnă cuvintele Lui. A zis deci iarăşi Iisus: Adevărat, adevărat zic vouă: Eu sunt uşa oilor. Toţi câţi au venit mai înainte de Mine sunt furi şi tâlhari, dar oile nu i-au ascultat. Eu sunt uşa: de va intra cineva prin Mine, se va mântui; şi va intra şi va ieşi şi păşune va afla.Biserica Lui Hristos este sorborniceasca fiind compusa din mai multe popoare.In Europa pe partea rasaritului predomina Biserica ortodoxa adevarata Biserica a Lui Hristos (Matei 8-11)Şi zic vouă că mulţi de la răsărit şi de la apus vor veni şi vor sta la masă cu Avraam, cu Isaac şi cu Iacov în împărăţia cerurilor.A-ti auzit ce spune Mantuitorul primi ortodocsi de la rasarit apoi catolici de la apus.Biserica Lui Hristos este Apostolica ,fiindca este intemeiata pe temelia apostolilor ,avand pe Hristos,piatra cea din capul unghiului(Efeseni 2, 20-22) Zidiţi fiind pe temelia apostolilor şi a proorocilor, piatra cea din capul unghiului fiind însuşi Iisus Hristos. (Coloseni 1-18) Şi El este capul trupului Biserici.Pentru cei care nu sunt in Biserica Ortodoxa,dupa demontratia pe care v-am facut-o referitor ca Dumnezeu-Cuvantul este capul Bisericii si insusi Biserica prin scump sangele Sau.Toti cei ce se departeaza de Biserica,chiar daca predica evanghelia tot pierduti sunt Mantuitorul a zis:Cine nu este cu Mine este împotriva Mea şi cine nu adună cu Mine risipeşte(Matei 12,30).Şi de nu-i va asculta pe ei, spune-l Bisericii; iar de nu va asculta nici de Biserică, să-ţi fie ţie ca un păgân şi vameş.(Matei18,17).Sectanti spun ca Dumnezeu nu poate locui in biserica facuta de maini omenesti deoarece omul este pacatos.Intrebam pe sectari!casa lor de rugaciune unde se aduna ei ,e facuta de ingeri?Si mai ales acolo unde se savarsesc toate pacatele omenesti cum poate locui Dumnezeu?Biserica Lui Hristos este Sfanta chiar daca in sanul ei exista pacatosi (2Timotei2,20) Iar într-o casă mare nu sunt numai vase de aur şi de argint, ci şi de lemn şi de lut; şi unele sunt spre cinste, iar altele spre necinste.(Matei 13,47-50) Asemenea este iarăşi împărăţia cerurilor cu un năvod aruncat în mare şi care adună tot felul de peşti.Mai inainte de Marea Schisma era o singura biserica ,Biserica ortodoxa precum spune Sfantul Ap Pavel (Efeseni 4,5-6) Este un Domn, o credinţă, un botez, Un Dumnezeu şi Tatăl tuturor, Care este peste toate şi prin toate şi întru toţi.Mantuitorul a vorbit despre noi ortodocsi (Ioan 4,23-24)Dar vine ceasul şi acum este, când adevăraţii închinători se vor închina Tatălui în duh şi în adevăr, că şi Tatăl astfel de închinători îşi doreşte. Duh este Dumnezeu şi cei ce I se închină trebuie să i se închine în duh şi în adevăr.Asa este dupa ce Mantuitorul s-a inaltat la cer dea dreapta puteri,adevarati inchinatori din Israel(crestini) si din partile greciei si toate partile unde mergeau Sf Apostoli ,acei crestini care mai pe urma o sa se numeasca Ortodox aceea sunt adevarati inchinatori in duh si in adevar ,deoarece Hristos este adevarul si viata iar El este capul Biserici Crestine Ortodoxe.Ca dovada in fiecare an lumina Sfanta de la Jerusalim se aprinde la crestini ortodocsi de la Jerusalim impreuna cu arabi convertiti la crestinism,acesta lumina se coboara din sanul Sfintei Treimi.Har si pace de la Dumnezeu-Tatal Domnului nostru Iisus Hristos,si de la Fiul Sau prea iubit,iubirea de oameni impreuna cu Duhul Sfant Domnul de oameni iubitor.Amin!

Doriana
Mesaje: 773
Membru din: 01 Oct 2010, 21:42
Confesiune: neo-protestant
Preocupări: cunoasterea lui Dumnezeu

Re: De ce nu se mantuiesc ereticii, sectarii ?

Mesaj necititde Doriana » 03 Noi 2011, 23:01

Sectari nu se mantuiesc
Bagati mana in foc sau vorbiti de dragul discutiei?
"Căci pe El, Care n-a cunoscut păcatul, L-a făcut pentru noi păcat, ca să dobândim, întru El, dreptatea lui Dumnezeu.". 2 cor 5:21

emy777
Mesaje: 43
Membru din: 31 Oct 2011, 17:17
Confesiune: ortodox
Preocupări: scolara si teologie

Re: De ce nu se mantuiesc ereticii, sectarii ?

Mesaj necititde emy777 » 04 Noi 2011, 15:16

Repet!toti ce-i ce se departeaza de Biserica lui Hristos,chiar daca predica evanghelia sunt totusi pierduti.Nu eu spun,ci Sfanta Scriptura.(Matei12,30)Cine nu este cu Mine este împotriva Mea şi cine nu adună cu Mine risipeşte.(Matei18,17)Şi de nu-i va asculta pe ei, spune-l Bisericii; iar de nu va asculta nici de Biserică, să-ţi fie ţie ca un păgân şi vameş. (Matei7,22)Mulţi Îmi vor zice în ziua aceea: Doamne, Doamne, au nu în numele Tău am proorocit şi nu în numele Tău am scos demoni şi nu în numele Tău minuni multe am făcut? Şi atunci voi mărturisi lor: Niciodată nu v-am cunoscut pe voi. Depărtaţi-vă de la Mine cei ce lucraţi fărădelegea.Mai! sa sti tu ca exista o singura biserica sfintita si anume Biserica Ortodoxa.(Efeseni5;25-27)Bărbaţilor, iubiţi pe femeile voastre, după cum şi Hristos a iubit Biserica, şi S-a dat pe Sine pentru ea,Ca s-o sfinţească, curăţind-o cu baia apei prin cuvânt, Şi ca s-o înfăţişeze Sieşi, Biserică slăvită, neavând pată sau zbârcitură, ori altceva de acest fel, ci ca să fie sfântă şi fără de prihană..Sf Ap Pavel spus Un Domn ,o credinta,un botez!(Efeseni4,5)Nu mai multe biserici ci numai o singura biserica este a lui Hristos,iar daca nu te afli in ea nu te mantuiesti.(Ioan10,1)Adevărat, adevărat zic vouă: Cel ce nu intră pe uşă, în staulul oilor, ci sare pe aiurea, acela este fur şi tâlhar. Ai auzit ce a spus Hristos.Si te intreb eu pe tine,scri numai pentru faptul ca sa ma contrazici sau pentru ca sa ne arati adevarul?Cum pot niste sectari sa se mantuiasca fara botez facut corect in numele Sfintei Treimi precum le-a poruncit Hristos apostolilor.Voi nu aveti pecetea darului Sfantului Duh(Mirungerea).Prin mirungere il primim pe Duhul Sfant(despre asta voi da daca este necesar exemple biblice).Biserica lui Hristos are 7 Taine (sunt convins ca nu le aveti).Ortodoxia are succesiunea apostolica.Voi v-ati rupt de Biserica lui Hristos odata cu catolici.Prin urmare cine nu este in Biserica lui Hristos-Dumnezeu nu se poate mantui,nici nu are darul Sfantului Duh!Am si eu o intrebare.De ce nu botezati copii?

Doriana
Mesaje: 773
Membru din: 01 Oct 2010, 21:42
Confesiune: neo-protestant
Preocupări: cunoasterea lui Dumnezeu

Re: De ce nu se mantuiesc ereticii, sectarii ?

Mesaj necititde Doriana » 04 Noi 2011, 16:03

Repet!
Eu vad ca tot repetati, dar eu va intrebasem daca bagati mana in foc pentru asta. Sunteti prea sigur pe dvs pentru a nu fi dezamagit mai tarziu.
Daca tot e vorba sa discutam separat, despre botez s-a discutat aici:
viewtopic.php?f=75&t=260
Cititi si bucurati-va. Polemica a fost castigata de ortodocsi!!! iar pe noi lasati-ne, va rugam frumos, sa ne ducem mantuirea pana la capat, daca va voi bunul Dumnezeu. Si am vrea s-o facem fara anateme, amenintari cu iadul si revolutionari, care au auzit undeva o predica si o repeta mereu fara sa se fi intrebat vreodata cu sinceritate cat adevar este in ea.
Multumesc.

Dar, ca sa va raspund totusi la intrebare
.Si te intreb eu pe tine,scri numai pentru faptul ca sa ma contrazici sau pentru ca sa ne arati adevarul?
De data asta am scris numai pentru a va contrazice. Adevarul trebuie aratat numai celor care doresc cu adevarat sa-l afle.
Inteleg ca sunt oameni care ne considera sectari, rataciti, amagiti, etc. Nu asta ar fi problema, caci oamenii asa au fost invatati sa gandeasca. Problema este insa atitudinea suverana si atotstiutoare cu care intrati pe forum si vorbiti despre niste oameni pe care nu-i cunoasteti spunand aceeasi balada "ortodoxa" pe care o aud de atatia ani pe forumuri,( caci in fata nu are niciunul curaj sa mi-o zica). As dori sa va spun ca acest forum este putin altfel si noi doi ar trebui sa ridicam putin nivelul discutiilor ca sa fim la inaltime. Mult succes!
"Căci pe El, Care n-a cunoscut păcatul, L-a făcut pentru noi păcat, ca să dobândim, întru El, dreptatea lui Dumnezeu.". 2 cor 5:21

emy777
Mesaje: 43
Membru din: 31 Oct 2011, 17:17
Confesiune: ortodox
Preocupări: scolara si teologie

Re: De ce nu se mantuiesc ereticii, sectarii ?

Mesaj necititde emy777 » 04 Noi 2011, 17:06

Iertati-ma daca v-am suparat cu ceva!De fiecare data cand vorbesc cu un protestant credeti-ma mereu mi se spune de anateme ,amenintari cu iadul,dar nu cu revolutionari.Anatema stiam ca inseamna sa il lasi in plata Domnului,nu blestem sau alt ceva.,,Amenintari cu iadul"nici nu am pomenit asa ceva dar daca dumneavoastra va ganditi la asa ceva ne arata faptul ca nu sunteti sigura pe religia dumneavoastra,de fapt constatati adevarul si apoi va ganditi daca chiar mergeti pe o cale buna catre Hristos sau nu.Nu sunt atotstiutor,nici suveran,ci un mare pacatos.Pot sa spun ca cunosc binisor cateceva despre fiecare secta inparte,ba chiar de multe ori am stat de vorba cu ei.Pana la urma am ajuns la concluzia urmatoare (Tit 3:9-11) Iar de întrebările nebuneşti şi de înşirări de neamuri şi de certuri şi de sfădirile pentru lege, fereşte-te, căci sunt nefolositoare şi deşarte.De omul eretic, după întâia şi a doua mustrare, depărtează-te,Ştiind că unul ca acesta s-a abătut şi a căzut în păcat, fiind singur de sine osândit. Fie ca Dumnezeu sa va lumineze mintea ca sa veniti la adevar!

Constantinos

Re: De ce nu se mantuiesc ereticii, sectarii ?

Mesaj necititde Constantinos » 04 Noi 2011, 18:36

Catolicii si toti impotrivitorii adevarului nu se mantuiesc ( decat asa ca prin focul vesnic si fara scapare). Ortodocsii nu se mantuiesc decat daca din mila lui Dumnezeu sunt mantuiti de catre El si lasati sa intre in rai. Pe cei dintre catolici care nu sunt practicanti si nu pot fi numiti deplin catolici - fiind neatinsi de ratacirile specifice cultului lor- ii poate mantui Domnul daca nu sunt foarte pacatosi (ex. copii mici ai lor) . Mai este si cazul diferit al lui Serafim Rose care a practicat invatatura mai multor "biserici" pana a ajuns la Adevar dar este rara o asemenea calatorie. Cine nu este in comuniune cu Sfintii de la care ne-au ramas sfinte moaste (avand mireasma cereasca mai suava ca a florilor pamantesti ) si se scarbeste de a le cinsti ( pentru asta chiar si el insusi se scarbeste de trupul lui cu care ar trebui sa intre in rai) nu are decat sa stie ca si Mantuitorul se va scarbi de el la Judecata de Apoi si nu-i va da sarutare ca unui fiu risipitor. Lumina care o primim din botezul cel adevarat este cea care intra in trup , il sareaza si-l mantuie. Aceasta lumina au primit-o si marturisit-o Sfintii chiar daca erau socotiti nebuni fiindca marturiseau ce vedeau . Astept sa apara multi sectanti care sa imite adevarul si sa propovaduiasca ca vad lumini si aud voci , argumentul in favoarea lor ar fi ca si Schimbarea la Fata s-a petrecut inainte ca apostolii sa fie botezati cu apa , i-ar ajuta si mancarea plina de chimicale sa se autoimbalsameze si sa putrezeasca greu dupa moarte , mai ramane sa gaseasca parfumuri si spray-uri care sa-i pacaleasca pe ortodocsi, dar e mai greu fiindca nici catolicii nu au gasit chiar daca mult s-au straduit , noile "moaste" la ei sunt cu adevarat niste imputiciuni.

emy777
Mesaje: 43
Membru din: 31 Oct 2011, 17:17
Confesiune: ortodox
Preocupări: scolara si teologie

Re: De ce nu se mantuiesc ereticii, sectarii ?

Mesaj necititde emy777 » 04 Noi 2011, 18:42

Da bine zici :x22 :D

Avatar utilizator
cristian9898
Mesaje: 8
Membru din: 03 Noi 2011, 20:00
Confesiune: ortodox
Preocupări: teologie , scoala

Re: De ce nu se mantuiesc ereticii, sectarii ?

Mesaj necititde cristian9898 » 04 Noi 2011, 19:20

Doriana, am si eu o intrebare cate biserici are Hristos?

Doriana
Mesaje: 773
Membru din: 01 Oct 2010, 21:42
Confesiune: neo-protestant
Preocupări: cunoasterea lui Dumnezeu

Re: De ce nu se mantuiesc ereticii, sectarii ?

Mesaj necititde Doriana » 04 Noi 2011, 21:46

Iertati-ma daca v-am suparat cu ceva!De fiecare data cand vorbesc cu un protestant credeti-ma mereu mi se spune de anateme ,amenintari cu iadul,dar nu cu revolutionari.Anatema stiam ca inseamna sa il lasi in plata Domnului,nu blestem sau alt ceva.,,Amenintari cu iadul"nici nu am pomenit asa ceva dar daca dumneavoastra va ganditi la asa ceva ne arata faptul ca nu sunteti sigura pe religia dumneavoastra,de fapt constatati adevarul si apoi va ganditi daca chiar mergeti pe o cale buna catre Hristos sau nu
:) ok, multumesc de caracterizare si de urari. Nu a fost nici o suparare, cel putin nu mai mare ca de obicei, dar atunci cand spui de niste oameni ca sigur nu se mantuiesc, si repeti asta, apoi spui ca sunt sigur pierduti, intr-adevar, nu e anatema, e doar ceva mai rau. Pentru ca cei ce nu se mantuiesc se duc automat in iad. De aici ideea de amenintare cu iadul. Caci tot acest tip de discurs se rezuma la ideea: "Daca nu veniti in BO mergeti in iad." Iar daca venim, oricum nu se stie unde ajungem...

Domnule Constantinos, foarte poetic... Felicitari...Deja simt mirosul de moaste in camera; si de moaste ortodoxe si de moaste protestante. Si, sa va spun un secret: ambele miros rau, chiar daca cei ce le sustin se fac ca sunt in extaz de fericire.

Domnule Cristian, Hristos are o singura binecuvantata Biserica. Am vorbit despre ea aici; eu insami am deschis topicul si nu am gasit motive suficiente pentru a-mi schimba parerea:
viewtopic.php?f=75&t=1530
Daca vreti sa discutam despre Biserica este bine sa o facem pe topic, altfel vom fi oricum mutati.
"Căci pe El, Care n-a cunoscut păcatul, L-a făcut pentru noi păcat, ca să dobândim, întru El, dreptatea lui Dumnezeu.". 2 cor 5:21

Constantinos

Re: De ce nu se mantuiesc ereticii, sectarii ?

Mesaj necititde Constantinos » 05 Noi 2011, 09:43

Doriana, cinstirea moastelor se face de la inceputul crestinismului si nu se va renunta la ea. Daca ar fi mirosit rau nu ar mai fi fost puse la inchinare dar pentru unii este valabila spusa lui Pavel : "15. Pentru ca suntem lui Dumnezeu buna mireasma a lui Hristos intre cei ce se mantuiesc si intre cei ce pier; 16. Unora, adica, mireasma a mortii spre moarte, iar altora mireasma a vietii spre viata." Cine se ingretoseaza de Sfintele Moaste ii este scarba in general de materie (pe care o considera rea ). Oricum nu este garantat ca toti care simt mirosul lor frumos ajung in rai ,la fel nici toti care le saruta, fiindca Iuda cu sarutare fatarnica l-a vandut pe Mantuitorul. Protestantii sa-si vada in continuare de satanismul lor si sa dea sarutare dracilor din iad . Chiar daca ei nu saruta praful de pe picioarele Mantuitorului , Domnul se smereste si ar vrea sa le dea sarutare pentru a curata baligarul din ei.
Gandirea Bisericii este din vechime -: " Pentru că mulţi amăgitori au ieşit în lume, care nu mărturisesc că Iisus Hristos a venit în trup; acesta este amăgitorul şi antihristul." -Sfintii prin Sfintele Moaste marturisesc ca Hristos a venit in trupul lor si ca mireasma nu este a lor ci a lui Hristos. Nu este mireasma lui satana chiar daca tie iti miroase rau iar daca prin miros nu-L recunosti pe Creatorul tau foarte usor vei confunda lumina lui Hristos cu lumina dracilor.

Doriana
Mesaje: 773
Membru din: 01 Oct 2010, 21:42
Confesiune: neo-protestant
Preocupări: cunoasterea lui Dumnezeu

Re: De ce nu se mantuiesc ereticii, sectarii ?

Mesaj necititde Doriana » 05 Noi 2011, 11:13

. Protestantii sa-si vada in continuare de satanismul lor si sa dea sarutare dracilor din iad . ..
Am observat ca ortodocsilor poti sa le spui orice despre Dumnezeu, Hristos, fel de fel de dogme...Nu ar fi cine stie ce suparare. Numai sa nu le spui nimic despre moaste si fecioara Maria ca devin violenti. Si apoi se supara cand spui ca au idoli. Pai numai idolii se apara prin violenta. Dumnezeu se apara prin traire crestina. Poate imi spuneti dvs, domnule Constantinos, cum poate un crestin, care a fost invatat sa-si iubeasca vrajmasii, sa-si doreasca iadul pentru vreo 500 milioane de oameni numai pentru ca nu sunt ca el, fara sa-i fie frica ca ii va urma pentru aceasta atitudine?

Apropo, exprimarea mea cu moastele era metaforica. Protestantii nu au moaste.
" Pentru că mulţi amăgitori au ieşit în lume, care nu mărturisesc că Iisus Hristos a venit în trup; acesta este amăgitorul şi antihristul." -Sfintii prin Sfintele Moaste marturisesc ca Hristos a venit in trupul lor si ca mireasma nu este a lor ci a lui Hristos.
Glumiti, nu? Pasajul respectiv se refera la erezia care aparuse pe atunci, care spunea ca Hristos nu ar fi avut trup si ar fi fost numai un duh.
"Căci pe El, Care n-a cunoscut păcatul, L-a făcut pentru noi păcat, ca să dobândim, întru El, dreptatea lui Dumnezeu.". 2 cor 5:21

Avatar utilizator
cristian9898
Mesaje: 8
Membru din: 03 Noi 2011, 20:00
Confesiune: ortodox
Preocupări: teologie , scoala

Re: De ce nu se mantuiesc ereticii, sectarii ?

Mesaj necititde cristian9898 » 05 Noi 2011, 12:44

Domnule Constantinos, foarte poetic... Felicitari...Deja simt mirosul de moaste in camera; si de moaste ortodoxe si de moaste protestante. Si, sa va spun un secret: ambele miros rau, chiar daca cei ce le sustin se fac ca sunt in extaz de fericire.
Numai in sanul biserici sale Hristos a proslavit ,proslaveste si va proslavi pe cei placuti ai sai cu neputreziciunea trupurilor si cu darul facerii de minuni.Omul e facut pentru nemurire ,cauza este pacatul scornit de la diavolul.(Intelepciunea lui Solomon 2,23-24)Dumnezeu a zidit pe om spre nestricăciune şi l-a făcut după chipul fiinţei Sale.Iar prin pizma diavolului moartea a intrat în lume şi cei ce sunt de partea lui vor ajunge s-o cunoască. (Facere1,27 si cap 3)Şi a făcut Dumnezeu pe om după chipul Său; după chipul lui Dumnezeu l-a făcut; a făcut bărbat şi femeie.Si la capitolul 3,Omul este chipul lui Dumnezeu si diavolii l-au inselat pe el si au adus in lume moarte si blestemul.Ramasitele Sfintilor se cinsteau inca din Vechiul Testament.
(Facere 50,1-13).Iosif ingroapa cu mare cinste pe Iacob.Si in Vechiul Testament se venerau mormintele si monumentele lor.(4Regi 23,1-18)Cum cinstea mormintele si oasele.Trupurile crestinilor in general,dar mai ales ale Sfintilor,sunt parti din trupul lui Hristos si locas al Duhului Sfant care locuieste intru ei.(1Cor 6,15-20)Au nu ştiţi că trupurile voastre sunt mădularele lui Hristos? Luând deci mădularele lui Hristos le voi face mădularele unei desfrânate? Nicidecum! Sau nu ştiţi că trupul vostru este templu al Duhului Sfânt care este în voi, pe care-L aveţi de la Dumnezeu şi că voi nu sunteţi ai voştri? Căci aţi fost cumpăraţi cu preţ! Slăviţi, dar, pe Dumnezeu în trupul vostru şi în duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu.(Ioan 6,56)Cel ce mănâncă trupul Meu şi bea sângele Meu rămâne intru mine si eu intru el.Trupurile sfintilor se pastreaza nestricacioasa,nu stricacioase cum zici dumneata.(Sirah48,12;Psalm33,21;Matei 27,32-53).Prin moastele sfintilor Domnul savarseste minuni.(Sirah 48,12-15)Trupul lui Ilie atat in viata cat si dupa moarte a facut multe semne si minuni.(4Regi13,20-21)Oasele lui Elisei au inviat pe un mort numai cat s-a atins de ele.

Doriana
Mesaje: 773
Membru din: 01 Oct 2010, 21:42
Confesiune: neo-protestant
Preocupări: cunoasterea lui Dumnezeu

Re: De ce nu se mantuiesc ereticii, sectarii ?

Mesaj necititde Doriana » 05 Noi 2011, 15:49

Mda, observ ca discutia se indreapta spre moaste si nu am vazut inca un topic despre asa ceva.

Deci, Cristian, de unde sa incep si unde sa termin? Desi nu imi place, iti voi imparti mesajul in mai multe bucati ca sa pot raspunde punctual:
.Ramasitele Sfintilor se cinsteau inca din Vechiul Testament.
(Facere 50,1-13).Iosif ingroapa cu mare cinste pe Iacob.
Iosif il ingroapa pe tatal sau cu cinste, asa cum facem si noi acum cu mortii nostri. Oameni multi la pomana, sicriu scump, masina luxoasa, bocitoare, etc. E ca un ultim omagiu adus mortului. Sper ca nu vreti sa-mi spuneti ca dupa aceea l-a dezgropat sa-i puna oasele intr-o cutiuta si sa i le sarute de cate ori are o problema.
Si in Vechiul Testament se venerau mormintele si monumentele lor.(4Regi 23,1-18)
Pai sa vedem:

"16. Şi întorcând capul, Iosia a văzut mormintele ce erau acolo pe munte, şi a trimis de a luat oasele din morminte şi le-a ars pe jertfelnic şi l-a spurcat după cuvântul Domnului, rostit de omul lui Dumnezeu care prezisese întâmplarea aceasta, când stătea Ieroboam în timpul unei sărbători înaintea jertfelnicului. După aceea, întorcându-se, Iosia a ridicat ochii la mormântul omului lui Dumnezeu care prezisese întâmplarea aceasta,
17. Şi a zis: "Ce mormânt este acesta, pe care-l văd eu?" Iar locuitorii cetăţii i-au răspuns: "Acesta este mormântul omului lui Dumnezeu care a venit din Iuda şi a prevestit cele ce tu faci cu jertfelnicul din Betel".
18. Iosia a zis: "Lăsaţi-l în pace; nimeni să nu atingă oasele lui". Şi au păstrat oasele lui şi oasele proorocului care venise din Samaria. "

Deci oasele acelea au fost arse pe altar pentru ca altarul sa fie SPURCAT. Mormantul sfantului lui Dumnezeu a fost crutat si nimeni nu s-a atins de el, caci n-au vrut sa-si bata joc si de oasele lui asa cum isi batusera joc de ale celorlalti. E bine sa impliniti si dvs ce scrie acolo: "NIMENI SA NU SE ATINGA DE OASELE LUI!"
Trupurile crestinilor in general,dar mai ales ale Sfintilor,sunt parti din trupul lui Hristos si locas al Duhului Sfant care locuieste intru ei.(1Cor 6,15-20)
De acord. Dar observati ca Pavel vorbeste cu crestinii VII din Biserica. Cu alte cuvinte, daca va considerati crestin, Duhul Sfant locuieste in dvs si dvs sunteti un templu al Duhului Sfant. Asta nu presupune, desigur, ca ceilalti ar trebui sa va faca plecaciuni; e doar o stare de normalitate in Biserica.
Prin moastele sfintilor Domnul savarseste minuni.(Sirah 48,12-15)Trupul lui Ilie atat in viata cat si dupa moarte a facut multe semne si minuni.
??? Care moaste?

(4Regi13,20-21)Oasele lui Elisei au inviat pe un mort numai cat s-a atins de ele.
Ei, asta ar fi singurul loc din Biblie unde scrie ca cineva s-a atins de oasele unui mort si a fost inviat. Drept urmare evreii l-au dezgropat pe Elisei, l-au pus in templu si s-a facut coada. Toti care aveau probleme nu mai se uitau catre Sfanta Sfintelor, ci se atingeau de oasele lui si scapau de toate. Asa e?

Hai sa ne intelegem: eu cred ca oasele unui sfant pot face minuni. Si nu numai oasele, ci orice lucru atins de un sfant. Pe vremea lui Pavel se faceau minuni si prin basmalele si sorturile atinse de el (Fapte 19:12) ; de asemenea si prin umbra lui Petru (Fapte 5:15). Dar de aici pana la a scoate omul din mormant, a-l duce in Biserica, lacasul lui Dumnezeu si a-i aduce "cinstire" prin rugaciuni, plecaciuni, sarutari, etc e drum luuuung....

Daca noi nu pricepem ca nu sfantul, ci Dumnezeu a facut minunea prin acel sfant, si ca data viitoare poate lucra prin altcineva sau altceva, suntem inca prunci. Caci si sfantul poate face o minune numai cand vrea Dumnezeu sa o faca. Si El poate opri un sfant sa faca o minune pentru noi daca noi nu ne pocaim. Pentru orice minune ar trebui sa-i multumim lui Dumnezeu si tot Lui sa-i cerem una noua.
"Căci pe El, Care n-a cunoscut păcatul, L-a făcut pentru noi păcat, ca să dobândim, întru El, dreptatea lui Dumnezeu.". 2 cor 5:21

emy777
Mesaje: 43
Membru din: 31 Oct 2011, 17:17
Confesiune: ortodox
Preocupări: scolara si teologie

Re: De ce nu se mantuiesc ereticii, sectarii ?

Mesaj necititde emy777 » 05 Noi 2011, 17:06

Ai dreptate cu faptul ca Sfantul cand face minuni le face desigur cu ingaduinta lui Dumnezeu si cu stirea acestuia categoric.

Constantinos

Re: De ce nu se mantuiesc ereticii, sectarii ?

Mesaj necititde Constantinos » 05 Noi 2011, 17:17

Doriana , cand o sa-L hulesti direct pe Dumnezeu o sa vezi ca te atentionez la fel ca si acum cand il hulesti indirect pe Dumnezeu (idolul nostru) care este in sufletul si trupul oricarui Sfant sau al Mariei Fecioara. Cunoasterea lui Dumnezeu pe care ti se pare ca o cauti se face prin Intruparea lui Dumnezeu. El S-a facut om ca pe om sa-l faca dumnezeu. Pentru cine nu stie ce inseamna cunoasterea lui Dumnezeu exista oarecum o comparatie; Adam a cunoscut-o pe Eva si aceasta a zamislit fii si fiice--- Duhul Sfant este samanta pentru fiecare om pentru a-L zamisli pe Hristos dupa har , in lumina nu teoretic sau prin fapte bune dar moarte si intunecate ( bune in fata oamenilor fiindca poti folosi pe cineva care nu gandeste raul dar neluminate inca de Dumnezeu ). Deocamdata asa te vad , ca nu poti intelege modul cum pentru mantuirea noastra Hristos isi trimite lumina si goneste din sufletul si trupul omului tot pacatul si demonii. Deci nu glumesc cu acel citat, Pavel zice ca poarta semnele lui Hristos in trupul sau fiindca a cunoscut schimbarea care s-a facut trupului lui spre nestricaciune . Nimeni nu poate intra in rai daca nu-L are locuind macar in sufletul lui - pentru ca este antihrist , impotriva Lui si de aceea nu-L primeste ca Lumina. In rest despre interdictia de a atinge mortaciuni in Vechiul Testament pe care vrei sa o respectam, aceasta era valabila doar pentru a feri oamenii de microbi si nu-L socotim spurcat pe Hristos care S-a atins de morti pentru a-i invia. Nu ai decat sa-L intrebi direct pe Dumnezeu cati va mantui . El are putere daca ar vrea sa stearga toata creatia Sa sau sa retraga tot harul din sfinti si sa-i trimita in iad laolalta cu cei pacatosi.

emy777
Mesaje: 43
Membru din: 31 Oct 2011, 17:17
Confesiune: ortodox
Preocupări: scolara si teologie

Re: De ce nu se mantuiesc ereticii, sectarii ?

Mesaj necititde emy777 » 08 Noi 2011, 15:20

De obicei la sectari trebuie sa mergi cu tunul Biblia ,dar la Doriana numai cu logica asa-i sau nu draga Doriana?

Doriana
Mesaje: 773
Membru din: 01 Oct 2010, 21:42
Confesiune: neo-protestant
Preocupări: cunoasterea lui Dumnezeu

Re: De ce nu se mantuiesc ereticii, sectarii ?

Mesaj necititde Doriana » 25 Noi 2011, 14:34

Unii totuşi nu cred.
Cu multumiri paritelui Petru pentru ca a pus subiectul cu moastele intr-un forum unde " unii care nu cred" nu au acces si nu pot raspunde, voi raspunde totusi aici. Am vizionat filmuletul cu si pozele. Ce-mi sare in ochi prima data:

Desi se spune mereu ca "cinstim moastele", parintele grec (sau traducatorul lui) spune de vreo doua ori ca "ne inchinam la sfintele moaste"..
Apoi:
Zic eu: cine nu cinsteşte sfintele moaşte, huleşte pe Duhul Sfânt care sălăşluieşte în ele!
Eu cred totusi ca cinstim sfantul adormit (si nu numai oasele lui) daca-l lasam sa se odihneasca in pace, fara sa-i taram oasele de colo - colo. Un sfant adevarat isi va dori ca cei ce-i urmeaza sa fie inchinatori adevarati catre Dumnezeu, si nu si-ar dori ca oasele lui sa-i impiedice cumva de la inchinarea adevarata. Caci vedeti bine cati incurca cinstirea cu inchinarea, asa ca ar fi mult mai de folos pentru sufletul lor sa nu mai aiba ce "cinsti".
"Căci pe El, Care n-a cunoscut păcatul, L-a făcut pentru noi păcat, ca să dobândim, întru El, dreptatea lui Dumnezeu.". 2 cor 5:21


Înapoi la “Protestantismul şi neo-protestantismul”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 11 vizitatori

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX
cron