Protestanţii răspund...

Discuţii despre diferenţele de doctrină dintre ortodocşi şi (neo-)protestanţi
Octav
Mesaje: 62
Membru din: 14 Noi 2010, 15:05
Confesiune: alta religie

Protestanţii răspund...

Mesaj necititde Octav » 27 Iun 2011, 23:50

Subiect-replica la intrebarile puse protestantilor aici
3. Mantuitorul a schimbat sau nu a schimbat porunca a 4-a? (nu ma refer la alta zi)
Matei 5:

17. Să nu socotiţi că am venit să stric Legea sau proorocii; n-am venit să stric, ci să împlinesc.
18. Căci adevărat zic vouă: Înainte de a trece cerul şi pământul, o iotă sau o cirtă din Lege nu va trece, până ce se vor face toate.
19. Deci, cel ce va strica una din aceste porunci, foarte mici, şi va învăţa aşa pe oameni, foarte mic se va chema în împărăţia cerurilor; iar cel ce va face şi va învăţa, acesta mare se va chema în împărăţia cerurilor.
20. Căci zic vouă: Că de nu va prisosi dreptatea voastră mai mult decât a cărturarilor şi a fariseilor, nu veţi intra în împărăţia cerurilor.
21. Aţi auzit că s-a zis celor de demult: "Să nu ucizi"; iar cine va ucide, vrednic va fi de osândă.
22. Eu însă vă spun vouă: Că oricine se mânie pe fratele său vrednic va fi de osândă; şi cine va zice fratelui său: netrebnicule, vrednic va fi de judecata sinedriului; iar cine va zice: nebunule, vrednic va fi de gheena focului.

Prin urmare, daca Iisus a venit sa implineasca legea si prezicerile proorocilor, atunci cinstirea sabatului ramine in vigoare.
Iar lucrurile care au fost perfectionate(modificate) sunt descrise de Iisus in continuarea acestor cuvinte in Matei 5: 21-48, lucrurile care s-au modificat s-au enumerat si s-au explicat, insa legea cu privire la ziua de odihna(sabat), nu a fost mentionata. Asa o lege importanta...si daca a fost radical schimbata de ce nu a fost mentionata ?

Ce a mai mentionat Iisus despre sabat ? - Matei 12:

1. În vremea aceea, mergea Iisus, într-o zi de sâmbătă, printre semănături, iar ucenicii Lui au flămânzit şi au început să smulgă spice şi să mănânce.
2. Văzând aceasta, fariseii au zis Lui: Iată, ucenicii Tăi fac ceea ce nu se cuvine să facă sâmbăta.
3. Iar El le-a zis: Au n-aţi citit ce-a făcut David când a flămânzit, el şi cei ce erau cu el?
4. Cum a intrat în casa Domnului şi a mâncat pâinile punerii înainte, care nu se cuveneau lui să le mănânce, nici celor ce erau cu el, ci numai preoţilor?
5. Sau n-aţi citit în Lege că preoţii, sâmbăta, în templu, calcă sâmbăta şi sunt fără de vină?
6. Ci grăiesc vouă că mai mare decât templul este aici.
7. Dacă ştiaţi ce înseamnă: Milă voiesc iar nu jertfă, n-aţi fi osândit pe cei nevinovaţi.
8. Că Domn este şi al sâmbetei Fiul Omului.

Iisus este Dumnezeul Sabatului, El ne arata cum trebuie sa cinstim aceasta zi, ce trebuie si ce nu trebuie sa facem in aceasta zi, conform adevaratului inteles al zilei de odihna. Aceste lucruri doar sunt explicate de Iisus, cum trebuie sa cinstim si ce e bien de facut, dar nu se zice nimic despre schimbarea legii, nu se zice direct sau indirect despre schimbarea zilei de odihna, doar atit.

Ce zic proorocii ? - Isaia 58:

13. Dacă îţi vei opri piciorul tău în ziua de odihnă şi nu-ţi vei mai vedea de treburile tale în ziua Mea cea sfântă, ci vei socoti ziua de odihnă ca desfătare şi vrednică de cinste, ca sfinţită de Domnul, şi vei cinsti-o, fără să mai umbli, fără să te mai îndeletniceşti cu treburile tale şi fără să mai vorbeşti deşertăciuni,
14. Atunci vei afla desfătarea ta în Domnul. Eu te voi purta în car de biruinţă pe culmile cele mai înalte ale ţării şi te voi bucura de moştenirea tatălui tău Iacov, căci gura Domnului a grăit acestea.

Aici la ziua de odihna trebuie sa fim atenti, in unele traduceri se scrie sabat, in altele ziua de odihna, oricum sensul nu se schimba, iar ziua a 7-a si legea a 4-a au o valoare si importanta mare. Exemple despre importanta zilei de sabat in VT sunt mai multe.

Ce zic apostolii ? Evrei 4:

7. Dumnezeu hotărăşte din nou o zi, astăzi rostind prin gura lui David, după atâta vreme, precum s-a zis mai sus: "Dacă veţi auzi astăzi glasul Lui, nu învârtoşaţi inimile voastre".
8. Căci dacă Iosua le-ar fi adus odihnă, Dumnezeu n-ar mai fi vorbit, după acestea, de o altă zi de odihnă.
9. Drept aceea, s-a lăsat altă sărbătoare de odihnă poporului lui Dumnezeu.

Majoritatea "expertilor" din partea B.O. zic ca uite aici se spune clar, concret despre o alta zi, ceea ce in evanghelie era mai putin clar si specificat. DAR. Hai sa ne uitam la tot contextul. Sa trecem chiar la capitolul precedent, la capitolul Evrei 3, fiindca gindul acestor cuvinte incepe anume din capitolul 3. Despre care "odihna" se zice in capitolul 3 ? anume despre o data calendaristica ? sau mai mult despre un spatiu anumit, inlocuiti cuvintul "odihna" cu cuvintul "templu" sau "locasul de odihna" si veti vedea ca in linii mari sensul nu se schimba.

Evrei 3:

10. De aceea M-am mâniat pe neamul acesta şi am zis: Pururea ei rătăcesc cu inima şi căile Mele nu le-au cunoscut,
11. Că M-am jurat în mânia Mea: "Nu vor intra întru odihna Mea!".
12. Luaţi seama, fraţilor, să nu fie cumva, în vreunul din voi, o inimă vicleană a necredinţei, ca să vă depărteze de la Dumnezeul cel viu.
13. Ci îndemnaţi-vă unii pe alţii, în fiecare zi, până ce putem să zicem: astăzi! ca nimeni dintre voi să nu se învârtoşeze cu înşelăciunea păcatului;
14. Căci ne-am făcut părtaşi ai lui Hristos, numai dacă vom păstra temeinic, până la urmă, începutul stării noastre întru El,
15. De vreme ce se zice: Dacă veţi auzi astăzi glasul Lui, nu învârtoşaţi inimile voastre, ca la răzvrătire.
16. Cine sunt cei care, auzind, s-au răzvrătit? Oare nu toţi care au ieşit din Egipt, prin Moise?
17. Şi împotriva cui a ţinut mâine timp de patruzeci de ani? Au nu împotriva celor ce au păcătuit, ale căror oase au căzut în pustie?
18. Şi cui S-a jurat că nu vor intra întru odihna Sa, decât numai celor ce au fost neascultători?
19. Vedem dar că n-au putut să intre, din pricina necredinţei lor.


Evrei 4:
1. Să ne temem, deci, ca nu cumva, câtă vreme ni se lasă făgăduinţa să intrăm în odihna Lui, să pară că a rămas pe urmă cineva dintre voi.
2. Pentru că şi nouă ni s-a binevestit ca şi acelora, dar cuvântul propovăduirii nu le-a fost lor de folos, nefiind unit cu credinţa la cei care l-au auzit.
3. Pe când noi, fiindcă am crezut, intrăm în odihnă, precum s-a zis: "M-am jurat întru mânia Mea: nu vor intra întru odihna Mea", măcar că lucrurile erau săvârşite de la întemeierea lumii.
4. Căci undeva, despre ziua a şaptea, a zis astfel: "Şi S-a odihnit Dumnezeu în ziua a şaptea de toate lucrurile Sale".
5. Şi în acelaşi loc, zice iarăşi: "Nu vor intra întru odihna Mea!".
6. Deci, de vreme ce rămâne ca unii să intre în odihnă, iar aceia cărora mai dinainte li s-a binevestit, pentru nesupunerea lor, n-au intrat,
7. Dumnezeu hotărăşte din nou o zi, astăzi rostind prin gura lui David, după atâta vreme, precum s-a zis mai sus: "Dacă veţi auzi astăzi glasul Lui, nu învârtoşaţi inimile voastre".
8. Căci dacă Iosua le-ar fi adus odihnă, Dumnezeu n-ar mai fi vorbit, după acestea, de o altă zi de odihnă.
9. Drept aceea, s-a lăsat altă sărbătoare de odihnă poporului lui Dumnezeu.
10. Pentru că cine a intrat în odihna lui Dumnezeu s-a odihnit şi el de lucrurile lui, precum Dumnezeu de ale Sale.


Fiti foarte atenti, peste tot se spune despre o odihna in intelesul unui spatiu, locas, fiindca Iosua (in acest context) nu are nici o legatura cu zilele calendaristice si ziua a 7-a si cu cele zece porunci, Iosua trebuia sa duca poprul evreu in Tara Fagaduintei daruita de Dumnezeu, Moise ramasese la hotarul acestei tari (linga riul Iordan), aceasta tara a fagaduintei se compara ca un loc de odihna, ca o zi de odihna, dupa un lung drum prin pustiu al poporului evreu, o odihna intr-o tara unde "curge lapte si miere". Oare in acest context se zicea de sabat ? - Evident ca nu.

8. Căci dacă Iosua le-ar fi adus odihnă, Dumnezeu n-ar mai fi vorbit, după acestea, de o altă zi de odihnă.
9. Drept aceea, s-a lăsat altă sărbătoare de odihnă poporului lui Dumnezeu.

Atunci ce legatura au toate aceste "zile de odihna" si toate aceste "odihne" care se refereau la "un loc in spatiu" din capitolul 3, tot capitolul 4, cu schimbarea legii a 4-a? cu shimbarea sabatului ? cu o zi calendaristica ? - foarte putina.

10. Pentru că cine a intrat în odihna lui Dumnezeu s-a odihnit şi el de lucrurile lui, precum Dumnezeu de ale Sale.

Dinnou se are in vedere un loc, dar nu o sarbatoare.
Aici iarasi atentie, in unele traduceri nu se scrie: Drept aceea, s-a lăsat altă sărbătoare de odihnă poporului lui Dumnezeu. Dar anume: Rămîne dar o odihnă ca cea de Sabat pentru poporul lui Dumnezeu.
Prin urmare, doar o traducere exacta a textului biblic si anume a acestei fraze, ne spune cu adevarat daca s-a schimbat ziua de sabat, sau nu. Traducerea corecta a acestui rind ne arata raspunsul la o intrebare foarte importanta.
Desigur mai sunt citeva locuri in care se mentioneaza ziua de simbata sau duminica, insa nu au un sens direct, nici chiar indirect, care s-ar referi la schimbarea zilei de odihna din ziua a 7-a in ziua a 1-a. Doar o constatare a zilei in care s-au petrecut unele evenimente, asa constatari sunt mai multe la mai multe zile din saptamina si nu sunt un motiv de a schimba legea a 4-a, nu a 7-a si nici a 10-a dar a 4-a, tot are o semnificatie si acest lucru.

Sa nu uitam si de cuvintele scrise in Daniel 7:

24. Şi cele zece coarne înseamnă că din acest regat se vor ridica zece regi, şi un altul se va scula după ei; el se va deosebi de cei dinaintea lui şi va doborî la pământ trei regi.
25. Şi va grăi cuvinte de defăimare împotriva Celui Preaînalt şi va asupri pe sfinţii Celui Preaînalt, şi îşi va pune în gând să schimbe sărbătorile şi legea, şi ei vor fi daţi în mâna lui o vreme şi vremuri şi jumătate de vreme.
26. Şi judecata se va face şi i se va lua stăpânirea, ca să-l nimicească şi să-l prăbuşească pentru totdeauna.
27. Iar regatul şi stăpânirea şi mărirea regilor de sub ceruri se vor da poporului sfinţilor Celui Preaînalt; împărăţia Lui este împărăţie veşnică şi toate stăpânirile Îi vor sluji Lui şi pe El Îl vor asculta".
28. Iată sfârşitul vorbirii mele cu el. Pe mine, Daniel, gândurile mele m-au înfricoşat foarte şi faţa mi s-a schimbat şi am păstrat cuvântul în inima mea.

Sa nu uitam si de faptul ca ziua a 1-a era o zi de sarbatoare in imperiul roman, in majoritate cu o populatie pagina, si ziua 1-a se numea "ziua soarelui" "dies solis" al acestui zeu, care era considerat cel mai puternic, in Egipt-ul lui Moise tot era asa zeu. Aceste lucruri sunt doar o simpla coincidenta ? - serios ? - nu cred, prea mare coincidenta.

PS: in textul biblic sunt mai multe referinte, rog sa atragem atentie anume la traducerea Evrei 4:9.

Avatar utilizator
Floryan
Mesaje: 652
Membru din: 15 Ian 2010, 07:59
Confesiune: ortodox
Preocupări: Viata la tara
Localitate: Bacau

Re: Listă cu întrebări la care protestanţii nu ştiu să răspu

Mesaj necititde Floryan » 28 Iun 2011, 07:30

Prin urmare, daca Iisus a venit sa implineasca legea si prezicerile proorocilor, atunci cinstirea sabatului ramine in vigoare.
Iar lucrurile care au fost perfectionate(modificate) sunt descrise de Iisus in continuarea acestor cuvinte in Matei 5: 21-48, lucrurile care s-au modificat s-au enumerat si s-au explicat, insa legea cu privire la ziua de odihna(sabat), nu a fost mentionata. Asa o lege importanta...si daca a fost radical schimbata de ce nu a fost mentionata ?
Pt ca sabatul a fost dat daor poporului evreu. Luati Vechiu Testament si vedeti cam cite legaminte vesnice sunt acolo. Dv ca si cult faceti tot ce este acolo? De ce daor sabatele?
Odiha este Hristos nu o zi... Eu va voi odihi pe voi. spune Domnul, iar ziua de odihna care comemora eliberarea din robia egiptului a fost desavarsita cu eliberarea din robia pacatului care s-a petrecut in zi de duminica.
Toate aceste subiecte au fsot discutate si rasdiscutate, iar cultele crestine care tin simbata nu au avut argumente. Luati si revedeti tot ce s-a discutat
8.Că Domn este şi al sâmbetei Fiul Omului.
Iisus este Dumnezeul Sabatului, El ne arata cum trebuie sa cinstim aceasta zi, ce trebuie si ce nu trebuie sa facem in aceasta zi, conform adevaratului inteles al zilei de odihna. Aceste lucruri doar sunt explicate de Iisus, cum trebuie sa cinstim si ce e bien de facut, dar nu se zice nimic despre schimbarea legii, nu se zice direct sau indirect despre schimbarea zilei de odihna, doar atit.
Domnul a desfiintat sabatele. In traducerea neoprotestanta gasim tradus a sfaramat sabatele.
Si inca ceva, conf Sf Scripturi, Domnul Hristos este Domn si al sabatelui, dar este Domn al oricarei zile. Conform citatului gresit interpretat de dv, nu se face exclusiv, Hristos Domnul Sambetei, ci este Domn si al sambetei, cum de fapt este Domn al oricarei zile.

Stima.
Dumnezeu este totul întru toate si întru nimenea nimic

Octav
Mesaje: 62
Membru din: 14 Noi 2010, 15:05
Confesiune: alta religie

Re: Listă cu întrebări la care protestanţii nu ştiu să răspu

Mesaj necititde Octav » 28 Iun 2011, 11:29

Pt ca sabatul a fost dat daor poporului evreu.
Unde este scris ca sabatul e doar pentru evrei ? arata-mi o traducere corecta a unui verset din biblie unde scrie aceasta ? - daca nu este scris asa ceva - de unde ai asa idei ? - fiindca ti-a zis cineva asa, sau ca singur ai inteles astfel ? - aceste cuvinte nu sunt Argumente, ci doar niste presupuneri, iar presupuneri sunt foarte muuuulte la fiecare din noi si nu inseamna ca aceasta presupunere, chiar daca coincide cu altii, ea este mereu dreapta, ea trebuie sa fie fudamentata pe ceva serios, cum ar fi Sfinta Scriptura. Nu uita ca Iisus a fost evreu, apostolii au fost evrei, primii crestini au fost evrei, iar daca tu vreai viata vesnia, sa te faci una cu Iisus(evreu) - tot trebuie intr-o masura oarecare, intr-un mod oarecare sa te faci evreu. Evreii au fost poporul ales de Dumnezeu, daca esti alesul Lui Dumnezeu - atunci respecta cuvintul Lui Dumnezeu, aceasta este ideia si nu are importanta ca esti evreu sau indian sau african. De la Iisus in coace toti pot fi alesi, dar pentru fiecare ales in parte nu se schimba Cuvintul, ci din contra alesii se schimba dupa Cuvintul Domnului.
Dv ca si cult faceti tot ce este acolo? De ce daor sabatele?
Eu nu sunt reprezentantul unui cult, eu sunt o persoana care cauta adevarul. Sper sa fie clar sa nu ma mai intorc la aceasta fraza.
Odiha este Hristos nu o zi...
Depinde de context, insa eu am inteles ca fraza aceasta este ca o introducere(fundament) pentru gindul ce urmeaza...
iar ziua de odihna care comemora eliberarea din robia egiptului

Aici ai gresit, fiindca ziua a 7-a nu a fost stabilita doar pentru comemorarea eliberarii din egipt, aceasta zi i-si are originile inca de la crearea lumii, daca insisti pot aduce argumente din biblie, tu ai ales doar aspectul care i-ti convine si ai uitat de celelalte aspecte nu mai putin importante ale acestei zile, de aici si din asa mod de gindire adeseori se incepe pacatul...si minciuna.
a fost desavarsita cu eliberarea din robia pacatului care s-a petrecut in zi de duminica.
Da posibil acesta sa fie un argument pro-Duminica, restul sunt adeseori aberatii, falsificari si presupuneri.
Toate aceste subiecte au fsot discutate si rasdiscutate, iar cultele crestine care tin simbata nu au avut argumente. Luati si revedeti tot ce s-a discutat
Mai concret te rog daca se poate, unde au fost dicutate ? fiindca discutii sunt mereu si pretutindenea.
Domnul a desfiintat sabatele. In traducerea neoprotestanta gasim tradus a sfaramat sabatele.
Daca aduceai vreun exemplu concret biblic cu o traducere exacta, sau cu mai multe traduceri, atunci poate si te credeam, dar asa...dinnou presupuneri si ginduri nefondate.
Si inca ceva, conf Sf Scripturi, Domnul Hristos este Domn si al sabatelui, dar este Domn al oricarei zile. Conform citatului gresit interpretat de dv, nu se face exclusiv, Hristos Domnul Sambetei, ci este Domn si al sambetei, cum de fapt este Domn al oricarei zile.
Si ce legatura are faptul ca Iisus este Domnul tuturor zilelor si faptul ca a fost desfiintata ziua de sabat ? - faptul ca Iisus poate si are dreptul sa ne zica de o alta zi de odihna ? Dumnezeu, Iisus multe ce pot face, la Dumnezeu totul este posibil, Dumnezeu ardea in foc oamenii, Dumnezeu invia din foc oamenii, si asta nu inseamna ca daca Dumnezeu poate - El asta a facut si a poruncit, gindind asa putem ajunge la niste aberatii grave.

Octav
Mesaje: 62
Membru din: 14 Noi 2010, 15:05
Confesiune: alta religie

Re: Listă cu întrebări la care protestanţii nu ştiu să răspu

Mesaj necititde Octav » 28 Iun 2011, 11:34

Iata ce traduceri am gasit pe internet referitor la Evrei 4:9 - daca gasiti alte traduceri, poftim scrieti pe forum, sunt bine-venite.
"Ara (Deci) apoleipetai (ramane inca) Sabatismos (sarbatoarea Sabatului) to lao (poporului) tu Theu (lui Dumnezeu)." (Evrei 4:9)

"Iata dara au ramas sarbarea sambetei narodului lui Dumnezau." - Biblia de la Bucuresti, 1688.
"Deci dar ramane inca repaus de sambeta pentru poporul lui Dumnezeu." - Biblia Nitzulescu, 1905
"Drept aceea s-au lasat Sabatismos norodului lui Dumnezeu." - Noul Testament al lui Scarlat Alexandru Kalimachi, 1821.
"Pentru aceea au ramas oarece sambata oamenilor lui Dumnezeu." - Noul Testament de la Balgrad, 1648.
"Dreptu aceea ramane repausu pentru poporulu lui Dumnezeu". - Biblia de Iasi, 1874.

"Drept aceea, s-a lăsat altă sărbătoare de odihnă poporului lui Dumnezeu." - traducerea Ortodoxa

Observati diferenta ? apare intrebarea: De ce B.O. a falsificat Sfinta Scriptura ?

Avatar utilizator
Floryan
Mesaje: 652
Membru din: 15 Ian 2010, 07:59
Confesiune: ortodox
Preocupări: Viata la tara
Localitate: Bacau

Re: Listă cu întrebări la care protestanţii nu ştiu să răspu

Mesaj necititde Floryan » 28 Iun 2011, 12:27

In primul rind e bine sa fi putin moderat. Nu te inflacara asa de repede.
Pt ca sabatul a fost dat daor poporului evreu. Unde este scris ca sabatul e doar pentru evrei ?

Arata-mi tu mie unde apare tinerea sabatului (simbata) pina la Moise. Apoi discutam.
Daca discutam de sabat, sa nu discutam doar de simbata ci de toate sabatele. Da?

Eu nu sunt reprezentantul unui cult, eu sunt o persoana care cauta adevarul. Sper sa fie clar sa nu ma mai intorc la aceasta fraza.
Am inteles. Asta o spun marea majoritate a np. Dar ma rog. Nu inteleg de ce atitarusine in marturisi cultul. E problema fiecaruia.
Cautarea adevarului este de toata lauda. Dar sa avem intelepciunea cind il gasim sa nu-i dam cu piciorul.
Aici ai gresit, fiindca ziua a 7-a nu a fost stabilita doar pentru comemorarea eliberarii din egipt, aceasta zi i-si are originile inca de la crearea lumii, daca insisti pot aduce argumente din biblie, tu ai ales doar aspectul care i-ti convine si ai uitat de celelalte aspecte nu mai putin importante ale acestei zile, de aici si din asa mod de gindire adeseori se incepe pacatul...si minciuna.
Moderatie. Ati inceput usor. Acum ati inceput sa dati cu bata.
Eu spun atit, demonstrati cu versete biblice ca ziua a 7 din Geneza e simbata. Demonstrati ca Dumnezeu a dat porunca lui Adam sa tina sabatul. Demonstrati ca Noe, Avraam tineau simbata. Apoi discutam. Da?


Mai concret te rog daca se poate, unde au fost dicutate ? fiindca discutii sunt mereu si pretutindenea.
Acest topic este daor pt intrebari la care np nu pot raspunde. Sunteti in afara topicului. Despre porunca a 4 gasiti aici. Parcurgeti tot ce s-a discutat apoi daca aveti ceva NOU de adaugat o puteti face. Dar va rog nu reveniti cu aceleasi presupuneri nefondate si neargumentate nici scripturistic si nici istoric.
viewtopic.php?f=71&t=1027
viewtopic.php?f=71&t=1591
viewtopic.php?f=71&t=300

Si sa raspundeti frumos si la intrebarea : cind a fost introdusa serbarea duminicii de catre cine si cine au fost cei care au protestat impotriva unei astfel de "nelegiuri".
Dumnezeu este totul întru toate si întru nimenea nimic

Octav
Mesaje: 62
Membru din: 14 Noi 2010, 15:05
Confesiune: alta religie

Re: Listă cu întrebări la care protestanţii nu ştiu să răspu

Mesaj necititde Octav » 28 Iun 2011, 12:38

Bine, citesc cele indicate de D-stra si revin la discutie sau aici sau pe primul topic propus spre informare viewtopic.php?f=71&t=1027
Dar in acest timp raspundeti la intrebarea : "De ce B.O. a schimbat cuvintele din Evrei 4:9 ? " ca sa nu ne abatem de la lucruri cu adevarat importante.
Si eu nu fac parte din niciun cult, nu merge vorba de rusine, nu fi asa de ... , daca omul iti zice ca nu - atunci nu, nu trebuie sa ma asemeni cu alte persoane, eu sunt o persoana aparte si gindesc putin aparte, nu generaliza ! generalizind pot zice multe si depsre tine neplacute, dar nu e cazul, pe viitor sa nu faci asa greseli nici referitor la mine, nici referitor la alte persoane cu care vei discuta.

Octav
Mesaje: 62
Membru din: 14 Noi 2010, 15:05
Confesiune: alta religie

Re: Listă cu întrebări la care protestanţii nu ştiu să răspu

Mesaj necititde Octav » 28 Iun 2011, 14:46

Cercetind scripturile la intrebarea schimbarii zilei de odihna, simbata si duminica, cercetind mai multe traduceri ale Sfintei Scripturi - se observa adeseori o diferenta dintre traducerea ortodoxa si original, sau cea ortodoxa si majoritatea traducerilor ortodoxe timpurii, mai vechi. Iata spre exemplu:
Isaia 66:23

20. Si din toate neamurile vor aduce pe fratii vostri prinos Domnului: pe cai, in carute, pe paturi, pe catari si pe camile, pana la muntele cel sfant al Meu, la Ierusalim, zice Domnul, precum fiii lui Israel aduc prinoase in vase curate pentru templul Domnului.
21. Si din ei voi lua preoti si leviti, zice Domnul.
22. Intr-adevar, precum cerul cel nou si pamantul cel nou pe care le voi face, zice Domnul, vor ramanea inaintea Mea, asa va dainui totdeauna semintia voastra si numele vostru.
23. Si din luna noua in luna noua si din zi de odihna in zi de odihna vor veni toti si se vor inchina inaintea Mea, zice Domnul.
24. Si cand vor iesi, vor vedea trupurile moarte ale celor care s-au razvratit impotriva Mea, ca viermele lor nu va muri si focul lor nu se va stinge. Si ei vor fi o sperietoare pentru toti.

(varianta ortodoxa)

20. Vor aduce pe toţi fraţii voştri din mijlocul tuturor neamurilor, ca dar Domnului, pe cai, în care şi pe tărgi, pe catâri şi pe dromaderi, la muntele Meu cel sfânt, la Ierusalim - zice Domnul - cum îşi aduc copiii lui Israel darurile de mâncare într-un vas curat la Casa Domnului.
21. Şi voi lua şi dintre ei pe unii ca preoţi şi leviţi - zice Domnul.
22. Căci, după cum cerurile cele noi şi pământul cel nou, pe care le voi face, vor dăinui înaintea Mea - zice Domnul - aşa va dăinui şi sămânţa voastră şi numele vostru.
23. În fiecare lună nouă şi în fiecare Sabat, va veni orice făptură să se închine înaintea Mea - zice Domnul.
24. Şi, când vor ieşi, vor vedea trupurile moarte ale oamenilor care s-au răzvrătit împotriva Mea; căci viermele lor nu va muri, şi focul lor nu se va stinge; şi vor fi o pricină de groază pentru orice făptură."

(varianta Cornilescu)

23 Тогда из месяца в месяц и из субботы в субботу будет приходить всякая плоть пред лице Мое на поклонение, говорит Господь. (traducerea rusa sinoidala)
23 And it shall come to pass, that from one new moon to another, and from one sabbath to another, shall all flesh come to worship before me, said the LORD. (traducerea americana King James)
23 et erit mensis ex mense et sabbatum ex sabbato veniet omnis caro ut adoret coram facie mea dicit Dominus (traducerea Vulgata)

Si multe alte traduceri in care se specifica anume ziua de Sabat dar nu ziua de odihna cum este scris in traducerile ortodoxe.
Prin urmare legea a 4-a nu s-a desfiintat, Sabatul ramine in vigoare si nu poate fi inlocuit cu o alta zi.
De ce atunci dinnou B.O. accepta si promoveaza o traducere incorecta a Sfintei Scripturi ?
Poate spre a se ascunde mesajul Domnului referitor la porunca a 4-a ?

Avatar utilizator
Floryan
Mesaje: 652
Membru din: 15 Ian 2010, 07:59
Confesiune: ortodox
Preocupări: Viata la tara
Localitate: Bacau

Re: Listă cu întrebări la care protestanţii nu ştiu să răspu

Mesaj necititde Floryan » 29 Iun 2011, 12:50

Si multe alte traduceri in care se specifica anume ziua de Sabat dar nu ziua de odihna cum este scris in traducerile ortodoxe.
Prin urmare legea a 4-a nu s-a desfiintat, Sabatul ramine in vigoare si nu poate fi inlocuit cu o alta zi.
De ce atunci dinnou B.O. accepta si promoveaza o traducere incorecta a Sfintei Scripturi ?
Poate spre a se ascunde mesajul Domnului referitor la porunca a 4-a ?
Dle Octav, sunteti in afara topicului. Ati inceput cu aceleasi speculatii de tip teoria conspiratiei. Cum ca biserica ortodoxa a tradus intentionat gresit. Nu dle. E tradus foarte corect. Atunci cum explicati ca traducatorii neoprotestanti tin tot duminica. Nici macar adventistii nu au tinut sabatul de la inceput.
Inca odata, sabatul a fost comemorat de poporul evreu, nimeni nu contesta asta. Dar comemorarea sabatului s-a tinut abia de la Moise, doar de poporul evreu, ca aducere aminte a eliberarii din robia egiptului, nu de toate neamurile.
Noi, crestinii, comemoram eliberarea din robia pacatului, fapt petrecut in ziua intii a saptaminii sau a opta, adica duminica, prin Invierea Domnului Iisus Hristos.
Ap Pavel spune ca daca nu exista inviere, credinta noastra e zadarnica. Nu spune daca nu e sabat...
Intrebare, unde scrie in Biblie ca ziua a 7 din Geneza este simbata?
Unde scrie in Biblie ca sabatul a fost tinut pina la Moise?
De ce nu se tin toate sabatele ci doar simbata?
Daca aveti neclaritati, postati pe pagina rezervata acestui subiect. Si inca odata aceste subiecte s-au discutat, completati doar daca aveti ceva nou. Nu mai reluati aceleasi subiecte.
Dumnezeu este totul întru toate si întru nimenea nimic

Octav
Mesaje: 62
Membru din: 14 Noi 2010, 15:05
Confesiune: alta religie

Re: Listă cu întrebări la care protestanţii nu ştiu să răspu

Mesaj necititde Octav » 29 Iun 2011, 13:45

Dle Octav, sunteti in afara topicului.
- ma scuzati, atunci trebuie de creat alt topic, cu denumirea: "intrebari la care B.O. nu poate raspunde", spre exemplu intrebari legate de schimbarea cuvintelor Sfintei Scripturi, cuvintelor Domnului. La traducerea Sfintei Scripturi este nevoie de cea mai mare precizie, utilizarea asa ziselor "sinonime" adeseori schimba mesajul, iar in cazul Evrei 4:9 aici nu ca s-au utilizat sinonime - aici in genere s-a schimbat sensul si cuvintul Domnului.

Dupa cum este scris in Apocalipsa 22 :
18. Şi eu mărturisesc oricui ascultă cuvintele proorociei acestei cărţi: De va mai adăuga cineva ceva la ele, Dumnezeu va trimite asupra lui pedepsele ce sunt scrise în cartea aceasta;
19. Iar de va scoate cineva din cuvintele cărţii acestei proorocii, Dumnezeu va scoate partea lui din pomul vieţii şi din cetatea sfântă şi de la cele scrise în cartea aceasta.
Evident ca este o invatatura si o porunca ce are in vedere si VT si NT, orice cuvint modificat, schimbat - este deja o minciuna. De la minciuna si mindrie apar toate relele.


Cum se poate numi biserica ortodoxa de dreapta credinta, daca nu traduce drept textul biblic ? - acest lucru nu este o conspiratie, nici minciuna, este un fact si realitate, cine nu crede poate lua traducerile timpurii, poate lua originalul si va vedea multe abateri, cele exemplificate mai sus sunt doar citeva.

Aici nu merge vorba deja de simbata si duminica, in biblie cum nu se scrie exact despre pastrarea si cinstirea zilei de simbata nu se scrie nici de duminica, insa Biserica si-a asumat totusi dreptul de a schimba o zi pe alta zi, temei fiind niste versuri gresit traduse din biblie, e corect asa ?
Aici merge vorba de minciuna cea frumoasa pe care ne-o vira pe git biserica ortodoxa, si va rog sa nu stergeti acest post, daca sunteti drepti, daca sunteti de dreapta credinta nu aveti de ce va teme, corect ?

Avatar utilizator
Floryan
Mesaje: 652
Membru din: 15 Ian 2010, 07:59
Confesiune: ortodox
Preocupări: Viata la tara
Localitate: Bacau

Re: Listă cu întrebări la care protestanţii nu ştiu să răspu

Mesaj necititde Floryan » 29 Iun 2011, 14:23

- ma scuzati, atunci trebuie de creat alt topic, cu denumirea: "intrebari la care B.O. nu poate raspunde", spre exemplu intrebari legate de schimbarea cuvintelor Sfintei Scripturi, cuvintelor Domnului. La traducerea Sfintei Scripturi este nevoie de cea mai mare precizie, utilizarea asa ziselor "sinonime" adeseori schimba mesajul, iar in cazul Evrei 4:9 aici nu ca s-au utilizat sinonime - aici in genere s-a schimbat sensul si cuvintul Domnului.
In regula creati acel topic si discutam.

V-am mai spus, mai usor cu acuzele. Lasati-ne macar prezumtia de nevinovatie pina la o dovada clara.

PS. Textul de la Evrei 4,9 s-a mai discutat. In primul rind vedeti cui este adresata epistola. Apoi spuneti-mi clar, sunteti bun cunoscator de limba greaca de aruncati asa de grele cuvinte la adresa traducatorului si implicit a Bisericii Ortodoxe?
Pt o mai buna lamurire citit de la evrei 4,6. Acolo v AP Pavel spune clar de o noua zi. Cum putea fi o noua zi aceasi zi. E ilogic. Vedeti ca insusi Cornilescu traduce ca o simbata . In caz ca doriti ceva lamururi, cautati Ioan Gura de Aur, comentariu la Epistola catre Evrei.
Ca sa nu intru in detalii, meditati la ce vrea sa spuna apostolul cu "astazi", sau poporul lui Dumnezeu sau sa intri in odihna, care odihna, caci si odihna e de mai multe feluri.
Hai sa nu tratam superficial, cu citeva versete pe care le gasesti pe toate siturile adventiste.

Stima.
Dumnezeu este totul întru toate si întru nimenea nimic

Octav
Mesaje: 62
Membru din: 14 Noi 2010, 15:05
Confesiune: alta religie

Re: Listă cu întrebări la care protestanţii nu ştiu să răspu

Mesaj necititde Octav » 30 Iun 2011, 13:41

In regula creati acel topic si discutam.
Inca o data cer iertare ca continuu pe acest topic, dar pentru a finisa gindul cu traducerea Evrei 4:9, pentru a clarifica totusi aceasta intrebare, care de fapt ne arata indirect un raspuns si la intrebarea cu schimbarea poruncii a 4-a, la care totusi sunt argumente, contraargumente si raspunsuri, si vas ruga sa o stergeti din lista intrebarilor la care protestantii nu au raspuns, fiindca vati grabit putin, iar aici, chiar si in zilele noastre, este inca multe de clarificat si cercetat. Fiindca biserica ortodoxa s-a abatut chiar si de la sfintii pe care chipurile ii cinsteste, ca spre exemplu Ioan Gura de Aur. Cum si in ce mod s-a facut acest lucru ? - hai sa citim Comentariile la Epistola catre Evrei ale lui Ioan Gura de Aur.
http://www.scribd.com/doc/32447881/Sfan ... atre-Evrei
ftp://ftp.logos.md/Biblioteca/Sfaturi_d ... 0Evrei.pdf
Citim paginile 111-121, sau mai bine zis omilia a 6-a a lui Ioan Gura de Aur, in care se analizeaza Evrei 3:7-11, dar se face referire la tot contextul, inclusiv si la Evrei 4:9, si ne lamureste despre care odihna intradevar merge vorba.

Sa incepem cu traducerea corecta a textului Evrei 4:9, ce zice Ioan Gura de Aur si cum citeaza aceasta fraza conform traducerii ortodoxe de pe timpurile Dumnealui ?
"Drept aceia s'au lasat sarbatoarea Simbetei norodului lui Dumnezeu" - aceasta fraza a fost repetata in Omilia a 6-a de cel putin 2 ori, la pagina 116 si respectiv 119. Sa nu uitam ca in varianta ortodoxa moderna suna cu totul altfel: "9.Drept aceea, s-a lăsat altă sărbătoare de odihnă poporului lui Dumnezeu."
Ce spune Ioan despre aceasta fraza ?
"Si bine a sfirsit el vorba, caci n'a zis "odihna", ci "sarbatoarea Simbetei", nume propriu, cu care se mindreau si-l dadeau pina si primblarei din acea zi, numind-o "calea Simbetei"." [Omilia a 6-a, pag:116-117]

Despre care odihna si simbata totusi merge vorba ? - vedem analiza lui Ioan Gura de Aur:
"Trei sunt odihnele, zice: intiia acea a Simbetei, in care Dumnezeu au incetat cu lucrurile sale; a doua acea a Palestinei, in care intrind Iudeii, trebuia sa se odihneasca de ostenelele cele multe, si a treia acea adevarata odihna, imparatia cerurilor, in care cei ce vor cistiga-o se vor bucura in adevar de ostenelele si nacazurile lor. Deci aici el pomeneste de aceste trei odihne. Dara de ce oare vorbind de o singura odihna, el a pomenit de cele trei ? Ca sa invedereze ca Prorocul graieste de aceasta. Ca pentru cea dintii n'a spus el, zice; caci cum ar fi spus de cea petrecuta de demult ? Si nici pentru a doua n'a spus, caci cum ar fi spus cind aceasta isi avusese sfirsitul ? "Nu vor intra, zice, intru odihna mea". Nu ramine deci decit cea de a treia." Iar cea de a treia(odihna), cum este indicat in text, este "Imparatia Cerurilor". [Omilia a 6-a, pag:112]

Ioan se intoarce la specificarea si lamurirea versetului Evrei 4:9 si anume la ziua de odihna:
"Caci despre Palestina nu putem spune, fiindca o aveau; tot asa si de ziua Simbetei nu putem spune, de oarece nu putea vorbi de aceasta ce se intimplase in timpurile de demult. Asa dara cu adevarat el face aluziune aici la alta odihna. Cu adevarat ca aceea este odihna, de unde "a fugit toata durerea, intristrea si scirba" (Isaia 35, 10), unde nu sunt griji, nici ostenele, nici frica ce zguduie sufletul, ci numai frica de Dumnezeu, plina de placere." [acelasi Ioan !, pag 119].

Prin urmare,
1 -conform explicatiei date de Sfintul Ioan Gura de Aur, Evrei 4:9 se traduce corect astfel: "Drept aceia s'au lasat sarbatoarea Simbetei norodului lui Dumnezeu"
2- Iar odihna despre care merge vorba este "odihna, de unde "a fugit toata durerea, intristrea si scirba"" - adica Imparatia Cerurilor, sau un loc preasfint unde se odihneste Dumnezeu.
3 -inlocuirea cuvintului Simbetei cu odihna este inadmisibila, "Si bine a sfirsit el vorba, caci n'a zis "odihna", ci "sarbatoarea Simbetei"

Apare intrebarea: 1 - cum a putut biserica ortodoxa sa promoveze o alta biblie de cit cea originala, si 2 - cum a putut shimba invatatura data de Ioan Gura de Aur ?
V-am mai spus, mai usor cu acuzele. Lasati-ne macar prezumtia de nevinovatie pina la o dovada clara.
Daca Sfinta Scriptura in traducerea ortodoxa-adevarata si invatatura lui Ioan Gura de Aur pentru Dumneavoastra nu reprezinta o dovada si un motiv de a pune careva intrebari referitor la veridicitatea invataturii promovate la moment de Biserica Ortodoxa - atunci sa stiti ca chiar imi pare rau.
Hai sa nu tratam superficial, cu citeva versete pe care le gasesti pe toate siturile adventiste.
Fii atent, 1 - eu am vorbit mereu prin citate din biblie, din mai multe biblii, dar preponderent din biblia ortodoxa, poti verifica singur; 2 - eu am citat nu pe un adventist, dar pe un sfint si reprezentant al bisericii ortodoxe pe nume Ioan Gura de Aur; si 3 - eu mai degraba am crescut invatat de biserica ortodoxa de cit de alte biserici protestante, dupa cum am mai zis anterior.

PS: Cu toata stima si respectul, dar dupa cum zicea Aristotel: "Mi-e prieten Platon, dar mai prieten imi e adevarul"

Avatar utilizator
Floryan
Mesaje: 652
Membru din: 15 Ian 2010, 07:59
Confesiune: ortodox
Preocupări: Viata la tara
Localitate: Bacau

Re: Listă cu întrebări la care protestanţii nu ştiu să răspu

Mesaj necititde Floryan » 01 Iul 2011, 07:23

Inca o data cer iertare ca continuu pe acest topic, dar pentru a finisa gindul cu traducerea Evrei 4:9,
Deschideti un topic nou, de ex. Care este traducerea corecta la versetul Evrei 4,9 si ce semnificatie are. Acolo postati ce stiti si tot ce doriti. E in regula asa?

Fiindca biserica ortodoxa s-a abatut chiar si de la sfintii pe care chipurile ii cinsteste,
Dovediti?

Cit despre traducere, pe dv ce va intereseaza sensul sau traducerea. Asta mi-e tare neclar.


Intrebare : dupa dv doar prin pazirea simbetei intram in Imparatia Cerurilor?
Dumnezeu este totul întru toate si întru nimenea nimic

Octav
Mesaje: 62
Membru din: 14 Noi 2010, 15:05
Confesiune: alta religie

Re: Listă cu întrebări la care protestanţii nu ştiu să răspu

Mesaj necititde Octav » 01 Iul 2011, 12:29

Fiindca biserica ortodoxa s-a abatut chiar si de la sfintii pe care chipurile ii cinsteste,
Dovediti?
Mai doriti dovezi ? eu am prezentat deja citeva, legate de schimbarea cuvintelor din Sfinta Scriptura. Acolo unde scrie clar cuvintul "Sabat", in biblia originala, "cineva" din Biserica Ortodxa indrazneste sa schimbe acest cuvint cu "odihna", fiindca ii convine mai tare acest cuvint, nu cumva intentionat s-a omis faptul ca sabatul este mai mult de cit o simpla zi de odihna ?
Cit despre traducere, pe dv ce va intereseaza sensul sau traducerea. Asta mi-e tare neclar.
Ma scuzi desigur, dar sau nu vezi sau nu doresti sa vezi faptul ca a fost schimbat si sensul si traducerea, in special la Evrei 4:9, cit si la Apocalipsa 1:10. La Apocalipsa 1:10 este scris "ziua Domnului", dar nu "Duminica" si nici "prima zi" din saptamina. Pare o schimbare nesemnificativa, insa schimba multe, nu trebuie de schimbat cuvintele Domnului, sau Biserica Ortodoxa nu se mai teme de Dumnezeu si indrazneste sa se aprecieze mai presus de Dumnezeu ? Uitate ce zice Sfintul Ioan Gura de Aur: ca e intelept si bun faptul ca apostolul Pavel a scris anume "sarbatoarea de Sabat" si nu "zi de odihna", iar Biserica Ortodoxa neaga aceasta afirmatie si schimba intentionat (cuvintul Domnului) cuvintul "Sabat" pe "ziua de odihna", vezi cum s-a contrazis si s-a dat de gol ?
Citim Omilia a 6-a, comentariul lui Ioan Gura de Aur la Epirstola catre Evrei a lui Sfintul Pavel, pagina 116-117:
"Si bine a sfirsit el vorba, caci n'a zis "odihna", ci "sarbatoarea Simbetei", nume propriu, cu care se mindreau si-l dadeau pina si primblarii din acea zi, numindu-o "calea Simbetei". Ca dupa cum in ziua Simbetei porunceste de a se departa de toate cele urite, si a se face numai acelea ce sunt spre lauda si cultul lui Dumnezeu, pe care preotii le savirsiau, si toate cite folosesc sufletului, iara alta nimic, tot asa si atunci. El insa n'a spus asa."

Aici(si nu doar aici) B.O. s-a abatut si de la Dumnezeu si de la Ioan Gura de Aur !
Intrebare : dupa dv doar prin pazirea simbetei intram in Imparatia Cerurilor?
Vreai sa ma prinzi cu un cuvint mai neintelept spus de mine, ca sa ma invinuiesti pe urma si sa te abati de la tema schimbarii cuvintului Domnului, da ? - atunci iti zic ca nu se va primi tactica data. Raspunsul este: NU. Fiindca Imparatia Cerului este "un dar fara de plata" de la Dumnezeu, poti tu sa cinstesti cele bune si sa faci multe bune, insa nu vei ajunge la nivelul de a merita acest dar - viata vesnica. Prin urmare cuvintul "doar" utilizat in intrebarea ta este "ispititor" si nepotrivit. Daca zici ca suntem sub har (darul Domnului) si nu sub lege - atunci de ce Biserica Ortodoxa a schimbat o lege pe alta lege ? Oare nu are Biserica Ortodoxa la fel citeva sute de legi pe care trebuie cu strictete de pastrat de nu ajungi sa fii blestemat, pedepsit aspru ? Cind preotul scurge bani din enoriasi nu se condamna, insa daca a facut ceva in plus la ordinea bisericeasca este condamnat. Oare este corect acest lucru ? Unde este adevarul ? si pentru ce s-a legat de gitul oamenilor ziua de Duminica si diferite zile de post (dieta mai bine zis, cu interdictii de a nu bea si a nu minca)? Daca dupa cum a zis Sfintul Pavel la Coloseni 2:
16. Nimeni deci să nu vă judece pentru mâncare sau băutură, sau cu privire la vreo sărbătoare, sau lună nouă, sau la sâmbete,
17. Care sunt umbră celor viitoare iar trupul (este) al lui Hristos.
18. Nimeni să nu vă smulgă biruinţa printr-o prefăcută smerenie şi printr-o făţarnică închinare la îngeri, încercând să pătrundă în cele ce n-a văzut, şi îngâmfându-se zadarnic cu închipuirea lui trupească,

19. În loc să se ţină strâns de capul de la care trupul tot, - prin încheieturi şi legături, îndestulându-se şi întocmindu-se S, sporeşte în creşterea lui Dumnezeu.
20. Dacă deci aţi murit împreună cu Hristos pentru înţelesurile cele slabe ale lumii, pentru ce atunci, ca şi cum aţi vieţui în lume, răbdaţi porunci ca acestea:
21. Nu lua, nu gusta, nu te atinge!
22. - Toate lucruri menite să piară prin întrebuinţare - potrivit unor rânduieli şi învăţături omeneşti?
23. Unele ca acestea au oarecare înfăţişare de înţelepciune, în păruta lor cucernicie, în smerenie şi în necruţarea trupului, dar n-au nici un preţ şi sunt numai pentru saţiul trupului.

Avatar utilizator
Floryan
Mesaje: 652
Membru din: 15 Ian 2010, 07:59
Confesiune: ortodox
Preocupări: Viata la tara
Localitate: Bacau

Re: Listă cu întrebări la care protestanţii nu ştiu să răspu

Mesaj necititde Floryan » 01 Iul 2011, 14:03

Mai doriti dovezi ? eu am prezentat deja citeva, legate de schimbarea cuvintelor din Sfinta Scriptura. Acolo unde scrie clar cuvintul "Sabat", in biblia originala, "cineva" din Biserica Ortodxa indrazneste sa schimbe acest cuvint cu "odihna", fiindca ii convine mai tare acest cuvint, nu cumva intentionat s-a omis faptul ca sabatul este mai mult de cit o simpla zi de odihna ?
Dragule, ce inseamna sabat?
Iar acolo AP Pavel nu vorbeste de tinerea simbetei vorbeste de cu totul altceva.
Si daca au tinut sabatul, atunci i-a explica tu frumusel cum se face ca nu au intrat in odihna. Dupa cum bine chiar tu sugerezi.

Intrebare : dupa dv doar prin pazirea simbetei intram in Imparatia Cerurilor? Vreai sa ma prinzi cu un cuvint mai neintelept spus de mine, ca sa ma invinuiesti pe urma si sa te abati de la tema schimbarii cuvintului Domnului, da ? - atunci iti zic ca nu se va primi tactica data. Raspunsul este: NU.
Atunci discutia devine inutila. Toti simbatarii tipa in gura mare si spun ca simbata nu e importanta, dar discutia se rezuma doar la sambata. Ce mai urmeaza, sa discutam, despre suflet.

Oare nu are Biserica Ortodoxa la fel citeva sute de legi pe care trebuie cu strictete de pastrat de nu ajungi sa fii blestemat, pedepsit aspru ? Cind preotul scurge bani din enoriasi nu se condamna, insa daca a facut ceva in plus la ordinea bisericeasca este condamnat. Oare este corect acest lucru ? Unde este adevarul ? si pentru ce s-a legat de gitul oamenilor ziua de Duminica si diferite zile de post (dieta mai bine zis, cu interdictii de a nu bea si a nu minca)? Daca dupa cum a zis Sfintul Pavel la Coloseni 2:
16. Nimeni deci să nu vă judece pentru mâncare sau băutură, sau cu privire la vreo sărbătoare, sau lună nouă, sau la sâmbete,
17. Care sunt umbră celor viitoare iar trupul (este) al lui Hristos.
18. Nimeni să nu vă smulgă biruinţa printr-o prefăcută smerenie şi printr-o făţarnică închinare la îngeri, încercând să pătrundă în cele ce n-a văzut, şi îngâmfându-se zadarnic cu închipuirea lui trupească,

19. În loc să se ţină strâns de capul de la care trupul tot, - prin încheieturi şi legături, îndestulându-se şi întocmindu-se S, sporeşte în creşterea lui Dumnezeu.
20. Dacă deci aţi murit împreună cu Hristos pentru înţelesurile cele slabe ale lumii, pentru ce atunci, ca şi cum aţi vieţui în lume, răbdaţi porunci ca acestea:
21. Nu lua, nu gusta, nu te atinge!
22. - Toate lucruri menite să piară prin întrebuinţare - potrivit unor rânduieli şi învăţături omeneşti?
23. Unele ca acestea au oarecare înfăţişare de înţelepciune, în păruta lor cucernicie, în smerenie şi în necruţarea trupului, dar n-au nici un preţ şi sunt numai pentru saţiul trupului.
Ai inceput sa aberezi, la fel ca orice sectar. Am crezut ca vei da dovada de bun simt.
Dragul meu, postul a fost instituit de Dumnezeu inca din Rai, pe cind sabatul nu. Iar post tineau si apostolii.
In rest refuz sa comentez aberatii. Fii sanatos.
Dumnezeu este totul întru toate si întru nimenea nimic

ddc
Mesaje: 217
Membru din: 10 Oct 2009, 16:35
Confesiune: ortodox
Preocupări: Adevarul

Re: Listă cu întrebări la care protestanţii nu ştiu să răspu

Mesaj necititde ddc » 02 Iul 2011, 11:50

1. Unde scrie in Scriptura ca Scriptura trebuie sa fie singura autoritate?
2Tim 3:16. Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos spre învăţătură, spre mustrare, spre îndreptare, spre înţelepţirea cea întru dreptate,
17. Astfel ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit, bine pregătit pentru orice lucru bun.
2. Toate sau nu toate chipurile cioplite au fost interzise?
Da.Orice chip cioplit cu scop de inchinare a fost interzis.
3. Mantuitorul a schimbat sau nu a schimbat porunca a 4-a? (nu ma refer la alta zi)
Nu.Iisus si Apostolii au tinut sambata.
4. De ce Luter a scos din Biblie Cartile "apocrife"?
trebuie sa recunosc ca in domeniul asta sunt putin ignorant.. ai vreo dovada ca aceste carti apocrife au facut parte din canonul Biblic?Si daca da, de cand?
5. De ce nu faceti distinctie intre Canonul NT gata format si cel in curs de formare?
Intrebarea asta nu o inteleg.
6. Unde scrie in Biblie ca botezul pruncilor nu este valid? unde scrie ca trebuie botezati EXCLUSIV adultii (respectiv, rebotezati cei botezati in pruncie)?
Si inversa e valabila.Unde scrie ca pruncii au fost botezati?
7. Daca botezul pruncilor nu este biblic, de ce Luter si reformatii totusi l-au pastrat pana astazi? (ex: luterani, presbiterieni, metodisti, anglicani etc) Daca Reforma a fost inspirata, cum credeti voi, putea oare fi imperfecta in punctele de baza?
Pentru botez este nevoie de credinta.Vezi botezul famenului Egiptean.Nu cunosc prea multe despre Reforma, aproape nimic.
8. Daca botezul pruncilor este o practica noua in istoria crestinatatii, cum sustineti voi, spuneti-ne cine si cand a introdus-o pentru prima data, precum si de ce nu a starnit tulburare in Biserica dupa felul ereziilor hristologice si trinitare?
Nu cred ca asta ar conta, dar practica aceasta (botezul pruncilor) nu apare niciunde mentionat in biblie in mod explicit.. Biserica ar putea fi custodiana ereziilor gnostice(Nicolaite).. Biserica primara a fost iudaica, iar primele scrieri bisericesti anti-semite... de aici am putea spune ca Biserica este opozitia... dintre noi au plecat, nu sunt ai nostrii... zic despre sine ca sunt apostoli,dar nu sunt...
Pe parcurs lista va fi completata sau (ma indoiesc) scurtata.
Pace... P.S Nu sunt protestant.

ddc
Mesaje: 217
Membru din: 10 Oct 2009, 16:35
Confesiune: ortodox
Preocupări: Adevarul

Re: Intrebari fara raspuns: Protestantii la incercare

Mesaj necititde ddc » 02 Iul 2011, 11:53

Alte subiecte:
1. Unde în NT scrie că cineva, mai ales după Învierea Domnului, a mai ţinut sâmbăta?
2. De ce Hristos "a încălcat" sâmbăta şi ce a vrut să arate cu asta?
Explicati-mi si mie de ce Hristos a incalcat sambata si ce a vrut sa arate despre asta?De ce sa incalce Hristos sambata si implicit legea pe care el insusi a dat-o? Daca Hristos a incalcat sambata a incalcat legea si a fost un nelegiuit si deci a pacatuit si nu a mai fost fara de pacat.

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje: 5421
Membru din: 01 Apr 2008, 15:53
Confesiune: ortodox
Preocupări: liturgică, misiune
Localitate: Portugalia
Contact:

Re: Listă cu întrebări la care protestanţii nu ştiu să răspu

Mesaj necititde protosinghel » 02 Iul 2011, 12:29

Întrebările le-am pus eu. Aştept ca cei "deştepţi" să răspundă...

Avatar utilizator
Floryan
Mesaje: 652
Membru din: 15 Ian 2010, 07:59
Confesiune: ortodox
Preocupări: Viata la tara
Localitate: Bacau

Re: Listă cu întrebări la care protestanţii nu ştiu să răspu

Mesaj necititde Floryan » 02 Iul 2011, 16:41

Pace... P.S Nu sunt protestant.
Te cred, esti neo protestant. :lol:
2Tim 3:16. Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos spre învăţătură, spre mustrare, spre îndreptare, spre înţelepţirea cea întru dreptate,
17. Astfel ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit, bine pregătit pentru orice lucru bun.
De acord. Dar nu scrie ca tb sa fie o singura autoritate. Iar citatul se refera la Vechiul Testament. Pai daca era suficient, ce rost mai avea sa fie scris si Noul Testament?
Da.Orice chip cioplit cu scop de inchinare a fost interzis.
Si heruvimii slavei?
Si inversa e valabila.Unde scrie ca pruncii au fost botezati?
Botezul e de mai multe feluri. :D
Sectantii nu fac diferenta, dar ma rog.
Sta scris "Am botezat şi casa lui Ştefana (I Cor. 1, 16)" sau Crispus, mai-marele sinagogii, a crezut în Domnul, împreună cu toată casa sa (Fapte 18, 8). Iar la Cincizecime au fost botezate 3000 de suflete, nu de adulti. Oricum dupa mintea np, copiii nu sunt doar obiecte.
Pentru botez este nevoie de credinta
Copiii au credinta dle sectant. Voi n-aveti credinta

I-a citeste frumusel

Şi cine va sminti pe unul din aceştia mici, care cred în Mine...Mt18,6
Şi I-au zis: Auzi ce zic aceştia? Iar Iisus le-a zis: Da. Au niciodată n-aţi citit că din gura copiilor şi a celor ce sug Ţi-ai pregătit laudă? Mt 21,16
Dumnezeu este totul întru toate si întru nimenea nimic

ddc
Mesaje: 217
Membru din: 10 Oct 2009, 16:35
Confesiune: ortodox
Preocupări: Adevarul

Re: Listă cu întrebări la care protestanţii nu ştiu să răspu

Mesaj necititde ddc » 02 Iul 2011, 16:54

Întrebările le-am pus eu. Aştept ca cei "deştepţi" să răspundă...
raspuns Iisus nu a incalcat sambata cum spuneam... daca ar fi incalcat-o nu ar mai fi fost fara de pacat...

Luca 4:16Şi a venit în Nazaret, unde fusese crescut, şi, după obiceiul Său, a intrat în ziua sâmbetei în sinagogă şi S-a sculat să citească.


Fapte 13:42. Şi ieşind ei din sinagoga iudeilor, îi rugau neamurile ca sâmbăta viitoare să li se grăiască cuvintele acestea.
43. După ce s-a terminat adunarea, mulţi dintre iudei şi dintre prozeliţii cucernici au mers după Pavel şi după Barnaba, care, vorbind către ei, îi îndemnau să stăruie în harul lui Dumnezeu.
44. Iar în sâmbăta următoare, mai toată cetatea s-a adunat ca să audă cuvântul lui Dumnezeu.

Fapte 16:13. Şi în ziua sâmbetei am ieşit în afara porţii, lângă râu, unde credeam că este loc de rugăciune şi, şezând, vorbeam femeilor care se adunaseră.

Fapte 17:1. Şi după ce au trecut prin Amfipoli şi prin Apolonia, au venit la Tesalonic, unde era o sinagogă a iudeilor.
2. Şi după obiceiul său, Pavel a intrat la ei şi în trei sâmbete le-a grăit din Scripturi,

Fapte 18: 4. Şi vorbea în sinagogă în fiecare sâmbătă şi aducea la credinţă iudei şi elini.

Acum, intrebare : De ce spui tu ca Iisus a incalcat Sambata.

ddc
Mesaje: 217
Membru din: 10 Oct 2009, 16:35
Confesiune: ortodox
Preocupări: Adevarul

Re: Listă cu întrebări la care protestanţii nu ştiu să răspu

Mesaj necititde ddc » 02 Iul 2011, 17:13

cei care au strigat au in templu au fost copii, nu prunci...


Înapoi la “Protestantismul şi neo-protestantismul”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX
cron